Nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2021

Je bekijkt nu Nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2021
Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2021

Op 18 september 2021 zijn de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs bekend gemaakt. De Nederlandse Spellenprijs bestaat dit jaar alweer 21 jaar! In 2001 werd er voor het eerst begonnen met deze spelenprijs, door de spellenvereniging Ducosim. De spellen en bordspellen die hier nominaties van ontvangen, kunnen gezien worden als een ware kwaliteitsprijs. De jury voor de Spellenprijs van 2021 bestaat dit jaar uit maar liefst 13 juryleden. Allen bekende uit de spelletjeswereld, die daardoor wel een eerlijk oordeel kunnen vellen.

De prijzen van de Nederlandse Spellenprijs bestaan dit jaar uit drie categorieën. De eerste categorie is Familie, deze is vooral bedoelt voor een groter publiek waar ook kinderen onder vallen vanaf 8 jaar. De tweede categorie is de Kenners, deze categorie is geschikt vanaf 10 jaar en zijn spellen met wat meer diepgang en strategie meer bedoelt voor gevorderde spelers. De laatste categorie is Expert, zoals de naam al doet vermoeden is dit een categorie voor spelers die van complexere spellen houden met veel diepgang en erg veel mogelijkheden.

Alle genomineerde spellen van de Nederlandse Spellenprijs 2021:

Categorie Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2021

Cubirds – Gam’inBIZ

CuBirds
CuBirds

In Cubirds probeer je een collectie van 7 verschillende vogels te verzamelen of 2 setjes van 3 dezelfde vogels te verkrijgen. Cubirds draait om vooruit denken en plannen, de juiste vogels te ruilen en verkrijgen en vooral door ook niet teveel vogels die je tegenstanders nodig hebben weg te geven. Een lastig element zit er nog in dat wanneer een ronde beëindigd wordt, je vogels ook gevlogen kunnen zijn! Curbirds is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar en ouder en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Cubirds is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Cartographers – Intrafin

Cartographers
Cartographers

In Cartographers krijg je opdrachten van koningin Gimnax om het noordelijke grondgebied te veroveren. Als koninklijke cartograaf wordt je op pad gestuurd om dit gebied netjes in kaart te brengen en voor het Koninkrijk van Nalos op te eisen. Je bent echter niet alleen, de Dragul gebruiken alles wat ze kunnen om jou tegen te houden. Je zal steeds goed moeten nadenken hoe je jouw kaart tekent om hun invloeden te beperken. Cartographers is een spel van 1 tot 100 spelers vanaf 10 jaar en ouder en duurt ongeveer 45 minuten.

Cartographers is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Detective Club – Jumping Turtle Games

Detective Club
Detective Club

Detective Club is een gezellig familiespel waar hilarische momenten geen uitzondering zijn, dat wordt dus flink lachen met elkaar! Je speelt met 4 tot 8 spelers vanaf 8 jaar en ouder en stelt daarbij je creativiteit, observatievermogen en improvisatietalenten flink op de proef. Tijdens iedere speler is er een andere spelleider die een codewoord kiest en opschrijft in de notitieboekjes. Eén boekje wordt echter leeg gelaten, de boekjes worden vervolgens verdeeld onder de speler. Iedereen op één speler na weet vervolgens het codewoord. De spelers geven kaarten aan elkaar door op basis van het codewoord. Maar, de speler die het codewoord niet weet, moet dus op basis van de kaarten improviseren en een juiste kaart kiezen. En dan maar hopen dat je niet door de mand valt!

Detective Club is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Categorie Kenners Nederlandse Spellenprijs 2021

De Dwergen van Nidavellir – White Goblin Games

De Dwergen van Nidavellir
De Dwergen van Nidavellir

Nidavellir moet verdedigt worden, end at kan alleen wanneer het dwergenleger sterk en heldhaftig genoeg is. In De Dwergen van Nidavellir probeer je dan ook het beste en sterkste leger dwergen te rekruteren. Je struint taveerne na taveerne af om de best passende manschappen en helden te verkrijgen.

De Dwergen van Nidavellir is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar en ouder, de speelduur bedraagt ongeveer 30 tot 60 minuten.

De Dwergen van Nidavellir is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

It’s a Wonderful World – Geronimo Games

It's a Wonderful World
It’s a Wonderful World

In It’s a Wonderful World bouw je aan je eigen imperium door verschillende kaarten in je eigen rijk te spelen. Dit spel heeft veel elementen van een engine building bordspel, je werkt aan je een productieketen van verschillende gebouwen, waar ook best wat tijdsdruk op zit met slechts 4 te spelen rondes. Je probeert hier zoveel mogelijk overwinningspunten mee te verdienen, waardoor je de winnaar wordt van It’s a Wonderful World. It’s a Wonderful World is geschikt voor 1 tot 5 spelers vanaf 14 jaar en ouder, de speelduur bedraagt ongeveer 30 tot 45 minuten.

It’s a Wonderful World is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

MicroMacro Crime City– White Goblin Games

MicroMacro Crime City
MicroMacro Crime City

Kunnen we dit wel een bordspel noemen, is het eerste wat in mij op komt. MicroMacro Crime City is echt uniek als je het mij vraagt, ik heb nog nooit eerder een spel zoals deze gespeeld. Eigenlijk moet je het zien als een zoekspel met missies. Tijdens iedere missie krijg je een set met kaarten waar een aantal hints op staan om een crime op te lossen, en alles is gewoon afbeeld op één grote kaart. Alle missies die je na elkaar speelt komen doen zich voor op die ene kaart en lopen dus dwars door elkaar heen. Lijkt heel gemakkelijk, maar het houdt je echt uren en uren van straat. MicroMacro Crime City is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar en ouder en duurt ongeveer 10 tot 30 minuten per missie.

MicroMacro Crime City is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Categorie Expert Nederlandse Spellenprijs 2021

De Verdwenen Ruïnes van Arnak – White Goblin Games

De Verdwenen Ruïnes van Arnak
De Verdwenen Ruïnes van Arnak

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een strategisch bordspel waarbij je een expeditie leid om het nieuwe eiland te verkennen en daar verloren artefacten te ontdekken. Dit spel combineert worker placement principes samen met deck building. Het spel is uitdagend en de mogelijke opties tijdens de speelbeurten zijn veelzijdig. Het leuke is dat je continu keuzes moet maken, want er zijn dan wel veel opties maar de opties die je kunt uitvoeren in jouw beurt zijn beperkt. Een bordspel voor 1 tot 4 spelers wat ongeveer 30 tot 120 minuten speelduur heeft en geschikt is vanaf 12 jaar en ouder.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Everdell – White Goblin Games

Everdell bordspel
Everdell bordspel

Een in onze ogen terechte winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2021 is Everdell. Everdell is een prachtig mooi vormgegeven worker placement bordspel waar je een beschaving probeert op te bouwen met jouw boswezens. Dat doe je door grondstoffen te verzamelen, het aantrekken van nieuwe figuren en onder andere het bouwen van nieuwe gebouwen. Everdell is geschikt voor 1 tot 4 spelers, heeft een speelduur van ongeveer 40 minuten en is geschikt voor 12 jaar en ouder.

Everdell is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Maracaibo – Geronimo Games

Maracaibo
Maracaibo

In Maracaibo reis je terug naar de zeventiende eeuw waar we de Caraïben betreden. We gaan daar als zeevaarders op pad samen met andere Europese naties, waar we er alles aan doen om roem te verkrijgen. Je sticht nederzettingen, vecht mee in zeeslagen en drijft handel. Maracaibo is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en ouder. De speelduur is ongeveer 90 tot 120 minuten.

Maracaibo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Wat zijn onze favorieten uit de genomineerden?

Ons favoriete bordspel uit de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2021 is Everdell. Everdell werd eind vorig jaar in Nederland voor het eerst geïntroduceerd in de Nederlandse taal, en wij waren meteen verkocht. In Everdell heb je de beschikking over een groep boswezens waarmee je grondstoffen gaat verzamelen, gebouwen gaat bouwen en nieuwe figuren gaat aantrekken. Dat alles bij elkaar vormt jouw eigen stad, die ook weer speciale eigenschappen met zich kan meebrengen. Dat zorgt dan uiteindelijk weer voor overwinningspunten waarbij de speler met de meeste punten de winnaar wordt.

Everdell lijkt een groot, complex en lastig bordspel, maar het leuke van Everdell is dat de spelmechanismen helemaal niet zo ingewikkeld zijn. Eigenlijk is het zelfs toegankelijk en makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers. Zie het als een worker placement spel waarbij je steeds één van je workers neemt en die op een van de beschikbare acties plaats. Hoe beter je die acties weet te combineren met jouw stad, hoe meer dat zal gaan opleveren. Kortom, erg de moeite waard om zelf eens te proberen en een zeer terechte nominatie voor de Nederlandse Spellenprijs in categorie Expertspel.

Daarnaast willen wij MicroMacro Crime City ook nog even naar voren halen als één van onze favorieten. Dat heeft eigenlijk maar één reden, en dat is niet dat MicroMacro in onze ogen een goed bordspel is, maar juist doordat het gewoonweg uniek is in vergelijking met andere spellen. MicroMacro zien wij niet zo als een bordspel, maar meer als een zoekspel of puzzelspel. Je krijgt een groot papier met daarop de stad afgebeeld, waar zich allerlei situaties in afspelen. Je speelt steeds een andere missie waarbij je een stapel kaarten krijgt waarop instructies en hints zijn afgebeeld. Daarmee probeer je de situaties te vinden en ook te achterhalen wat er zich heeft afgespeeld en wat er aan een moord of crime vooraf ging. Een leuk spel om met samen uit te zoeken en op te lossen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie