De 15 Beste Bordspellen van dit moment (Juni 2024)

Je bekijkt nu De 15 Beste Bordspellen van dit moment (Juni 2024)
Beste Bordspellen

Wat is er leuker dan een bordspelen spelen op een herfst of winteravond in goed gezelschap? De dagen worden weer wat korter, tijd om de bordspellen weer van zolder te halen! Ben je op zoek naar een leuk bordspel? Wij geven een lijst van de leukste bordspellen van dit moment. En dat doen we op basis van onze eigen speelervaring en mening.

Laten we even kennis maken, wij zijn ontzettend fanatieke bordspelers die graag een spelletje op tafel zetten. We proberen haast alle nieuwe spellen dit worden uitgebracht, zodat we jou de leukste spellen kunnen delen. Meer te weten komen over ons? Kijk dan hier.

De beste bordspellen van 2024

Wij hebben de spellen voor jou geprobeerd. Geen zin om verder te lezen? Hier staan de beste bordspellen op een rij!

 1. Cascadia
 2. De Taveernen van de Oude Stad
 3. Lamaland
 4. My City
 5. De Kwakzalvers van Kakelenburg
 6. Everdell
 7. Paleo
 8. Wingspan
 9. De Verdwenen Ruïnes van Arnak
 10. Architecten van het Westelijk Koninklijk
 11. De Zoektocht Naar El Dorado
 12. Clever tot de 3e Macht
 13. Azul Zomerpaviljoen
 14. Qwixx Longo
 15. Splendor
 16. Rovers van de Noordzee
 17. Dominion
 18. Nova Luna
 19. Ticket to Ride Europe
 20. Clever 4Ever

1. Het beste bordspel: Cascadia

Cascadia bordspel
Cascadia bordspel

Misschien heb je hem al ergens anders op ons platform langs zien komen, Cascadia vinden wij het beste bordspel van 2024. Beter gezegd, Cascadia vinden wij helemaal geweldig! Een uniek bordspel met eigen spelelementen. Benieuwd naar meer, dan kun je hier ons complete review lezen over Cascadia.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel met deckbuilding element

De reden dat Cascadia zo hoog staat? Heel simpel, het spel speelt goed, is gebalanceerd en iedere speler kan heerlijk zijn eigen ding doen. Toch is er interactie: want je moet steeds één van de vier tegels kiezen in combinatie met een dierfiche. Daarbij let je natuurlijk een beetje op wat het beste zou zijn voor jouw tegenstander, zodat je daarop kan inspelen.

Cascadia startopstelling
Cascadia startopstelling

Je wilt zoveel mogelijk punten scoren door de tegels goed aan elkaar te laten aansluiten, gebied op gebied. De dierfiches passen niet op iedere tegel, daar let je ook nog eens op. Aangezien je doel is om patronen te maken met de dieren. Per spel kun je daarin variëren, van iedere diersoort zijn er 5 verschillende kaarten waarop de patronen staan die in dat spel punten gaan opleveren.

Cascadia is verkrijgbaar bij bol.com.

2. De Taveernen van de Oude Stad

Taveernen van de Oude Stad bordspel
Taveernen van de Oude Stad bordspel

De Taveernen van de Oude Stad vinden wij nog steeds één van de beste spellen van 2024. In onze ogen is dit bordspel uniek en kent het mooie spelelementen zoals deckbuilding maar het is vooral goed tactisch spelen om steeds de juiste keuzes te blijven maken. Al moet je af en toe ook wel een tikkeltje geluk hebben met de worp van jouw dobbelstenen en die van je tegenstanders. Maar een geluksspel kun dit zeker niet noemen, wij kenmerken dit spel als een strategisch bordspel.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel met deckbuilding element

In onze ogen komen er in De Taveernen van de Oude Stad een aantal mooie speltypes naar voren, waaronder deckbuilding. Gedurende het spel ontvang je muntstukken en bier die je kunt gebruiken om nieuwe attributen aan te kopen en nieuwe gasten te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld een serveerster inhuren waardoor je standaard één extra dobbelsteen mag gebruiken, of extra tafels zodat je meer gasten kunt ontvangen. Op die manier bouw je eigen je deck van kaarten verder op, waarmee je in je volgende beurten speelt.

De Taveernen van de oude stad: startopstelling 2 spelers
De Taveernen van de oude stad: startopstelling 2 spelers

De Taveernen van de Oude Stad heeft 4 verschillende modules die in ieder van de modules weer nieuwe elementen introduceren. Alleen het basisspel al zonder extra modules is ontzettend leuk en heeft meer dan genoeg om aan te denken. Het fijne is dat je zo steeds een stapje verder kunt uitbreiden om het spel nog completer te maken.

De Taveernen van de Oude Stad is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

3. Lamaland, één van de beste bordspellen van dit moment

Lamaland
Lamaland

Een erg leuk bordspel wat in 2021 is uitgebracht is Lamaland van Phil Walker-Harding, direct bij de eerste keer spelen van dit vrolijke Lamaland bordspel waren wij verkocht. In Lamaland begint iedere speler met een plateau van 4 bij 4 hokjes waarbij ieder hokje een ander terreintype is, je hebt daarbij weide, graan, aardappelvelden, cacaovelden, een dorpje of een munt. In ieder van je beurten mag je ervoor kiezen om je terrein verder uit te breiden of omhoog te bouwen, door één terreintegel aan te leggen of te stapelen op je bestaande terrein.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25 tot 35 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Bij het omhoog bouwen, dekken de spelers daarbij stukjes terrein af waarvoor ze grondstoffen, munten of karakterkaarten ontvangen. Met voldoende grondstoffen kunnen er Lama’s aangekocht worden, die je vervolgens moet plaatsen op je terrein. Lama’s brengen dan wel punten op, maar ze staan ook een beetje in de weg wanneer je je terrein verder wilt bouwen. En hoe sneller je je tegenstanders af bent om lama’s aan te kopen, hoe meer punten ze ook opbrengen.

Met karakterkaarten die je tijdens het spel kunt bemachtigen kun je voordelen ontvangen, zoals goedkopere handel of extra grondstoffen ontvangen. Lamaland is een bordspel wat goed in elkaar zit en zeer gebalanceerd is. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om slim te spelen, daardoor vinden wij dit een terecht spel als beste bordspel van dit moment.

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

4. My City: Winnaar Speelgoed van het Jaar

My City bordspel
My City bordspel

My City is staat terecht in onze lijst met beste bordspellen, en is ook een bijzondere. My City is namelijk een legacy bordspel, dat wil zeggen dat het verhaal doorloopt door meerdere levels of campagnes heen waarbij je elementen uit voorgaande levels of campagnes weer meeneemt in het nieuwe spel. Gedurende het spel evolueert het bordspel zich continu, er komen nieuwe elementen in het spel, er worden op het plateau delen afgeplakt met stickers die weer nieuwe mogelijkheden brengen, enzovoorts. Het fijne is wel dat je My City ook kunt blijven spelen met de achterzijde van de speelborden, waar een eeuwig spel zichtbaar is.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel / Legacy bordspel

My City bestaat uit 24 hoofdstukken, die ieder in elkaar doorlopen. Het eerste spel loopt door in het tweede spel, het tweede in het derde, enzovoorts. Dat betekent ook dat de scores doorlopen, maar dat wil niet zeggen dat iemand die de eerste paar spellen wint ook automatisch de winnaar zal worden. Er kan gedurende het spel heel veel veranderen waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden, juist dat maakt het voor ons een van de beste spellen.

My City: eerste aangrenzende gebouwen
My City: eerste aangrenzende gebouwen

In My City krijgt iedere speler een eigen tablau waarop een stad opgebouwd dient te worden. Maar, niet overal kunnen gebouwen gebouwd worden doordat er bijvoorbeeld rotsen, bomen, rivieren of andere zaken in de weg staan. Door gebouwen op een bepaalde manier naast elkaar of tegen elkaar aan te bouwen, ontstaan patronen waarmee punten behaald kunnen worden. Maar in ieder spel, gaat dat weer net even anders. My City werd in 2021 ook genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing, en is wat ons betreft een terecht beste spel van 2024.

My City is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

5. De Kwakzalvers van Kakelenburg: beste gezelschapsspel

De Kwakzalvers van Kakelenburg
De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een fantastisch push your luck bordspel met tactische elementen. Voor ons is dit spel een blijver, wat regelmatig terug keert op de spelletjes tafel. Het maakt eigenlijk niet uit met wie je het speelt, het kan met kinderen vanaf een jaar of 10 gespeeld worden, met vrienden, familie tot en met je opa of oma. Het spel is eenvoudig begrijpen waarbij je steeds de afweging maakt of je nog verder gaat of toch maar alvast voor veiligheid kiest en op tijd stopt waardoor je het risico niet loopt dat je ketel ontploft.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel met Push-luck element

Iedere speler in De Kwakzalvers van Kakelenburg heeft zijn eigen ketel waarin je een toverdrankje probeert samen te stellen die zoveel mogelijk punten oplevert. Hoe meer fiches je in je ketel krijgt, hoe verder je komt op het scorespoor waarmee je munten en overwinningspunten ontvangt aan het einde van de ronde. De spelers hebben een buidel waaruit ze fiches trekken, die ze één voor één in de ketel mogen leggen. Fiches hebben verschillende kleuren en de kleuren hebben in ieder spel weer andere effecten. Soms mag je bijvoorbeeld een stapje overslaan, verhoog je de limiet waarbij je ketel ontploft, krijg je een extra diamant, enzovoorts.

De Kwakzalvers van Kakelenburg startopstelling
De Kwakzalvers van Kakelenburg startopstelling

Maar, je ketel moet je natuurlijk niet laten ontploffen want er zitten ook knalerwten in die je ketel laten exploderen wanneer je er teveel van trekt. Ontploft je ketel, dan krijg je helemaal niets aan het einde van de ronde. Doe je dat niet, dan mag je ze inzetten om nieuwe fiches aan te kopen en ga je vooruit op het scorespoor. De Kwakzalvers van Kakelenburg is een zeer goed bordspel wat ieder spel gezellig, leuk en verrassend blijft. Bij ons nog steeds een van de grote favorieten.

De Kwakzalvers van Kakelenburg is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

6. Everdell: beste vormgegeven bordspel

Everdell bordspel
Everdell bordspel

Everdell is meer dan een bordspel wat prachtig is vormgegeven, het is een worker placement bordspel wat ontzettend goed in elkaar zit en veel mogelijkheden kent. Niet voor niets ook werd Everdell ook al winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2021 in categorie Expert. Je hebt een groep met boswezens die je kunt inzetten om je beschaving verder op te bouwen, waarbij je grondstoffen verzameld, nieuwe figuren probeert aan te trekken en nieuwe gebouwen probeert te realiseren.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 13 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch Worker Placement bordspel

Wat je in Everdell eigenlijk doet, is een motor opbouwen met combinaties van kaarten. Daardoor krijg je een werkende motor (engine), die steeds beter op gang zal komen waardoor je bijvoorbeeld steeds gemakkelijker aan nieuwe grondstoffen komt en nieuwe kaarten kunt spelen. Everdell is wel z’n type bordspel waar je je hoofd goed bij moet houden en per beurt goed moet overwegen welke acties je uitvoert zodat je er zoveel mogelijk profijt van hebt gedurende het spel.

Everdell speelbord
Everdell speelbord

Als je van diepgaande bordspellen houdt, dan kun je niet om Everdell heen. Everdell was in het buitenland al wat eerder beschikbaar en werd vanaf eind 2020 al door ons getipt als een bordspel om in de gaten te houden. Wij roepen het bordspel nu uit tot een van de beste bordspellen van dit moment.

Everdell is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Paleo: Beste coöperatieve bordspel

Paleo bordspel
Paleo bordspel

Paleo is net even anders dan alle andere bordspellen in deze lijst, het is namelijk een spel waarin je samenwerkt om te overwinnen. Voor ons is dit het beste coöperatieve bordspel wat je op dit moment kunt vinden. Paleo is modulair opgebouwd, waardoor ieder spel net weer even anders is. Combineer je alle modules dan ontstaan er 7 verschillende levels met ieder een eigen moeilijkheidsgraad. Heb je die volbracht, dan kun je onbeperkt doorspelen door verschillende modules met elkaar te combineren, ieder spel is daardoor anders.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel / Strategisch bordspel

Doordat je in Paleo coöperatief samenwerkt, speel je iedere beurt gelijktijdig. Samen vorm je een stam in het stenen tijdperk, waarmee je probeert te overleven en je probeert de stam steeds een stapje kundiger, groter en sterker te maken. Dat doe je met nieuwe uitvindingen, kaarten en vooral ook slimme zetten te doen met elkaar.

Paleo spel zijaanzicht
Paleo spel zijaanzicht

Je probeert 5 delen te verzamelen van een grotschildering, die je bijvoorbeeld ontvangt door een kaart weg te spelen of door bepaalde grondstoffen en werktuigen te betalen. Daar moet je natuurlijk wel het een en ander voor doen, en dat gaat niet vanzelf. Je bent continu met elkaar in gesprek om de beste afwegingen te maken en het is echt een spel wat je alleen samen kunt winnen. Voor die reden vinden wij Paleo erg uniek en een van de beste bordspellen van dit moment.

Paleo is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

8. Wingspan: beste strategische spel

Wingspan bordspel
Wingspan bordspel

Een van de mooist vormgegeven bordspellen uit deze lijst is Wingspan. In Wingspan heeft iedere speler zijn eigen natuurgebied met daarop een bos, weide en moeras gedeelte waar verschillende soorten vogels kunnen leven. Die vogels moet je wel zelf lokken naar jouw natuurgebied door over de juiste voeding te beschikken waar dat type vogel dol op is. Vogels geven vervolgen weer allerlei voordelen, en kunnen zelfs combinaties opleveren die je iedere beurt weer opnieuw kunt gebruiken.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel met engine building element

Dat noemen we ook wel een deck engine building bordspel, waarbij je als het ware een basis opbouwt die je steeds verder uitbreid en die gedurende het spel steeds meer voordelen op zal brengen. Ieder terreintype en de type vogels daarin brengen verschillende acties op, het bos kun je gebruiken voor het verzamelen van voedsel, op de weides worden eieren gelegd en de moeraszone zorgt ervoor dat je nieuwe vogelkaarten kunt verkrijgen.

Wingspan overview
Wingspan overview

Wingspan is een bijzonder leuk spel waar ieder redelijk voor zich bezig is met zijn persoonlijke puzzel en zijn persoonlijke engine die hij opbouwt. Er zijn allerlei manieren om punten te verzamelen en iedere speler zal zijn eigen tactiek toepassen. Wingspan heeft verschillende prijzen op haar naam staan, zo werd het spel onder andere winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2019 en werd het genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Wingspan is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

9. De Verdwenen Ruïnes van Arnak: beste worker placement spel

De Verdwenen Ruïnes van Arnak
De Verdwenen Ruïnes van Arnak

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een bordspel met een combinatie van deck building elementen en worker placement acties. Je bent op een onbewoond eiland in onbekende zeeën waar ontdekkingsreizigers sporen hebben gevonden van een nieuwe beschaving. Je leidt de expeditie waarbij je het eiland verder gaat verkennen en de verloren artefacten probeert te vinden.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 120 minuten (afhankelijk aantal spelers)
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel: Worker placement / Deck building

Hoewel het eerste spel wat je speelt wel wat tijd zal vragen die je moet investeren om de spelregels door te nemen en deze ook te begrijpen, zal het tweede spel je een stuk sneller af gaan. Je hebt namelijk ontzettend veel acties en mogelijkheden, maar toch valt dat allemaal wel mee nadat je alles eens gebruikt hebt. Uiteindelijk heb je namelijk maar twee workers om acties mee uit te voeren gedurende je beurt. Tijdens het spelen probeer je naast het toepassen van je workers je deck kaarten steeds een stapje beter te maken. Je minst waardevolle speelkaarten probeer je weg te spelen en te vervangen voor betere voorwerpen en artefact kaarten.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is voor terecht opgenomen in de lijst met beste spellen van dit moment. Het spel werd buiten onze top lijst met beste bordspellen ook genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in categorie Experts.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Architecten van het Westelijk Koninkrijk: beste worker placement bordspel

Architecten van het Westenlijk Koninkrijk
Architecten van het Westenlijk Koninkrijk

Als er een spel is wat je een worker placement bordspel mag noemen, dan is het Architecten van het Westelijk Koninkrijk wel. In dit bordspel heb je maar liefst 20 workers die je op pad kunt sturen om grondstoffen te verzamelen en acties uit te voeren. De voornaamste rol van je workers in grondstoffen verzamelen die je weer kunt gebruiken om verdere acties uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe gebouwen of het opbouwen van de kathedraal om punten te verzamelen.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch Worker Placement bordspel

Per beurt mag je maar één worker op pad sturen, maar de workers blijven wel gedurende het spel op het bord staan. Daardoor wordt een actie steeds sterker. Stel je verzameld bijvoorbeeld stenen, hoe meer workers er eenmaal bij de steengroeve staan, hoe meer stenen je ook uit de steengroeve kunt verkrijgen in je volgende beurten. Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste balans opzoekt, je tegenspelers kunnen jouw workers namelijk gevangen nemen. Hoe meer workers jij op één actieveld hebt staan, hoe interessant het wordt voor een tegenstander om ze in één keer gevangen te nemen. Want voor iedere worker krijgt hij weer munten, die vervolgens gebruikt kunnen worden om aankopen te doen of acties uit te voeren.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een uniek worker placement spel met ontzettend veel acties en vooral erg veel workers. Voor fanatieke bordspelers is dit met zekerheid een van de beste van dit moment. Dit spel werd ook genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs in 2020.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

11. De Zoektocht naar El Dorado: beste deck building bordspel

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

De Zoektocht naar El Dorado ben je vast al eens tegengekomen, wij vinden dit een van de leukste spellen die vooral erg gemakkelijk spelen. De Zoektocht naar El Dorado is een deck building bordspel, waarbij je met een stapel kaarten speelt waaruit je iedere ronde vier trekt. Met die vier kaarten mag je vervolgens je acties bepalen, je kunt lopen over het speelbord met je avonturier of je gebruikt ze om nieuwe aankopen te doen om je deck kaarten te verbeteren.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel / deck building bordspel

Het doel in De Zoektocht naar El Dorado is om als eerste de route af te leggen over het gehele speelbord en aan te komen bij het einddoel, El Dorado. De type kaarten die je trekt tijdens je beurt bepalen welke type terreinen je kunt doorbruggen met jouw avonturier. De verkenner kan bijvoorbeeld door de jungle, terwijl de kapitein over water kan. Het is daarom belangrijk dat je jouw deck kaarten goed balanceert zodat je zoveel mogelijk soorten terrein kunt doorbruggen en vooral ook niet teveel van de een of de ander krijgt. Want sta je voor een stuk bos en trek je steeds alleen kaarten waarmee je over de savanne kunt lopen, kom je natuurlijk niet verder.

Grotten verkennen & grottenfiches
Grotten verkennen & grottenfiches

Hoewel het lijkt alsof het zonde is om kaarten vroegtijdig te laten vervallen, kan het juist zorgen voor meer snelheid aan het einde van het spel. Extra leuk vinden wij, en daardoor vinden wij dit ook een van de beste spellen, dat je het speelbord modulair kunt opbouwen. Ieder spel heeft daardoor een compleet andere route en speelt weer totaal anders. De Zoektocht naar El Dorado werd winnaar Speelgoed van het Jaar 2020 en werd genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020.

El Dorado heeft ondertussen drie prachtige uitbreidingen. Mede daardoor zijn wij nog steeds ontzettend enthousiast over dit spel. De uitbreidingen zijn: Gevaren & Muisca, Helden & Demonen en Draken, Schatten & Mysteries, waarvan de laatste dit jaar is uitgebracht.

De Zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

12. Clever tot de 3e Macht: beste dobbelspel

Clever tot de 3e Macht spel
Clever tot de 3e Macht spel

Misschien ken je Clever al wel, een roll-and-write spel wat bijzonder goed in elkaar zit, waarbij geluk een rol speelt met tactiek zeker niet minder van toepassing is. Clever tot de 3e Macht is daar een vervolg op en biedt weer allerlei nieuwe combinaties en mogelijkheden. Juist die combinaties maken Clever tot de 3e Macht in onze ogen het beste dobbel spel en daarmee krijgt het een terechte plaats in onze toplijst met leukste bordspellen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25-30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll-and-write spel

Het doel van Clever tot de 3e Macht is om zoveel mogelijk punten te scoren, door steeds de beste worpen te selecteren en die in te vullen op je scoreblad. Je werpt met zes dobbelstenen en kiest daaruit één kleur die je in de juiste categorie op je scoreblad aanstreept. Vervolgens leg je alle dobbelstenen weg die lager waren de gekozen dobbelsteen. Met de overige dobbelstenen werp je nogmaals en daar selecteer je opnieuw een dobbelsteen uit, waarna je de stap uit beurt 1 herhaald. Daarna doe je nog een derde beurt, waardoor je in totaal 3 dobbelstenen hebt mogen kiezen en hebt gescored op je blad.

Clever tot de 3e macht keuzen
Clever tot de 3e macht keuzen

Je tegenstanders mogen vervolgens uit de overgebleven dobbelstenen één dobbelsteen kiezen die zij zelf op het scoreblad invullen. Dit laatste maakt het wel extra leuk, ondanks dat je even op elkaars dobbelbeurten moet wachten, ben je toch altijd aan de beurt doordat je ook uit de worp van je tegenstander mag kiezen. Een leuk interactief dobbelspel om gezellig met de familie of met vrienden te spelen.

Clever tot de 3e Macht is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl. en 999Games.

13. Azul Zomerpaviljoen: beste abstracte bordspel

Azul Zomerpaviljoen
Azul Zomerpaviljoen

Uit de reeks met Azul spellen vinden wij Azul Zomerpaviljoen het beste bordspel om hier aan te raden aan jou. Het is de meest vernieuwende variant waarmee dit de meest strategische en meest complexe Azul bordspel is. Dat wil niet zeggen dat het moeilijk is, maar het is daarmee in onze ogen wel het leuke bordspel uit de reeks.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel / abstract bordspel

Azul Zomerpaviljoen heeft een eenvoudig concept wat gemakkelijk te leren is, maar is gelijktijdig een abstract bordspel wat lastig is om volledig te doorzien. De spelers kiezen zelf en verzamelen de tegels van fabrieksschijven en bewaren deze tot het einde van de ronde. Pas wanneer alle tegels van de fabrieksschijven door spelers zijn opgepakt, worden alle tegels in één keer op het bord geplaatst op een zo slim mogelijke manier, waardoor je direct zoveel mogelijk punten ontvangt. Dat doe je in 6 speelronden, waarbij er in iedere ronde een aparte joker is waarmee een kleur als bonus geldt.

Zomerpaviljoen speelbord overzicht
Zomerpaviljoen speelbord overzicht

Het leuke van Azul Zomerpaviljoen is dat het twee varianten kent, de speelborden zijn dubbelzijdig waardoor het speelbord er net even anders uit ziet. Het doel blijft in beide spellen gelijk, maar op de achterkant mag je zelf kiezen op welke sterren je welke kleur tegels neerlegt, terwijl dat aan de voorzijde van het speelbord al ingevuld is. Azul Zomerpaviljoen is een van de beste bordspellen voor spelers die van abstract denken houden.

Azul Zomerpaviljoen is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

14. Qwixx Longo: beste snelle dobbelspel

Qwixx Longo
Qwixx Longo

Misschien ken je het spel Qwixx al wel, Qwixx Longo is net wat uitgebreider en een op zichzelf staand vervolg op het populaire Qwixx. Als wij vandaag de dag jou het beste dobbelspel zouden aanraden, dan is dat met zekerheid Qwixx Longo. Dit dobbelspel speelt razendsnel en je bent continu interactief met elkaar bezig, want in iedere worp of het nu je tegenstander is of jijzelf, ben jij zelf ook aan de beurt!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 5-10 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Gmaes
Genre: dobbelspel

In dit dobbelspel werp je met 6 dobbelstenen, vier verschillende kleuren en twee witte dobbelstenen die ieder achthoekig zijn en genummerd met cijfers 1 tot en met 8. Iedere speler heeft een scoreblad met daarop 4 rijen afgebeeld in de verschillende kleuren met cijfers 1 tot en met 16. De speler die aan de beurt is werpt alle dobbelstenen gelijktijdig. De waarde van de twee witte dobbelstenen wordt bij elkaar opgeteld, iedere speler mag de waarde daarvan aankruisen in één van de vier rijen op zijn scoreblad. Vervolgens mag de actieve speler één witte dobbelsteen combineren met één van de gekleurde dobbelstenen en de waarde daarvan aankruisen op zijn scoreblad in de gelijk gekleurde rij.

Het doel is om zoveel mogelijk kruisjes te zetten, want hoe meer kruisjes hoe meer punten je verdient. Kruisjes moeten altijd van links naar rechts worden afgestreept. En een rij mag gesloten worden wanneer er 6 kruisjes in de rij staan plus er wordt een 15 of een 16 geworpen. De speler die als eerste een rij sluit, krijgt daarvoor een extra bonuskruisje. Aan het einde worden de rijen met kruisjes geteld en worden de scores bepaald. Hoe meer kruisjes in een rij, hoe meer punten dat zal opbrengen. Qwixx Longo is snel, fris en vernieuwend en in onze ogen heeft het een terechte plaats gekregen in de lijst met beste spellen van dit moment.

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

15. Splendor: Leukste deck building spel

Splendor bordspel
Splendor bordspel

Splendor is een eenvoudig bordspel wat heel veel in zich heeft, maar ontzettend eenvoudig speelt. Het doel is dat je ontwikkelingskaarten probeert aan te kopen en daarmee voldoende overwinningspunten weet te behalen om te winnen. Die kaarten kun je aankopen door te betalen met edelsteenfiches in de aangegeven kleuren.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Tijdens je beurt in Splendor heb je eigenlijk maar twee opties, je mag een ontwikkelingskaart aankopen of je kiest ervoor om edelsteenfiches uit de voorraad te nemen. Aan het begin moet je altijd beginnen met het nemen van edelsteenfiches uit de voorraad, je mag daarbij kiezen uit 3 edelsteenfiches in verschillende kleuren of je kiest voor 2 fiches van dezelfde kleur.

Splendor
Splendor

Je kunt daarmee vervolgens edensteelfiches aankopen uit drie verschillende niveaus. Hoe hoger dat niveau is, hoe duurder de ontwikkelingskaarten over het algemeen zijn, maar die kaarten leveren dan wel weer meer ontwikkelingspunten op dan de lagere niveaus. Het voordeel van ontwikkelingskaarten is dat je daarmee permanente edelsteenfiches krijgt. Wat dat betreft zit er een deck building element in het spel, hoe meer ontwikkelingskaarten je hebt hoe eenvoudiger het ook zal worden om nieuwe duurdere ontwikkelingskaarten aan te kopen.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

16. Rovers van de Noordzee

Rovers van de Noordzee
Rovers van de Noordzee

Een worker placement bordspel met pit, we gaan terug in de tijd van de vikingen waar we zoveel mogelijk gaan plunderen en overvallen. Ons doel? Zo ver mogelijk komen op het overwinningsspoor, waarbij we ook rekening houden met de punten die we kunnen ontvangen aan het einde van het spel door goede vikingen te bezitten en ver vooruit te lopen op wapenuitrusting en walkuren.

In de beurt begin je met het plaatsen van je vinking op één van de beschikbare locaties van het speelbord, die actie mag je direct uitvoeren. Daarna mag je een andere viking terugnemen van het speelbord, ook die actie mag je uitvoeren. Met die acties kun je van alles doen, bijvoorbeeld munten, proviand of bemanningsleden verzamelen, of je kiest er juist voor om te overvallen zodat je buit en walkuren kunt verzamelen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel
/ Worker placement

Rovers van de Noordzee startopstelling
Rovers van de Noordzee startopstelling

Niet zo bekend als andere grote namen, maar als je rond zoekt ga je zien dat dit spel heel hoog gewaardeerd wordt. Vraag je het aan Dre Nafets, dan krijg je als antwoord “Zeker een van de betere bordspellen, een must have voor iedereen die van goede bordspellen houd“. Ook Tom van Velden is positief “Zowel de spelverloop als het thema van Rovers van de Noordzee doen ons denken aan Odin, maar toch is dit spel zijn eigen verdienste. Goed gebalanceerd en veel uitdaging. Ook de snelheid blijft er lekker in“. Wat ons betreft kun je hier niet omheen.

Rovers van de Noordzee is verkrijgbaar bij bol.com.

17. Dominion

Dominion kaartspel
Dominion kaartspel

Wanneer je een heel erg goed deck builder bordspel wilt hebben, dan kun je niet om Dominion heen. Dit behoort zeker weten tot de beste in haar klasse, en dat al sinds 2009. Waar het om draait, is om je kaartendeck uit te breiden met betere kaarten, waardoor je steeds sterkere combinaties krijgt. Nog beter wordt het wanneer het dan ook nog lukt om de wat mindere speelkaarten uit je deck te verwijderen, zodat je alleen de krachtige over zal houden.

Op onderstaande foto kun je zien dat dit spel ook echt alleen uit speelkaarten bestaat. Dat lijkt simpel, maar geloof maar dat er heel wat mogelijk is. En denk je hier uitgekeken op te zijn? Wat niet zomaar zal gebeuren, dan is er een zee aan uitbreidingen verkrijgbaar!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 tot 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel / deck builder

Dominion doos
Dominion doos

En we zijn niet de enige. Op moment van schrijven krijgt Dominion bij bol een waardering van 4.9 uit 5 sterren. Henk Alberts slaat de spijker op zijn kop wat ons betreft “Tot nu toe alleen met z’n 2en gespeeld, en dat werkt ontzettend goed. Overigens een spel met een wat hogere drempel, met veel tactiek en vergt wat meer voorbereiding“. Roger Das noemt het een “Bijzonder verslavend spel. vele mogelijkheden met kaarten en ieder spel zal anders zijn doordat de kaarten per spel ook weer anders zijn. Tactiek kun je van tijd tot tijd combineren, aanpassend op je tegenstanders“.

Dominion is verkrijgbaar bij bol.com.

18. Nova Luna

Nova Luna bordspel

Voor Nova Luna moet je wel ingesteld zijn op wat abstractie, het spel heeft wel wat weg van de dimensies die ook Azul met zich meebrengt. Vergelijken kun je het totaal niet overigens, het is heel wat anders! Je probeert zo snel mogelijk je 20 houten fiches kwijt te raken, dat lukt alleen wanneer de tegels die je aanlegt voldoen aan de daarop aangegeven criteria.

Klinkt cryptisch, maar het is echt heel eenvoudig. Althans om het te spelen, niet om ook goed te spelen en te winnen. Daarvoor staat er heel wat voor je te wachten. Op iedere tegel staan maximaal 3 opdrachten in vorm van gekleurde bolletjes. Ze geven aan hoeveel tegels in een andere kleur er naast aangelegd dienen te worden. Voldoe je eraan, mag je er direct een houten fiche op leggen. Als je meer wilt weten, leggen we hier Nova Luna in meer detail uit.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

En opnieuw zijn wij heus niet de enige die dit spel goed vinden. Mevrouw Oosterbeen geeft aan “Loop je achter, dan ben je altijd aan de beurt. Daar moet je goed op anticiperen, soms kan je daardoor ineens twee tegels kan aanleggen“. Ook meneer Nafets is enthousiast “Een absolute schot in de roos. Speelt vlot en eenvoudig. Absolute aanrader als je het mij vraagt

Nova Luna is verkrijgbaar bij bol.com.

19. Ticket to Ride Europe: Beste spel voor families

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe zal geen onbekende zijn bij de meeste. Het is nog altijd een van de meest populaire bordspellen en ook een van de leukste spellen van dit moment. Wij zien Ticket to Ride Europe vooral als een spel voor families, doordat de spelregels eenvoudig zijn. Het doel van Ticket to Ride is het creëren van verbindingen tussen steden met een netwerk van treinen dat je steeds verder uitbouwt. Door opdrachtkaarten te vervullen en nieuwe treinroutes te leggen ontvang je punten.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Strategisch bordspel

Het leukste van Ticket to Ride Europe is dat het spel eenvoudig is om te spelen, en de acties beperkt zijn, waardoor het spel heel goed te spelen is met jongere kinderen. In je beurt kies je om een route te claimen met treinkaarten in je hand, je kiest om nieuwe treinkaarten of bestemmingskaarten te nemen uit de voorraad of de laatste mogelijkheid is om een treinstation te bouwen. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel drie bestemmingskaarten, waaruit je er minimaal twee moet houden. De aangegeven steden daarop probeer je gedurende het spel met elkaar te verbinden, waardoor je de daarop aangegeven punten verkrijgt. Lukt dat niet, dan worden de aangegeven punten aan het einde van het spel juist toegekend als minpunten.

Speelbord Ticket to Ride Europe
Speelbord Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe sluit onze lijst met beste bordspellen af, en dat komt vooral doordat het spel eenvoudig en snel speelt en vooral ook laagdrempelig is waardoor het erg leuk is om met nieuwe spelers te spelen. Iedere beurt opnieuw heb je keuze uit slechts drie acties, precies daardoor voelt het spel simpel en soepel aan. Ondanks dat is het een bekroond spel waar je met zekerheid een avond plezier aan kunt hebben. In onze ogen een perfect spel om samen met de hele familie te spelen.

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

20. Clever 4Ever

Clever 4Ever
Clever 4Ever

Je denkt wellicht, waarom staat er een dobbelspel in deze lijst met leukste bordspellen? Geef Clever 4Ever maar eens een poging, dit roll-and-write spel is gewoon net even anders dan wat je gewend bent. Misschien ken je de eerste variant van Clever wel, dan is er verder geen introductie nodig.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Strategisch bordspel

In Clever 4Ever dobbel je er op los om zoveel mogelijk punten te scoren. Je werpt met 6 dobbelstenen gelijktijdig, waarvan je er één mag kiezen. Die dobbelsteen vul je in op het scoreblad. Vervolgens dobbel je met de overgebleven dobbelstenen, dit doen je in totaal drie keer. Speel je goed, dan kun je vaak combinaties maken en kettingreacties veroorzakken. Tjakka! Dan gaat het hard met de punten.

Clever 4Ever inhoud van de doos
Clever 4Ever inhoud van de doos

Dit is de beste Clever variant als je het ons vraagt. En we zijn niet de enige. Karin is het volledig met ons eens en schrijft “We kunnen het nu niet meer wegleggen. Dit is echt de meest uitdagende en leukste variant tot nu toe“. En ook Freddie Heijdeman vult aan dat het een topper is “Veel uitdaging en controle, tegelijkertijd blijft er een goede flow. Speelt heerlijk weg maar heeft veel meer opties dan het origineel. Veel combo’s mogelijk, wat extra belonend werkt“.

Clever 4Ever is verkrijgbaar bij bol.com.

De beste bordspellen van dit moment per categorie

Wij baseren onze mening alleen op bordspellen die we ook écht zelf hebben gespeeld (wat helaas niet de standaard blijkt te zijn). Alleen op deze manier komen wij er achter wat voor jou de leukste bordspellen zijn om te spelen. Alle leuke spelletjes kun je vinden in deze lijst, maar daarnaast hebben wij nog veel meer suggesties voor jou. Kijk maar eens naar de volgende thema’s:

De beste strategische bordspellen

De beste spellen voor 1 persoon

De beste kleine spellen

De beste coöperatieve bordspellen

De beste partyspellen

De beste dobbelspellen

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie