De Nederlandse Spellenprijs 2023: de nominaties!

Je bekijkt nu De Nederlandse Spellenprijs 2023: de nominaties!
Nederlandse Spellenprijs 2023 nominaties

Ieder jaar worden bij De Nederlands Spellenprijs de beste bordspellen gekozen van dit moment. In 2023 is het alweer het 23e jaar waarin de Nederlandse Spellenprijs wordt uitgereikt. Er worden in de categorieën familie, kenners en experts drie spellen genomineerd die kans maken op een prijs. Een vakjury bestaande uit mensen uit de spellenwereld, zoals bloggers, winkels en verkopers, bekijken ieder spel met goede ogen, om te kijken of het een potentiële winnaar is.

Op 6 september 2023 werden de drie laatst overgebleven spellen in de drie categorieën bekend gemaakt. Op 28 oktober 2023 zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Dit is één week voor het Spellenspektakel. Het is de bedoeling dat het grote publiek de spellen daar kan spelen.

De categorieën

Bij De Nederlandse Spellenprijs zijn er drie categorieën. De eerste categorie is de categorie familie. In deze categorie kun je spellen vinden die te spelen zijn met de hele familie. Zowel voor kinderen als volwassenen en met makkelijke spelregels. De tweede categorie is de categorie voor kenners. Deze spellen zijn wat ingewikkelder en hiervoor moet je toch al wat vaker spellen hebben gespeeld. De derde categorie experts heeft vooral spellen voor de echte spelfanaten. Voor deze spellen zit je al snel een aantal uur aan tafel en is een goede tactiek of strategie wel nodig.

Nominaties in de categorie familie

In de categorie familie zijn de volgende spellen genomineerd;

De Betoverde Torens

De Betoverde Torens
De Betoverde Torens

De Betoverde Torens is een nieuw spel waar al menig woord over gesproken is. Een nieuwkomer tussen de spellen en meteen een grote hit. In het spel moet je ervoor zorgen dat je als eerste de Raventoren bereikt, maar dit is nog niet zo makkelijk als je onderweg wordt gedwarsboomd door je tegenspelers. Als tovenaar kun je torens betoveren die je snel vooruitbrengen, maar pas op dat je niet wordt gevangengenomen. De jury spreekt over materiaal dat tot de verbeelding spreekt en hilariteit gegarandeerd. Een spel dat zeker tot de nominaties hoort in de categorie familie.

De Betoverende Torens is een magisch spel van HOT Games en is verkrijgbaar bij bol.com.

Splendor Duel

Splendor Duel
Splendor Duel

Splendor Duel is het tweede spel dat op de nominatielijst staat voor De Nederlandse Spellenprijs in de categorie familie. Net als in de basisversie van Splendor ga je door middel van het verzamelen van edelsteenfiches op jacht naar de juwelen. Kies jij de juiste combinatie van edelstenen en weet jij hierdoor hofleverancier te worden? Volgens de jury moet je niet alleen je eigen mogelijkheden benutten in dit spel, maar moet je ook zeker letten op je tegenstander en deze als het kan blokkeren. Er zijn drie manieren om het spel te winnen, dus blijf gefocust.

Splendor Duel is een strategisch spel van Space Cowboys en is verkrijgbaar bij bol.com.

Wonder Woods

Wonder Woods
Wonder Woods

In Wonder Woods ga je paddenstoelen plukken in het bos. Om paddenstoelen te plukken moet je mandjes afleggen. De eerste paddenstoel kan je zo pakken, maar de volgende kost wel wat meer mandjes. Pluk je wel de juiste paddenstoelen en kun je ondertussen achter de informatie komen die de rest voor jou heeft? De jury laat weten dat je in dit spel slim achter de informatie van medespelers moet komen, maar zelf juist onbegrepen moet blijven. Het spel is voor 2 tot 5 spelers en kan al gespeeld worden vanaf 8 jaar.

Wonder Woods is een tactisch spel van Blue Orange en verkrijgbaar bij bol.com.

Nominaties in de categorie kenners

Flamecraft

Flamecraft
Flamecraft

Vlammen, draken en winkels. Daar gaat dit spel van White Goblin Games over. Zorg dat je draken levert aan winkels, zodat er vuur gemaakt wordt voor bijvoorbeeld de oven van de bakker of de grill van de grillroom. Wanneer jij een draak levert krijg je beloningen en met die beloningen kun je weer betoveringen regelen. Maar ook je medespelers profiteren mee van jouw vooruitgang. Volgens de jury is Flamecraft een vriendelijk spel dat het verdient om genomineerd te zijn in de categorie kenners.

Flamecraft is een vurig spel van White Goblin Games en verkrijgbaar bij bol.com.

Heat

Heat bordspel
Heat bordspel

Heat is een spel waarbij je gaat autoracen. En zoals in een echte race gaat het natuurlijk om wie het eerste over de finish komt. In Heat moet je wel goed nadenken tijdens het racen, want je moet niet verhit raken, je moet op tijd terugschakelen in de bochten en juist hard gaan op de rechte stukken. Daardoor moet je soms risico’s nemen, zodat je de snelste zult zijn. Het basisspel is al een leuke variant, maar je kunt het spel nog aantrekkelijker maken met uitbreidingen door bijvoorbeeld weersinvloeden toe te voegen.

Heat is een autoracespel van Days of Wonder en verkrijgbaar bij bol.com.

Wolven

Wolven
Wolven

Begin je spel met twee kleine roedels van één alfawolf en één roedelwolf. Baan je weg door de woeste natuur en probeer je roedel te vergroten. Dit doe je door solitaire wolven toe te voegen. Laat je alfawolf huilen en ze sluiten zich aan. Om prooien te vangen zal je je roedels los van elkaar moeten laten werken, zodat ze kunnen omsingelen. Bouw schuilplaatsen om je roedel te beschermen en krijg betere eigenschappen. De jury vind dit spel een echt kennersspel, omdat je 14 jaar moet zijn om het goed te kunnen spelen. Het spel gaat niet over geluk hebben, maar je winst of verlies hangt echt af van je eigen acties.

Wolven is een strategisch spel van 999 Games en verkrijgbaar bij bol.com.

Nominaties in de categorie experts

Bitoku

In Bitoku ben je een geest die de grootste geest van het woud wil worden. Het speelbord van het spel heeft allerlei plaatsen waar je de hulp in kan roepen van allerlei geesten en dieren. Je kunt huizen bouwen en speelmogelijkheden creëren. Op je eigen plekje heb je ook nog genoeg mogelijkheden. Waag jij de oversteek als eerste en krijg jij Yokai? Bitoku is elk spel weer anders en blijft spannend tot het einde.

Bitoku
Bitoku

Bitoku is een expertspel van Keep Exploring Games en verkrijgbaar bij bol.com.

Marrakesh

Marrakesh
Marrakesh

In Marrakesh is altijd wat te doen. Bouw stadsmuren, ontcijfer perkamentrollen of trek artiesten aan. Door deze acties krijg je steeds meer invloed in de stad. Met die invloed wordt het voor je assistenten steeds makkelijker om grootse daden te verrichten. Maar de Koutoubia-moskee heeft een toren die hoog boven de stad uit steekt en soms roet in het eten gooit voor jouw plannen. Gelukkig zijn er ook momenten dat het geluk je toelacht. Volgens de jury is dit spel er één met veel bonussen, maar moet je wel investeren om ze in ontvangst te nemen.

Marrakesh is een spel van White Goblin Games en verkrijgbaar bij bol.com.

Sleeping Gods

Sleeping Gods
Sleeping Gods

Volgens de jury is dit een spel vol verhalen en avonturen. Je speelt het coöperatief en helpt elkaar dus om het te winnen. Jullie zijn de bemanning van de Manticore en verdwaald in een droomwereld. Jullie zullen totems moeten vinden om weer terug te keren naar je eigen wereld. Hiervoor moet je de juiste verhalen kiezen. Het avontuur gaat over land en over zee. Onderweg sluiten kleurrijke figuren zich bij jullie aan, maar moet je ook vijanden overwinnen.

Sleeping Gods is een coöperatief spel van Keep Exploring Games en verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie