Bordspellen voor volwassenen: top 10 spellen starter collectie

Je bekijkt nu Bordspellen voor volwassenen: top 10 spellen starter collectie
Bordspellen top 10 voor volwassenen

Een selectie met de beste spellen voor volwassenen in een starter collectie. Dit zijn eigenlijk bordspellen die in je collectie thuis horen, die je een introductie geven voor een specifiek speltype. Deze top 10 spellen voor volwassenen bestaat uit een lijst bordspellen die een bordspeler enthousiast maken voor nieuwe speltypen en je er echt een mooi voorproefje over geven. Veelal spellen die je eenvoudig kunt leren en gelijktijdig meer dan genoeg tactiek en strategie mogelijkheden kennen. Want juist dat zorgt ervoor dat je echt enthousiast zult worden!

Criteria voor de beste spellen voor volwassenen

Er is een enorme wirwar aan bordspellen beschikbaar. Waar begin je dan met zoeken? Waarschijnlijk herken je dat wel, want welke spellen zijn echt de moeite waard? Deze lijst geeft een mooi overzicht met beste bordspellen voor volwassenen waarbij we er specifiek op gelet hebben om vanuit haast ieder genre of speltype een spel toe te voegen. Zo geven wij onze top 10 spellen voor volwassenen, waar je uren plezier mee kunt beleven.

Het spel moet dus vooral een introductie geven in dat specifieke genre. Mag zeker niet het meest complexe spel zijn in zijn soort, maar moet juist toegankelijk zijn om te leren. Wel moet het voldoende diepgang hebben zodat er uitdaging is en je er langzaamaan steeds beter in zal worden. Spellen die makkelijk zijn om te begrijpen, maar lastig zijn om compleet te beheersen. Juist dat type spellen zijn de beste in zijn soort. Natuurlijk moeten de spellen ook lekker spelen en een leuk thema hebben.

Top 10 beste bordspellen voor volwassenen in een starter collectie

  1. Rovers van de Noordzee
  2. Dominion
  3. Between Two Cities
  4. Azul
  5. Small World
  6. 7 Wonders
  7. Carcassonne
  8. Memoir ‘44
  9. Patchwork
  10. The Resistance

1. Rovers van de Noordzee: Worker placement spel

Rovers van de Noordzee
Rovers van de Noordzee

In deze lijst met beste spellen voor volwassenen, specifiek voor een starters collectie, hoort ook een goed worker placement bordspel te staan. De kans dat je Rovers van de Noordzee kent is niet heel groot. Maar waarom eigenlijk, want in onze ogen is dat geheel onterecht. Er hadden hier dan ook vele andere spellen kunnen staan, zoals bijvoorbeeld Het Stenen Tijdperk of Dungeon & Dragons: Lords of Waterdeep, en toch kiezen wij voor Rovers van de Noordzee.

In Rovers van de Noordzee speel je samen met een groep Vikingen waarmee je gaat plunderen en indruk probeert te maken op de chief. Degene die de meeste indruk maakt is de winnaar. Je stelt je eigen team samen waarmee je gaat plunderen op zoek naar goud, ijzer en vee. Je Vikingen gebruik je om acties uit te voeren. Aan het begin zijn die mogelijkheden beperkt, maar gedurende het spel komen meer mogelijkheden vrij. Je kunt daarmee grondstoffen ontvangen, je kracht opwaarderen waardoor je sterker wordt om te plunderen, nieuwe kaarten mag trekken, Viking kaarten kan spelen, enzovoorts. Vikingen die je gebruiken om te plunderen hebben een eigen kracht, speciale eigenschap en huurkosten.

Rovers van de Noordzee speelbord
Rovers van de Noordzee speelbord

Je maakt in dit spel relatief simpele keuzes en overzichtelijke goed te begrijpen acties. Maar juist die acties maken het gelijktijdig ingewikkeld. Want in welke volgorde levert het jou de meeste voordelen op? Juist die mechanismen die je hier ziet terugkomen komen voor in andere worker placements. Rovers van de Noordzee is een mooie basis om dit speltype te leren begrijpen. Dit spel is ook in het Engels verkrijgbaar: Raiders of the North Sea

2. Dominion: Deck building spel

Dominion
Dominion

Als deck-building spel mag Dominion niet ontbreken op deze lijst met beste bordspellen voor volwassenen en is een goede suggestie om je collectie met een deck-builder uit te breiden. Dominion is in onze ogen bij uitstek geschikt als je kennis wilt maken met het opbouwen van decks van allerlei soorten kaarten. Je doel is om een zo sterk mogelijk deck op te zetten, waarmee je de meeste punten kunt behalen. Je start met 10 kaarten en probeert deze verder uit te breiden. Tijdens iedere beurt mag je één actie uitvoeren en één aankoop doen. Zoals kastelen bouwen, deze versterken en nieuwe landen veroveren.

Ben je nieuw in dit genre dan is Dominion een mooie start om kennis te maken, gezien het heel gemakkelijk speelt. Een typisch spel wat je snel leert spelen, maar erg moeilijk is om compleet te beheersen. Juist daardoor vinden wij dat je er veel plezier aan kunt beleven. Ook zijn er ontzettend veel combinaties en tactieken mogelijk, en geen spel zal hetzelfde zijn.

Speelgoed van het Jaar 2022
Dominion kaartset
Dominion kaartset

Wanneer je het mechanisme van Dominion begrijpt en toe bent aan wat anders, ben je met deze basis gereed om de wereld van deck builders verder te ontdekken. Dominion is een bijzonder verslavend spelletje. Als je dit spel al goed beheerst is het wel wat lastig om te spelen met een nieuwkomer, aangezien hij de kaarten en combinaties nog niet kent. Overigens zijn er naast de talloze mogelijkheden van het basisspel ook nog verschillende uitbreidingen, zoals Hijs de Zeilen of Donkere Middeleeuwen.

3: Between Two Cities

Between Two Cities
Between Two Cities

Precies zoals de naam aangeeft zit je bij Between Two Cities tussen twee steden in. Je bouwt een stad van tegels op met je linkerbuurman en gelijktijdig met je rechterbuur. Je doet dat samen, Between Two Cities is gebaseerd op teamwork en veel interactie. Juist door goed af te stemmen waar tegels worden aangelegd kan jullie stad meer punten opleveren dan die van je tegenstanders.

Het leuke is dat allerlei verschillende spelmechanismen voorkomen in één spel. Het aanleggen van tegels, het opbouwen van iets voor meer punten, het gebruiken van kaarten om voordelen te behalen en het scoren van victory points. Een typisch gateway spel wat veel basisprincipes introduceert die je in veel andere spellen gaat terugzien.

Het spel eindigt wanneer alle spelers 16 verschillende gebouwen (tegels) aangelegd hebben in beide van zijn steden zodat een stad ontstaat van 4 bij 4 tegels. Ieder van deze tegels geeft op zijn eigen manier punten. Als voorbeeld leveren gele gebouwentegels extra punten op wanneer ze in een rechte lijn naast elkaar liggen. Goed overleg over waar tegels geplaatst worden kan dus helpen voor extra punten. Degene waarvan de slechtste stad de meeste punten heeft is de winnaar.

Between Two Cities
Between Two Cities

Met Between Two Cities maakt het niet uit tegen wat voor type speler je speelt, het bordspel is door zijn interactie voor iedereen geschikt. Heel gemakkelijk ook om te introduceren aan nieuwe spelers, je speelt immers samen en kunt daardoor tijdens het spelen coachen. Opvallend is wel dat één onverstandige keuze bepalend kan zijn voor de winst of de laatste plek. Je kunt dit spel met maximaal 7 spelers spelen, in 15 tot 30 minuten tijd.

4. Azul: abstract bordspel

Azul
Azul

De koning van Portugal geeft je de opdracht om zijn paleis met keramische tegels te versieren, door slimme patronen te maken kun je zoveel mogelijk punten halen. Azul is een tegel leg spel waarvan wij vinden dat het thuishoort in een collectie met bordspellen. Erg leuk voor mensen die van abstracte puzzels houden, is dat voor jou zo, dan is Azul een nog grotere aanrader. Toegankelijk en voor iedere nieuwe speler gemakkelijk om te begrijpen. Dat betekent niet dat het makkelijk is om de tegels op een goede manier op je bord te krijgen zodat je ook écht veel punten kan behalen!

Je hebt de lastige keuze om te bepalen welke tegels je nodig hebt op je bord, welke beschikbare tegels je pakt, welke je over laat voor de andere spelers, in welke volgorde je dat doet, enzovoorts. Hoe meer tegels er reeds in je paleis liggen, hoe groter de kans ook gaat worden om meer punten te halen. Aan de andere kant wordt het lastiger aanleggen, want je mag maar één tegel per soort in een horizontale of certicale lijn hebben.

Azul speelbord
Azul speelbord

Ook hier gaat weer op dat wij het belangrijk vinden dat er voldoende diepgang in het spel zit. Je zal met Azul niet zomaar klaar zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden, iedere speler is voor zichzelf bezig, maar gelijktijdig probeer je goed op te letten wat je tegenstanders doen. Kun je net die tegels wegkapen die de ander zo broodnodig heeft?

Onze eigen ervaring is dat Azul vooral leuk speelt vanaf 3 spelers. Met twee voelt het te voorspelbaar, je kunt dan te makkelijk inschatten wat je tegenstander wil doen. Alternatieven voor Azul zijn Sagrada, Century Spice Road en Splendor. Eén van deze hoort in ieder geval thuis in jouw collectie bordspellen voor volwassenen.

5. Small World: tactisch area control spel

Een area control bordspel is een typisch speltype wat echt thuis hoort in deze lijst top 10 bordspellen voor volwassenen. Daarbij is het je doel om zoveel mogelijk land in bezit te hebben en te houden, dat levert punten op of zorgt voor nieuwe grondstoffen en middelen. Small World is precies zo’n spel en een hele goede aanvulling op je bordspellen collectie.

Small World speelbord
Small World speelbord

In Small World maak je toegankelijk kennis met area control. Het is je doel gebied te veroveren en te bezitten zodat jij de meeste victory points verkrijgt over 8 tot 10 beurten. Daarvoor zet je verschillende rassen in die ieder een eigenschap hebben gecombineerd met een willekeurige kracht. Door tactisch gebruik te maken van deze combinatie kom je stappen voor op je tegenstander. Met 14 verschillende rassen en 20 unieke speciale krachten is er genoeg variatie wat het spel goed herspeelbaar maakt.

Small World is onwijs competitief en is een goed voorbeeld van een area control spel. Hoewel het relatief eenvoudig doet overkomen, zit er onderliggend meer dan genoeg complexiteit en is er ruimte voor tactiek en strategie om je serieus in te verdiepen. Een erg goed gebalanceerd bordspel met veel mogelijkheden en een leuk vormgegeven thema.

6. 7 Wonders: tactiek en strategie

7 Wonders
7 Wonders

Met 7 Wonders gaat de complexiteit wel een klein stukje omhoog vergeleken met de andere beste spellen voor volwassenen in dit overzicht. Maar 7 Wonders mag echt niet missen als je een goede collectie wil opbouwen. Het spel introduceert eigenlijk de basis mechanismen die je in veel andere spellen ook zult toepassen. Bij 7 Wonders ligt de nadruk op tactiek en strategie, geluk speelt weinig rol. Schaalt ontzettend goed mee tot 7 spelers. Voor twee spelers raden wij echter 7 Wonders: Duel aan.

In 7 Wonders ben je de leider van één van de zeven grote steden uit de oudheid. Elke speler gaat bouwen aan een wereldwonder en probeert deze zo groot mogelijk te maken. Degene die daarmee de meeste punten weet te scoren is de winnaar. Dit doe je in meerdere tijdperken, met verschillende stappen per beurt. De spelers starten ieder met 7 kaarten waarvan ze er steeds één mogen kiezen, de rest zal doorgeschoven worden naar de speler naast je. De kaarten kun je spelen om bijvoorbeeld meer grondstoffen te krijgen, je kunt ze bouwen, ervoor kiezen om je wereldwonder uit te bouwen, of de kaart wegleggen om zo munten te ontvangen. Ook zijn er mogelijkheden tot handel. De uiteindelijke combinaties van kaarten bepalen de punten. Met zoveel mogelijkheden is het tot het einde toe spannend om te volgen wie er voorop staat.

7 Wonders overview
7 Wonders overview

Het lijkt redelijk complex, maar de regels zijn gemakkelijk te begrijpen. Je kunt daardoor lekker casual spelen en er veel plezier aan beleven. Maar, om er echt goed in te worden en het compleet te beheersen moet je er volledig in duiken. Precies weer dat onderdeel dat wij zo belangrijk vinden. Je eerste spellen moeten leuk zijn, maar ook na tal van keren spelen moet die diepgang terug blijven komen met de behoefte om jezelf te blijven verbeteren. Als dat niet zo zou zijn, is de lol er snel af en dat is zonde.

Speelgoed van het Jaar 2022

7. Carcassonne: tactisch tegel legspel

Carcassonne
Carcassonne

Ben je jezelf aan het verdiepen in nieuwe bordspellen? De kans wanneer je dit leest is groot dat je Carcassonne reeds al in je bezit hebt. Als dat niet zo is, raad ik je aan om nu per direct Carcassonne te bestellen. Carcassonne was een van mijn eerste bordspellen, ik denk zo de 5e of 6e, maar het is de enige van die paar die we nog met heel veel regelmaat spelen.

Een spel wat door zijn eenvoudig zo fantastisch is. Het is heel gemakkelijk te leren en zal al helemaal niet snel gaan vervelen. Precies wat thuis hoort in onze top 10 bordspellen voor volwassenen. Je trekt steeds één tegel en legt deze aan het spel, tijdens het aanleggen mag je kiezen om daar een van je horigen op te zetten. Dat mag op bouwwerken zoals wegen, steden en kloosters. Lukt het om een bouwwerk af te krijgen, dan krijg je je horige terug en incasseer je de bijbehorende punten.

Carcassonne
Carcassonne

Er zijn meer dan genoeg tactische mogelijkheden en mocht je dan toch uitgekeken zijn is er een wereld van uitbreidingen en toevoegingen (zie daarvoor De beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht). Of het nu je eerste bordspel gaat worden of de zoveelste, Carcassonne hoort gewoon thuis in je collectie.

8. Memoir ‘44

Memoir '44
Memoir ’44

De titel doet al wel een belletje rinkelen, Memoir ’44 is een bordspel waarbij je scenario’s speelt uit de Tweede Wereldoorlog. Je speelt tegen elkaar als geallieerde of Axis, waarbij het je doel is om voldoende victory points te verzamelen om te winnen. Je ontvangt die punten wanneer het lukt om bepaalde doelen te bemachtigen of door troepen van de vijand compleet uit te schakelen. Het mooie van Memoir ’44 is dat het speelbord modulair is doormiddel van terreintegels. Daarop staan bossen, rivieren en dorpjes waarmee het terrein wordt bepaald. Ieder scenario heeft een eigen omgeving en win condities, waardoor je steeds moet schaven aan je tactiek.

Tijdens je beurt mag je een kaart spelen en je troepen verplaatsen, tot aanval overgaan en weer een nieuwe kaart trekken. Je speelt met drie verschillende eenheden, infanterie, tanks en artillerie. Ieder hebben een eigen range die tijdens de aanval beïnvloed worden door obstakels en de afstand tot je tegenstander, wat bepalend is voor het aantal dobbelstenen dat je mag gebruiken waarmee de aanval bepaald wordt. Zo kan het zijn dat je tegenstander geraakt wordt, je compleet misschiet of dat je tegenstander zich moet terugtrekken. Lukt het om troepen uit te schakelen of kun je ze forceren om terug te trekken, dan mag je jouw troepen laten oprukken richting je tegenstander.

Memoir '44 speelbord
Memoir ’44 speelbord

Memoir ’44 is een bordspel wat goed is in zijn genre en naar ons idee thuis hoort in een starterscollectie met bordspellen voor volwassenen. De mechanismen en spelprincipes zijn niet ingewikkeld en daardoor erg toegankelijk. In zo’n 30 tot 60 minuten kun je een spel spelen, afhankelijk van het scenario wat je kiest. Een klein minpuntje vind ik zelf de dobbelstenen, van die geluksfactor ben ik zelf toch wat minder fan. Het voordeel is dan wel weer dat een potje snel speelt je zo de revanche kan aangaan!

9. Patchwork: abstract spel

Patchwork
Patchwork

Maak een zo compleet mogelijk lappendeken, met zo min mogelijk gaten, waardoor je de meeste punten weet binnen te halen. De reden waarom Patchwork op deze lijst met instapspellen voor volwassenen staat, is niet alleen omdat het een goed spel is met veel mogelijkheden, maar juist omdat het laagdrempelig is. Echt iedereen kan patchwork leren. Het is zo’n spel waarvan mensen binnen een paar minuten al zeggen ‘Ahhh, maar dit snap ik wel!’. Voor mensen die complexe puzzeltjes willen oplossen of een kei zijn in Sudoku’s is dit een aanrader.

Je krijgt een eigen speelbord waarop je je eigen lappendeken probeert op te bouwen. Dat doe je door stukjes aan te kopen met blauwe knopen die weer aan je deken passen. Het grappige is dat je valuta waarmee je tegels koopt, de blauwe knopen, op het einde ook meetellen voor punten. Dat vraagt steeds om de juiste afwegingen. Tijd speelt in Patchwork een cruciale rol, degene met de meest beschikbare tijd is namelijk aan zet. En hoeft pas te stoppen wanneer een andere speler minder tijd over heeft.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Patchwork is een wat kleiner toegankelijk spelletje waarin je lekker kunt puzzelen. Het is een mooi instapspel met voldoende diepgang en ruimte voor tactiek en strategie. Bovendien is het erg goed te spelen met twee spelers.

10. Party game: ‘The Resistance’

The Resistance
The Resistance

Of een party game thuis hoort in deze lijst? Nou, het genre is misschien niet weggelegd voor een echte bordspeler. Maar, het is wel een hele leuke bezigheid wanneer je met grotere groepen bent. En The Resistance hoort nu eenmaal thuis bij de beste spellen in dit genre. Weerwolven van Wakkerdam is een alternatief, maar dat is ondertussen best standaard. Daarom ons advies om te kiezen voor The Resistance, waarbij jullie op een serie van geheime missies gaan. Het is je doel om uit te vogelen wie de echte verzetsstrijders zijn en wie de spionnen zijn die jullie missie proberen te laten falen.

De spelers krijgen een verschillende rol, ofwel verzetsstrijder of spion van het imperium. Je weet niet wie je wel of niet mag vertrouwen, en daardoor moet je goed blijven opletten en op basis van acties afleiden wie jullie missies probeert te saboteren. Daaraan kun je met een grotere groep heel veel lol en plezier beleven!

Vergelijkbare spellen zijn Weerwolven van Wakkerdam en Codenames. Eén van deze spellen in je bezit is helemaal niet gek om leuke avonden met veel interactie te beleven met een groep van 5 tot 10 personen.

Spellen die gewoonweg altijd goed zijn

De standaard goede spellen waarmee je zeker weten geen miskoop doet zijn spellen als Catan en Ticket to Ride. Heel erg mooie spellen met lage tot gemiddelde complexiteit, waar je ontzettend veel plezier aan gaat beleven. Met deze lijst spellen voor volwassenen willen we net een stapje verder gaan.

Een lijst met hele goede bordspellen voor volwassenen waar je misschien wel nog nooit van gehoord hebt of aan gedacht hebt. Natuurlijk wel spelen die zeker weten tot de top 10 bordspellen behoren. Allemaal spellen met een lage tot gemiddelde complexiteit, gemakkelijk te leren zijn en je wakker schudden voor een mooi spelgenre wat je misschien nog niet kent.

Wat zijn jouw favoriete bordspellen?

Deze lijst is samengesteld op basis van onze mening. Zelf houden wij juist van spellen met net wat minder geluk. Het moet wel zo zijn dat je een beetje je best moet doen om te winnen, dat maakt voor ons een spel leuk. In onze ogen heb je met deze set aan spellen gewoon een hele mooie basis. Je hebt dan echt van alle speltypen wat. Van worker placement, naar area control tot tegel legspel en (bijna) alles wat daar tussenin valt.

Zeker weten dat er nog veel meer ontzettend goede spellen zijn die leuk zijn om te spelen. Bijvoorbeeld Catan of Ticket to Ride zijn van die spellen die natuurlijk ook gewoon in dit overzicht mogen staan. De reden dat we hier niet voor gekozen hebben is dat dat eigenlijk al wel reuze bekende spellen zijn. We willen ook wel net iets unieks laten zien, en je inspiratie geven voor ontzettend gave spellen die je misschien nog niet eens kent en wel thuis horen in een collectie! We hebben overigens ook specifiek gekozen voor goede ‘starter’ spellen waarmee je een speltype leert spelen.

Heb jij zelf ideeën of inspiratie voor anderen om te vermelden? Deel het dan graag met mede bordspellers in de comments!

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. MH

    Ik mis Dixit in dit rijtje. Een geweldig leuk spel dat voor jong en oud eindeloos te spelen is. Prachtige kaarten en met de uitbreidingssets nog leuker.

    1. Bordspeltijd

      Hi, Dixit is dan natuurlijk ook ontzettend leuk!

  2. Ingeborg

    Ik vind Brugge ook een fantastisch spel wat wel in de top 10 mag staan.

    1. Bordspeltijd

      Brugge is zeker een mooi spel voor liefhebbers van strategie, zonder dat het té gecompliceerd wordt. Natuurlijk is het deels ook wat persoonlijk, en ergens moeten we keuzes maken!

  3. Mariel

    Agricola mis ik ook wel in dit rijtje.
    Atlantis is ook een aanrader, evenals castello.

  4. Daniël

    Ik mis Terra Mystica en Istanbul wel in dit rijtje. Deze spellen kan ik nooit genoeg spelen.

Geef een reactie