Alle Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022

Je bekijkt nu Alle Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022
Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022

Bij de Nederlandse Spellenprijs gaat kwaliteit met zekerheid boven kwantiteit uit. In Slechts drie categorieën bordspellen worden de allerbeste door een vakjury verkozen. Dat zijn de categorieën familiespellen, kennerspellen en expertspellen. In dit artikel laten we je zien wie de winnaars zijn van de Nederlandse Spellenprijs 2022 per categorie. We geven je per spel een korte toelichting, het oordeel van de jury en wij vullen zelf kort aan met onze eigen mening.

Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022 in categorie Familiespellen

De categorie Familiespellen bevat de allerleukste spellen die geschikt zijn voor een groot publiek, waaronder ook kinderen vallen vanaf acht jaar oud. Familiespellen in deze categorie zijn vaak wat meer lichtgewicht spellen, die gemakkelijk te leren zijn, toegankelijk zijn maar wel meer dan voldoende diepgang bevatten voor langdurig speelplezier.

1. Robin Hood (999Games)

Robin Hood
Robin Hood

Robin Hood is één van de winnaars in categorie Familiespellen in 2022. Robin Hood is een coöperatief bordspel uitgegeven door 999Games, begin 2022. Mocht je Andor kennen en dat een gaaf spel vinden, dan moet je Robin Hood eigenlijk gewoon hebben. Er zitten namelijk best wat vergelijkingen tussen de twee, al is Robin Hood weer een gehele eigen versie die verteld wordt uit een prachtig begeleidend boek.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel

In de videoboodschap van De Nederlandse Spellenprijs wordt toegelicht dat dit bordspel unieke eigenschappen heeft. Zo is een letterlijk citaat “Zulke spellen hebben we in Nederland nog nauwelijks gezien” en wordt genoemd dat Robin HoodThematisch erg goed” is. Wat wij zelf leuk vinden aan Robin Hood is dat het spel wordt verteld vanuit een begeleidend boek, waardoor je het verhaal compleet beleeft. Ook is leuk dat het speelbord zeer variabel is, je daarover vrij kunt bewegen en er allerlei vakjes uit het speelbord gehaald kunnen worden die weer voor verrassingen zorgen gedurende het spelen.

Robin Hood is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. Cascadia (White Goblin Games)

Cascadia
Cascadia

In Cascadia van White Goblin Games draait het om het prachtige natuurgebied Cascadia in het westen van Noord-Amerika. Hier is het jouw doel om een balans te vinden tussen de dieren en de natuur. Hoe beter jou dat lukt, hoe meer punten je kunt behalen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Cascadia is één van de winnaars van De Nederlandse Spellenprijs in categorie Familiespellen. In de videoboodschap wordt helaas niet heel duidelijk waarom Cascadia verkozen is. Er worden een aantal zaken genoemd, waaronder ‘Snel te leren en uitdagend’. Wij willen daar nog wel aan toevoegen dat het vooral een pittig spel kan zijn doordat je zo goed mogelijk de balans moet vinden bij het aanleggen van tegels. het valt namelijk niet mee om veel punten te scoren, daar komt best wat strategie (vooruitdenken) bij kijken.

Cascadia is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Living Forest (Ludonaute)

Living Forest
Living Forest

De laatste Winnaar van de Nederlandse Spellenprijs in categorie Familiespellen is Living Forest. In Living Forest probeer je het woud te redden, je trommelt dieren om bomen te planten, verzameld heilige bloemen en je probeert het vuur te doven. Dit spel kent een push-your-luck element, waarbij je dierkaarten blijft omdraaien in de hoop dat deze goede acties toevoegen. Maar je moet natuurlijk wel opletten dat je daarmee niet te lang doorgaat, want dan kan het je een actie kosten.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Ludonaute
Genre: Coöperatief bordspel

In het oordeel van de jury wordt aangegeven dat er verschillende manieren zijn om Living Forest te winnen, waardoor er meer mogelijkheden zijn wat ook weer voor de nodige uitdaging geeft. Zelf willen wij hier nog aan toevoegen dat de onderdelen in dit bordspel zijn zeer mooi vormgegeven en van goede kwaliteit. Het spel zelf speelt fijn, is laagdrempelig waardoor het ook een goed familiespel is. Er komt niet al te veel serieus denkwerk bij kijken, maar vraagt wel wat vooruitplannen.

Living Forest is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Winnaars categorie Kenners Nederlandse Spellenprijs 2022

Er zijn ook drie winnaars in de categorie Kenners bij de Nederlandse Spellenprijs 2022. Deze categorie bevat spellen voor spelers met wat meer ervaring. Eigenlijk een step-up naar bordspellen in de expert klasse. De Nederlandse Spellenprijs omschrijft dat deze spellen geschikt zijn voor een publiek van ongeveer 10 jaar, en dat ze ook wat langer mogen duren. Oplopend tot zo ongeveer 1,5 uur. Qua spelregels moet het nog wel behapbaar blijven in deze categorie, het mag niet langer dan een kwartiertje duren om uit te leggen aan nieuwe spelers.

1. Aquatica (Jumping Turtle Games)

Aquatica
Aquatica

In Aquatica verken je de diepere wateren van de oceanen, die allerlei geheimen bezitten en onbekende wezens. Het was eeuwenlang mogelijk om voortgang te boeken in de Koninkrijken van Aquatica, echter raken de grondstoffen uitgeput. Het is noodzaak om naar de diepste plekken van de oceaan te gaan, op zoek naar nieuwe grondstoffen. Aquatica is een ontwikkelspel en is één van de winnaars in categorie Kennerspellen van de Nederlandse Spellenprijs.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: Jumping Turtle Games
Genre: Ontwikkelspel

In het juryoordeel wordt aangegeven dat Aquatica prachtig geïllustreerd is, en dat het spel een vernieuwende wijze kent waarmee speelkaarten in het spelersbord worden geschoven. Waarmee vervolgens bonussen bijgehouden kunnen worden en ook gebruikt kunnen worden. Het spel zelf kent diverse mogelijkheden, plus er zijn variabele doelen die ieder spel weer anders maken.

Aquatica is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Honey Buzz (Happy Meeple Games)

Honey Buzz
Honey Buzz

Je bouwt een bijenkorf op, vind nectar, maakt hier honing van en probeert deze in de winkel aan et bieden. Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je jouw persoonlijke bijenkorf verder probeert uit te breiden. In onze ogen is de vormgeving van Honey Buzz al een gigantisch pluspunt. Daarnaast is het een ontzettend tactisch bordspel met diverse mogelijkheden.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 tot 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Happy Meeple Games
Genre: Strategisch bordspel

In hey juryoordeel over Honey Buzz wordt door de jury van De Nederlandse Spellenprijs uitgelegd dat het spel vooral strategisch van aard is. En dat klopt zeker; het is jouw doel om je meeples (werkers) en bij zo goed mogelijk in te zetten. De jury geeft aan dat de manier waarop je acties kunt inzetten origineel is. En dat er gefocused kan worden op diverse vlakken, waarbij je elkaar ook in de weg kunt zitten.

Honey Buzz is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Libertalia (999Games)

Libertalia
Libertalia

In Libertalia stuur je je eigen piraten aan die je stuk voor stuk naar verschillende eilanden stuurt. Iedereen heeft zo zijn eigen speciale eigenschappen. Je gaat de strijd aan voor roem en rijkdom, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Libertalia is een bordspel uitgegeven door 999Games geschikt voor 1 tot 6 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Reden voor de jury om Libertalia te verkiezen als één van de winnaars in categorie Kennerspellen is onder andere door de talloze combinatiemogelijkheden. Er is een grote hoeveelheid aan bemanningsleden die allemaal unieke eigenschappen hebben, waardoor ieder spel ook weer een andere ervaring zal bieden. Daarnaast wordt aangegeven dat het spel “levendige en kleurrijke illustraties” heeft.

Libertalia is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022 categorie Experts

De laatste categorie, Experts, is een categorie voor echte bordspel fanaten die van meer diepgang houden. Het is een bordspel voor spelers met meer speelervaring, die wel van wat langere bordspellen houden. Hieronder de drie winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2022 in categorie Experts.

1. Ark Nova (White Goblin Games)

Ark Nova
Ark Nova

In Ark Nova werk je aan een dierentuin waarbij je het doel hebt om de meest succesvolle van allen te worden. Je kunt jezelf specialiseren in verschillende vlakken. Bijvoorbeeld het zo populair mogelijk maken van je dierentuin of je probeert zoveel mogelijk bij te dragen aan natuurbeschermingsprojecten. In Ark Nova zijn de mogelijkheden talrijk, maar wat vormt de winnende strategie?

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Ark Nova is een ontzettend uitdagend bordspel met een hogere moeilijkheidsgraad en talrijke strategische mogelijkheden. De jury geeft aan dat het spel overzichtelijke acties heeft en “een uitnodiging om te spelen” heeft. Het spel zelf bevat meer dan 200 verschillende kaarten, waardoor ieder spel anders zal zijn.

Ark Nova is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Carnegie (HOT Games)

Carnegie
Carnegie

Carnegie is in onze ogen het zwaarst strategische bordspel uit de lijst met winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2022. Het is een bordspel wat wel twee uur in beslag kan nemen, maar is ontzettend veelzijdig. Plus, geen moment zal saai zijn, aangezien iedere speler altijd aan de beurt is. In Carnegie beheers je je werknemers, rekruteer je nieuwe mensen, investeer je in ontroerend goed, je breid je bedrijf verder uit, produceert goederen, verkoopt deze en je probeert transportketens te vormen. Volop mogelijkheden in dit uitdagende bordspel voor Experts.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 120 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: HOT Games
Genre: Strategisch bordspel

In het juryoordeel over Carnegie geeft De Nederlandse Spellenprijs aan dat het spel originele concepten kent. Ze benoemen de vele mogelijkheden en keuzes, waarvan ieder een winnende strategie kan vormen. Daarnaast geven ze als kenmerkend voor dit bordspel aan dat alle spelers altijd aan de beurt zijn, waardoor ook iedere betrokken blijft bij het spel.

Carnegie is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Terraforming Mars: Ares Expeditie (Intrafin Games)

Terraforming Mars Ares Expeditie
Terraforming Mars Ares Expeditie

In Terraforming Mars Ares Expedition, wat een (uitgebreid) kaartspel is, speelt iedere speler een bedrijf wat bouwt de atmosfeer van Mars. Je probeert oceanen te vormen, de tempratuur hoger te krijgen en je probeert het zuurstofgehalte omhoog te brengen. Het doel is om de hoogste Terraforming Rating te behalen door gebruik te maken van projectkaarten en door deze te realiseren.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: Intrafin Games
Genre: Strategisch kaartspel

Wanneer we kijken naar het juryoordeel over Terraforming Mars: Ares Expeditie, dan worden zaken benoemt zoals “Vlot ontwikkelingsspel” en “Actiefase met interessante keuzes’. Ook wordt het gewaardeerd dat er ontzettend veel verschillende kaarten zijn, die je diverse wegen bieden om gedurende het spel in te slaan. Daardoor bied ieder spel je weer mogelijkheden om nieuwe en sterke combinaties te vinden.

Terraforming Mars: Ares Expeditie is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie