Alle nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2020

Je bekijkt nu Alle nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2020
Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2020

In 2020 wordt de Nederlandse Spellenprijs voor het twintigste jaar gehouden. In 2001 werd deze verkiezing begonnen door de landelijke spellenvereniging Ducosim. De prijs voor het beste spel is een echte kwaliteitsprijs. Een negenkoppige deskundige jury zal hun waardeoordeel geven over de genomineerde spellen. Vanwege Covid-19 kan in 2020 de prijs niet op de normale wijze worden uitgereikt. Vaak werd dit gedaan tijdens een spellenbeurs in Nederland, maar deze gaan dit jaar niet door, door de pandemie en de opkomst van een tweede coronagolf. De prijzen zullen in 2020 in een besloten bijeenkomst worden uitgereikt.

Sinds dit jaar worden er drie spellen tot winnaar gekozen in drie verschillende categorieën. De eerste categorie is de categorie Familie. Een familiespel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud en is een spel dat voor een groot publiek leuk is om te spelen. De tweede categorie is het kennerspel. Dit spel kan gespeeld worden vanaf 10 jaar en is voor de meer gevorderde speler. De laatste categorie is voor de echte experts. In Expertspel komen alleen spellen aan bod die geschikt zijn voor mensen met veel speelervaring.

Categorie Familiespel

De zoektocht naar El Dorado – 999 Games

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

In De Zoektocht naar El Dorado ga je je zo snel mogelijk een weg banen door jungle, woestijn en over zee om het El Dorado te bereiken. Dit kan door middel van het afleggen van kaarten. Elke beurt heb je vier kaarten die je kunt gebruiken om zo snel mogelijk naar het beloofde land af te reizen of nog betere kaarten te kopen, zodat je in je volgende beurt misschien nog sneller in El Dorado eindigt.

De zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Menara – 999 Games

Menara bordspel
Menara bordspel

Menara is een coöperatief bouwspel voor de hele familie. Samen bouw je een tempel met de bouwtekeningen die je krijgt. Elke keer moet je je bouwtekening in zijn geheel uitvoeren. Lukt dit niet? Dan komt er weer een bouwlaag bovenop je tempel en wordt het nog moeilijker. Als de tempel aan het einde van het spel nog steeds staat, wint iedereen.

Menara is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Point Salad – White Goblin Games

Point Salad
Point Salad

In dit toffe kaartspel ga je een salade maken met de groentes die je koopt. Elke beurt mag je kiezen voor kaarten uit de groentemarkt of voor een kaart waar je punten mee kan verdienen. Combineer de puntenkaarten met de juiste groentekaarten en maak de beste salade. Dit simpele spelletje is binnen een minuut uitgelegd en speelt makkelijk weg.

Point Salad is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Categorie Kenners

De Crew – 999 Games

De Crew
De Crew

Elke ronde speel je kaarten van één van de vier kleuren. De speler met de hoogste kaart wint de slag. Als daar de kaart bij zit die het doel was van de winnende speler, wint de hele Crew mee en kan gestart worden met een nieuwe missie. Er mag tijdens het spel enkel gecommuniceerd worden door fiches op tafel te leggen. Een relatief eenvoudig spel, dat uitdagend blijft door de vele mogelijkheden.

De Crew is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

De Taveernen van de Oude Stad – 999 Games

Taveernen van de Oude Stad bordspel
Taveernen van de Oude Stad bordspel

In dit spel ben je de waard van je eigen herberg. Je moet klanten winnen en biertjes inschenken. Door middel van het rollen van de dobbelstenen, bepaal je welk bier er wordt geschonken. Des te meer bier er wordt verkocht, des te meer geld je int. Daarmee kun je nieuw personeel inhuren en kunnen er nog meer klanten worden geholpen. Je hebt 8 rondes de tijd om jouw herberg de beste te laten zijn.

Taveernen van de Oude Stad is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Tiny Towns – White Goblin Games

Tiny Towns
Tiny Towns

Een puzzelspel voor de volwassen puzzelaar. Elke beurt kies je voor een grondstof, die je nodig hebt om een bepaald soort huis te bouwen. Je legt deze grondstof in je eigen dorp op een strategische plaats. Ook de andere spelers kiezen voor grondstoffen, die jij ook moet gebruiken. Puzzel jij de grondstoffen op de juiste plaats en bouw je daardoor de beste gebouwen, dan win je dit spel.

Tiny Towns is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Categorie Expert

Architecten van het Westelijk Koninkrijk – White Goblin Games

Architecten van het Westenlijk Koninkrijk
Architecten van het Westenlijk Koninkrijk

In dit spel ben je een architect die indruk wil maken op de koning met de mooiste gebouwen. Als speler moet je grondstoffen verzamelen en mankracht inhuren. Je tegenspelers zullen er alles aan doen om je bouwproces te vertragen. Maak de juiste morele beslissingen, want aan het eind wordt je loyaliteit gewaardeerd. Scoor jij de meeste overwinningspunten door het bouwen van de meeste gebouwen en het werk aan de kathedraal voort te zetten?

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is verkrijgbaar bij bol.com.

Crown of Emara – 999 Games

Crown of Emara bordspel
Crown of Emara bordspel

Zorg ervoor dat jij de nieuwe troonopvolger wordt. Voer met je raadslieden acties uit zowel in de stad als op het platteland. Verzamel zoveel mogelijk burgers bijeen en geef ze huizen, zodat ze tevreden blijven. De burgers zullen later in het spel ervoor zorgen dat jij de kroon krijgt.

Crown of Emara is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Teotihuacan – Jumping Turtle Games

Teotihuacan - Stad der Goden
Teotihuacan – Stad der Goden

In dit strategische spel geef je opdracht aan een groep arbeiders. Dit zijn dobbelstenen en deze gaan langs allerlei actielocaties. In elke beurt verplaats je je arbeider naar een nieuwe locatie en kiest één van de actiemogelijkheden. Je werkt aan de Piramide van de Zon, bouwt huizen voor inwoners, verzamelt maskers en beklimt de trappen van de tempel.

Teotihuacan is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Onze mening over de genomineerden

In de Speelgoed van het Jaar 2020 verkiezing kozen wij ook al voor De Zoektocht naar El Dorado als favoriet. Dit spel is elke keer weer anders. Je kunt namelijk een meegeleverde opstelling uit de spelhandleiding gebruiken, maar ook zelf je eigen speelbord creëren. Het is een denkspel, maar niet te moeilijk. Elke beurt kijk je vooruit naar welke handkaarten je later in het spel nog nodig kan hebben. Voor de Nederlandse Spellenprijs zal dit spel dan ook grote kans maken.

Echter zijn wij in dezelfde categorie ook fan van Point Salad. Dit kaartspelletje is een heel ander soort dan de andere twee spellen. Het is simpel, snel en verrassend. Een échte filler-game. Wij snappen dan ook niet dat dit kleine spelletje op moet boksen tegen twee grotere spellen, maar geven het spel wel al onze credits.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie