Fiësta Mexicana review; maak je eigen Mexicaanse feestje

Je bekijkt nu Fiësta Mexicana review; maak je eigen Mexicaanse feestje
Fiesta Mexicana

Hou jij ook van de Mexicaanse sfeer? Swingende heupen, sangria en heerlijke gerechten? Dan zal je je met het spel Fiësta Mexicana van 999 games wel vermaken. In dit familiespel ga je bieden op het lekkerste Mexicaanse eten, zoals burrito’s en taco’s. Daarnaast probeer je ook dipsausje in elkaar te zetten om de meeste punten te verdienen met jouw Mexicaanse party. Word jij de beste Mexicaanse gangmaker?

Algemene informatie over Fiësta Mexicana

Fiësta Mexicana is een spel waarin je moet bieden op gerechten. Wat je kan bieden is elke ronde beperkt, maar door je spelersbord te draaien kun je misschien later in het spel meer bieden voor jouw favoriete gerecht.

Aantal spelers: 2 t/m 4 personen
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Spelgenre: Strategisch spel

Inhoud van de doos

In de doos zitten diverse speelmaterialen, waar je gebruik van kan maken.

  • 4 tafeltableaus
  • 66 gerechtentegels
  • 24 wenskaarten
  • 56 puntenfiches
  • Overzichtstegel
  • Spelregels
Inhoud van de doos Fiesta Mexicana
Inhoud van de doos Fiesta Mexicana

Spelvoorbereiding

Om het spel te spelen heeft elke deelnemer een tafeltableau nodig. Dit tafeltableau is je speelbord met 16 tafels waarop je een gerecht kunt plaatsen. Het tableau leg je bij aanvang van het spel met het icoontje van de sambaballen rechtsonder in de hoek neer. Later in het spel mag je je tafeltableau gaan draaien en zullen de sambaballen ook in een andere hoek terechtkomen.

Op je tafeltableau staan ook twee tafels met lama’s erop. Dit zijn de tafels die bij de start van het spel al gevuld moeten zijn. Elke speler mag een gerecht trekken met een witte lama erop en een gerecht met een zwarte lama erop. Je mag zelf weten welk gerecht je op welke lama legt en of je het gerecht nog op een bepaalde manier draait.

Fiesta Mexicana spelregels
Fiesta Mexicana spelregels

Vervolgens krijgen alle deelnemers vijf wenskaarten. Op deze wenskaarten staan manieren om punten te verdienen aan het einde van het spel. Er zijn bijvoorbeeld wenskaarten waarop staat dat je een punt krijgt voor een bepaald gerecht dat je op je tafeltableau hebt en wenskaarten waarbij je vier soorten dipsausen afgemaakt moet hebben voor punten. Er zijn verschillende soorten kleuren wenskaarten, maar van elke kleur wenskaart mag je er maar één in bezit hebben. Iedereen mag drie kaarten houden om aan het einde van het spel punten voor te krijgen.

Speluitleg

Nu is iedereen klaar om aan het spel te beginnen. De startspeler wordt gekozen en deze speler draait het eerste gerechtenkaartje van de stapel om. Hij of zij moet direct een bod uitbrengen op dit kaartje. Je brengt een bod uit door een getal te noemen dat boven één van de tafeltjes op je tafeltableau staat. Mocht je de tegel winnen, dan zal het gerecht ook op dit tafeltje terechtkomen.

Fiesta Mexicana spelverloop
Fiesta Mexicana spelverloop

Andere spelers mogen vervolgens overbieden. Je kunt wel begrijpen dat later in het spel niet alle tafeltjes meer vrij zijn en je dus ook niet alle getallen kan bieden. Maar hier is een oplossing voor. Als je het gerecht waarop wordt geboden deze ronde niet wint, dan mag je je tafeltableau met een kwartslag linksom of rechtsom draaien. Wanneer je dit doet komen er weer andere cijfers omhoog en heb je weer andere mogelijke getallen om mee te bieden.

Natuurlijk is het belangrijk dat je biedt op gerechten die je volgens je wenskaarten nodig hebt. Maar soms komt het ook voor dat je gerechten wint die iets minder van pas komen. Met alle gerechten zijn direct punten te verdienen in het spel. Op elk gerecht staan namelijk 1, 2 of 3 punten. Daarnaast hebben gerechten aan sommige zijden van de tegel ook halve dipsausjes. Als je een half dipsausje tegen een ander half dipsausje van dezelfde smaak legt, krijg je nog eens 3 punten extra. Maar pas op, want als een dipsaus tegen de verkeerde dipsaus of tegen een tegel zonder dipsaus grenst, krijg je een punt minder.

Bonuspunten scoren
Bonuspunten scoren

Het spel is direct afgelopen als één van de spelers zijn of haar tafeltableau vol heeft. Vervolgens is de puntentelling. De punten die je van gerechten en dipsauzen kreeg mag je optellen bij de punten die je nu nog kan sparen met je wenskaarten. De speler met de meeste punten wint.

Fiesta Mexicana puntentelling
Fiesta Mexicana puntentelling

Onze mening over Fiësta Mexicana

Toen we lazen dat het spel Fiësta Mexicana een spel is waarbij geboden moet worden, zakte de moed in onze schoenen. We zijn meestal niet zo’n fan van bieden in een spel. Echter werden we weer enthousiaster toen we de spelregels hadden gelezen. Het bieden in dit spel gaat op een hele andere manier en heeft strenge regels. Zulke regels dat iedereen aan bod komt tijdens het bieden en niet alleen de persoon met de grootste mond.

Spelverloop

We zijn heel enthousiast over dit leuke spel. Er komt heel wat tactiek bij kijken en dat begint al zodra je de opstelling op je bord maakt tijdens de voorbereiding. Ook het kiezen van de wenskaarten is een belangrijk onderdeel van het spel. Hier kun je al een voorbereiding zetten richting de winst.

Toch kan er in het spel nog van alles gebeuren. Draai je je tafeltableau op tijd en de juiste richting op? Kun je genoeg bieden op de gerechten die jij nodig hebt? En kun je je dipsauzen matchen, zodat je geen strafpunten pakt en misschien wel extra punten verkrijgt via de wenskaarten? Dit spel hangt in elkaar van verschillende keuzes die je moet maken en dat maakt het interessant. Een potje Fiësta Mexicana is elke keer verrassend.

Vormgeving

De doos van het spel maakte ons al helemaal blij. De vrolijke tekeningen nemen je direct mee in de wereld van Mexicaans eten. Wij houden er zelf ook van. Burrito’s, taco’s en enchiladas. Het is één groot feestje om dit spel te spelen.

Materialen

Ook de materialen in de doos zijn prachtig geïllustreerd. De tafeltableaus met verschillende soorten houten tafeltjes en duidelijke stoelen met de getallen erop die je kan bieden. De wenskaarten waarop op een creatieve manier staat afgebeeld hoe je punten kan verdienen. Maar zeker ook de gerechtenkaarten waar het water je van in de mond loopt.

We hadden niet verwacht dat een spel waarbij je moet bieden ons zo zou verrassen, maar Fiësta Mexicana is zeker een aanrader. Een bordspel dat hier nog vaak gespeeld zal worden.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie