Leukste bordspellen voor volwassenen: top 10 spellen in 2024

Je bekijkt nu Leukste bordspellen voor volwassenen: top 10 spellen in 2024
Bordspellen top 10 voor volwassenen

Bordspellen niet voor volwassenen!? Ja, dat had je gedacht! Ok, wij zijn dan natuurlijk enigzins partijdig, aangezien we gek zijn op bordspellen. Maar, spellen voor volwassenen zijn helemaal in. Dan doelen we niet op ‘je weet wel‘ spellen, maar heuse bordspellen natuurlijk. We geven je een introductie voor 10 fantastische bordspellen om als volwassenen te spelen. Dit zijn over de gehele linie spellen die eenvoudig te leren zijn maar vooral veel tactische en stratische mogelijkheden bieden. Wij weten zeker dat jij van deze spellen enthousiast zult worden!

Criteria voor de beste spellen voor volwassenen?

Er is een gigantische wirwar aan bordspellen. Waar begin je met zoeken? je herkent het vast wel, want welke zijn nu echte de moeite waard? Wij hebben een aantal criteria toegepast om te bepalen of wij een spel aanbevelen voor jou om dit met een groep volwassenen te spelen. Niet een spel waar je na een avond spelen weer op uitgekeken bent, maar een die voor uren spelplezier zorgt. Dit zijn de criteria die wij belangrijk vinden:

 • Het spel geeft een introductie in dat specifieke genre(type spel)
 • Het spel mag niet te complex zijn, het moet toegankelijk en gemakkelijk te leren zijn.
 • Belangrijk dat er voldoende diepgang is, er moet uitdaging zijn en je moet kunnen groeien in het spel.
 • Gemakkelijk om te begrijpen, maar lastig om compleet te beheersen.
 • Een goed thema en vlot spelen.

Dit vinen wij de 10 beste bordspellen voor volwassenen

Vooral gericht op volwassenen die nog enigzins nieuw zijn in de wereld van bordspellen. Wij geven je ideeën van bordspeleln in verschillende genres zoals worker-placement, deck-building en tile placement spellen.

 1. Rovers van de Noordzee
 2. Dominion
 3. Between Two Cities
 4. Azul
 5. Small World
 6. 7 Wonders
 7. Carcassonne
 8. Memoir ‘44
 9. Patchwork
 10. The Resistance

1. Rovers van de Noordzee: Worker placement spel

Rovers van de Noordzee
Rovers van de Noordzee

In deze lijst met beste spellen voor volwassenen, hoort ook een goed worker placement bordspel te staan. De kans dat je Rovers van de Noordzee kent is niet heel groot. Waarom is ons onduidelijk, het spel is laagdrempelig en er zit ontzettend veel in! Andere aanraders in deze categorie zijn Het Stenen Tijdperk of Dungeon & Dragons: Lords of Waterdeep, en toch kiezen wij voor Rovers van de Noordzee.

In Rovers van de Noordzee speel met een groep Vikingen waarmee je gaat plunderen en indruk probeert te maken op de chief. Degene die de meeste indruk maakt is de winnaar. Je stelt je eigen team samen waarmee je gaat plunderen op zoek naar goud, ijzer en vee. Je Vikingen gebruik je om acties uit te voeren. Aan het begin zijn die mogelijkheden beperkt, maar gedurende het spel komen meer mogelijkheden vrij. Je kunt daarmee grondstoffen ontvangen, je kracht opwaarderen waardoor je sterker wordt om te plunderen, nieuwe kaarten mag trekken, Viking kaarten kan spelen, enzovoorts. Vikingen die je gebruiken om te plunderen hebben een eigen kracht, speciale eigenschap en huurkosten.

Rovers van de Noordzee startopstelling
Rovers van de Noordzee startopstelling

Je maakt in dit spel relatief simpele keuzes en overzichtelijke goed te begrijpen acties. Maar juist die acties maken het gelijktijdig ingewikkeld. Want in welke volgorde levert het jou de meeste voordelen op? Juist die mechanismen die je hier ziet terugkomen komen voor in andere worker placements. Rovers van de Noordzee is een mooie basis om dit speltype te leren begrijpen.

2. Dominion: Deck building spel

Dominion
Dominion

Wat sowieso niet mag ontbreken op onze lijst, is het deck-building spel Dominion. Een onwijze aanrader voor volwassenen, dit is een deck-builder waaraan je veel plezier gaat beleven. En het leukste? Bevalt dit spel je goed, dan zijn er tal van uitbreidingen beschikbaar die stuk voor stuk goede aanvullingen zijn.

Dominion is bij uitstek geschikt als je kennis wilt maken met het opbouwen van decks van allerlei soorten kaarten. Je doel is om een zo sterk mogelijk deck op te zetten, waarmee je de meeste punten kunt behalen. Je start met 10 kaarten en probeert deze verder uit te breiden. Tijdens iedere beurt mag je één actie uitvoeren en één aankoop doen. Zoals kastelen bouwen, deze versterken en nieuwe landen veroveren.

Dominion speelt heel gemakkelijk. Een typisch spel wat je snel leert tijdens het spelen, maar erg moeilijk is om compleet te beheersen. Juist daardoor vinden wij dat je er veel plezier aan kunt beleven. Ook zijn er ontzettend veel combinaties en tactieken mogelijk, en geen potje zal hetzelfde zijn.

Dominion kaartset
Dominion kaartset

Wanneer je het mechanisme van Dominion begrijpt en toe bent aan wat anders, ben je met deze basis gereed om de wereld van deck builders verder te ontdekken. Overigens is dit spel zeer verslavend, ik denk dat je hier heel wat uren aan gaat besteden, voordat je überhaupt verder gaat zoeken naar een volgend spel. Om écht goed te zijn in het spel is het belangrijk om kaartcombinaties te leren kennen. Eerste aanraders als uitbreiding zijn Hijs de Zeilen of Donkere Middeleeuwen.

3: Between Two Cities

Between Two Cities
Between Two Cities

Precies zoals de naam aangeeft zit je bij Between Two Cities tussen twee steden in. Je bouwt een stad van tegels op met je linkerbuurman en gelijktijdig met je rechterbuur. Je doet dat samen, Between Two Cities is gebaseerd op teamwork en veel interactie. Juist door goed af te stemmen waar tegels worden aangelegd kan jullie stad meer punten opleveren dan die van je tegenstanders.

Het leuke is dat allerlei verschillende spelmechanismen voorkomen in één spel. Het aanleggen van tegels, het opbouwen van iets voor meer punten, het gebruiken van kaarten om voordelen te behalen en het scoren van victory points. Een typisch gateway spel wat veel basisprincipes introduceert die je in veel andere spellen gaat terugzien.

Het spel eindigt wanneer alle spelers 16 verschillende gebouwen (tegels) aangelegd hebben in beide van zijn steden zodat een stad ontstaat van 4 bij 4 tegels. Ieder van deze tegels geeft op zijn eigen manier punten. Als voorbeeld leveren gele gebouwentegels extra punten op wanneer ze in een rechte lijn naast elkaar liggen. Goed overleg over waar tegels geplaatst worden kan dus helpen voor extra punten. Degene waarvan de slechtste stad de meeste punten heeft is de winnaar.

Between Two Cities
Between Two Cities

Met Between Two Cities maakt het niet uit tegen wat voor type speler je speelt, het bordspel is door zijn interactie voor iedereen geschikt. Heel gemakkelijk ook om te introduceren aan nieuwe spelers, je speelt immers samen en kunt daardoor tijdens het spelen coachen. Opvallend is wel dat één onverstandige keuze bepalend kan zijn voor de winst of de laatste plek. Je kunt dit spel met maximaal 7 spelers spelen, in 15 tot 30 minuten tijd.

4. Azul: abstract bordspel

Azul
Azul

De koning van Portugal geeft je de opdracht om zijn paleis met keramische tegels te versieren, door slimme patronen te maken kun je zoveel mogelijk punten halen. Azul is een tegel leg spel waarvan wij vinden dat het thuishoort in een collectie met bordspellen. Erg leuk voor mensen die van abstracte puzzels houden, is dat voor jou zo, dan is Azul een nog grotere aanrader. Toegankelijk en voor iedere nieuwe speler gemakkelijk om te begrijpen. Dat betekent niet dat het makkelijk is om de tegels op een goede manier op je bord te krijgen zodat je ook écht veel punten kan behalen!

Je hebt de lastige keuze om te bepalen welke tegels je nodig hebt op je bord, welke beschikbare tegels je pakt, welke je over laat voor de andere spelers, in welke volgorde je dat doet, enzovoorts. Hoe meer tegels er reeds in je paleis liggen, hoe groter de kans ook gaat worden om meer punten te halen. Aan de andere kant wordt het lastiger aanleggen, want je mag maar één tegel per soort in een horizontale of certicale lijn hebben.

Azul speelbord
Azul speelbord

Ook hier gaat weer op dat wij het belangrijk vinden dat er voldoende diepgang in het spel zit. Je zal met Azul niet zomaar klaar zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden, iedere speler is voor zichzelf bezig, maar gelijktijdig probeer je goed op te letten wat je tegenstanders doen. Kun je net die tegels wegkapen die de ander zo broodnodig heeft?

Onze eigen ervaring is dat Azul vooral leuk speelt vanaf 3 spelers. Met twee voelt het te voorspelbaar, je kunt dan te makkelijk inschatten wat je tegenstander wil doen. Alternatieven voor Azul zijn Sagrada, Century Spice Road en Splendor. Eén van deze hoort in ieder geval thuis in jouw collectie bordspellen voor volwassenen.

5. Small World: tactisch area control spel

De wereld is niet groot, je zult er echt alles aan moeten doen om jouw ‘area’ zo veilig mogelijk te houden. Ik weet zeker dat je als volwassenen je ontzettend gaat vermaken met dit area control bordspel. Het is je doel om zoveel mogelijk land in bezit te hebben en te houden, dat levert punten op of zorgt voor nieuwe grondstoffen en middelen. Small World zal een aanvulling zijn op je bordspellen collectie.

Small World speelbord
Small World speelbord

In Small World maak je toegankelijk kennis met area control. Het is je doel gebied te veroveren en te bezitten zodat jij de meeste victory punten verkrijgt over 8 tot 10 beurten. Je zet verschillende rassen in die ieder een eigenschap en kracht hebben. Door tactisch gebruik te maken van deze combinaties kom je stappen voor op je tegenstander. Met 14 verschillende rassen en 20 unieke speciale krachten is er veel variatie.

Eén ding wel, Small World is onwijs competitief en een perfect voorbeeld van een gebalanceerd area control bordspel. Het lijkt relatief eenvoudig, maar er zit onderliggend veel complexiteit in en ruimte voor tactiek en strategie. Een bijzonder leuk bordspel met mooi vormgegeven thema die ik volwassenen ontzettend aanraad.

6. 7 Wonders: tactiek en strategie

7 Wonders
7 Wonders

Met 7 Wonders gaat de complexiteit wel een klein stukje omhoog vergeleken met de andere leukste spellen voor volwassenen in dit overzicht. Maar 7 Wonders mag echt niet missen als je een goede collectie wil opbouwen. Het spel introduceert eigenlijk de basis mechanismen die je in veel andere spellen ook toepast. Bij 7 Wonders wordt geluk zo goed als geëlimineerd, de nadruk ligt op tactiek en strategie. Het spel schaalt ontzettend goed tot 7 spelers. Wanneer je met twee gaat spelen, kies dan voor de versie 7 Wonders: Duel.

In bent de leider van één van de zeven grote steden uit de oudheid. Elke speler gaat bouwen aan een wereldwonder en probeert deze zo groot mogelijk te maken. Degene die daarmee de meeste punten weet te scoren is de winnaar. Dit doe je in meerdere tijdperken, met verschillende stappen per beurt. De spelers starten ieder met 7 kaarten waarvan ze er steeds één mogen kiezen, de rest zal doorgeschoven worden naar de speler naast je. De kaarten kun je spelen om bijvoorbeeld meer grondstoffen te krijgen, je kunt ze bouwen, ervoor kiezen om je wereldwonder uit te bouwen, of de kaart wegleggen om zo munten te ontvangen. Ook zijn er mogelijkheden tot handel. De uiteindelijke combinaties van kaarten bepalen de punten. Met zoveel mogelijkheden is het tot het einde toe spannend om te volgen wie er voorop staat.

7 Wonders overview
7 Wonders overview

Het lijkt redelijk complex, maar de regels zijn gemakkelijk te begrijpen. Je kunt daardoor lekker casual spelen en er veel plezier aan beleven. Om er echt goed in te worden en het compleet te beheersen moet je er volledig in duiken. Precies weer dat onderdeel dat wij zo belangrijk vinden. Je eerste spellen moeten leuk zijn, maar ook na tal van keren spelen moet die diepgang terug blijven komen met de behoefte om jezelf te blijven verbeteren. Als dat niet zo zou zijn, is de lol er snel af en dat is zonde.

7. Carcassonne: tactisch tegel legspel

Carcassonne
Carcassonne

Ben je jezelf aan het verdiepen in nieuwe bordspellen? De kans wanneer je dit leest is groot dat je Carcassonne reeds al in je bezit hebt. Als dat niet zo is, raad ik je aan om nu per direct Carcassonne te bestellen. Carcassonne was een van mijn eerste bordspellen, ik denk zo de 5e of 6e, maar het is de enige van die paar die we nog met heel veel regelmaat spelen.

Een spel wat door zijn eenvoudig zo fantastisch is. Het is heel gemakkelijk te leren en zal al helemaal niet snel gaan vervelen. Precies wat thuis hoort in onze top 10 bordspellen voor volwassenen. Je trekt steeds één tegel en legt deze aan het spel, tijdens het aanleggen mag je kiezen om daar een van je horigen op te zetten. Dat mag op bouwwerken zoals wegen, steden en kloosters. Lukt het om een bouwwerk af te krijgen, dan krijg je je horige terug en incasseer je de bijbehorende punten.

Carcassonne
Carcassonne

Er zijn meer dan genoeg tactische mogelijkheden en mocht je dan toch uitgekeken zijn is er een wereld van uitbreidingen en toevoegingen (zie daarvoor De beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht). Of het nu je eerste bordspel gaat worden of de zoveelste, Carcassonne hoort gewoon thuis in je collectie.

8. Memoir ‘44

Memoir '44
Memoir ’44

De titel doet al wel een belletje rinkelen, Memoir ’44 is een bordspel waarbij je scenario’s speelt uit de Tweede Wereldoorlog. Je speelt tegen elkaar als geallieerde of Axis, waarbij het je doel is om voldoende victory points te verzamelen om te winnen. Je ontvangt die punten wanneer het lukt om bepaalde doelen te bemachtigen of door troepen van de vijand compleet uit te schakelen. Het mooie van Memoir ’44 is dat het speelbord modulair is doormiddel van terreintegels. Daarop staan bossen, rivieren en dorpjes waarmee het terrein wordt bepaald. Ieder scenario heeft een eigen omgeving en win condities, waardoor je steeds moet schaven aan je tactiek.

Tijdens je beurt mag je een kaart spelen en je troepen verplaatsen, tot aanval overgaan en weer een nieuwe kaart trekken. Je speelt met drie verschillende eenheden, infanterie, tanks en artillerie. Ieder hebben een eigen range die tijdens de aanval beïnvloed worden door obstakels en de afstand tot je tegenstander, wat bepalend is voor het aantal dobbelstenen dat je mag gebruiken waarmee de aanval bepaald wordt. Zo kan het zijn dat je tegenstander geraakt wordt, je compleet misschiet of dat je tegenstander zich moet terugtrekken. Lukt het om troepen uit te schakelen of kun je ze forceren om terug te trekken, dan mag je jouw troepen laten oprukken richting je tegenstander.

Memoir '44 speelbord
Memoir ’44 speelbord

Memoir ’44 is een bordspel wat goed is in zijn genre en naar ons idee thuis hoort in een starterscollectie met bordspellen voor volwassenen. De mechanismen en spelprincipes zijn niet ingewikkeld en daardoor erg toegankelijk. In zo’n 30 tot 60 minuten kun je een spel spelen, afhankelijk van het scenario wat je kiest. Een klein minpuntje vind ik zelf de dobbelstenen, van die geluksfactor ben ik zelf toch wat minder fan. Het voordeel is dan wel weer dat een potje snel speelt je zo de revanche kan aangaan!

9. Patchwork: abstract spel

Patchwork
Patchwork

Maak een zo compleet mogelijk lappendeken, met zo min mogelijk gaten, waardoor je de meeste punten weet binnen te halen. De reden waarom Patchwork op deze lijst staat, is niet alleen omdat het een goed spel is met veel mogelijkheden, maar juist omdat het laagdrempelig is. Echt iedereen kan patchwork leren. Het is zo’n spel waarvan mensen binnen een paar minuten al zeggen ‘Ahhh, maar dit snap ik wel!’. Voor mensen die complexe puzzeltjes willen oplossen of een kei zijn in Sudoku’s is dit een aanrader.

Je krijgt een eigen speelbord waarop je je eigen lappendeken probeert op te bouwen. Dat doe je door stukjes aan te kopen met blauwe knopen die weer aan je deken passen. Het grappige is dat je valuta waarmee je tegels koopt, de blauwe knopen, op het einde ook meetellen voor punten. Dat vraagt steeds om de juiste afwegingen. Tijd speelt in Patchwork een cruciale rol, degene met de meest beschikbare tijd is namelijk aan zet. En hoeft pas te stoppen wanneer een andere speler minder tijd over heeft.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Patchwork is een wat kleiner toegankelijk spelletje waarin je lekker kunt puzzelen. Het is een mooi instapspel met voldoende diepgang en ruimte voor tactiek en strategie. Bovendien is het erg goed te spelen met twee spelers.

10. Party game: ‘The Resistance’

The Resistance

Misschien wat minder weggelegd voor de echte bordspelers, maar wel een hele leuke bezigheid bij grotere groepen! The Resistance hoort nu eenmaal thuis bij de beste spellen in dit genre. Weerwolven van Wakkerdam is een alternatief, alleen dat kent haast iedereen. Daarom ons advies om te kiezen voor The Resistance, waarbij jullie op een serie van geheime missies gaan. Het is je doel om uit te vogelen wie de echte verzetsstrijders zijn en wie de spionnen zijn die jullie missie proberen te laten falen.

De spelers krijgen een verschillende rol, ofwel verzetsstrijder of spion van het imperium. Je weet niet wie je wel of niet mag vertrouwen, en daardoor moet je goed blijven opletten en op basis van acties afleiden wie jullie missies probeert te saboteren. Daaraan kun je met een grotere groep heel veel lol en plezier beleven!

Vergelijkbare spellen zijn Weerwolven van Wakkerdam en Codenames. Eén van deze spellen in je bezit is helemaal niet verkeerd om leuke avonden met veel interactie te beleven met een groep van meer dan 5 personen.

Andere bordspellen voor volwassenen die altijd goed zijn

Naast onze 10 aanraders, zijn er nog veel meer goede spellen verkrijgbaar waar je geen miskoop aan zult doen. Denk dan aan spellen als Catan en Ticket to Ride. Niet de meest bijzondere bordspellen om als volwassene te spelen, maar zeker vermakelijk. Met onze lijst streven wij naar wat meer uitdagende spellen die jou zullen boeien. Meer diepgang, opbouw van je kennis en daardoor een steeds competitiever spel.

Hopelijk hebben we geholpen aan nieuwe inspiratie voor een bordspel wat je als volwassene kunt spelen. Allemaal spellen met een lage tot gemiddelde compelxiteit, gemakkelijk te leren maar vooral lastig om te beheersen. Met de verschillende spelgenres krijg je ook een inkijkje in de verschillende genres, zoals deckbuilding en tile placement. Zo kun je voor je volgende spel beter bepalen wat jullie écht leuk vinden.

Nu ben ik benieuwd, wat zijn jouw huidige favoriete bordspellen?

Wij houden zelf van spellen met net wat minder geluk, waardoor dit natuurlijk deels een persoonlijke lijst is geworden. Het moet wel een spel zijn waar je een klein beetje je best moet doen om te winnen. Pas dan vinden wij het een spel wat écht geschikt is voor volwassenen. Je hebt met deze bordspellen een goede basis, van alle speltypen wat. We weten zeker dat er nog veel meer leuke spellen te vinden zijn.

Wellicht heb jij zelf al wel bordspellen voor handen die jou ontzettend boeien? Wat zijn jouw eigen favorieten en welke daarvan wil jij wel met ons delen? Laat het weten in de reacties, wie weet heb je ook een leuke tip voor ons of anderen die meelezen!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. MH

  Ik mis Dixit in dit rijtje. Een geweldig leuk spel dat voor jong en oud eindeloos te spelen is. Prachtige kaarten en met de uitbreidingssets nog leuker.

  1. Bordspeltijd

   Hi, Dixit is dan natuurlijk ook ontzettend leuk!

 2. Ingeborg

  Ik vind Brugge ook een fantastisch spel wat wel in de top 10 mag staan.

  1. Bordspeltijd

   Brugge is zeker een mooi spel voor liefhebbers van strategie, zonder dat het té gecompliceerd wordt. Natuurlijk is het deels ook wat persoonlijk, en ergens moeten we keuzes maken!

 3. Mariel

  Agricola mis ik ook wel in dit rijtje.
  Atlantis is ook een aanrader, evenals castello.

 4. Daniël

  Ik mis Terra Mystica en Istanbul wel in dit rijtje. Deze spellen kan ik nooit genoeg spelen.

Geef een reactie