Nieuwste bordspellen van 2023: Alle nieuwe en verwachte bordspellen!

Je bekijkt nu Nieuwste bordspellen van 2023: Alle nieuwe en verwachte bordspellen!
Nieuwste bordspellen van 2023

Wanneer je op zoek bent naar de allernieuwste bordspellen van het jaar 2023, dan ben je hier bij het juiste overzicht aanbeland. In dit artikel nemen we jou mee in alle nieuwe titels, bordspellen, spellen en andere leuke spelletjes die in 2023 zijn uitgebracht. Hoe we dat doen? Dat is heel gemakkelijker, wij zijn immers gek op bordspellen! Het is daarom voor ons heus niet moeilijk om al die prachtige nieuwe bordspellen die in 2023 zijn uitgebracht eens even onder de loep te nemen.

Een kleine disclaimer, is dat niet alle bordspellen die je in dit overzicht kunt terugvinden reeds zijn uitgegeven in Nederland. In dit artikel zie je daarom niet alleen de nieuwste spellen, maar ook een overzicht van de verwachte nieuwe bordspellen van 2023. En daar zitten met zekerheid een aantal prachtige bordspellen bij die jij niet mag missen!

Benieuwd naar eerder verschenen spellen in de afgelopen jaren? Bekijk dan onze andere overzichten:

Inhoudsopgave

Overzicht alle nieuwste bordspellen van 2023

We beginnen met een complete lijst van alle nieuwe spellen die in 2023 zijn uitgebracht of nog worden verwacht. Verderop in dit artikel zullen we jou nog voorzien van een korte uitleg per bordspel, en wanneer mogelijk ook direct onze mening. Er zit geen chronologische volgorde in de lijst, de spellen staan op willekeurige volgorde door elkaar heen.

 1. Brood & Bier – 999Games
 2. Wolven – 999Games
 3. Pick-A-Pen (serie) – 999Games
 4. De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou – 999Games
 5. Ontmasker de Weerwolven – 999Games
 6. Magische berg – 999Games
 7. Evergreen – 999Games
 8. My City Roll & Write – 999Games
 9. Terra Nova – White Goblin Games
 10. Future Energy – White Goblin Games
 11. Ark Nova: Waterwereld – White Goblin Games
 12. Halli Galli Twist – 999Games
 13. Audition kaartspel – 999Games
 14. The Brain, kaartspel – 999Games
 15. De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries
 16. Bokken schieten – 999Games
 17. District Noir – 999Games
 18. Flits – 999Games
 19. The Great Split – 999Games
 20. Atiwa – 999Games
 21. De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior – 999Games
 22. The Elder Scrolls Skyrim – Modiphius
 23. Sabika – Keep Exploring Games
 24. Ticket to Ride Berlijn – Days of Wonder
 25. The Mind Soulmates – White Goblin Games
 26. Dixit Disney – Libellud
 27. Space Aztecs – Black Rock Games
 28. Brazil Imperial – Geronimo Games
 29. Snack Match – Blue Orange
 30. Amsterdam Essential Edition – White Goblin Games
 31. Pyramido – White Goblin Games
 32. Brass: Birmingham – White Goblin Games
 33. Schaap over de Dam – White Goblin Games
 34. Hamsteren – White Goblin Games
 35. Marrakesh Essential Edition – White Goblin Games
 36. Verdant – White Goblin Games
 37. Claim Alliances – White Goblin Games
 38. MicroMacro: Crimy City – All In – White Goblin Games
 39. Metz – White Goblin Games
 40. Het Witte Kasteel van Himeji – 999Games

1. Brood & Bier – 999Games

Brood en Bier
Brood en Bier

Zoals de naam van dit nieuwe bordspel doet vermoeden, draait het om het bakken van brood en het brouwen van bier. Iedere speler heeft zijn eigen dorp, maar deelt wel gezamenlijk de oogstvelden. Brood & Bier zit bomvol tactische keuzes, waarbij je kaarten speelt maar slechts één van de acties op de kaarten mag kiezen. En dat eigenlijk alle drie de benoemde acties waardevol zijn om verder te komen in het spel.

Je probeert in dit tweepersoons bordspel om je eigen dorp zo goed mogelijk te verbeteren, waarmee je de brood- en bierproductie kunt verbeteren. Daarvoor heb je in totaal 6 rondes de tijd. Degene van de twee waar je het minste aantal van produceert, bepaalt of je de winnaar of verliezer wordt.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Brood & Bier kent ontzettend veel tactische keuzes waar je constant mee bezig bent. Je hebt 5 kaarten op hand, waarmee je ingrediënten kunt verzamelen, brood kunt bakken of bier kunt brouwen en daarnaast kun je je dorp verbeteren. Iedere kaart kan maar voor één van de drie opties ingezet worden. Oftewel, bomvol met tactische keuzes en daarnaast dien je ook strategisch vooruit te denken. De kaarten die je speelt komen later namelijk nog eens eenmaal op je hand.

2.  Wolven – 999Games

Wolven
Wolven

In dit nieuwe strategische bordspel probeer je wolven aan te trekken, en probeer je de grootste en dominante roedel te vormen. Je claimt gebieden, neemt eenzame wolven in je midden en jaag op prooien. Breid niet te roekeloos uit naar terrein waar je rivalen ronddwalen, anders lukt het ze wellicht om wolven uit jouw roedel weg te lokken.

Wolven is een bordspel met veel tactische mogelijkheden, waarbij er allerlei manieren zijn om te overwinnen. Er is duidelijk geen één tactiek die de winst zal opleveren, het is anticiperen op je medespelers en vooral zoeken naar mogelijkheden. Je probeert zoveel mogelijk punten te verdienen, om het spel te winnen.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 75 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Wolven is een prachtig vormgegeven bordspel, rijk aan mooie illustraties en houten componenten. Dit nieuwe spel zit zo in elkaar, dat je beperkt bent in je handelingen, gezien je slechts 2 acties mag uitvoeren per beurt. Terwijl er tal van mogelijkheden zijn. Ga je achter de kuddes aan? Anticipeer je op een opening in een kudde? Verplaatst je jezelf wat of ga je wat bouwen? De interactie van Wolven is zeer hoog, je gaat constant met elkaar de strijd aan voor grondstofen, eenzame wolven en de beste posities. Voor strategische spelers is Wolven een regelrechte aanrader.

Wolven is verkrijgbaar bij 999Games, bol.com en Amazon.nl.

3.  Pick-a-Pen serie – 999Games

Pick-a-Pen is een nieuwe serie van Roll & Write spel uitgegeven door 999Games. In plaats van de welbekende dobbelstenen in Roll & Write spellen, ‘dobbel’ je hier met potloden. Bij de Pick-a-Pen spellen gaat het erom dat je zoveel mogelijk punten behaald door met passende kleuren de verschillende velden te kleuren.

Pick a Pen Tuinen

Pick-a-Pen Tuinen

In de variant Pick-a-Pen Tuinen probeer je tuinen te maken, waarin je passende bloemen en bomen plaatst. Hoe beter je dat doet, hoe meer punten je zult verdienen.

Pick-a-Pen Crypten

Pick a Pen Crypten

Bij variant Pick-A-Pen Crypten probeer je rijen en kolommen te voltooien, waarbij een aantal symbolen je ook nog een beurt extra kunnen opleveren. Maar, niet ieder veldje mag zomaar met een willekeurige kleur ingevuld worden, aan de linkerzijde kun je aflezen welke kleur je mag gebruiken.

Pick-a-Pen Riffen

Pick a Pen Riffen

Bij variant Pick-a-Pen Riffen verken je een gezonken schip en vorm je routes van dezelfde kleur om schatten te bereiken. Door steeds één van de gekleurde potloden te kiezen mag je met die betreffe kleur de route inkleuren.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 25-30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll & Write spell

Pick-a-Pen is een originele nieuwe vorm van Roll & Write, waarbij kleuren een rol gaan spelen. Op die manier creëer je een interactieve puzzel, waarbij iedere speler zijn eigen belangen heeft en op zoek is naar bepaalde kleuren. Er zijn genoeg afwegingen in dit spelletje, die het spel interessant houden. Eén spel duurt ongeveer 25 tot 30 minuten om te spelen.

4.  De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou – 999Games

De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou
De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou

Er gaat haast geen jaar voorbij zonder dat er een prachtige uitbreiding wordt uitgegeven voor het welbekende coöperatieve avonturenspel De Legenden van Andor. Dit keer zit dat net even anders, geen uitbreiding, maar een op zichzelf staand avonturenspel wat zich in de verhaallijn afspeelt voordat de andere Legenden van Andor spellen plaatsvinden.

De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou, is een prachtig stand-alone Andor spel, waarbij je vier verschillende legenden doorleeft. Je speelt met een dwerg, krijger, tovenaar of wachter tegen de eeuwige kou. Nog leuker is dat je deze vier legenden ook meermaals kunt gaan doorlopen, aangezien de legenden\ namelijk steeds op een andere manier zullen verlopen!

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief avonturenspel

Het fijne van deze stand-alone versie van Andor: De Eeuwige Kou, is dat je direct kunt beginnen met spelen, je neemt de spelregels namelijk tijdens de verhaallijn van het spel door. Er zal van alles gebeuren tijdens het spelen van de 4 legenden, je kunt allerlei monsters tegenkomen, die overigens net zoveel last van de kou hebben als jullie zelf. Bondgenoten kunnen je helpen om gemakkelijker door de missies heen te komen. En ieder van de helden waarmee jullie spelen hebben weer speciale eigenschappen, waarvan je zelf kunt bepalen wanneer je ze inzet.

5.  Ontmasker de Weerwolven – 999Games

Ontmasker de Weerwolven
Ontmasker de Weerwolven

Ontmasker de Weerwolven is een partyspel voor grote groepen, ideaal om gezellig te spelen met een vriendengroep of zelfs met collega’s of een vriendengroep. De spelleider zal het spel sturen, waarbij iedere speler die deelneemt een rol toebedeeld zal krijgen. Dit zijn normale burgers, weerwolven en speciale karakters die wat speciaals zullen doen tijdens het spel.

Aantal spelers: 8-18 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Tijdens de nachtfase van het spel zal de spelleider aangeven dat alle spelers de ogen moeten sluiten, waarna er een aantal personages opgenomen worden, die dan hun eigenschap mogen uitvoeren. Aan het einde van de nacht zal een burger geëlimineerd worden. Vervolgens zal de dagfase starten, waarbij de gebeurtenissen besproken worden, en er mag dan ook een poging gedaan worden om een weerwolf te elimineren. Alleen, er doen natuurlijk ook weerwolven mee aan deze vergadering, dat zal flink lastig worden om een keuze te maken!

6.  Magische Berg

Magische Berg
Magische Berg

In Magische Berg probeer je de route naar tovenaar Balduin te vinden, deze staat onderaan de magische berg. Je bent één van de tovenaarsleerlingen en je hebt de beschikking over magische krachten om de dwaallichten te sturen. In dit spel ontstaat een heuse race door het geheimzinnige bos. Probeer de gemene heksen te sluw af te zijn, en zorg ervoor dat uitsluitend tovenaarsleerlingen naar Balduin komen!

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 5 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel

Nog leuker, is dat de Magische Berg ook nog eens een van de winnaars is van de Speelgoed van het Jaar 2023 verkiezing, in categorie Kinderspellen. Is dat al niet reden genoeg om Magische Berg een kans te geven?

7.  Evergreen

Evergreen bordspel
Evergreen bordspel

Realiseer een ecosysteem van bomen, struiken en meren op jouw eigen planeet. Elke speler heeft zijn eigen tableau, waar kleine en grote bomen, struiken en meren geplaatst kunnen worden. De zon is een belangrijke schakel, want bomen en struiken die zon vangen, zullen punten opleveren.

De zon is in Evergreen een bewegend element, iedere ronde zal de zon ergens anders vandaan komen. Dat zorgt ervoor dat bepaalde bomen en struiken in de schaduw komen te staan, doordat er andere bomen voor zullen staan.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Evergreen is om de beleving compleet te maken prachtig vormgegeven met rijke illustraties. Het spel is voorzien van houten speelstukken en de plateaus hebben mooie inkepingen waarin de speelstukken geplaatst kunnen worden.

8.  My City Roll & Write

My City Roll & Write
My City Roll & Write

Ken je My City? Wij vonden dit een prachtig bordspel waar we vele uren plezier aan gehad hebben. Het spel is een zogenaamd Legacy bordspel, waarin je hoofdstukken doorloopt en gaandeweg het bordspel zich anders zal vormen. Het volgende spel start waar het voorgaande spel geiendigd is. Een ontzettend aanrader.

Dit jaar komt My City Roll & Write uit, een, zoals de naam al doet vermoeden, roll & write spel waarbij we met dobbelstenen aan de slag mogen. Het leuke aan My City Roll & Write is dat het voorzien is van 12 verschillende niveaus, om de uitdaging er lekker in te houden.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll & Write bordspel

Rol de dobbelstenen en bepaal daarmee welk stadsdeel er gebouwd dient te worden. Net zoals het originele bordspel is het lastig puzzelen om de hoogst mogelijke score te halen. Des te beter je gebouwsoorten weten te combineren, hoe meer punten je kunt behalen.

9. Terra Nova – White Goblin Games

Terra Nova
Terra Nova

De vereenvoudigde versie van het bekende strategie spel Terra Mystica. Terra Nova is een strategisch bordspel waarin je met 10 verschillende facties kunt spelen, die ieder hun eigen vaardigheden bezitten.

In Terra Nova probeer je jezelf op een tactische manier te spreiden over het speelbord, waarbij je iedere ronde opnieuw doelen probeert te behalen. Je ontdekt nieuwe gebieden, bouwt gebouwen en bent in een vreedzame competitie met de andere volkeren. Behaal de speciale vaardigheden van jouw volk en zorg er daarmee voor dat je het meeste gebied controleert en ook de meeste punten weet te verzamelen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Terra Nova is een prachtige uitgave die eer doet aan het complexere spel Terra Mystica, en toch een unieke ervaring neerzet. Fijn aan Terra Nova is dat het ook goed speelbaar is voor mensen die minder vaak een ‘strategisch’ spelletje spelen. Er zijn een aantal volkeren die eenvoudig te spelen zijn.

10. Future Energy – White Goblin Games

Future Energy
Future Energy

Help mee de toekomst van duurzame en groene energie te besturen in Future Energy. Vervang de oude energiecentrales waar steenkool, minerale oliën en gas de standaard vormen. En verban nucleaire energiecentrales voor moderne oplossingen. Gebruik verstandige oplossingen zoals wind-, zonne- en fusie-energie tot aan waterstof. Optimaliseer je stroomnetwerk steeds verder, ontvang CO2-certificaten om je netwerk en positie in Europa steeds verder te verbeteren en vergroten.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch bordspel

Bouw een efficiënt stroomnetwerk, in geld van tegenstanders die gebruik willen maken van jouw stroomkabelverdingen, en scoor zoveel mogelijk punten om Future Energy te winnen. Dit bordspel bestaat uit drie extra modules die het nog leuker maken om te blijven spelen.

11. Ark Nova Waterwereld – White Goblin Games

Ark Nova Waterwereld
Ark Nova Waterwereld

Met Ark Nova Waterwereld voeg je een extra diercategorie toe aan je dierentuin. Om deze dieren te houden, moet je wel eerst een eigen aquarium maken! Ark Nova Waterwereld is een uitbreiding op het eerder uitgegeven bordspel Ark Nova.

In Ark Nova Waterwereld gebruik je dier-, sponsor- en conservatie projectkaarten om verrassende effecten in handen te krijgen.Dankzij de nieuwe universiteit krijg je extra mogelijkheden om je dierentuin nog populairder te maken. Daarnaast zijn er alternatieve actiekaarten met bonusacties.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch bordspel

Houdt er rekening mee dat je Ark Nova Waterwereld alleen kunt spelen wanneer je in bezit bent van het orignele bordspel Ark Nova. Zonder het basisspel, is de uitbreiding niet te spelen.

12. Halli Galli Twist – 999Games

Halli Galli Twist
Halli Galli Twist

Druk zo snel mogelijk op de bel wanneer er 5 dezelfde kleuren of 5 dezelfde symbolen op tafel liggen! Dat is veel lastiger dan je denkt… Halli Galli Twist is een actie spel waar je supersnel bij moet reageren.

Om beurten wordt er steeds 1 kaart omgedraaid. Wanneer alle open kaarten samen precies 5 gelijke symbolen in willekeurige kleuren of 5 willekeurige symbolen in dezelfde kleur tonen, pas dan mogen de spelers op de bel slaan. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten verzameld heeft, wordt de winnaar van Halli Galli Twist.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Reactie spel

Halli Galli Twist is een razendsnel spel waar je constant alert moet zijn. Alleen de snelste speler is in staat om te winnen!

13. Audition Kaartspel – 999Games

Audition Kaartspel
Audition Kaartspel

In Audtion ben je een beroemde dirigent en je bent constant op zoek naar de beste talenten. Natuurlijk weet jij als uitstekende dirigent precies wat je wilt hebben, en daarom focus je uitsluitend op solisten of kwartetten die je wilt dirigeren. Er zit daardoor maar één ding op, de juiste muzikanten bij elkaar zoeken!

Tijdens je beurt neem je een muzikantenkaart van de gedekte stapel die je naast één van je eigen dirigent kaarten legt, of je kiest ervoor een dirigentkaart te nemen inclusief de daarbij gelegde muzikantenkaart en legt deze voor je neer. Kies je die laatste, dan is wel direct je ronde voorbij.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch kaartspel

Op die manier probeer je specifieke muzikanten te verzamelen, om daarmee de meeste punten te verkrijgen. Natuurlijk is degene met de meeste punten aan het einde van het spel de winnaar van Audition.

14. The Brain – 999Games

The Brain
The Brain

The Brain is een Coöperatief kaartspel van 999Games. Samen speel je één paar brains waarmee je dezelfde puzzel probeert op te lossen. Alleen mag je tijdens het spelen van dit spel niet met elkaar communiceren!

Alles draait om logisch nadenken, deductie, tellen en een bepaalde mate van geluk. Lukt het jullie om op die manier alle kaarten weg te spelen? The Brain heeft allerlei uitgangssituaties en verschillende moeilijkheidsgradaties, waardoor uren speelplezier gegarandeerd is.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15-30 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief kaartspel

Extra leuk is dat je The Brain ook helemaal alleen kunt spelen. Daag jezelf uit om op een heerlijke winteravond je record te verbreken.

15. De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries – 999Games

De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten & Mysteries
De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten & Mysteries

Ja! Hier hebben wij lang op gewacht, weer een prachtige nieuwe uitbreiding voor het bordspel De Zoektocht naar El Dorado. Wat nog steeds één van onze favoriete bordspellen is, die gewoon heerlijk gemakkelijk weg speelt. Deze uitbreiding, De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries, bevat 3 modules die gecombineerd of los van elkaar gespeeld kunnen worden.

‘Draken’ introduceert draken, wanneer je te dicht bij een draak in buurt komt zal de draak ontwaken. Vanaf dat moment is de draak te besturen, in plaats van alleen je eigen spelers mannetje. Daarmee kun je paden blokkeren, gezien spelers niet meer mogen bewegen wanneer zij in de buurt van de draak zijn.

In module ‘Schatten’ worden schatfiches geïntroduceerd, deze kunnen opgepakt worden. Heb je 4 van deze fiches, dat staat gelijk aan het bereiken van El Dorado. Ook kun je tweemaal na elkaar naar een aangrenzend veld bewegen.

De laatste module ‘Mysteries’ introduceert mysterieuze valleitegels. Deze tegels liggen gedekt op het bord, en mogen pas omgedraaid worden wanneer een speelstuk op een aangrenzend veld eindigt. Vanaf dat moment mag er op de valleitegels gelopen worden.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Deze drie modules maken van De Zoektocht naar El Dorado weer een unieke belevenis. De modules kunnen afzonderlijk gespeeld worden, of zelfs in combinatie met de eerdere uitbreidingen van dit bordspel.

16. Bokken Schieten – 999Games

Bokken Schieten
Bokken Schieten

Het kaartspel Bokken Schieten is eigenlijk geen nieuw spel. Het spel werd 15 jaar geleden al eerder succesvol uitgebracht, maar is nu in een compleet nieuw jasje gestoken. Bokken Schietten is een slagenspel waarin je zoveel mogelijk geiten probeert te verzamelen zonder de limiet te overschrijden.

Je begint met 8 kaarten, iedere speler speelt steeds 1 speelkaart, wat een slag is, open op tafel. De speler die de laagste waarde heeft opgelegd, mag een heuvelkaart nemen en deze op tafel leggen. Hij kiest daarbij 1 van de 2 waarden die hierop staan, dit bepaalt de geitenlimiet. De speler die de kaart met de hoogste waarde heeft gespeeld, die wint de slag en mag de volgende ronde starten.

Aantal spelers: 3-6 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Nadat 8 kaarten gespeeld zijn, wordt bepaald welke speler de meeste geiten heeft verzameld en niet de geitenlimiet heeft overschreden.

17. District Noir – 999Games

District Noir
District Noir

In District Noir speel je als de meest machtige leiders van één van de grootste criminele organisaties in de stad. Je gaat de strijd met jouw concurrent aan, om de controle te krijgen over de wijk District Noir, om daarmee de macht over de gehele stad te grijpen.

Je probeert van verschillende kaartsoorten de meerderheid te verkrijgen, om daardoor de meeste punten te scoren. Daarbij doe je ook een poging om de drie strategische locaties in de stad te bemachtigen, wanneer dat lukt win je namelijk onmiddelijk.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch kaartspel

De spelregels zijn ontzettend eenvoudig in District Noir. Je hebt 5 handkaarten en daarvan leg je er één in de rij, of je neemt de laatste 5 kaarten die in de rij zijn gelegd. Alleen mag je maar één keer per ronde de 5 handkaarten nemen, daarna mag je dus alleen nog een kaart in de rij aanleggen. Je scoort punten door de meeste kaarten van een bepaalde soort te bezitten.

18. Flits – 999Games

Flits
Flits

Flits is een eenvoudig kaartspel waarbij je zo lang mogelijk in het spel probeert te blijven. Je probeert je handkaarten weg te spelen en op die manier als laatste over te blijven. Per beurt speel je 1 kaart, die kaart moet ten allen tijde een hogere waarde hebben dan de voorgaande kaart die gespeeld is, of moet een ster bezitten in dezelfde kleur.

Een speelronde is voorbij wanneer alle spelers op één na hebben gepast of als 1 of meer spelers de laatste kaart hebben gespeeld. De speler die als laatste weet over te blijven krijgt een punt. De speler die vervolgens als eerste 3 punten heeft, heeft gewonnen.

Aantal spelers: 3-6 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Hoewel de spelregels van Flits eenvoudig zijn, is het nog niet zo gemakkelijk om te winnen. Het draait om inschattingsvermogen en tactisch vooruit denken. Dit kaartspelletje is snel te begrijpen en leuk om tussendoor te spelen.

19. The Great Split – 999Games

The Great Split
The Great Split

Probeer je tegenstanders een stap voor te zijn, door verschillende rijkdommen, waaronder edelstenen, goud en schilderijen, met elkaar te ruilen. Het is jouw doel om de meest waardevolle verzameling bij elkaar te verzamelen. In The Great Split draait het erom dat je op sluwe wijze handelt, en daardoor het beste aanbod weet samen te stellen.

In The Great Split ruilen de spelers steeds met de spelers die links van hen zitten. Jij krijgt kaarten van de speler rechts van je, en daarvan geef je de helft weer terug. Op die manier kun je, wanneer je listig nadenkt, steeds meer rijkdommen verzamelen. Doe je dat slim, dan worden jouw rijkdommen ook nog eens waardevoller dan die van je tegenstander

Aantal spelers: 2-7 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Aan het einde van het spel probeer je de meest complete en waardevolle verzameling te hebben, die daardoor ook de meeste punten waard zal zijn.

20. Atiwa – 999Games

Atiwa
Atiwa

In Atiwa ontwikkel je een kleine gemeenschap in het zuidoosten van Ghana. In deze omgeving vind je een bosreservaat en allerlei bedreigde diersoorten. Het reservaat staat onder grote druk, door jacht op bushmeat, goud- en bauxietdelving en houtkap. Atiwa is een bordspel wat bedacht is door Uwe Rosenberg, die we onder andere kennen van andere bekende worker placement spellen zoals Caverna, Agricola en Friesche Velden.

Je bemachtigt nieuw land, beheert je dieren en middelen en probeert je gemeenschap te laten bloeien. De speler die de beste balans weet te krijgen tussen de behoeften van de stad en die van het milieu, wint het spel.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel (worker placement)

Atiwa is een pittig worker placement bordspel waarbij je met 3 werkers mag spelen, iedere ronde kun je daardoor 3 acties uitvoeren. Atiwa is een bordspel voor gevorderden, die graag alles willen uitzoeken en voor de beste strategische keuzes willen gaan.

21. De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior – 999Games

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior

Deze Kwakzalvers van Kakelenburg versie is speciaal voor jongere spelers. Deze variant is meer gestroomlijnd en toegankelijker, waardoor het een ideaal bordspel is voor het gehele gezin. Kakelenburg ken je wellicht al wel van de kwakzalvermarkt (originele spel), maar één dag daarvoor wordt er al een grote race gehouden!

Zorg ervoor dat jouw rijdier voorop loopt en de finish als eerste haalt. Daar moet je wel zo goed mogelijk voor grabbelen! Suikerbieten zorgen ervoor da tje vooruit zult schieten, maar met droomkruiden valt je rijdier juist in slaap!

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Je grabbelt naar de beste ingrediënten, waardoor er best een flinke dosis geluk in dit spel zit. Met punten kun je jouw grabbelbuidel echter wel beduidend beter maken, door steeds goede ingrediënten te kopen. Iedere fiche heeft zo zijn eigen effect.

22. The Elder Scrolls V: Skyrim – Modiphius

The Elder Scrolls V Skyrim – The Adventure Game
The Elder Scrolls V Skyrim – The Adventure Game

Skyrim is een avonturenspel met een legacy ervaring. Je bent één van de overledenen van de legendarische groep de Blades, die heel lang het keizerrijk van Tamriel hebben beschermd. Samen met je mede-avonturiers is het jouw doel om vijanden te verslaan, zoektochten te ondernemen en tegen de dreiging die alles wil vernietigen, probeert te beschermen.

In The Elder Scrolls V: Skyrim, speel je door zes prachtige hoofdstukken van twee herspeelbare campagnes. Iedere beslissing die je maakt zal tellen, en zal het verhaal veranderen. Daardoor is het spel ook nog eens enorm herspeelbaar, om het verhaal op verschillende manieren te ontdekken.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 135 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: Modiphius Entertainment
Genre: Strategisch / Coöperatief bordspel

In The Elder Scrolls Skyrim werk je aan je eigen unieke personage, waarvan je de uitrusting zult upgraden, kerkers zal ontdekken en zult reizen door de wereld van Skyrim. Je probeert ervaring te verdienen, schatten te vinden en de strijd aan te gaan met Draken, Draugr, Daedra en meer.

23. Sabika – Keep Exploring Games

Sabika
Sabika

Sabika is een Nederlandstalig expertspel, uitgegeven door Keep Exploring Games. Je werkt aan het Alhambra, een monumentaal complex wat binnen zijn 2 km lange muren de best bewaarde paleizen van de klassieke Arabische islam huisvest. Je kruitp in de rol van één van de edelen van de Nasriden-dynastie, waarbij je probeert bij te dragen aan de bouw van nieuwe paleizen, torens, tuinenen en meer.

Sabika heeft een uniek actiesysteem, bestaande uit drie verschillende ringen waarin per ring één of twee werkers lopen. Die werkers kun je gebruiken om grondstoffen of bouwmaterialen te verzamelen, grondstoffen te verwerken tot afgewerkte goederen, constructietegels of constructiekaarten te bouwen, enzovoorts.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60-120 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Keep Exploring Games
Genre: Strategisch bordspel

Het is jouw missie om in de historische teksten te verschijnen als één van de meest invloedrijke edelen van de Nasriden-dynastie.

24. Ticket to Ride Berlijn – Days of Wonder

Ticket to Ride Berlijn
Ticket to Ride Berlijn

Ticket to Ride Berlijn is een standalone versie van Ticket to Ride, die heerlijk vlot wegspeelt. Eigenlijk is dit een, net als bijvoorbeeld de versies Amsterdam, New York, San Francisco en London, een kleine versie van Ticket to Ride die je in ongeveer 15 minuten kunt spelen.

In Ticket to Ride Berlijn plaats je jouw trams op het tramnetwerk van berlijn om de beste routes te verkrijgen. En plaats je jouw metro’s op de beste locaties van de ondergrondse metrolijnen om zo de juiste locaties te bezoeken.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee / Days of Wonder
Genre: Tactisch bordspel

Ook in deze snelle Ticket to Ride Berlijn variant, werk je met transportkaarten en bestemmingskaarten. Degene die de meeste punten weet te verzamelen, door routes te volbrengen, wint het spel.

Benieuwd naar alle spellen van Ticket to Ride? Ontdek ons artikel waarin we alle Ticket to Ride spellen uitleggen hier.

25. The Mind Soulmates – White Goblin Games

The Mind Soulmates
The Mind Soulmates

Zijn jullie gedachten goed genoeg op elkaar afgestemd? De één speelt als de ziener en die weet meer! De Ziener mag vooraf een aantal kaarten bekijken en heeft daarmee waardevolle hints voor het team. De rest van het spel vindt in het geheim plaats.

Alleen wanneer jullie in staat zijn om jullie gedachten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen kun je het spel verslaan. Je kent wellicht The Mind al wel, The Mind Soulmates doet daar nog een schepje bovenop: een onvergetelijke ervaring.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief kaartspel

The Mind Soulmates is een coöperatief kaartspel, waarbij het draait dat je jouw medespelers zo goed mogelijk kunt inschatten, en natuurlijk een factor geluk. Een verslavend spelletje waar je veel plezier aan kunt beleven.

26. Dixit Disney – Libellud

Dixit Disney
Dixit Disney

Ken je Dixit al? Dan is er voor dit bordspel eigenlijk weinig uitleg nodig. Dixit Disney is, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, volledig in Disney stijl! Dit eenvoudige en luchtige spelletje draait om interpretaties en gewoon goed proberen te raden.

Net als in het normale Dixit spel, probeert de speler die aan de beurt is één kaart uit zijn hand uit te leggen middels één woord. De andere spelers zijn daarna aan de beurt, zij proberen de kaart te zoeken die het beste past bij het woord van de verteller. Daarbij gaat het in Dixit Disney natuurlijk alleen om prachtig vormgegeven disney themakaarten.

Aantal spelers: 3-8 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Libellud
Genre: Partyspel

Dixit Disney is een no-brainer voor de echte fans van Disney én Dixit. Het spel bestaat uit 84 prachtige speelkaarten die gebaseerd zijn op Disney & Pixar films, van onder andere Steamboat Willie tot aan Turning Red.

27. Space Aztecs – Black Rock Games

Space Aztecs
Space Aztecs

In Space Aztecs is het belangrijk om slim, sluw, stiekem en geniepig te spelen. In dit spel probeer je zoveel mogelijk Azteken te redden van de buitenlandse invallers. Je probeert je stad op te bouwen en inwoners te beschermen tegen buitenaardse aanvallen. In dit kaartspel mogen de spelers in hun beurt een kaart kiezen uit de stapels rondom de zonnewijzer. Vervolgens spelen de spelers die gelijktijdig uit.

Hierbij is het belangrijk om te letten op de tijd die op de kaart afgebeeld staat. Hoe vroeger de tijd namelijk is, hoe eerder er gespeeld mag worden door die speler. De speler die in deze ronde de vroegste tijd speelt, wordt de startspeler in de volgende ronde.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Black Rock Games
Genre: Kaartspel

In Space Aztecs speel je met diverse kaarten die ieder eigen manieren hebben om punten te scoren, of zelfs een specifiek effect leveren. Het spel komt ten einde wanneer een bepaald aantal stapels kaarten rond de zonnewijzer leeg is, of wanneer er een bepaald aantal aanvallen van vliegende schotels zijn gespeeld.

28. Brazil Imperial – Geronimi Games

Brazil Imperial
Brazil Imperial

Brazil Imperial draait om het realiseren van gebouwen, het beheren van hulpbronnen, verkennen van land, rekruteren van het leger, handel creëren en de steun krijgen van de grootste persoonlijkheden van het land.

Het spel draait om het maken van de juiste beslissingen. Waarmee je missies kunt voltooien, en daardoor in een meer geavanceerd tijdperk terecht kunt komen. Dat geeft weer nieuwe opties voor je ontwikkeling, wat natuurlijk ook weer meer overwinningspunten met zich mee zal brengen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 tot 120 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: Geronimo Games
Genre: Strategisch bordspel

Brazil Imperial is een solide bordspel met veel mogelijkheden, het is prachtig vormgegeven en biedt een redelijk gebalanceerde gameplay. Enig minpuntje is dat er redelijk veel regels bij het spel zijn, waardoor je er wel even in moet komen.

29. Snack Match – Blue Orange

Snack Match
Snack Match

Snack Match uitgegeven door Blue Orange is een heel eenvoudig te spelen spelletje, laagdrempelig om te leren en daardoor heeft het zo wel zijn charmes.

In Snack Match probeer je de perfecte picknix samen te stellen. Je verdeelt het eten en de tafelkleden voor je, waarbij je probeert om dezelfde soorten bij elkaar te krijgen. Zo maak je de picknick zo smakelijk mogelijk!

Aantal spelers: 1-9 spelers
Speelduur: ongeveer 10-15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Blue Orange
Genre: Tactisch kaartspel

Snack Match is een spelletje voor de gehele familie, wat je in z’n 10 tot 15 minuten kunt spelen. Je speelt met maximaal 9 spelers in één spel.

30. Amsterdam Essential Edition – White Goblin Games

Amsterdam Essential Edition
Amsterdam Essential Edition

Speel als Amsterdamse kooplieden in de 19e eeuw, waarbij je goederen probeert te vervaardigen zoals meubels, tegels en kristallen. Deze goederen bewaar je in pakhuizen bij de haven, om deze vervolgens te kunnen verhandelen.

Je verzamelt grondstoffen door kaarten te gebruiken en dobbelstenen te kiezen, daarmee koop je nieuwe huizenblokken, bouw je gebouwen, huur je werklieden in en beweeg je schepen door de haven.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Amsterdam Essential Edition is een wat complexer bordspel, je speelt in totaal 12 rondes die ieder uit 4 fases bestaan. Je speelt kaarten, gebruikt de dobbelstenen voor grondstoffen en voert diverse acties uit. Je probeert daarbij zoveel mogelijk punten te verzamelen, om het spel te winnen.

31. Pyramido – White Goblin Games

Pyramido
Pyramido

Pyramido is een familiespel voor 2 tot 4 spelers van 8 jaar een ouder, wat pas verwacht wordt begin 2024. In Pyramido bouw je aan een piramide van 4 lagen, dat doe je in 4 fasen. Iedere beurt kun je aan de piramide een extra schakel toevoegen. Alleen, om een écht goede piramide te bouwen, moet je ervoor zorgen dat je jezelf aan de bouwregels houdt zodat de lagen goed in elkaar komen te zitten.

Na iedere fase worden de punten bepaald op basis van de gebouwde laag van de piramide. Daarnaast kun je per fase opnieuw punten verdienen voor de bouwstenen in de eerdere lagen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch bordspel

Pyramido is een tactisch bordspel voor de gehele familie. Het speelt vlot weg, is gemakkelijk te leren maar kent toch voldoende complexiteit om ook door gevorderde bordspelers gewaardeerd te worden.

32. Brass Birmingham – White Goblin Games

Brass Birmingham
Brass Birmingham

Brass Birmingham is geen geheel nieuw bordspel, het werd eerder in 2010 ook al uitgegeven door White Goblin Games. Deze versie van Brass Birmingham is een vernieuwde versie, die je ook weer met 2 tot 4 spelers kunt spelen. De speelduur duurt ongeveer 60 tot 120 minuten.

In Brass Birmingham probeer je jouw imperium uit te breiden door nieuwe sporen en kanalen aan te leggen, daarnaast bouw je verschillende industrieën, zoals ijzerfabrieken, brouwerijen en kolenmijnen. Het spel speelt zich af in 2 tijdperken, het kanaaltijdperk en het spoortijdperk. Je start met het realiseren van verbindingen via kanalen, in het tweede tijdperk komen de spoorwegen beschikbaar.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60-120 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Doordat je dit spel steeds willekeurig wordt opgezet, is geen enkel spel hetzelfde. De bonussen zijn steeds anders en ook de kaarten in je hand zijn ieder spel weer anders. Door nieuwe industrieën te ontwikkelen en goederen te verhandelen ontvang je inkomen en probeer je de meeste punten te verzamelen.

33. Schaap over de Dam – White Goblin Games

Schaap over de Dam
Schaap over de Dam

Schaap over de Dam is een zogenaamde ‘Minnys’ van White Goblin Games. Dit spelletje is ontzettend eenvoudig, je dobbelt met de dobbelstenen, tekent de hekken en daarmee scoor je punten.

De dobbelsteen bepaald steeds welk hekwerk er getekend mag worden. De hekken probeer je vervolgens zo slim mogelijk in te tekenen, waardoor het lukt om zoveel mogelijk schapen te omheinen. En dat levert je natuurlijk weer de nodige punten op.

Aantal spelers: 2-7 spelers
Speelduur: ongeveer 5 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Dit dobbelspelletje speel je in een minuut of 5. Verkijk je er echter maar niet op, je dient wat risico’s te nemen, maar de nodige tactiek zal je zeker aan de overwinning helpen.

34. Hamsteren – White Goblin Games

Minnys Hamsteren
Minnys Hamsteren

Ook Hamsteren is een nieuw uitgegeven dobbelspelletje van White Goblin Games. Hamsteren valt ook in de zogenaamde ‘Minnys’ reeks, klein, makkelijker en ideaal om overal naartoe te nemen.

We gaan hamsteren, waarbij we ons voorbereiden om de winter en zoveel mogelijk voedsel gaan verzamelen. Alleen de volledig gevulde kamers zullen de maag vullen en daarmee punten opleveren. Je probeert alle kamertjes te vullen, door de velden in de kamers aan te kruisen. Je mag alleen kamers aankruisen, wanneer de worp van de dobbelstenen minder is dan de beschikbare velden in de kamers.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 5 tot 10 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Hamsteren is een laagdrempelig dobbelspel wat ideaal is om overal naartoe te nemen, in de auto, op een terrasje of op vakantie. Dobbelen, aankruisen en punten scoren!

35. Marrakesh Essential Edition

Marrakesh
Marrakesh

Dit nieuwe bordspel, Marrakesh Essential Edition, is met zekerheid één van de gaafste strategische bordspellen die in 2023 zijn uitgebracht. Jullie zijn rijke burgers van de stad Marrakesh, je gebruikt je eigen assistenten om invloed te vergroten in de Koutoubia-moskee en het Bahia-paleis.

Marrakesh wordt gespeeld in 3 seizoenen die ieder uit 4 rondes bestaan. Per ronde kies je welke 3 wijken van jouw spelersbord er geactiveerd dienen te worden, door daarop je assistenten te plaatsen. Dit bepaald welke keshi’s er beschikbaar zijn in deze ronde en welke de spelers ook mogen kiezen om de actie in de wijken te versterken. Aan het einde van een seizoen moet je de inwoners van jouw wijken voorzien van dinars, water en dadels. Degene die aan het einde van de 3 seizoenen de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Dit bordspel is er één voor op je verlanglijst. Niet voor niets is dit nieuwe strategische bordspel ook nog eens genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 in categorie Experts.

36. Verdant – White Goblin Games

Verdant
Verdant

Verdant is een echt puzzelspel, waarin je kamers gaat inrichten met meubilair, huisdieren en het belangrijkste ontzettend veel planten om je huis helemaal groen in te richten. Belangrijk daarbij is om de planten goed te verzorgen. Sommige plantjes hebben wat licht, schaduw of meer verzorging nodig. Uiteindelijk is het jouw doel om zo in te richten, zodat je de meeste overwinningspunten kunt verzamelen.

Het nieuwe bordspel Verdant brengt veel met zich mee. Er zijn diverse keuzes te maken, ga je voor een gevarieerd decor? Kies je verschillende kleuren planten of kamers? Verschillende soorten meubels of kies je juist voor beestjes?

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch bordspel

Verdant is een toegankelijk bordspel, waarbij je aan aangename puzzel probeert op te lossen waardoor je zoveel mogelijk punten kunt scoren. Door de grote hoeveelheid aan fiches en kaarten, is er erg veel variatie in het spel. Ieder spelt voelt daardoor net weer even anders. Het spel is goed gebalanceerd, waarbij ieder voor zichzelf speelt maar er toch ook een interactief element is in de vorm van de markt.

37. Claim Alliances

Claim Alliances
Claim Alliances

Claim Alliances is de nieuwste versie van het tactisch twee-speler kaartspel Claim. Er zijn nieuwe rivalen op het toneel, die zich in de strijd hebben gemengd. Je kunt deze kanshebbers voor de stroom alleen verslaan door samen te werken.

Door een sterke alliantie te vormen, kun je de rivalen verslaan en ervoor zorgen dat je de stem van sommige facties ontvangt. Let er wel op dat je voor Claim Alliances de eerdere CLAIM of CLAIM2 nodig hebt om te kunnen spelen.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 20-25 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch kaartspel

Claim Alliances speelt precies op dezelfde manier, alleen heb je nu een ander doel met veel moeilijkere opdrachten. Het is jullie taak om het koninkrijk te redden van de ondergang.

38. MicroMacro: Crime City All In – White Goblin Games

Micro Macro Crime City All In
Micro Macro Crime City All In

Wellicht ken je deze titel nog wel, MicroMacro is ondertussen niet meer weg te denken. In dit zoekspel ga je de uitdaging aan als detective en probeer je de raadsels op te lossen. Wat heeft er zich precies afgespeeld op de gigantische zoekplaat?

In MicroMacro Crime City All In krijg je steeds een opdracht, je probeert op de zoekplaat te achterhalen waar het raadsel zich afspeelt en wat er precies is gebeurd. Je probeert dat te doen door zo min mogelijk kaartjes te gebruiken.

Aantal spelers: Alleen of met meerdere
Speelduur: ongeveer 15 minuten per raadsel
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief zoekspel

MicroMacro is een leuk zoekspel dat prima met meerdere mensen tegelijk kunt spelen. Af en toe is het flink zoeken, maar écht gecompliceerd is het spel naar ons idee niet.

39. Metz – White Goblin Games

Metz
Metz

Metz is een nieuw twee speler bordspel uitgegeven door White Goblin Games. Het zijn de Rijksdagen in Neurenberg, er zijn 7 keurvorsten bijeengekomen in Metz. Je probeert de keurvorsten voor jezelf te winnen, zodat je tot nieuwe keizer gekozen zal worden.

Metz is een bordspel waarin veel interactie tussen de twee spelers plaatsvindt, maar bovendien ook de nodige strategische diepgang met zich mee brengt. Een waar duel tussen twee spelers.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 25-30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Geen spelletje Metz zal hetzelfde zijn, de kaarten die op tafel komen te liggen bepalen in hoge mate hoe het spel zal verlopen. De spelers houden elkaar per beurt goed in de gaten, waardoor de interactie zeer hoog is. Een aanrader voor liefhebbers van strategische bordspellen met een zeer hoge mate van interactie tussen de spelers.

40. Het Witte Kasteel van Himeji – 999Games

Het Witte Kasteel van Himeji
Het Witte Kasteel van Himeji

Je bent de leider van een familiestam. Door invloed uit te oefenen op de keuzes die gemaakt worden in het kasteel, probeer je familieleden op belangrijke posities in het Witte Kasteel van Himeji te krijgen. Op ieder niveau binnen het kasteel, wil je een familielid hebben zitten. Alleen op die manier heb je de sleutel naar de winst in handen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 80 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

In dit nieuwe strategische bordspel zit veel uitdaging en meer dan voldoende tactische mogelijkheden. Bij de opbouw van het speelbord kun je variëren. Als klap op de vuurpijl kun je het Witte Kasteel van Himeji ook in een solo variant spelen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie