Pick a Pen Tuinen: maak de meest kleurrijke tuin

Je bekijkt nu Pick a Pen Tuinen: maak de meest kleurrijke tuin
Pick a Pen Tuinen review

In Pick a Pen Tuinen ga je je eigen tuin aanleggen, waar je punten mee kan scoren. Rol de potloden, kies een kleur en aantal en vul het in op je scoreblad. Een vernieuwende versie van een Roll & Write spel, die ons zeker enthousiast maakt. Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid en zal hier dan ook geregeld op tafel komen.

Algemene informatie over Pick a Pen Tuinen

Pick a Pen Tuinen is één van de varianten uit de reeks Pick a Pen, waarin je gaat dobbelen met potloden. Het thema van het spel is tuinen, met onder andere bloemen en bomen waar je extra punten mee kan verdienen.

Aantal spelers: 2 t/m 4 personen
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Spelgenre: Roll & Write

Inhoud van de doos

In de doos zitten diverse speelmaterialen.

 • 102 dubbelzijdige scorebladen
 • 5 potloden in de kleuren blauw, groen, oranje, rood en paars
 • Spelregels
Pick a Pen Tuinen inhoud van de doos
Pick a Pen Tuinen inhoud van de doos

Speluitleg

Alle spellen uit de serie Pick a Pen werken op dezelfde manier. De startspeler rolt met de potloden en kiest een potlood uit die hij gebruikt om een optie op zijn scoreblad in te vullen. De volgende speler mag daarna een potlood kiezen om zijn scoreblad in te vullen. Dit gaat door tot de potloden op zijn. De speler die aan de beurt is als alle potloden gebruikt zijn mag opnieuw rollen met de potloden en vervolgens een potlood uitkiezen.

In Pick a Pen Tuinen is het de bedoeling dat je tuinen gaat inkleuren op je scoreblad. Tuinen zijn de dik omlijnde vakjes op je scoreblad. Er zijn tuinen van 2 t/m 7 vakjes. Je kunt deze tuinen inkleuren met de potloden die worden gerold. Elk potlood heeft een eigen kleur en de mogelijkheden 1 t/m 5 velden die je mag inkleuren erop.

Geen dobbelstenen paar potloden

Er zijn een aantal regels aan het inkleuren van de tuinen. Zo mag je het eerste veld dat je inkleurt zelf bepalen, maar moeten alle volgende velden wel grenzen aan een al ingekleurd veld. Je moet altijd exact het aantal velden dat op het potlood wordt aangegeven inkleuren, maar hiermee hoef je niet persé direct een hele tuin te vullen. Alle velden die je inkleurt moeten in verbinding zijn. Kun je geen potlood kwijt in je tuinen, dan kun je ervoor kiezen om een willekeurig potlood te nemen en minpunten te accepteren.

Pick a Pen Tuinen spelregels
Pick a Pen Tuinen spelregels

Om punten te scoren zijn er de volgende opties:

 • Je kleurt een tuin volledig in, in één kleur

Voor de eerste volle tuin in een kleur krijg je 2 punten, voor de volgende 3 punten en voor een 3e volle tuin in dezelfde kleur 3 punten

 • Je hebt in een tuin alle vijf de kleuren

Voor elke tuin met alle vijf de kleuren krijg je 6 punten

Er zijn ook nog een aantal manieren om bonuspunten te scoren:

 • Je hebt van alle kleuren een tuin volgemaakt

In dit geval krijg je 10 bonuspunten. Lukt het je nogmaals om van alle kleuren een tuin te vullen krijg je 15 bonuspunten en als het je zelfs 3 keer lukt krijg je 20 bonuspunten

 • Je hebt 5 keer een tuin volgemaakt met alle 5 de verschillende kleuren

Wanneer dit lukt krijg je 30 bonuspunten

 • Je bent de eerste die de hele rand van het speelveld heeft gevuld

Dit levert je 6 bonuspunten op

 • Je bent de eerste die alle velden gevuld heeft

Dit levert je 6 bonuspunten op

 • Je bent degene die het grootste veld heeft in één kleur

Dit levert je 6 bonuspunten op

Het spel eindigt direct wanneer iemand alle velden heeft gevuld of wanneer iemand alle minpunten heeft gescoord. Vervolgens tel je de punten en kan de winnaar worden bepaald.

Pick a Pen bonusvelden behalen
Pick a Pen bonusvelden behalen

Meerdere niveaus

Als je het eerste level van Pick a Pen Tuinen hebt uitgespeeld kun je ook nog Niveau 2 en Niveau 3 spelen. Deze nieuwe scorebladen geven je weer extra opties.

Niveau 2 (bloementuinen)

 • Kleur je een veld in met dezelfde kleur bloem als zich in dat veld bevindt, dan krijg je 2 punten extra
 • Lukt het je om alle bloemvelden de juiste kleur te geven, dan krijg je zelfs 10 bonuspunten

Niveau 3 (bomentuinen)

 • Kleur je een veld in met een boom erin, dan krijgt deze boom dezelfde kleur als je vakje
 • Wanneer het je lukt om de vijf bomen in het speelveld allemaal in een andere kleur in te kleuren, dan krijg je 10 bonuspunten
 • De speler die als eerste 4 volle tuinen heeft in een bepaalde kleur krijgt 5 bonuspunten
Pick a Pen Tuinen totaalscore
Pick a Pen Tuinen totaalscore

Onze mening over Pick a Pen

Wij waren zeer benieuwd naar de variant Tuinen, van de serie Pick a Pen. Als grote fans van dobbelspelletjes, stond deze roll & write bovenaan ons verlanglijstje. We zijn meer dan tevreden over het leuke familiespelletje dat snel te begrijpen is en een grote herspeelbaardheid heeft.

Vormgeving

De vormgeving van het spel is zoals we van 999 Games gewend zijn. Een compact doosje met precies genoeg ruimte voor alle materialen. Een duidelijke opdruk met de titel bovenaan en een foto van het spel eronder. Aan de onderste rand staan de belangrijkste kenmerken van het spel met behulp van symbolen, zoals de speelduur en de leeftijd waarop je dit spel kan spelen. De doos van Pick a Pen Tuinen is zoals je al verwacht bij de naam; groen. Een natuurlijke kleur die je meteen aan het tuinleven doet denken. Op de achterkant staat een korte beschrijving van het spel en zie je wat extra informatie over geluk en tactiek.

Materialen

Allereerst zijn wij zeer tevreden over de goede uitleg in de spelregels. Ze zitten er zelfs bij in twee verschillende talen. Wij lazen de Nederlandse spelregels zeer vlot door en wisten binnen korte tijd hoe het spel werkt. Ook over de scorebladen hebben wij geen negatieve woorden. Ze zijn dubbelzijdig geprint, waardoor je genoeg potjes Pick a Pen Tuinen kunt spelen. Het papier is van stevig materiaal en drukt niet snel door.

Over de potloden die zijn meegeleverd en tevens dienen als de ‘dobbelstenen’ zijn wij iets minder enthousiast. Het zijn grove potloden met zes hoeken. Op elke kant van de zes hoeken staat een aantal. Het dobbelen van de potloden gaat niet heel soepel. Je hebt vaak het idee dat ze niet echt goed rollen. 999 Games belooft dat de potloden niet breken tijdens het rollen, zodat je er heel lang mee kan blijven kleuren. Het kleuren met de potloden gaat echter niet zo soepel. Je moet hard drukken om een duidelijke kleur op papier te krijgen. We maken ons daarbij een beetje zorgen hoe we verder moeten als de punten bot zijn en de potloden geslepen moeten worden. Past dit formaat potlood wel in een puntenslijper?

Spelverloop

Het spel op zich is vrij eenvoudig en goed te begrijpen. Wij denken zelfs dat het al eerder te spelen is dan vanaf 8 jaar. Hierdoor is het een echt familiespel, dat je met zijn allen speelt aan de grote tafel in de woonkamer. Je moet steeds keuzes afwegen. Ga je voor tuinen in één kleur of kies je ervoor om zoveel mogelijk tuinen te maken met vijf verschillende kleuren? Scoor je snel de eenmalige bonuspunten of kies je er juist voor om zoveel mogelijk tuinen te krijgen in een bepaalde kleur? Pick a Pen Tuinen is dus zeker geen geluksspel, wat je van een dobbelspel al snel zult verwachten. Je moet zeker goed nadenken en je eigen tactiek bepalen.

De Niveau 2 en Niveau 3 scorebladen voegen echter minder toe dan we hadden gehoopt. De spanning en tactiek van het spel blijft op dezelfde hoogte. De twee niveaus lijken zelfs erg veel op elkaar en maken het niet echt verrassend. Toch vinden we dat het spel een hoge herspeelbaarheid heeft en zal deze game dan ook nog vaak op tafel komen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie