De 10 beste bordspellen voor 3 personen (2024)

Je bekijkt nu De 10 beste bordspellen voor 3 personen (2024)
Beste bordspellen voor 3 personen

Het kan een uitdaging zijn om goede bordspellen te vinden voor drie personen. Veel spellen werken perfect wanneer ze met 2 spelers gespeeld worden, of juist met vier personen. Ik ken dat gevoel precies, want hier lopen wij natuurlijk zelf ook wel eens tegenaan. In dit artikel laat ik je zien welke bordspellen je in mijn ogen het beste kunt spelen met 3 spelers

De 10 leukste bordspellen voor 3 spelers

Er zijn gelukkig heel veel spellen die wel goed spelen met 3 spelers. Of je nu op zoek bent naar een spelletje voor tussendoor, bordspel of gezelschapsspel, dit vinden wij de leukste spelletjes om met 3 personen te spelen.

  1. Lamaland
  2. Dominion
  3. Carcassonne
  4. Het Stenen Tijdperk
  5. Rovers van de Noordzee
  6. Small World
  7. Sky
  8. Splendor
  9. Puerto Rico
  10. Agricola

1. Lamaland

Lamaland
Lamaland

Lamaland is in 2021 uitgebracht voor Phil Walker-Harding, in Nederland wordt het spel uitgegeven door 999Games. De eerste keer dat ik Lamaland zelf speelde, was met twee personen, en dat ging overigens perfect. Een week later kwam dit bordspel weer op tafel, maar toen speelde we met drie personen. En eerlijk, met 3 personen speelt dit spel echt leuker!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25 tot 35 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Bij Lamaland begint iedere speler met een plateau van 4 bij 4 vakken. Dat plateau ga je verder uitbreiden met nieuwe terreintegels die je aanlegt aan de rand of je bouwt de hoogte in. Door de hoogte in te bouwen kun je grondstoffen verkrijgen waarmee je lama’s kunt aankopen.

Lamaland speelt goed met drie spelers, je hebt vooral interactie met elkaar doordat je alle drie strijd om zo snel mogelijk lama’s van een bepaald type aan te kopen. Hoe sneller je bent, hoe meepunten ze nog opleveren. Je bent daardoor vooral aan het racen tegen elkaar, plus er is meer interactie op het bonuspunten spoor. Want iedereen wil je beste plekjes verkrijgen.

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. Dominion

Dominion kaartspel
Dominion kaartspel

Dominion is een deckbuilding kaartspel, dat betekent dat je met een set kaarten speelt die je gedurende het spel verder gaat uitbreiden en verbeteren. Steeds wanneer je kaarten speelt, leg je die tijdelijk af maar ze komen uiteindelijk in een latere beurt weer in je hand om ze te gebruiken. Het gaat er vooral om dat je jouw kaartendeck zo optimaliseert zodat je de meeste voordelen behaald. Dat betekent ook dat je af en toe mindere kaarten probeert weg te spelen of te vervangen voor krachtigere kaarten.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 tot 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Deckbuilding kaartspel

Dominion is een van de beste bordspellen om te spelen met 3 spelers. Met twee is in onze ogen te weinig, en met drie merk je direct dat dit spel ook echt goed speelt. Dominion is een van de beste deckbuilding spel die er te krijgen zijn. Vind je dat een leuk spelelement, dan kan je geluk niet op met Dominion.

Het spel kent ongelooflijk veel combinaties en in ieder spel kun je de bruikbare kaarten weer net een stukje aanpassen. Zo is ieder spel wat je speelt anders. Wat wij zelf het leukste aan Dominion vinden, is dat iedere speler met een identieke set kaarten begint, maar dat na enkele beurten iedere speler zijn eigen gang gaat en eigen tactiek toepast. Maar wat wordt de beste tactiek in het spel wat jullie spelen?

Dominion is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Carcassonne

Carcassonne
Carcassonne

Wij zien Carcassonne als een van de leukste bordspellen aller tijden. Carcassonne is een bordspel wat in onze ogen bij iedere in de kast thuis hoort. Je legt om beurten één tegel aan en probeert projecten en bouwwerken af te maken. Hoe groter die bouwwerken worden, hoe meer punten je verdient. Alleen, als je langer over bijvoorbeeld een stad doet om die af te ronden, dan kunnen jouw tegenstanders ook meer kans zien om jouw stad in te pikken.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tegel legspel

Carcassonne is een interactief tegel legspel, om beurten leggen de spelers tegels. Hoewel Carcassonne voor twee spelers competitief zeer uitdagend is en wordt gezien als een strategisch spel, is het met drie of vier personen eigenlijk veel leuker. Er is meer interactie wanneer je met meer spelers speelt, meer strijd om grotere steden, en het terrein veranderd wat sneller doordat er tussen jouw beurten nu twee spelers tussendoor mogen. Met drie personen speel je ongeveer 20 tot 30 minuten per spel zonder uitbreidingen.

Extra leuk is dat Carcassonne ontzettend veel verschillende uitbreidingen heeft, waardoor je het spel verder kunt variëren maar ook vooral leuker maakt. Mocht je toe zijn aan een goede uitbreiding, bekijk dan eens ons advies over de leukste uitbreidingen van Carcassonne.

Carcassonne is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

4. Het Stenen Tijdperk

Het Stenen Tijdperk
Het Stenen Tijdperk

Het Stenen Tijdperk is een strategisch bordspel waarin je speelt met worker-placement spelelementen. Iedere speler heeft zijn eigen stam met stamleden, die jouw werkers voorstellen, je mag per beurt bepalen hoeveel werkers je inzet om een bepaalde actie te laten uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld werktuigen opbouwen, nieuwe grondstoffen verkrijgen, nieuwe stamleden verkrijgen en meer.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: worker placement bordspel / strategisch bordspel

Persoonlijk ben ik vooral een fan van de toegankelijkheid en de eenvoud van dit bordspel. De meeste bordspellen met soortgelijke mogelijkheden zijn pittig om te leren kennen, Het Stenen Tijdperk is verre van een moeilijk bordspel. Extra leuk om daardoor te spelen met nieuwe spelers, met een kleine uitleg kunnen nieuwe spelers zo mee doen.

In de lijst met beste bordspellen voor 3 personen hoort Het Stenen Tijdperk helemaal thuis. Met twee vinden wij het bordspel zelf wat eenvoudiger spelen, doordat er net wat minder interactie is tussen de spelers. Het speelbord met de mogelijke acties voelt voor twee spelers groter aan dan met drie spelers. Bij drie spelers wordt de concurrentie wat hoger en de plaatsen voor je werkers worden schaarser, dat maakt Het Stenen Tijdperk uitdagender.

Het Stenen Tijdperk is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Rovers van de Noordzee

Rovers van de Noordzee
Rovers van de Noordzee

Rovers van de Noordzee is opnieuw een worker placement bordspel. Je speelt met een groep vinkingen die je gebruikt om beschavingen te plunderen, nieuwe grondstoffen te verkrijgen en je stam verder te verbeteren. In dit worker placement spel mag je steeds maar één actie uitvoeren, je plaats op het actieveld jouw viking en mag de betreffende actie uitvoeren. Je krijgt vervolgens de viking terug die op dat actieveld stond.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 tot 120
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel / Worker placement

Zo kun je zwarte, grijze of een witte viking in bezit krijgen waarmee je in de volgende beurt mag spelen. Iedere kleur viking kan een andere soort actie uitvoeren. Zo moet je geregeld nauwkeurig plannen in welke volgorde je acties gaat uitvoeren.

In dit spel mag je eenvoudige keuzes en goed te begrijpen acties. De uitdaging zit hem in de juiste volgorde van acties uitvoeren en je tegenstander net een stapje voor zijn als het om plunderen gaat. Ook moet je af en toe een tikkeltje geluk hebben wanneer er een dobbelsteen bij te pas komt. Rovers van de Noordzee speelt erg goed met 3 personen.

Rovers van de Noordzee is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Small World

Small World
Small World

Small World is een area control bordspel wat ontzettend goed speelt met drie spelers. In dit area control bordspel probeer je zoveel mogelijk gebied in handen te krijgen en te houden, want hoe meer gebied je hebt, hoe meer punten en middelen je ook krijgt. Het bordspel is totaal anders dan de andere bordspellen in deze lijst.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60 tot 90 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Area control / Strategisch bordspel

Het leuke van Small World is dat is dat er een speelbord bij zit wat geschikt is voor 3 personen, het speelbord is daarmee lekker compact voor een kleine groep mensen en dat maakt het interessant. Je zit namelijk dicht op elkaar en natuurlijk zit je elkaar constant in de weg. Dat bedoel ik op een positieve manier, het is daardoor interactiever en ontzettend competitief.

In Small World strijd je voor de meeste victory points. Je probeert een gebied te veroveren met jouw ras en dat zo lang mogelijk te bezitten. Ieder ras heeft eigen eigenschappen en een eigen willekeurige kracht. Door slim gebruik te maken probeer je de winst te behalen. Small World is daarnaast in ieder spel anders, want je speelt met 14 verschillende rassen en 20 unieke speciale krachten.

Small World is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Sky

Skye bordspel
Skye bordspel

Een van die spellen die ook goed spelen met 3 spelers is Sky. Sky is een apart bordspel, het combineert tegels leggen met bieden. In Sky bouwt iedere speler zijn eigen stukje land rondom zijn schotse kasteel.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 45 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bieden / Tegel legspel

De spelers doen dat in een beperkt aantal punten waarbij ze steeds gelijktijdig drie tegels leggen en vervolgens op elkaars tegels gaan bieden. Maar, de spelers bepalen zelf hoeveel geld die tegels moeten opbrengen. Als andere spelers die tegels willen, moeten zijn het dubbele bedrag betalen van wat de speler heeft neergelegd bij zijn eigen getrokken tegels. Koopt niemand de tegels, dan moet je dat bepaalde bedrag ook afleggen in de voorraad en mag je de tegels zelf houden.

Sky is zeer interactief, in iedere ronde wordt er eerst gehandeld, daarna worden die tegels aan het eigen koninkrijk aangelegd. Wij vinden Sky goed spelen met 3 personen doordat het spel daardoor lekker snel blijft en je constant bezig bent. Je hoeft haast niet te wachten in tegenstelling tot wanneer je met 4 of 5 spelers speelt. 3 voelt als het optimale aantal spelers bij dit bordspel.

Sky is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. Splendor

Splendor bordspel
Splendor bordspel

Een ander bordspel wat optimaal speelt met drie personen is Splendor. Wij vinden dit een van de leukste bordspellen en daarnaast een van de beste bordspellen om te spelen met 3 spelers. Splendor heeft zeer eenvoudige regels, want je hebt per beurt eigenlijk maar twee opties. Je mag een ontwikkelingskaart aankopen met edelsteenfiches, of je trekt nieuwe edelsteenfiches naar keuze uit de voorraad.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Iedere speler begint dit spel zonder edelsteenfiches, in de eerste beurt rust je daarom geen keuze om nieuwe fiches uit de voorraad te maken. Je mag dan drie verschillende kleuren pakken, of je kiest voor 2 fiches van dezelfde kleur. Heb je genoeg edelsteenfiches om een ontwikkelingskaart te kopen, dan is dat een wijze keuze. Een ontwikkelingskaart staat voor een permanente edelsteenfiche, dat zorgt ervoor dat je voor iedere aankoop daarna de één edelsteenfiche minder nodig hebt in de aangegeven kleur.

Er zijn drie niveaus ontwikkelingskaarten in Splendor, het goedkoopste niveau geeft meestal geen punten, terwijl het middelste en het hoogste niveau wel punten opleveren. Alleen, die kaarten zijn een stuk duurder en je hebt er veel meer edelsteenfiches voor nodig. Om te winnen moet je de speler zijn die als eerste 15 punten heeft verzameld.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Puerto Rico

Puerto Rico bordspel
Puerto Rico bordspel

Puerto Rico is zeker niet een van de nieuwste spellen, maar nog steeds ontzettend populair en het wordt hoog aangeschreven. Zo ook door ons. Puerto Rico is een strategisch bordspel waarbij je eigen plateau verder probeert op te bouwen met nieuwe akkers en plantages, productie van goederen die je probeert te verkopen voor punten of munten.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60 tot 120 minuten (met 3 spelers ongeveer 60 minuten)
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Ravensburger
Genre: Strategisch bordspel

In Puerto Rico speel je diverse ronden achter elkaar. Per ronde mag je één van de 7 rollen kiezen waarmee je een actie mag uitvoeren met een extra voordeel. De andere spelers mogen vervolgens diezelfde actie uitvoeren, maar dan zonder het voordeel. Acties die uitgevoerd mogen worden zijn onder andere het realiseren van gebouwen en nieuwe plantages en de productie van goederen. Uiteindelijk wint de speler die de meeste punten gedurende het spel weet te verzamelen.

Puerto Rico vinden wij een van de beste bordspellen voor 3 personen. Het leuke is dat je nieuwe methoden en tactieken blijft ontdekken, en ondanks dat het spel tal van mogelijkheden heeft om elkaar dwars te zitten speelt het heerlijk vlot door. Een ontzettend pluspunt waardoor wij Puerto Rico aanbevelen is doordat het spel een zeer goede balans heeft. Er is ook zeker geen standaard manier om te winnen, het is puur afhankelijk wat de spelers gedurende het spel doen.

Puerto Rico is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Agricola

Agricola bordspel
Agricola bordspel

Agricola is een strategisch worker placement bordspel. Je runt je eigen boerderij met gezinsleden. Je gezinsleden zijn werkers die je kunt inzetten om bijvoorbeeld nieuwe grondstoffen te verzamelen, akkers te ploegen, je boerderij verder uit te bouwen of bijvoorbeeld om nieuwe dieren te verzamelen. Het doel is om jouw boerderij te laten uitgroeien tot de grootste en meest waardevolle zodat je de meeste punten behaald.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch Worker Placement bordspel

In Agricola speel je 14 ronden, waarin de speler som beurten de gezinsleden op één van de beschikbare acties op het speelbord mogen plaatsen. Gedurende het spel worden steeds meer nieuwe acties vrijgespeeld, wat willekeurig is waardoor ieder spel net een tikkeltje anders is.

Met drie spelers duurt Agricola ongeveer 60 tot 90 minuten. Het fijne is dat het meer dan genoeg strategische opties kent, je interactief met elkaar bezig bent en elkaars best een beetje dwars kunt zitten. Met drie spelers speelt dit spel naar ons idee ontzettend fijn, speel je met 4, dan voelt het al snel ietsje meer langdradig naar mijn idee doordat het lang duurt voordat je weer zelf aan de beurt bent.

Agricola is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Ken jij meer bordspellen die goed spelen met 3 spelers?

Laat het dan weten in de reacties! Niet alleen voor ons zelf, maar ook voor medelezers is het fijn om tips te krijgen welke bordspellen goed spelen wanneer je een spelletjesavond doet met 3.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie