Bende op de Boerderij review: Speelplezier voor kids (MNKY Entertainment)

Je bekijkt nu Bende op de Boerderij review: Speelplezier voor kids (MNKY Entertainment)
Bende op de Boerderij

Op de boerderij waar we terecht zijn gekomen is van alles loos. We hebben de taak gekregen om de dieren weer netjes naar de eigen weide te begeleiden. De kippen op stok, paarden en koeien op stal en de geiten en varkens weer terug naar de eigen weide. Bende op de Boerderij is bedoelt voor kleintjes vanaf 3 jaar. Waarbij je zowel een coöperatieve, voor jonge spelers die nog een handje hulp kunnen gebruiken, als een competitieve variant kunt spelen.

Spelinformatie: 1-5 spelers. Speelduur 10 tot 15 minuten. Vanaf 3 jaar en ouder. Uitgever MNKY Entertainment. Genre kinderspel / familiespel.

Houten figuren
Houten figuren

Wij kregen een exemplaar van MNKY Entertainment om de proef op de som te nemen. Onze ervaring lees je in dit spelreview.

Een opmerkelijke verrassing

De doos uitpakken is direct een leuke verrassing. De koeien, kippen, geitjes, paarden en varkentjes zijn allemaal even mooi uit hout vervaardigd en geverfd. Extra leuk voor kleintjes om een spelletje mee te spelen! De spelregels zijn ook heel vrolijk aangekleed met mooie illustraties, passend bij de leeftijdscategorie van dit Bende op de Boerderij. Nu zijn we toch wel extra benieuwd…

Samenwerken en samen winnen

We beginnen met de coöperatieve variant, daar is het doel om alle diersoorten die verspreid staan over de weides terug te brengen naar de eigen dierweide. En dat moet wel lukken voordat de boer op het maantje terecht is gekomen, waarna het spel is afgelopen.

Om beurten zijn de spelers aan de beurt, waarbij ze mogen werpen met de dobbelsteen. Werp je een 1, 2 of 3, dan mag je een dier naar keuze hetzelfde aantal weides laten overspringen. Werp je een maan, dan moet de boer op het spoor een stap vooruit. In totaal mag de boer 6 stappen zetten, en dan is het spel afgelopen.

Doordat je samen aan de slag bent, kun je elkaar natuurlijk goed helpen om te winnen. …of verliezen moet ik zeggen, want stiekem valt het nog niet mee om alle dieren naar de juiste weide te brengen voordat de nacht start.

Bende op de Boerderij spelen
Bende op de Boerderij spelen

Voor strijdlustige boeren die tegen elkaar willen spelen

De competitieve variant is leuk voor wanneer de kleintjes het spelletje goed begrijpen en je tegen elkaar kunt gaan spelen. Iedere speler kiest een dier, en al die dieren moet hij of zij terugbrengen naar de juiste weide. De speler die dat het snelste doet is de winnaar.

De spelregels zijn hetzelfde, alleen geldt hier voor het dobbelen van de maan dat de beurt direct voorbij is en de volgende speler mag dobbelen. Hier wordt het ook belangrijk om wanneer het hekje gedobbeld wordt een hekje slim te verplaatsen, zodat je de route van andere spelers kunt blokkeren.

Bende op de Boerderij startopstelling competitief
Bende op de Boerderij startopstelling competitief

Onze mening

Van Bende op de Boerderij worden wij vrolijk, hoewel het spelletje vanaf 3 jaar oud is, is het ook voor ouderen hartstikke leuk om mee te spelen. Niet alleen de speldoos, maar ook de inhoud is mooi geïllustreerd en van goed materiaal. Al het spelmateriaal is van hout en het speelbord is van écht dik karton. Robuust om ontelbaar veel keren mee te spelen, ook met kleintjes!

Leuk vinden wij dat het spel veelzijdig is, zo is er de coöperatieve en de competitieve variant. Maar, je hebt ook allerlei suggesties voor moeilijke en makkelijke varianten in de regels. Bijvoorbeeld dat je alle dieren van één soort die in een weiland staan in eens moet verplaatsen. Het is ook gemakkelijk om je fantasie de vrije loop te geven, om zo nog wat andere varianten in de regels op te nemen.

Voor kleintjes is het spelletje ook leerzaam. Al bij de coöperatieve variant draait het om zo efficiënt mogelijk de dieren terugbrengen naar de juiste weide. Per dobbelworp is het even uitrekenen wat de slimste keuze is. Daar kun je het gezamenlijk over hebben. En bij de competitieve variant komt er met het blokkeren van routes nog een extra dynamiek bij, die het voor kleintjes uitdagend maakt. Een leuk, leerzaam en prachtig mooi vormgegeven bordspel voor de allerkleinste.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie