Dobbel zo Clever: Een variant van het populaire dobbelspel

Je bekijkt nu Dobbel zo Clever: Een variant van het populaire dobbelspel
Dobbel zo Clever review
Dobbel zo Clever
Dobbel zo Clever

Ben je helemaal verslaafd aan het dobbelspel Clever, dan moet je Dobbel zo Clever ook in huis hebben. Deze op zichzelf staande variant geeft je weer nieuwe leuke mogelijkheden om punten te scoren met de gekleurde dobbelstenen. Het spel is op dezelfde manier vormgegeven en kent alle basisregels die Clever ook heeft. Er zijn nieuwe tactische manieren om aan meer punten te komen, zodat je nooit uit gedobbeld raakt.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999games
Genre: Roll-and-write Spel

Dobbel zo Clever is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Doel van het spel

Dobbel zo Clever heeft hetzelfde doel als Clever. Namelijk het behalen van zoveel mogelijk punten met de gekleurde dobbelstenen. Dit doe je door telkens je worp zo tactisch mogelijk in te vullen op je scoreblad. Dobbel zo Clever heeft een heleboel nieuwe variaties op de rijen en vakjes die je ook al in kon vullen bij Clever. Toch komen er ook veel dingen terug, zoals extra dobbelstenen invullen, nogmaals gooien en de vosjes. Gebruik je worpen en bonussen op de juiste manier en scoor zoveel mogelijk punten.

Inhoud van Dobbel zo Clever

  • Een blok met scorebladen
  • 6 gekleurde dobbelstenen
  • 4 viltstiften
  • Spelregels
Inhoud Dobbel zo Clever
Inhoud Dobbel zo Clever

Voorbereiding van een spel

Ga je Dobbel zo Clever spelen, dan kan dit alleen maar ook met familie of vrienden. Deel aan alle spelers een viltstift en een scoreblad uit. Leg de gekleurde dobbelstenen in het midden van de tafel en leg ook het dienblaadje voor de dobbelstenen die je aflegt op tafel. Het spel is direct klaar om te beginnen. De slimste speler begint natuurlijk!

Dobbel zo Clever
Dobbel zo Clever

Dobbel zo Clever spelregels en spelverloop

Het dobbelspel Dobbel zo Clever verschilt niet veel van het spel Clever. De regels zijn eigenlijk precies hetzelfde, alleen de mogelijkheden zijn anders. De actieve speler werpt met de gekleurde dobbelstenen en kiest een dobbelsteen uit die hij of zij in wil vullen op zijn scoreblad. Alle lagere dobbelstenen worden uit het spel verwijdert en de actieve speler mag nogmaals dobbelen. Na drie worpen is het de beurt aan de passieve speler om een dobbelsteen uit te kiezen uit de dobbelstenen die zijn afgelegd op het dienblad.

Net als bij de basisversie Clever heb je 5 verschillende vakken waar je je worpen kan invullen. Deze vakken hebben een bepaalde kleur en bepaalde manier van scoren. Hieronder lichten we de verschillende vakken op het scoreblad toe met de nieuwe mogelijkheden.

1. Het zilveren vlak

In het zilveren vlak mag je het aantal ogen dat je met de zilveren dobbelsteen hebt gegooid aankruisen. Of je dit in de gele, blauwe, groene of roze rij doet maakt niet uit. Dit is je eigen keuze. Daarna mag je ook nog alle dobbelstenen die je in deze beurt aflegt aankruisen. Dit zijn dus de dobbelstenen die lager zijn dan de zilveren dobbelsteen of als het in je derde worp is zelfs alle dobbelstenen die je over hebt. Deze dobbelstenen moet je echter wel bij de juiste kleur invullen.

Als je een kolom vol hebt, ontvang je een bonus. Om punten te bemachtigen in dit vlak, tel je aan het eind van het spel het aantal kruisjes per rij. De punten die je voor de hoeveelheid kruisjes per rij krijgt staan onderaan in het zilveren vlak.

2. Het gele vlak

In het gele vlak moesten we denken aan het dobbelspel Knaster, dat dezelfde methode hanteert. De eerste keer dat je een cijfer uit het gele vlak gooit omcirkel je het cijfer. De tweede keer dat je hetzelfde cijfer gooit zet je er een kruis doorheen. Pas als er een kruis door het cijfer staat telt deze mee voor punten. Het aantal kruizen in het gele vlak staat gelijk aan een bepaalde score.

Ook kun je bonussen verdienen door een rij of een kolom te vullen. Voor de bonus is het genoeg als er in elk vakje een cirkeltje om het cijfer staat. Je hoeft ze hiervoor niet te hebben aangekruist.

3. De blauwe rij

De blauwe rij werkt hetzelfde als bij de basisversie van Clever het blauwe vlak werkt. Bij deze rij moet je altijd de ogen van de blauwe en witte dobbelsteen bij elkaar optellen. Het totale aantal ogen noteer je. Deze rij moet telkens gelijk zijn aan het vorige getal of aflopen. Het is dus handig als je in je eerste beurt een hoog getal in de rij plaatst, anders kan je niet zo vaak meer iets invullen in de blauwe rij. Onder de vakjes staan bonussen die je mag gebruiken als je bij het vakje aankomt.

Aan het einde van het spel kijk je tot welk vakje je bent gekomen. Hier staat het aantal punten dat je krijgt bij.

4. De groene rij

In de groene rij is een rij waar je alles in mag vullen wat je wil. Vaak mag je het getal dan ook nog vermenigvuldigen of verdrievoudigen. Echter krijg je niet de punten die je invult. De punten die je krijgt bereken je door het tweede getal van het eerste getal dat je invult af te trekken. Het vierde getal trek je weer van het derde getal af en het zesde van het vijfde enzovoort. Als je niet uitkijkt kun je op deze manier ook in de minpunten komen. Ook deze rij heeft bonussen onder de vakjes staan.

5. De roze rij

In de roze rij mag je willekeurige getallen invullen. Bij de vakjes met bonussen staan wel eisen in het vakje, zoals dat je worp hoger of gelijk moet zijn aan een bepaald getal. Je mag hier dan wel een getal invullen dat lager is, maar je krijgt de bonus dan niet. Aan het einde van het spel tel je alle punten bij elkaar op.

Dobbel zo Clever heeft ook een nieuwe bonus. Dit is de bonus waarbij je een dobbelsteen die je hebt afgelegd weer terug kan pakken van het dienblad. Soms is dit handig om tijdens één beurt meerdere keren in hetzelfde vlak in te vullen.

Einde van het spel Dobbel zo Clever

Het spel is afgelopen als je alle rondes die bovenaan je scoreblad staan hebt gespeeld. Het is tijd om de punten te gaan tellen. Aan de achterkant van het scoreblad vind je een handig systeem om de punten van Dobbel zo Clever te berekenen. Je kunt hier per categorie invullen hoeveel punten je hebt behaald en het zo makkelijk bij elkaar optellen.

Dobbel zo Clever scoreblad
Dobbel zo Clever scoreblad

Vergeet niet om te checken of je de bonus met het vosje hebt behaald. Per vosje mag je het vlak met het minste aantal punten nogmaals bij je eindscore optellen. Vervolgens is van iedereen de eindscore bekend en weet je wie er heeft gewonnen.

Eindscore
Eindscore

Dobbel zo Clever dobbelspel review, onze mening

Wij speelden Clever al geregeld. Vaak snel tussendoor als we een spelletjesavond houden, of als we tijd over hebben op de dag voor een leuk en niet zo lang durend spel. Dobbel zo Clever is van dezelfde categorie. Een echte ‘filler game’. Dit dobbelspel pak je er snel even bij, maar is niet doodeenvoudig dat het saai wordt. Je pakt het keer op keer opnieuw uit de kast, om te kijken of je nu wel de juiste tactiek hebt om veel punten te scoren.

Dobbel zo Clever is echter wel dubbel zo moeilijk. De manieren van punten scoren zijn een stuk ingewikkelder dan bij Clever. Je legt dit spel niet zo makkelijk aan een nieuwe speler. Wij adviseren dan ook om eerst te starten met het spel Clever om de basisregels te leren.

De nieuwe manieren van punten scoren zijn leuk. Het zilveren vlak zet aan het denken. De tactiek om de zilveren dobbelsteen in je derde worp te gebruiken is een slimme, maar in de praktijk lukte dit jammer genoeg vaak niet. Het komt geregeld voor dat je hem al eerder hebt afgelegd en dus niet meer kan gebruiken. Bij de blauwe rij kwamen we er naar verloop van tijd achter dat het soms helemaal niet erg is om een niet al te hoog getal in te vullen. Het komt namelijk ook geregeld voor dat je hetzelfde getal gooit. Getallen als 6, 7 8 en 9 gooi je vaak meerdere keren.

Ook de groene rij heeft een leuke nieuwe manier van punten scoren. Het gebeurde ons al meerdere keren dat we op een enorm hoog aantal punten kwamen. Met al die mogelijkheden om je worp te vermenigvuldigen is de kans dat je hoog scoort dan ook aanwezig.

Voor ons idee leek het of het opstarten van het spel langzamer ging dan bij Clever. Voordat je een leuke reeks van bonussen had waren we toch al een eind op weg in het spel. Juist die kettingreacties maken het spel zo leuk en interessant. Maar als er dan eenmaal een kettingreactie was, leek deze wel groter dan bij het basisspel Clever.

Al met al zijn wij zeer tevreden over Dobbel zo Clever. Dit spel zal dan ook nog vaak op tafel komen.

Dobbel zo Clever is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Ook interessante: de Dobbel zo Clever Challenge!

Recent kwam 999Games met een nieuwe Challenge voor Dobbel zo Clever. Een leuke variatie op het origineel. De scoreblokjes zijn los te combineren met de originele Dobbel zo Clever.

Dobbel zo Clever Challenge is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Benieuwd naar de andere Clever dobbelspellen?

Iedere Clever versie hebben wij al een keer geprobeerd. Bekijk ons overzicht met alle Clever spellen in één overzicht.

Ben je benieuwd naar de andere varianten of losstaande challenges van het dobbelspel Clever? Lees dan verder over één van deze varianten.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie