De 15 Beste Bordspellen van dit moment (Oktober 2023)

Je bekijkt nu De 15 Beste Bordspellen van dit moment (Oktober 2023)
Beste Bordspellen

De beste bordspellen van 2023 vind je terug in dit overzicht! Laten we eerst even kennis maken, wij zijn ontzettend fanatieke bordspelers, we testen ieder nieuw bordspel en delen daar onze mening over. We weten zo precies dat de nieuwste en de beste bordspellen zijn van dit moment. We delen dan ook graag de top 10 beste bordspellen met jou, waarin we jou onze mening vertellen over de beste spellen en beste gezelschapsspellen van dit moment.

Beste bordspellen van dit moment (oktober 2023)

Ons overzicht bestaat uit de beste bordspellen, de leukste bordspellen en de meest populaire spellen die je op dit moment kunt vinden. Zoek je een goed bordspel, dan adviseren wij je één of meerdere van deze 15 beste bordspellen van dit moment.

 1. De Taveernen van de Oude Stad
 2. Lamaland
 3. My City
 4. De Kwakzalvers van Kakelenburg
 5. Everdell
 6. Paleo
 7. Wingspan
 8. De Verdwenen Ruïnes van Arnak
 9. Architecten van het Westelijk Koninklijk
 10. De Zoektocht Naar El Dorado
 11. Clever tot de 3e Macht
 12. Azul Zomerpaviljoen
 13. Qwixx Longo
 14. Splendor
 15. Ticket to Ride Europe

1. Het beste bordspel: De Taveernen van de Oude Stad

Taveernen van de Oude Stad bordspel
Taveernen van de Oude Stad bordspel

De Taveernen van de Oude Stad vinden wij het beste bordspel van dit moment. In onze ogen is dit bordspel uniek en kent het mooie spelelementen zoals deckbuilding maar het is vooral goed tactisch spelen om steeds de juiste keuzes te blijven maken. Al moet je af en toe ook wel een tikkeltje geluk hebben met de worp van jouw dobbelstenen en die van je tegenstanders. Maar een geluksspel kun dit zeker niet noemen, wij kenmerken dit spel als een strategisch bordspel.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel met deckbuilding element

In onze ogen komen er in De Taveernen van de Oude Stad een aantal mooie speltypes naar voren, waaronder deckbuilding. Gedurende het spel ontvang je muntstukken en bier die je kunt gebruiken om nieuwe attributen aan te kopen en nieuwe gasten te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld een serveerster inhuren waardoor je standaard één extra dobbelsteen mag gebruiken, of extra tafels zodat je meer gasten kunt ontvangen. Op die manier bouw je eigen je deck van kaarten verder op, waarmee je in je volgende beurten speelt.

De Taveernen van de oude stad: startopstelling 2 spelers
De Taveernen van de oude stad: startopstelling 2 spelers

De Taveernen van de Oude Stad heeft 4 verschillende modules die in ieder van de modules weer nieuwe elementen introduceren. Alleen het basisspel al zonder extra modules is ontzettend leuk en heeft meer dan genoeg om aan te denken. Het fijne is dat je zo steeds een stapje verder kunt uitbreiden om het spel nog completer te maken.

De Taveernen van de Oude Stad is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

2. Lamaland, één van de beste bordspellen van dit moment

Lamaland
Lamaland

Een erg leuk bordspel wat in 2021 is uitgebracht is Lamaland van Phil Walker-Harding, direct bij de eerste keer spelen van dit vrolijke Lamaland bordspel waren wij verkocht. In Lamaland begint iedere speler met een plateau van 4 bij 4 hokjes waarbij ieder hokje een ander terreintype is, je hebt daarbij weide, graan, aardappelvelden, cacaovelden, een dorpje of een munt. In ieder van je beurten mag je ervoor kiezen om je terrein verder uit te breiden of omhoog te bouwen, door één terreintegel aan te leggen of te stapelen op je bestaande terrein.

Speelgoed van het Jaar 2022

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25 tot 35 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Bij het omhoog bouwen, dekken de spelers daarbij stukjes terrein af waarvoor ze grondstoffen, munten of karakterkaarten ontvangen. Met voldoende grondstoffen kunnen er Lama’s aangekocht worden, die je vervolgens moet plaatsen op je terrein. Lama’s brengen dan wel punten op, maar ze staan ook een beetje in de weg wanneer je je terrein verder wilt bouwen. En hoe sneller je je tegenstanders af bent om lama’s aan te kopen, hoe meer punten ze ook opbrengen.

Met karakterkaarten die je tijdens het spel kunt bemachtigen kun je voordelen ontvangen, zoals goedkopere handel of extra grondstoffen ontvangen. Lamaland is een bordspel wat goed in elkaar zit en zeer gebalanceerd is. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om slim te spelen, daardoor vinden wij dit een terecht spel als beste bordspel van dit moment.

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

3. My City: Winnaar Speelgoed van het Jaar

My City bordspel
My City bordspel

My City is staat terecht in onze lijst met beste bordspellen, en is ook een bijzondere. My City is namelijk een legacy bordspel, dat wil zeggen dat het verhaal doorloopt door meerdere levels of campagnes heen waarbij je elementen uit voorgaande levels of campagnes weer meeneemt in het nieuwe spel. Gedurende het spel evolueert het bordspel zich continu, er komen nieuwe elementen in het spel, er worden op het plateau delen afgeplakt met stickers die weer nieuwe mogelijkheden brengen, enzovoorts. Het fijne is wel dat je My City ook kunt blijven spelen met de achterzijde van de speelborden, waar een eeuwig spel zichtbaar is.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel / Legacy bordspel

My City bestaat uit 24 hoofdstukken, die ieder in elkaar doorlopen. Het eerste spel loopt door in het tweede spel, het tweede in het derde, enzovoorts. Dat betekent ook dat de scores doorlopen, maar dat wil niet zeggen dat iemand die de eerste paar spellen wint ook automatisch de winnaar zal worden. Er kan gedurende het spel heel veel veranderen waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden, juist dat maakt het voor ons een van de beste spellen.

My City: eerste aangrenzende gebouwen
My City: eerste aangrenzende gebouwen

In My City krijgt iedere speler een eigen tablau waarop een stad opgebouwd dient te worden. Maar, niet overal kunnen gebouwen gebouwd worden doordat er bijvoorbeeld rotsen, bomen, rivieren of andere zaken in de weg staan. Door gebouwen op een bepaalde manier naast elkaar of tegen elkaar aan te bouwen, ontstaan patronen waarmee punten behaald kunnen worden. Maar in ieder spel, gaat dat weer net even anders. My City werd in 2021 ook genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing, en is wat ons betreft een terecht beste spel van 2023.

My City is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

4. De Kwakzalvers van Kakelenburg: beste gezelschapsspel

De Kwakzalvers van Kakelenburg
De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een fantastisch push your luck bordspel met tactische elementen. Voor ons is dit spel een blijver, wat regelmatig terug keert op de spelletjes tafel. Het maakt eigenlijk niet uit met wie je het speelt, het kan met kinderen vanaf een jaar of 10 gespeeld worden, met vrienden, familie tot en met je opa of oma. Het spel is eenvoudig begrijpen waarbij je steeds de afweging maakt of je nog verder gaat of toch maar alvast voor veiligheid kiest en op tijd stopt waardoor je het risico niet loopt dat je ketel ontploft.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel met Push-luck element

Iedere speler in De Kwakzalvers van Kakelenburg heeft zijn eigen ketel waarin je een toverdrankje probeert samen te stellen die zoveel mogelijk punten oplevert. Hoe meer fiches je in je ketel krijgt, hoe verder je komt op het scorespoor waarmee je munten en overwinningspunten ontvangt aan het einde van de ronde. De spelers hebben een buidel waaruit ze fiches trekken, die ze één voor één in de ketel mogen leggen. Fiches hebben verschillende kleuren en de kleuren hebben in ieder spel weer andere effecten. Soms mag je bijvoorbeeld een stapje overslaan, verhoog je de limiet waarbij je ketel ontploft, krijg je een extra diamant, enzovoorts.

De Kwakzalvers van Kakelenburg startopstelling
De Kwakzalvers van Kakelenburg startopstelling

Maar, je ketel moet je natuurlijk niet laten ontploffen want er zitten ook knalerwten in die je ketel laten exploderen wanneer je er teveel van trekt. Ontploft je ketel, dan krijg je helemaal niets aan het einde van de ronde. Doe je dat niet, dan mag je ze inzetten om nieuwe fiches aan te kopen en ga je vooruit op het scorespoor. De Kwakzalvers van Kakelenburg is een zeer goed bordspel wat ieder spel gezellig, leuk en verrassend blijft. Bij ons nog steeds favoriet, en daardoor ook op onze lijst met beste bordspellen van dit moment.

De Kwakzalvers van Kakelenburg is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

5. Everdell: beste vormgegeven bordspel

Everdell bordspel
Everdell bordspel

Everdell is meer dan een bordspel wat prachtig is vormgegeven, het is een worker placement bordspel wat ontzettend goed in elkaar zit en veel mogelijkheden kent. Niet voor niets ook werd Everdell ook al winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2021 in categorie Expert. Je hebt een groep met boswezens die je kunt inzetten om je beschaving verder op te bouwen, waarbij je grondstoffen verzameld, nieuwe figuren probeert aan te trekken en nieuwe gebouwen probeert te realiseren.

Speelgoed van het Jaar 2022

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 13 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch Worker Placement bordspel

Wat je in Everdell eigenlijk doet, is een motor opbouwen met combinaties van kaarten. Daardoor krijg je een werkende motor (engine), die steeds beter op gang zal komen waardoor je bijvoorbeeld steeds gemakkelijker aan nieuwe grondstoffen komt en nieuwe kaarten kunt spelen. Everdell is wel z’n type bordspel waar je je hoofd goed bij moet houden en per beurt goed moet overwegen welke acties je uitvoert zodat je er zoveel mogelijk profijt van hebt gedurende het spel.

Everdell speelbord
Everdell speelbord

Als je van diepgaande bordspellen houdt, dan kun je niet om Everdell heen. Everdell was in het buitenland al wat eerder beschikbaar en werd vanaf eind 2020 al door ons getipt als een bordspel om in de gaten te houden. Wij roepen het bordspel nu uit tot een van de beste bordspellen van dit moment.

Everdell is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Paleo: Beste coöperatieve bordspel

Paleo bordspel
Paleo bordspel

Paleo is net even anders dan alle andere bordspellen in deze lijst, het is namelijk een spel waarin je samenwerkt om te overwinnen. Voor ons is dit het beste coöperatieve bordspel wat je op dit moment kunt vinden. Paleo is modulair opgebouwd, waardoor ieder spel net weer even anders is. Combineer je alle modules dan ontstaan er 7 verschillende levels met ieder een eigen moeilijkheidsgraad. Heb je die volbracht, dan kun je onbeperkt doorspelen door verschillende modules met elkaar te combineren, ieder spel is daardoor anders.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel / Strategisch bordspel

Doordat je in Paleo coöperatief samenwerkt, speel je iedere beurt gelijktijdig. Samen vorm je een stam in het stenen tijdperk, waarmee je probeert te overleven en je probeert de stam steeds een stapje kundiger, groter en sterker te maken. Dat doe je met nieuwe uitvindingen, kaarten en vooral ook slimme zetten te doen met elkaar.

Paleo spel zijaanzicht
Paleo spel zijaanzicht

Je probeert 5 delen te verzamelen van een grotschildering, die je bijvoorbeeld ontvangt door een kaart weg te spelen of door bepaalde grondstoffen en werktuigen te betalen. Daar moet je natuurlijk wel het een en ander voor doen, en dat gaat niet vanzelf. Je bent continu met elkaar in gesprek om de beste afwegingen te maken en het is echt een spel wat je alleen samen kunt winnen. Voor die reden vinden wij Paleo erg uniek en een van de beste bordspellen van dit moment.

Paleo is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

7. Wingspan: beste strategische spel

Wingspan bordspel
Wingspan bordspel

Een van de mooist vormgegeven bordspellen uit deze lijst, en terecht ook een plekje op onze lijst met beste bordspellen van dit moment is Wingspan. In Wingspan heeft iedere speler zijn eigen natuurgebied met daarop een bos, weide en moeras gedeelte waar verschillende soorten vogels kunnen leven. Die vogels moet je wel zelf lokken naar jouw natuurgebied door over de juiste voeding te beschikken waar dat type vogel dol op is. Vogels geven vervolgen weer allerlei voordelen, en kunnen zelfs combinaties opleveren die je iedere beurt weer opnieuw kunt gebruiken.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel met engine building element

Dat noemen we ook wel een deck engine building bordspel, waarbij je als het ware een basis opbouwt die je steeds verder uitbreid en die gedurende het spel steeds meer voordelen op zal brengen. Ieder terreintype en de type vogels daarin brengen verschillende acties op, het bos kun je gebruiken voor het verzamelen van voedsel, op de weides worden eieren gelegd en de moeraszone zorgt ervoor dat je nieuwe vogelkaarten kunt verkrijgen.

Wingspan overview
Wingspan overview

Wingspan is een bijzonder leuk spel waar ieder redelijk voor zich bezig is met zijn persoonlijke puzzel en zijn persoonlijke engine die hij opbouwt. Er zijn allerlei manieren om punten te verzamelen en iedere speler zal zijn eigen tactiek toepassen. Wingspan heeft verschillende prijzen op haar naam staan, zo werd het spel onder andere winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2019 en werd het genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Wingspan is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

8. De Verdwenen Ruïnes van Arnak: beste worker placement spel

De Verdwenen Ruïnes van Arnak
De Verdwenen Ruïnes van Arnak

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een bordspel met een combinatie van deck building elementen en worker placement acties. Je bent op een onbewoond eiland in onbekende zeeën waar ontdekkingsreizigers sporen hebben gevonden van een nieuwe beschaving. Je leidt de expeditie waarbij je het eiland verder gaat verkennen en de verloren artefacten probeert te vinden.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 120 minuten (afhankelijk aantal spelers)
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel: Worker placement / Deck building

Hoewel het eerste spel wat je speelt wel wat tijd zal vragen die je moet investeren om de spelregels door te nemen en deze ook te begrijpen, zal het tweede spel je een stuk sneller af gaan. Je hebt namelijk ontzettend veel acties en mogelijkheden, maar toch valt dat allemaal wel mee nadat je alles eens gebruikt hebt. Uiteindelijk heb je namelijk maar twee workers om acties mee uit te voeren gedurende je beurt. Tijdens het spelen probeer je naast het toepassen van je workers je deck kaarten steeds een stapje beter te maken. Je minst waardevolle speelkaarten probeer je weg te spelen en te vervangen voor betere voorwerpen en artefact kaarten.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is voor terecht opgenomen in de lijst met beste spellen van dit moment. Het spel werd buiten onze top lijst met beste bordspellen ook genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in categorie Experts.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Architecten van het Westelijk Koninkrijk: beste worker placement bordspel

Architecten van het Westenlijk Koninkrijk
Architecten van het Westenlijk Koninkrijk

Als er een spel is wat je een worker placement bordspel mag noemen, dan is het Architecten van het Westelijk Koninkrijk wel. In dit bordspel heb je maar liefst 20 workers die je op pad kunt sturen om grondstoffen te verzamelen en acties uit te voeren. De voornaamste rol van je workers in grondstoffen verzamelen die je weer kunt gebruiken om verdere acties uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe gebouwen of het opbouwen van de kathedraal om punten te verzamelen.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch Worker Placement bordspel

Per beurt mag je maar één worker op pad sturen, maar de workers blijven wel gedurende het spel op het bord staan. Daardoor wordt een actie steeds sterker. Stel je verzameld bijvoorbeeld stenen, hoe meer workers er eenmaal bij de steengroeve staan, hoe meer stenen je ook uit de steengroeve kunt verkrijgen in je volgende beurten. Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste balans opzoekt, je tegenspelers kunnen jouw workers namelijk gevangen nemen. Hoe meer workers jij op één actieveld hebt staan, hoe interessant het wordt voor een tegenstander om ze in één keer gevangen te nemen. Want voor iedere worker krijgt hij weer munten, die vervolgens gebruikt kunnen worden om aankopen te doen of acties uit te voeren.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een uniek worker placement spel met ontzettend veel acties en vooral erg veel workers. Voor fanatieke bordspelers is dit met zekerheid een van de beste bordspellen van dit moment. Dit spel werd ook genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs in 2020.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. De Zoektocht naar El Dorado: beste deck building bordspel

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

De Zoektocht naar El Dorado ben je vast al eens tegengekomen, wij vinden dit een van de beste bordspellen die vooral erg gemakkelijk spelen. De Zoektocht naar El Dorado is een deck building bordspel, waarbij je met een stapel kaarten speelt waaruit je iedere ronde vier trekt. Met die vier kaarten mag je vervolgens je acties bepalen, je kunt lopen over het speelbord met je avonturier of je gebruikt ze om nieuwe aankopen te doen om je deck kaarten te verbeteren.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel / deck building bordspel

Het doel in De Zoektocht naar El Dorado is om als eerste de route af te leggen over het gehele speelbord en aan te komen bij het einddoel, El Dorado. De type kaarten die je trekt tijdens je beurt bepalen welke type terreinen je kunt doorbruggen met jouw avonturier. De verkenner kan bijvoorbeeld door de jungle, terwijl de kapitein over water kan. Het is daarom belangrijk dat je jouw deck kaarten goed balanceert zodat je zoveel mogelijk soorten terrein kunt doorbruggen en vooral ook niet teveel van de een of de ander krijgt. Want sta je voor een stuk bos en trek je steeds alleen kaarten waarmee je over de savanne kunt lopen, kom je natuurlijk niet verder.

Grotten verkennen & grottenfiches
Grotten verkennen & grottenfiches

Hoewel het lijkt alsof het zonde is om kaarten vroegtijdig te laten vervallen, kan het juist zorgen voor meer snelheid aan het einde van het spel. Extra leuk vinden wij, en daardoor vinden wij dit ook een van de beste spellen, dat je het speelbord modulair kunt opbouwen. Ieder spel heeft daardoor een compleet andere route en speelt weer totaal anders. De Zoektocht naar El Dorado werd winnaar Speelgoed van het Jaar 2020 en werd genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020.

De Zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

11. Clever tot de 3e Macht: beste dobbelspel

Clever tot de 3e Macht spel
Clever tot de 3e Macht spel

Misschien ken je Clever al wel, een roll-and-write spel wat bijzonder goed in elkaar zit, waarbij geluk een rol speelt met tactiek zeker niet minder van toepassing is. Clever tot de 3e Macht is daar een vervolg op en biedt weer allerlei nieuwe combinaties en mogelijkheden. Juist die combinaties maken Clever tot de 3e Macht in onze ogen het beste dobbel spel en daarmee krijgt het een plaats op onze lijst beste bordspellen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25-30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll-and-write spel

Het doel van Clever tot de 3e Macht is om zoveel mogelijk punten te scoren, door steeds de beste worpen te selecteren en die in te vullen op je scoreblad. Je werpt met zes dobbelstenen en kiest daaruit één kleur die je in de juiste categorie op je scoreblad aanstreept. Vervolgens leg je alle dobbelstenen weg die lager waren de gekozen dobbelsteen. Met de overige dobbelstenen werp je nogmaals en daar selecteer je opnieuw een dobbelsteen uit, waarna je de stap uit beurt 1 herhaald. Daarna doe je nog een derde beurt, waardoor je in totaal 3 dobbelstenen hebt mogen kiezen en hebt gescored op je blad.

Clever tot de 3e macht keuzen
Clever tot de 3e macht keuzen

Je tegenstanders mogen vervolgens uit de overgebleven dobbelstenen één dobbelsteen kiezen die zij zelf op het scoreblad invullen. Dit laatste maakt het wel extra leuk, ondanks dat je even op elkaars dobbelbeurten moet wachten, ben je toch altijd aan de beurt doordat je ook uit de worp van je tegenstander mag kiezen. Een leuk interactief dobbelspel om gezellig met de familie of met vrienden te spelen.

Clever tot de 3e Macht is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl. en 999Games.

12. Azul Zomerpaviljoen: beste abstracte bordspel

Azul Zomerpaviljoen
Azul Zomerpaviljoen

Uit de reeks met Azul spellen vinden wij Azul Zomerpaviljoen het beste bordspel om hier aan te raden aan jou. Het is de meest vernieuwende variant waarmee dit de meest strategische en meest complexe Azul bordspel is. Dat wil niet zeggen dat het moeilijk is, maar het is daarmee in onze ogen wel het leuke bordspel uit de reeks.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel / abstract bordspel

Azul Zomerpaviljoen heeft een eenvoudig concept wat gemakkelijk te leren is, maar is gelijktijdig een abstract bordspel wat lastig is om volledig te doorzien. De spelers kiezen zelf en verzamelen de tegels van fabrieksschijven en bewaren deze tot het einde van de ronde. Pas wanneer alle tegels van de fabrieksschijven door spelers zijn opgepakt, worden alle tegels in één keer op het bord geplaatst op een zo slim mogelijke manier, waardoor je direct zoveel mogelijk punten ontvangt. Dat doe je in 6 speelronden, waarbij er in iedere ronde een aparte joker is waarmee een kleur als bonus geldt.

Zomerpaviljoen speelbord overzicht
Zomerpaviljoen speelbord overzicht

Het leuke van Azul Zomerpaviljoen is dat het twee varianten kent, de speelborden zijn dubbelzijdig waardoor het speelbord er net even anders uit ziet. Het doel blijft in beide spellen gelijk, maar op de achterkant mag je zelf kiezen op welke sterren je welke kleur tegels neerlegt, terwijl dat aan de voorzijde van het speelbord al ingevuld is. Azul Zomerpaviljoen is een van de beste bordspellen voor spelers die van abstract denken houden.

Azul Zomerpaviljoen is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

13. Qwixx Longo: beste snelle dobbelspel

Qwixx Longo
Qwixx Longo

Misschien ken je het spel Qwixx al wel, Qwixx Longo is net wat uitgebreider en een op zichzelf staand vervolg op het populaire Qwixx. Als wij vandaag de dag jou het beste dobbelspel zouden aanraden, dan is dat met zekerheid Qwixx Longo. Dit dobbelspel speelt razendsnel en je bent continu interactief met elkaar bezig, want in iedere worp of het nu je tegenstander is of jijzelf, ben jij zelf ook aan de beurt!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 5-10 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Gmaes
Genre: dobbelspel

In dit dobbelspel werp je met 6 dobbelstenen, vier verschillende kleuren en twee witte dobbelstenen die ieder achthoekig zijn en genummerd met cijfers 1 tot en met 8. Iedere speler heeft een scoreblad met daarop 4 rijen afgebeeld in de verschillende kleuren met cijfers 1 tot en met 16. De speler die aan de beurt is werpt alle dobbelstenen gelijktijdig. De waarde van de twee witte dobbelstenen wordt bij elkaar opgeteld, iedere speler mag de waarde daarvan aankruisen in één van de vier rijen op zijn scoreblad. Vervolgens mag de actieve speler één witte dobbelsteen combineren met één van de gekleurde dobbelstenen en de waarde daarvan aankruisen op zijn scoreblad in de gelijk gekleurde rij.

Het doel is om zoveel mogelijk kruisjes te zetten, want hoe meer kruisjes hoe meer punten je verdient. Kruisjes moeten altijd van links naar rechts worden afgestreept. En een rij mag gesloten worden wanneer er 6 kruisjes in de rij staan plus er wordt een 15 of een 16 geworpen. De speler die als eerste een rij sluit, krijgt daarvoor een extra bonuskruisje. Aan het einde worden de rijen met kruisjes geteld en worden de scores bepaald. Hoe meer kruisjes in een rij, hoe meer punten dat zal opbrengen. Qwixx Longo is snel, fris en vernieuwend en in onze ogen heeft het een terechte plaats gekregen in de lijst met beste spellen van dit moment.

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

14. Splendor: Leukste deck building spel

Splendor bordspel
Splendor bordspel

Splendor is een eenvoudig bordspel wat heel veel in zich heeft, maar ontzettend eenvoudig speelt. Wij vinden dit ook vandaag de dag nog steeds een van de beste bordspellen. Het doel is dat je ontwikkelingskaarten probeert aan te kopen en daarmee voldoende overwinningspunten weet te behalen om te winnen. Die kaarten kun je aankopen door te betalen met edelsteenfiches in de aangegeven kleuren.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Tijdens je beurt in Splendor heb je eigenlijk maar twee opties, je mag een ontwikkelingskaart aankopen of je kiest ervoor om edelsteenfiches uit de voorraad te nemen. Aan het begin moet je altijd beginnen met het nemen van edelsteenfiches uit de voorraad, je mag daarbij kiezen uit 3 edelsteenfiches in verschillende kleuren of je kiest voor 2 fiches van dezelfde kleur.

Splendor
Splendor

Je kunt daarmee vervolgens edensteelfiches aankopen uit drie verschillende niveaus. Hoe hoger dat niveau is, hoe duurder de ontwikkelingskaarten over het algemeen zijn, maar die kaarten leveren dan wel weer meer ontwikkelingspunten op dan de lagere niveaus. Het voordeel van ontwikkelingskaarten is dat je daarmee permanente edelsteenfiches krijgt. Wat dat betreft zit er een deck building element in het spel, hoe meer ontwikkelingskaarten je hebt hoe eenvoudiger het ook zal worden om nieuwe duurdere ontwikkelingskaarten aan te kopen.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

15. Ticket to Ride Europe: Beste spel voor families

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe zal geen onbekende zijn bij de meeste. Het is nog altijd een van de meest populaire bordspellen en ook een van de leukste spellen van dit moment. Wij zien Ticket to Ride Europe vooral als een spel voor families, doordat de spelregels eenvoudig zijn. Het doel van Ticket to Ride is het creëren van verbindingen tussen steden met een netwerk van treinen dat je steeds verder uitbouwt. Door opdrachtkaarten te vervullen en nieuwe treinroutes te leggen ontvang je punten.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Strategisch bordspel

Het leukste van Ticket to Ride Europe is dat het spel eenvoudig is om te spelen, en de acties beperkt zijn, waardoor het spel heel goed te spelen is met jongere kinderen. In je beurt kies je om een route te claimen met treinkaarten in je hand, je kiest om nieuwe treinkaarten of bestemmingskaarten te nemen uit de voorraad of de laatste mogelijkheid is om een treinstation te bouwen. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel drie bestemmingskaarten, waaruit je er minimaal twee moet houden. De aangegeven steden daarop probeer je gedurende het spel met elkaar te verbinden, waardoor je de daarop aangegeven punten verkrijgt. Lukt dat niet, dan worden de aangegeven punten aan het einde van het spel juist toegekend als minpunten.

Speelbord Ticket to Ride Europe
Speelbord Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe sluit onze lijst met beste bordspellen af, en dat komt vooral doordat het spel eenvoudig en snel speelt en vooral ook laagdrempelig is waardoor het erg leuk is om met nieuwe spelers te spelen. Iedere beurt opnieuw heb je keuze uit slechts drie acties, precies daardoor voelt het spel simpel en soepel aan. Ondanks dat is het een bekroond spel waar je met zekerheid een avond plezier aan kunt hebben. In onze ogen een perfect spel om samen met de hele familie te spelen.

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

De beste spellen en bordspellen van dit moment

De 15 genoemde spellen zijn de beste spellen die je op dit moment voor iedere fanatieke spelletjes speler. Alle aanbevelingen hebben wij zelf gespeeld en zelf getest, alleen op die manier selecteren wij voor jou de beste spellen, beste bordspellen, beste gezelschapsspellen en de beste spelletjes van dit moment. De leukste spellen die je op dit moment kunt vinden staan opgenomen in deze lijst van de top 10 en de top 10 beste bordspellen.

Ben je nog op zoek naar andere van onze suggesties? Bekijk dan eens de volgende overzichten met daarin de beste spellen:

De beste strategische bordspellen

De beste spellen voor 1 persoon

De beste kleine spellen

De beste coöperatieve bordspellen

De beste partyspellen

De beste dobbelspellen

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie