Nieuwste bordspellen van 2022: Alle nieuwe bordspellen!

Je bekijkt nu Nieuwste bordspellen van 2022: Alle nieuwe bordspellen!
Nieuwste bordspellen van 2022

Ben je op zoek naar een overzicht van alle nieuwe bordspellen van het jaar 2022? Wij laten jou in dit artikel zien wat alle nieuwe en verwachte bordspellen zijn van 2022. Aangezien wij nu eenmaal gek van bordspellen zijn, proberen wij haast ieder van die spellen uit. Zo weet je ook gelijk wat onze mening is over die nieuwe bordspellen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Nog niet alle bordspellen die je in dit overzicht ziet, zijn ook daadwerkelijk al uitgebracht in Nederland. Daardoor zie je in dit artikel alle verwachte en alle nieuwe bordspellen van 2022. Ik kan je in ieder geval alvast delen dat er meer dan genoeg mooie titels bij zitten.

Benieuwd naar bordspellen die voorgaande jaren zijn uitgekomen? Bekijk dan onze andere overzichten:

Alle nieuwste bordspellen van 2022

Onderstaande lijst bevat alle nieuwe spellen van 2022. In dit artikel geven we daarnaast een korte uitleg per bordspel en geven we je waar dat al mogelijk is onze mening. De lijst staat op een willekeurige volgorde. Er is geen rekening gehouden met welke spellen wij het leukste vinden, welke spellen het populairst zijn of een datum van uitgifte.

 1. Queensland – 999Games
 2. De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca uitbreiding – 999Games
 3. Clever 4Ever – 999Games
 4. Machiavelli Refresh – 999Games
 5. Rainbow kaartspel – 999Games
 6. Carcasonne De Mist – 999Games
 7. Mille Fiori – 999Games
 8. Lost Cities: Roll & Write – 999Games
 9. Squid Game – 999Games
 10. Catan Opmars van de Mensheid – 999Games
 11. Saboteur De Donkere Grot – 999Games
 12. Slynx – 999Games
 13. Zinga – 999Games
 14. Savannah Park – 999Games
 15. Geharrewar in de Sushibar – 999Games
 16. Dodo – 999Games
 17. Libertalia – 999Games
 18. Witchstone – 999Games
 19. Splitter – White Goblin Games
 20. De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders – White Goblin Games
 21. Rattus Big Box – White Goblin Games
 22. Cascadia – White Goblin Games
 23. Khôra – White Goblin Games
 24. Everdell: Bellfaire – White Goblin Games
 25. Flamecraft – White Goblin Games
 26. Endless Winter – White Goblin Games
 27. Wild Serengeti – White Goblin Games
 28. Robin Hood: 999Games
 29. The Hunger – Geronimo Games
 30. Azul: Tuin van de Koningin – Next Move Games
 31. Stella – Dixit Universe
 32. Ark Nova: – White Goblin Games

1. Queensland

Queensland
Queensland

In Queensland bouw je aan je eigen boerderij door tegels aan te leggen. Je verzameld punten door koeien te verzamelen, de grootste suikerplantage te maken of door tegels met vogelverschrikkers aan te leggen. Door een tegel aan te leggen, komt er echter ook minimaal één pad in het spel. Die padden wil je het liefste begeleiden naar een vijver toe, waardoor je ze verwijdert en daarmee ook extra punten krijgt. Heb je aan het einde van het spel padden over, dan vernietigen ze de onderliggende tegel en zitten jouw en je boerderij daarmee flink in de weg.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegel legspel

Queensland is vooral een tactisch spel, waarbij je keuzes maakt die effect hebben op jou maar ook op dat van je tegenstanders. Soms leg je namelijk tegels aan, die er ook voor zorgen dat de kikkers op de boerderij van je tegenstander zichzelf verplaatsen. Queensland komt ook met een solovariant, welke 7 verschillende scenario’s bevat met opdrachten die op 3 niveaus gespeeld kunnen worden.

Queensland is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. De Zoektocht naar El Dorado Gevaren & Muisca Uitbreiding

De Zoektocht naar El Dorado Gevaren en Muisca
De Zoektocht naar El Dorado Gevaren en Muisca

Wanneer je De Zoektocht naar El Dorado nog niet kent, raden we je van harte aan om dit bordspel aan te kopen. Een laagdrempelig, gevarieerd maar vooral erg leuk bordspel waar je uren maar dan ook écht uren plezier aan kunt beleven. Een tactisch spel waarbij je korte termijn beslissingen maakt per ronde. Maar daarnaast vooruit probeert te denken om jouw deck kaarten geschikt te maken ook voor het laatste stuk van het terrein wat je probeert te doorkruisen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Deze uitbreiding introduceert twee nieuwe modules. Gevaren en Muisca. Laatstgenoemde gaat over een mysterieuze stam, die jou wil helpen de stad van goud te vinden. Terwijl uitbreiding gevaren allerlei nieuwe uitdagingen in het spel introduceert, zoals stroomversnellingen, krokodillen, maar ook tempels met sleutels tot de Stad van Goud. Ook krijg je verschillende nieuwe grotfiches voor nog meer variatie.

De Zoektocht naar El Dorado Gevaren & Muisca is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Clever 4 Ever

Clever 4Ever
Clever 4Ever

Ben je gek op dobbelspellen zoals wij? Dan is Clever 4 Ever een dobbelspel om naar uit te kijken in 2022. Dit nieuwe dobbelspel is alweer de vierde in de reeks van het bekende dobbelspel Clever. In deze versie krijg je 5 volledig nieuwe categorieën om in te scoren. Daarnaast krijg je een nieuwe actie, ‘Zilver oppoetsen’, waarmee je een dobbelsteen van het dienblad met waarde 1 kunt verlagen of verhogen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Door deze nieuwe toegevoegde actie hoor je meer tactische keuzes te maken dan in vergelijking met de andere Clever dobbelspellen. Bij ons zal dit nieuwe dobbelspel hoogstwaarschijnlijk weer flink gaan scoren, net als de voorgaande edities van Clever. Dit is met zekerheid een nieuw spel waar wij met smart op wachten. Je kunt natuurlijk direct een review over Clever 4 Ever verwachten wanneer deze uit komt.

Clever 4 Ever is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

4. Machiavelli Refresh kaartspel

Machiavelli Refresh
Machiavelli Refresh

Machiavelli Refresh is een vernieuwde uitgave van Machiavelli. Het bevat hetzelfde aantal karakterkaarten en de extra’s uit Machiavelli De Luxe. Per beurt kies je een karakterkaart waarmee je zal spelen. Ieder van deze karakterkaarten heeft zijn of haar speciale eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan bescherming tegen aanvallen, het uitschakelen van een andere karakterkaart, enzovoorts.

Aantal spelers: 2-8 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

In Machiavelli Refresh draait alles om het te slim afzijn van je tegenstanders. Probeer munten te stelen, kaarten af te pakken of probeer je tegenstander op allerlei andere manieren dwars te zitten. Het leuke van dit kaartspel is dat je met een aardige groep van maximaal 8 personen kunt spelen. Hoe meer spelers, hoe leuker Machiavelli wat ons betreft ook wordt.

Machiavelli Refresh is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Rainbow kaartspel

Rainbow
Rainbow

Een nieuw kaartspel van 999Games is het spel Rainbow. In dit kaartspel probeer je regenbogen te maken van 7 verschillende kleuren kaarten. Je gebruikt hiervoor je eigen speelkaarten in combinatie met de achterkanten van de speelkaarten van je tegenstanders.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Leeftijd: Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: kaartspel

Het grappige van dit spel is dat je niet weet welke kleur de achterkant van jouw eigen speelkaarten hebben. Je probeert daardoor zo goed mogelijk alle kaarten in het spel te onthouden zodat je de meeste regenbogen kunt samenstellen. Er zijn echter ook kaarten waardoor je direct kaarten moet afgeven aan je tegenspeler.

Rainbow is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Carcassonne de Mist

Carcassonne de Mist
Carcassonne de Mist

Dit nieuwe bordspel wat in 2022 verwacht wordt, is een nieuwe editie van Carcassonne. Inmiddels zijn er al heel wat verschillende titels Carcassonne uitgebracht, eigenlijk allemaal uitbreidingen en stand-alone versies. Maar, er is nog geen enkele Carcassonne waarbij je moet samenwerken. En dat maakt deze nieuwe versie Carcassonne de Mist nu juist zo bijzonder en tegelijk interessant.

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 35 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegel legspel

Je leest het goed, in dit nieuwe bordspel moet je inderdaad samenwerken. Je wint namelijk gezamenlijk wanneer je de opdrachten voltooid. Maar je verliest daarentegen ook met zijn allen wanneer er teveel geesten in het spel komen. Nog leuker is dat je deze versie van het spel ook kunt combineren als uitbreiding op het normale bordspel Carcassonne.

Carcassonne de Mist is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

7. Mille Fiori

Mille Fiori
Mille Fiori

In dit nieuwe bordspel, Mille Fiori, wat in 2022 wordt uitgebracht speel je als glasblazer en handelaar in de middeleeuwen. Je investeert in werkplaatsen, verbetert je handelsroutes en levert glaswerk aan huizen op. Je doel is om slim te investeren en daardoor de meeste punten te bemachtigen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Mille Fiori heeft een speelbord wat opgedeeld is in 5 verschillende categorieën waarmee je punten kunt verdienen. Iedere beurt krijg je 5 kaarten, waaruit je er één kiest en de rest doorgeeft aan de volgende speler. Aan de hand van de kaart die je speelt plaats je een ruitfiche in één van de 5 categorieën op het speelbord. Iedere categorie heeft een eigen methode om punten et scoren. Het doel is uiteindelijk om de meeste punten te behalen.

Mille Fiori is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. Lost Cities Roll & Write

Lost Cities Roll & Write
Lost Cities Roll & Write

Het nieuwste Lost Cities spel is een Roll & Write variant waarin je 6 expedities zal leiden. Dit werkt volgens dezelfde principes zoals in andere Lost Cities spellen, je begint met een lage waarde en mag daarop alleen voortzetten wanneer je dezelfde of een hogere waarde invult. Hoe verder je komt met één expeditie, hoe meer punten je kunt verdienen.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll & Write dobbelspel

Aangezien dit een Roll & Write spel is, is het idee dat je kruisjes zet in de behaalde vakjes. Sommige vakjes zorgen voor een bonus waardoor je meerdere vakjes mag invullen. Ook is er een manier om bonuspunten te scoren. En er is een speciale kolom waarin je mag kruisen wanneer je geen dobbelstenen kiest. Dit spel is snel, makkelijk te leren en een originele variant op de andere Lost Cities spellen.

Lost Cities Roll & Write is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Squid Game

Squid Game
Squid Game

Dit nieuwe bordspel, Squid Game, is een partyspel voor 3 tot 6 personen waarbij je een team van medestanders gevonden hebt die bereid zijn om elkaar te steunen. Je probeert gedurende 6 verschillende spellen je team te begeleiden en zoveel mogelijk teamleden in leven te houden. Het draait hierbij om push your luck, tactiek en bluf.

Aantal spelers: 3-6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 16 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Het spel is gebaseerd op de gelijknamige Netflix-serie, waarbij je elkaar probeert af te troeven. Het spel heeft een grote mate van interactie tussen de spelers, zit boordevol hilarische momenten. Meer dan genoeg in Squid Game voor een gezellige avond.

Squid Game is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

10. Catan Opmars van de Mensheid

Catan Opmars van de Mensheid
Catan Opmars van de Mensheid

Catan Opmars van de Mensheid is een op zichzelf staande versie van Catan. Het spel speelt zich af in de prehistorie, waarbij je dankzij ontwikkelingssporen leert overleven in de wildernis. Dit nieuwe bordspel zal uitgebracht worden in het laatste kwartaal van 2022.

Aantal spelers: 3-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Je speelt volgens de spelregels van het originele Catan bordspel, maar dan in een prehistorische setting. Je verzamelt andere soorten grondstoffen, waaronder vuursteen, botten en huiden. Je bouwt daarmee nieuwe nederzettingen en reist vanuit daar naar allerlei nieuwe delen van de wereld. Je ontwikkelt jouw cultuur doormiddel van 4 ontwikkelingsniveaus. De speler die als eerste 10 overwinningspunten verzamelt is de winnaar van Catan Opmars van de Mensheid.

Catan Opmars van de Mensheid is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

11. Saboteur de Donkere Grot

Saboteur De Donkere Grot
Saboteur De Donkere Grot

Saboteur de Donkere Grot is een nieuw vervolg op het kaartspel Saboteur. Zoals de naam al doet vermoeden, is één speler een verrader. Die speler probeert de andere spelers eigenlijk zoveel mogelijk tegen te werken. Terwijl de andere spelers wel samen proberen te werken om de eindbestemming te vinden. In dit nieuwe spel speelt iedere speler met zijn eigen spelersfiguur, en loopt daarmee ook door de donkere grotten.

Aantal spelers: 2-8 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch coöperatief kaartspel

In die grotten kun je monsters tegenkomen die jouw speelkaarten of goud van je afpakken. Je kunt de monsters wegjagen door je bijl te gebruiken. het geeft een originele draai het coöperatief kaartspel.

Saboteur de Donkere Grot is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

12. Slynx

Slynx
Slynx

In Slynx leg je kaarten af voor punten, maar je meot wel opletten want andere spelers kunnen jouw afgelegde kaarten spleen. Dit nieuwe spel is slinks, en alleen de meest slinkse speler zal de hoogste score halen. Het kaartspel heet dan natuurlijk ook niet voor niets Slynx.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Leg eigen kaarten af voor punten. Door kaarten af te pakken van je tegenstanders, kun jij op die manier nog meer kaarten afleggen. Terwijl juist iedere kaart die je niet afgelegd krijgt je strafpunten kost.

Slynx is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

13. Zinga

Zinga
Zinga

In Zinga is het de bedoeling dat je de dobbelstenen rolt, op de bel drukt en de juiste combinatie opnoemt van kleur en getal. Die combinatie streep je vervolgens weg op je eigen scorevel. Heb je 5 combinaties ingevuld, dan roep je ZINGA. Je probeert daardoor zo snel mogelijk te reageren. Alleen mag je daarbij geen fouten maken, want heb je het 3 keer fout, dan lig je ook uit het spel.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll & Write reactiespel

Zinga is een hilarisch dobbelspel om met 2 tot 4 spelers te spelen. Je combineert roll & write met een vliegensvlug reactiespel. Ook te lang wachten reken je hier als fout, en drie keer mis is het spel uit. Het leuke aan dit spel is dat er ook tactische elementen zijn toegevoegd. Combinaties van kleur en cijfer kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een fout mag negeren of een ander zijn beurt kunt stoppen.

Zinga is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

14. Savannah Park

Savannah Park
Savannah Park

Savannah Park spelt zich af in de Afrikaanse savannes, die een rijk dierenlandschap vormen. In dit spel verschuif je zeshoekige tegels in je persoonlijke tableau zodat je grote kuddes vormt van dezelfde soorten dieren. Die dieren hebben echter ook toegang tot bronnen voor water nodig en beschutting van bomen en struiken.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegellegspel

In dit nieuwe bordspel wat in 2022 uitgebracht is zitten allerlei tactische elementen. Je moet bijvoorbeeld goed je beurten vooruit plannen, zodat wanneer je tegels verplaatst je er rekening mee houdt dat je kuddes dieren steeds meer waarde krijgen. Ook is er gevaar op de loer om rekening mee te houden. Dierentegels kunnen verjaagd worden door bijvoorbeeld bosbranden, waardoor kuddes weer opgebroken kunnen worden. Dit spel bestaat uit meerdere varianten en is laagdrempelig om te leren.

Savannah Park is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

15. Geharrewar in de Sushibar

Geharrewar in de Sushibar
Geharrewar in de Sushibar

Dit snelle familiespel is een variant op het dobbelspel Regenwormen. In deze nieuwe variant zijn de kippen het helemaal zat. Ze zijn toe aan sushi! Sushitegels geven je punten, terwijl gratentegels minpunten geven. Het is dobbelen om tegels te bemachtigen.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Het lastige is echter dat je niet alleen sushitegels kunt verzamelen voor punten. Je moet namelijk een sushitegel koppelen aan een gratentegel. Met je dobbelstenen kunt je daarnaast ook eetstokjes dobbelen, wanneer je er daar genoeg van dobbelt mag je zelfs een tegel van je tegenstanders stelen. Je wint door de speler te zijn die de meeste punten heeft verzameld met de sushi- en gratentegels.

Geharrewar in de Sushibar is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

16. Dodo

Dodo
Dodo

Dit nieuwe bordspel behoort tot het Speelgoed van het Jaar 2022. Dodo is een familiespel voor 2 tot 4 spelers wat slechts 10 minuten zal duren. Deze bijzondere dodo van de Hagulaminapitopasi-stam legt ieder jaar één ei op de top van de berg. Dat ei rolt ontzettend langzaam naar onderen, en het is aan de spelers om ervoor te zorgen dat het ei niet te pletter valt. Daarbij is samenwerking zeer belangrijk.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Familiespel

Dit echte familiespel is ontzettend leuk om met elkaar te spelen. Vol met hilarische momenten en vol met actie zorgen jullie er steeds zo snel mogelijk voor dat de dobbelsteen gerold wordt en het juiste bijbehorende fiche tussen de gedekte stapel gevonden wordt. Een echte race tegen de klok om het ei op tijd te redden.

Dode is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

17. Libertalia

Libertalia
Libertalia

Dit nieuwe bordspel, Libertalia, wat uitgebracht is in 2022 is ook verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022 in categorie kennerspellen. Je bent een luchtpiraat die de strijd aan gaat voor roem en rijkdom. Je stuurt je eigen piraten die je één voor één naar de verschillende eilanden stuurt.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

In Libertalia krijg je iedere ronde een aantal karakterkaarten, waarvan je er één per beurt mag inzetten. Dat mag iedere speler doen, waarna de hoogste karakterkaart die ingezet is per eiland de buit mag behouden. In dit tactisch bordspel is het zaak om elkaar goed in de gaten te houden, aangezien iedere speler precies dezelfde kaarten op hand heeft.

Libertalia is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

18. Witchstone

Witchstone
Witchstone

Eén van de grotere goede bordspellen die in 2022 zijn uitgebracht is in onze ogen Witchstone. In dit wat meer strategisch bordspel probeer je de Meester van de Heksensteen te worden. Iedere speler heeft zijn eigen heksenketel waar per beurt één fiche wordt aangelegd waarmee je twee acties mag uitvoeren. Het bijzondere is dat je zelf keuzes maakt waar je dat fiche aanlegt. Hoe meer gelijke actiesymbolen aan elkaar verbonden zitten, hoe meer acties je per beurt mag uitvoeren. Er zijn gigantische kettingreacties mogelijk van acties op rij.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Dat betekent strategische keuzes maken die jouw pad in het spel bepalen. Je probeert met energie nieuwe locaties te verbinden om deze vervolgens te koloniseren met heksen. Daarnaast zijn er allerlei bonusacties en mogelijkheden om meer punten te verzamelen. Zo is er bijvoorbeeld de boekrol waarop opdrachten staan die je kunt vervullen voor extra punten. Denk aan verschillende locaties bezetten. Witchstone is bij ons al heel wat avonden uit de spellenkast gekomen en met veel plezier gespeeld.

Witchstone is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

19. Splitter Dobbelspel

Splitter dobbelspel
Splitter dobbelspel

White Goblin Games brengt eigenlijk ieder jaar wel nieuwe dobbelspellen uit. In 2022 komen zij in het najaar uit met het dobbelspel Splitter. In dit dobbelspel moeten de getallen symmetrisch ingevuld worden ten opzichte van de middenlijn.

Aantal spelers: 1-12 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

 Voor dobbelfanaten van spellen zoals Qwixx mag dit spel natuurlijk niet overgeslagen worden. Splitter is snel, eenvoudig maar kent wel tactische mogelijkheden.

Splitter is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

20. De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders uitbreiding

De Verdwenen Ruines van Arnak Expeditieleiders
De Verdwenen Ruines van Arnak Expeditieleiders

Expeditieleiders is een nieuwe uitbreiding op het bordspel De Verdwenen Ruïnes van Arnak. Je keert terug naar het mysterieuze eiland Arnak waar je met één van de zes expeditieleiders aan je zijde aan de slag zal gaan. Ieder van die expeditieleiders is totaal verschillend, wat zorgt voor veel variatie.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Deze uitbreiding bestaat uit nieuwe tempels, nieuwe artefacten, voorwerpen, bewakers en allerlei andere spelonderdelen. Doordat het spel flink wordt uitgebreid met twee nieuwe onderzoeksporen en effecten, vroeg je een grote mate van variatie en afwisseling toe.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

21. Rattus Big Box

Rattus Big Box
Rattus Big Box

Rattus zelf is geen nieuw bordspel, maar deze Rattus Big Box is wel een nieuwe uitgave van White Goblin Games. In deze box zit het basisspel met vijf uitbreidingen. Rattus speelt zich af in het jaar 1347, wanneer er een ramp dreigt te voltrekken. De zwarte dood heeft het continent bereikt en zorgt ervoor dat een groot deel van de bevolking sterft. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk mensen uit jouw bevolking in leven weet te houden.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

In Rattus gebruik je daarvoor allerlei mogelijkheden. Boeren zorgen voor groei van je bevolking, monniken zorgen ervoor dat de ratten die juist de pestepidemie verspreiden wegblijven, de ridders voeren oorlog maar verspreiden de ziekte ook naar nieuwe gebieden en bijvoorbeeld heksen controleren de verspreiding. Met deze uitgebreide versie van Rattus kun je heel de winter doorkomen.

Rattus Big Box is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

22. Cascadia

Cascadia
Cascadia

Op onze lijst met nieuwste bordspellen van 2022 mag Cascadia van White Goblin Games niet ontbreken. Het natuurrijke gebied Cascadia in het westen van Noord-Amerika kent een prachtige natuur en divers aanbod van dieren. Jouw doel is om een natuurgebied te creëren dat leefbaar is voor verschillende dieren, zoals grzzlyberen, Roosevelt-wapiti’s, chinookzalmen, roodstaartbuizerds en rode vossen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Met verschillende soorten tegels kunnen de spelers een eigen natuurgebied vormen. Op iedere tegel leveren andere soorten dieren. In totaal speel je 20 rondes waarbij je de perfecte verhouding probeert te vinden. Per tegel die je aanlegt mag je een dier uit het aanbod kiezen die je plaatst op je speelgebied. Je moet er echter ook rekening mee houden dat de dieren op elkaar aansluiten. Hoe beter je dit voor elkaar krijgt, hoe meer punten je toegekend kunt krijgen.

Cascadia is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

23. Khôra

Khôra
Khôra

In Khôra zit je aan het hoofd van een bloeiende stadsstaat in het oude Griekenland. Je werkt aan cultuur, economie, je leger en probeert nieuwe stukken te verkennen en veroveren. Je profiteert van jouw sterke eigenschappen om nieuwe inwoners aan te trekken, rekruteert nieuwe legertroepen, verhoogt de belastingen en probeert aanzien te verkrijgen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 75 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Je hebt slechts 9 ronden de tijd, waardoor je verstandige beslissingen dient te maken. Wat je kunt duidelijk niet in alle zaken uitblinken. Aan het einde wordt de balans opgemaakt wie de meeste punten heeft gescored op het scorespoor, inclusief de punten uit ontgrendelde ontwikkelingen, punten van gespeelde politiekkaarten en punten die je behaald door kennisfiches te vermenigvuldigen met je aanzien.

Khôra is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

24. Everdell Bellfaire uitbreiding

Everdell Bellfaire
Everdell Bellfaire

Wie kent het bordspel Everdell ondertussen niet? In 2022 is daar een fantastisch vervolg op gekomen. Het nieuwe bordspel Everdell Bellfaire is een uitbreiding op het prachtige bordspel Everdell. Met deze uitbreiding kun je nu zelfs met 5 of zelfs 6 spelers gelijktijdig spelen.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

In Everdell Bellfaire hebben de boswezens er de afgelopen 99 jaar hard aan gewerkt om de geliefde valei verder op te bouwen. Er worden nu festiviteiten opgezet om de 100ste verjaardag van Everdell te herdenken. Dat doe je met verschillende modules en spelmateriaal die toegevoegd kunnen worden wanneer je het basisspel Everdell speelt.

Everdell Bellfaire is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

25. Flamecraft

Flamecraft
Flamecraft

Dit nieuwe bordspel van White Goblin Games bestaat in twee varianten. Flamecraft en Flamecraft Deluxe editie. Je speelt als vlammenbewaker die bedreven is in de kunst met het praten van draken. In Flamecraft kom je dan ook overal kleine draakjes tegen, die in winkels worden ingezet om arbeid uit te voeren. In de bakkerij bakt een draakje het brood, en bij de juwelier helpt een schattig draakje je.

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Je probeert in Flamecraft een zo hoog mogelijk reputatie te verkrijgen door met je draken de verschillende winkels in de stad te bezoeken. Je kunt jouw draken inzetten in winkels om je eigen draken te laten helpen. Je verzameld daarmee beloningen, bijvoorbeeld munten, reputatie, handelswaar maar ook speciale draken en ambachtsdraken. Aan het einde van het spel is het de bedoeling dat je de meeste reputatie hebt opgebouwd.

Flamecraft is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

26. Endless Winter

Endless Winter
Endless Winter

Endless Winter speelt zich af ruim 10.000 jaar voor Christus. Je neemt de rol aan van stamleider die haar stammen probeert te begeleiden door de verschillende tijdperken heen. Je begint met een jagers-verzamelaars groep, die je gedurende het spel verder probeert te ontwikkelen tot een beschaafde stammengemeenschap.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Je gaat op ontdekking, breidt je stam verder uit, jaagt op groot wild, maar zal ook stenen gebouwen plaatsen. In iedere ronde speel je door drie fases heen. Een actiefase, eclipsfase en een nieuwe generatiefase. Aan het einde van het spel is het de bedoeling dat jij de speler bent die de meeste punten weet te verzamelen.

Endless Winter is verkrijgbaar bij bol.com.

27. Wild Serengeti

Wild Serengeti
Wild Serengeti

In Wild Serengeti stap je in de schoenen van regisseur om een van de meest bijzondere natuurdocumentaires ooit te produceren. Serengeti is namelijk één van ’s werelds meest waardevolle natuurgebieden waar ontzettend veel dieren leven. Alleen jij zit natuurlijk niet alleen in de race om de beste documentaire ooit te produceren, je speelt tegen jouw collega regisseurs die ook willen meedingen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Jouw grote doel is om de meeste punten te behalen aan het einde van het spel. Dat doe je door punten te verdienen door scènekaarten te voltooien. Je moet daarbij voldoen aan bepaalde voorwaarden van patroon of terrein. Je speelt in totaal 6 rondes waarbij je acties uitvoert, dieren plaats of verplaatst, nieuwe scène aanneemt uit het aanbod, enzovoorts.

Wild Serengeti is verkrijgbaar bij bol.com.

28. Robin Hood

Robin Hood
Robin Hood

Robin Hood is een nieuw coöperatief bordspel uitgegeven door 999Games. Je reist met 2 tot 4 spelers gezamenlijk door Sherwood Forest, waar je het opneemt tegen de Sherrif van Nottingham. Robin Hood speel je op basis van een verhaal, die je leest uit het begeleidende boek. Het leuke is dat je eigenlijk haast geen spelregels hoeft door te nemen. Daar wordt je tijdens het lezen van het boek en spelen wegwijs in gemaakt.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel

Het gave van dit spel is dat iedere keuze die je maakt, ook effect heeft op hoe het verhaal verder zal verlopen. Dit bordspel heeft een aantal zaken terug van het bekende coöperatieve bordspel De Legende van Andor. We zien de laatste jaren vaker nieuwe bordspellen uitkomen met een puur coöperatieve ervaring, mocht je dat nog niet geprobeerd hebben is Robin Hood wellicht wel wat voor jou.

Robin Hood is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

29. The Hunger

The Hunger
The Hunger

The Hunger mag als nieuw bordspel in 2022 natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. The Hunger werd genomineerd samen met twee andere titels voor de titel Speelgoed van het Jaar in categorie Kennerspellen. Dit spel is een echte deckbuilder, waarbij je 15 rondes speelt. De bedoeling is dat de spelers de meeste punten verzamelen om de winnaar te worden van The Hunger.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Geronimo Games
Genre: Deckbuilding bordspel

De spelers jagen op mensen, wat punten opbrengt, of ze brengen nieuwe kaarten aan het eigen deck toe. Jagen ze op het jachtveld, dan zorgt dat er wel voor dat het deck vervuild raakt waardoor ze zichzelf steeds trager verplaatsen op het bord. Voeren opdrachten uit, verzamelen punten, koopkracht of voordelen die in het spel van pas komen.

The Hunger is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

30. Azul Tuin van de Koningin

Azul Tuin van de Koningin
Azul Tuin van de Koningin

Azul Tuin van de Koningin is het vierde deel van Azul, buiten de overige uitbreidingen die uitgebracht zijn. In deze nieuwste versie van Azul krijgen de spelers de opdracht om een prachtige tuin aan te leggen voor de geliefde vrouw van de koning.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

De bedoeling is dat de spelers zorgen voor de mooiste beplanting, bomen en decoraties. Om beurten mogen de spelers kiezen welke kleurrijke tegels zij verzamelen om de eigen tuin mee te versieren. Dit element is kenmerkend voor de Azul serie, het om en om kiezen uit de beschikbaar tegels. En juist door daarin goed vooruit te denken en juist te kiezen kun je ervoor zorgen dat jij de meeste punten behaald.

Azul Tuin van de Koningin is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

31. Stella Dixit Universe

Stella Dixit Universe
Stella Dixit Universe

Stella is het nieuwste bordspel uit de Dixit serie. De bedoeling van dit bordspel is dat de spelers zo goed mogelijk interpreteren op basis van een woord welke kaarten er gekozen dienen te worden. De spelers koppelen per ronde in het geheim verschillende Dixit kaarten aan één willekeurig woord. De bedoeling is dat je erin slaagt om dezelfde kaarten als de andere spelers kiest. Je verdient daarmee een vonk die punten kan opleveren.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

Het leuke aan Stella is dat je kunt winnen door jezelf boven de andere spelers uit te steken, alleen brengt dat op haar beurt ook weer voor risico’s. Heb je namelijk de meeste associaties, dan loop je het risico een boete te krijgen en daardoor ontvang je niet de meeste maar juiste de minste punten.

Stella Dixit Universe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

32. Ark Nova

Ark Nova
Ark Nova

In Ark Nova werk je aan een modern dierentuin waarmee je het doel hebt om de meest succesvolle dierentuin te worden. Maak verblijven, steun natuurbeschermingsprojecten en huisvest dieren. Door specialisten en unieke gebouwen kun je tijdens het spel extra doelstellingen behalen, waardoor je meer punten ontvangt.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Ark Nova is een zeer uitdagend bordspel met strategische eigenschappen. Het is vooral een prachtig spel voor liefhebbers van strategie, het maken van keuzes en wat langer durende bordspellen.

Ark Nova is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie