Nieuwe bordspellen 2020: Wat zijn de nieuwste bordspellen?

Je bekijkt nu Nieuwe bordspellen 2020: Wat zijn de nieuwste bordspellen?
Nieuwe Bordspellen 2020

Ben je benieuwd naar de nieuwste bordspellen van 2020? In dit artikel vind je alle nieuwe bordspellen en verwachte bordspellen van 2020. Wij geven je een overzicht van alle nieuwe spellen die dit jaar uitkomen. En geven je waar mogelijk onze mening.

Wat we vaak zien met nieuwe bordspellen is dat de titels al eerder zijn uitgegeven in andere talen en pas later in het Nederlands beschikbaar komen. Aan de andere kant ook een klein beetje geluk, want meestal worden natuurlijk vooral de goede en populaire titels ook in onze taal uitgegeven. In dit artikel vind je een overzicht van alle nieuwe bordspellen in 2020 en alle verwachte bordspellen.

Alle nieuwste bordspellen van 2020

We starten met een overzicht van alle nieuwe bordspellen of verwachte bordspellen van dit jaar. Verderop geven we je informatie over al deze nieuwe spellen en wat daarover onze mening is.

We hebben overigens geen volgorde aangebracht van populaire bordspellen of van de leukste bordspellen van dit jaar. De bordspellen staan in willekeurige volgorde.

Everdell

Everdell bordspel
Everdell bordspel

Everdell is een fantastisch mooi vormgegeven bordspel. En is met zekerheid een van de hoogtepunten in 2020 voor bordspelers. In Everdell beschik je over een groep boswezens waarmee jij probeert je beschaving verderop te bouwen. Dat doe je door grondstoffen te verzamelen, gebouwen bouwen, nieuwe figuren aantrekken en daarmee je stad verder opbouwen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Worker placement / strategisch bordspel

Het spelmechanisme is eenvoudig maar zal ook een serieuze bordspeler niet teleur stellen. Everdell is een worker placement en engine builder bordspel. Je workers stuur je op pad om grondstoffen te verzamelen en je bouwt combinaties van gebouwen op waardoor je steeds meer mogelijkheden, kettingreacties en punten weet te verzamelen.

Everdell speelbord
Everdell speelbord

Er zijn allerlei richtingen om op te gaan, geen spel zal daarom hetzelfde zijn. Wanneer je fan bent van engine builders, zoals bijvoorbeeld in Wingspan, dan is Everdell echt een spel voor jou.

Everdell wordt gezien als één van de meest beloftevolle bordspellen van 2020. En laten we eerlijk zijn, bekijk het speelbord en de spelmaterialen alleen al eens.

Everdell is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

De Crew: Coöperatief kaartspel

De Crew
De Crew

Kun je slecht tegen verlies maar houdt je wel van een spelletje? Ga dan samen de strijd aan in De Crew. Als astronauten zijn jullie samen op zoek naar de 9e planeet. Dit kaartspel vraag op samenwerking en coöperatie, alleen door de kaarten in de juiste volgorde te spelen maak je kans om te winnen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30-40 minuten (enkele minuten bij het spelen van één missie)
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief kaartspel

Dat is overigens niet altijd even eenvoudig. Je speelt in totaal 50 missies die eenvoudig beginnen maar steeds lastiger worden om te behalen. Eén klein foutje door een medespeler en het spel komt ten einde.

De Crew speelkaarten
De Crew speelkaarten

De Crew werd genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020 in categorie 18 plus. Voor ons wel te begrijpen, De Crew is een spannend en snel te spelen kaartspel. Op ieder moment kun je na een missie stoppen, en missies duren hooguit enkele minuten. Op een later moment kun je weer verder met de volgende missie. Een uniek spel waar geen tweede vergelijkbaar spel van bestaat.

De Crew is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Tiny Towns

Tiny Towns
Tiny Towns

In Tiny Towns speel jij als de burgemeester van jouw eigen nog te vormen kleine stadje bij het bos. De middelen en grondstoffen die je tot je beschikking hebt zijn schaars, je krijgt in iedere beurt één grondstof en daar zeg je nooit nee tegen. Tiny Towns werd genomineerd voor De Nederlandse Spellenprijs 2020 in categorie Kenners.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch spel / abstract bordspel

Die grondstoffen worden geplaatst op één van de hokjes binnen jouw speelbord van 4 x 4 velden. Ieder veld vormt een bouwplaats. Ieder spel start met een verschillende set gebouwen die je kunt bouwen op deze bouwplaatsen. Maar, daar moet je de grondstoffen wel op de juiste manier voor plaatsen. Tactisch vooruit denken is hier een vereiste. Alle gebouwen leveren verschillende punten op, ook combinaties van gebouwen en hoe deze geplaatst wordt kan voor extra punten zorgen.

Tiny Towns Spelopzet
Tiny Towns Spelopzet

Tiny Towns is een tactisch bordspel waar je vooral met je eigen bord bezig bent, je probeert vooruit te denken en je tegenstanders net een stap voor te zijn. Door bijvoorbeeld bewust een grondstof te pakken die jouw tegenstander op dat moment lastig kan gebruiken. Hoe beter je in staat bent je bord op een strategische manier te vullen met gebouwen, hoe meer punten.

Tiny Towns is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Tiny Towns: Voorspoed

Tiny Towns Voorspoed uitbreiding
Tiny Towns Voorspoed uitbreiding

Sinds begin 2020 kunnen we genieten van het bordspel Tiny Towns, en kort daarna bracht White Goblin Games Tiny Towns: Voorspoed naar Nederland. Overigens is de Nederlandse versie gewoon net wat later dan de Engelstalige versies van deze uitbreiding. Daardoor weten we stiekem al hoe gaaf deze uitbreiding is. Op Boardgamegeek wordt Tiny Towns Voorspoed zeer goed gewaardeerd met maar liefst een 8! Vind je Tiny Towns leuk? Dan moet je echt even verder kijken naar Tiny Towns Voorspoed.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tactisch spel / abstract bordspel

De basis van Tiny Towns blijft gewoon in tact. Maar er zijn een aantal hele mooie toevoegingen aan deze uitbreiding.

Zo heeft iedere speler een eigen schatkist waar maximaal 4 munten in bewaard kunnen worden. Heb je munten in bezit, dan mag je daarmee een andere grondstof uit de voorraad pakket dan jouw tegenstander noemt. Dat kost je dan wel één munt die je moet inleveren. Dat lijkt allemaal heel gemakkelijk, maar aan munten komen geeft best wat complexiteit. Je moet dan twee gebouwen gelijktijdig afmaken. En Tiny Towns spelers zullen wel wete dat dat af en toe echt niet zo gemakkelijk is.

Je krijgt verder 12 nieuwe gebouwenkaarten en 10 nieuwe monumentenkaarten. Dus nog meer variatie en mogelijkheden. Iedere spel Tiny Towns of Tiny Towns Voorspoed lijkt net even anders door de unieke combinaties. Met deze uitbreiding blijft het spelmechanisme gelijk, maar de complexiteit gaat wel echt een stapje omhoog.

Tiny Towns Voorspoed is verkrijgbaar bij bol.com.

Nova Luna

Nova Luna
Nova Luna

Nova Luna is een tegellegspel wat redelijk abstract is. Het is een spel van Uwe Rosenberg en Corné van Moorsel. Uwe Rosenberg heeft al veel bekende bordspellen op zijn naam staan, zoals onder andere Agricola, Caverna en Patchwork. Ook Nova Luna valt in de smaak, het is onder andere genomineerd voor de Duitse spellenprijs Spiel des Jahres 2020.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Abstract bordspel / familiebordspel

Je bent om beurten aan de beurt om een tegel van het midden van tafel te nemen. Dat werkt op een net wat andere manier overigens, want je bent niet letterlijk om beurten. De speler die achteraan op het tijdspoor staat is namelijk aan zet. En soms kan het zijn dat een speler wel twee of drie acties kan uitvoeren voordat hij niet meer de laatste speler is.

Nova Luna spelopzet
Nova Luna spelopzet

In Nova Luna draait het er niet om dat je de meeste punten verzameld, maar gaat het er juist om dat jouw fiches als eerste op zijn. Fiches kun je kwijtraken door tegels aan te leggen en de doelen te behalen. Behaal je een doel, dan mag je daar een fiche in jouw kleur op leggen. Ben je als eerste van jouw fiches af? Dan win je Nova Luna.

Iedere tegel heeft een eigen doel. Dat wordt weergegeven met een cirkel, waarin staat welke kleur aan die tegel moet grenzen en de hoeveelheid tegels. Soms moet je zelfs meer tegels laten grenzen aan de tegel met doel dan mogelijk is, aangezien een tegel slechts 4 zijden heeft. In dat geval gaat het erom dat het veld aangrenzende tegels in één kleur minimaal uit het aangegeven aantal tegels bestaat.

Nova Luna is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

De Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

In De Zoektocht naar El Dorado zijn jullie avonturiers die de verloren stad El Dorado proberen te bereiken. Daar zijn meerdere routes voor, waarbij je tijdens die route verschillende keuzes kunt maken welk pad je volgt.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30-40 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Deck building bordspel / strategisch bordspel

Je start in Eldorado met een handjevol expeditiekaarten, iedere kaart heeft zo zijn eigen krachten om verschillende soorten terreintypes te doorbruggen. Zo kan bijvoorbeeld de miljonair over de savanne lopen en kan de verkenner door de jungle. Kortom, iedere kaart is hard nodig om het einddoel te bereiken. En de eerste speler die dat lukt, is de winnaar.

De Zoektocht naar El Dorado spelmateriaal
De Zoektocht naar El Dorado spelmateriaal

El Dorado is erg gemakkelijk te spelen met een groot scala aan keuzes tijdens de beurten. Het speelbord is volledig modulair, waardoor ieder spel anders is. Iedere beurt ziet er hetzelfde uit. Je begint met het 4 kaarten in je hand die je mag spelen, gespeelde kaarten mag je afleggen, en vervolgens vul je hand weer aan tot 4 kaarten voor je volgende beurt.

Heb je andere kaarten nodig om je route verder te kunnen voortzetten? Dan kun je betalen met expeditiekaarten om daarmee nieuwe kaarten te verkrijgen. Dat kost je alleen kostbare tijd van je beurt, maar kan je in een volgende beurt wel weer extra voordeel geven.

De Zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Glasgow: twee speler bordspel

Glasgow
Glasgow

Glasgow is een tactisch twee speler bordspeler. Je speelt in de 18e eeuw waar de industriële revolutie zich begint te vormen. Je probeert in het dorpje Glasgow zoveel mogelijk gebouwen te realiseren op tactische locaties. Hoe slimmer gebouwen geplaatst worden, hoe meer punten dit aan het einde van het spel kan opleveren.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch spel

Dit spel speel je niet om beurten, maar je speelt op basis van wie er achteraan staat. Hoe verder je tegenstander uitgelopen is, hoe meer acties je dus kunt doen in één beurt tijd. Totdat jij weer vooraan staat, want dan is je tegenstander. Je probeert grondstoffen te verzamelen, acties uit te voeren en als belangrijkste probeer je gebouwen te bouwen. Niet zomaar bouwen, maar ook rekening houdende met waar je jouw gebouwen plaatst.

Glasgow spelmateriaal
Glasgow spelmateriaal

Fabrieken leveren 1 punt op, maar produceren tijdens het spel ook goederen die je nuttig kunt gebruiken. Daarnaast zijn er bezienswaardigheden, parken, banken, stations en winkels. Ieder type gebouw of combinatie gebouwen levert punten op. Hoe slimmer je dit weet te combineren, hoe meer punten en hoe groter de kans van winnen.

Glasgow is een snel te spelen twee speler bordspel. Je bent er ongeveer 25 tot 30 minuten mee bezig.

Glasgow is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westenlijk Koninkrijk
Architecten van het Westenlijk Koninkrijk

Het is rond het jaar 850, tegen het einde van het Karolingische rijk. Als speler probeer je indruk te maken op de koning. Je probeert gebouwen te bouwen in nieuw veroverde gebieden, maar daarnaast probeer je de kathedraal in de hoofdstad op te bouwen.

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Worker placement / Strategisch bordspel

Architecten van het Westelijk koninkrijk is net even anders dan andere worker placement spellen. Je hebt maar liefst 20 workers die je op pad mag sturen om grondstoffen te verzamelen en acties uit te voeren. Dan lijkt het verleidelijk om van alles tegelijk te doen. Maar is dat wel waar? Want hoe meer workers op één locatie, hoe meer sterker de actie daarvan zal worden. Zo simpel is het alleen nog niet, want met elementen zoals het terughalen van een ander zijn workers of zelfs het gevangen nemen van workers  maken het een complexere puzzel. Je zoekt de balans van veel workers op één locatie, maar gelijktijdig niet zoveel dat andere spelers het interessant vinden om deze gevangen te nemen voor wat extra inkomsten.

Een erg goed worker placement spel, denk dan aan spellen als Agricola. Dezelfde auteur bracht eerder het spel Rovers van de Noordzee uit, wat overigens ook een echte worker placement aanrader is. Houdt je van tactiek en uitdenken wat de volgende beste stappen zijn? Dan is Architecten van het Westelijk koninkrijk een prachtig spel voor jou.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is verkrijgbaar bij bol.com.

Parijs: twee speler bordspel

Parijs bordspel
Parijs bordspel

In dit speciale twee speler bordspel probeer je elkaar af te troeven door jouw eigen gebouwen in Parijs zo goed mogelijk te laten belichten. Dat doe je door gebouwen op tactische plaatsen te bouwen, rekening houdende met de omgeving. Des te meer lantaarns er grenzen aan jouw gebouwen, hoe meer punten ze zullen opleveren.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch spel

Dat is niet het enige, want ook combinaties van aan elkaar grenzen gebouwen leveren punten op. Net als extra bonuskaarten die je tijdens het spel kunt verkrijgen.

Gebouwen aanleggen
Gebouwen aanleggen

Wat Parijs extra leuk maakt is dat het een ware puzzel is om tegels tijdens het spel zo aan te leggen dat je daar later gebouwen op kunt maken. Het lastige is dat op de tegels die jij aanlegt ook soms jouw tegenstander kan bouwen. Een spel waar slimme afwegingen belangrijk zijn en je jouw tegenstander steeds net één stapje voor probeert te blijven. Een erg vermakelijk spel voor twee spelers.

Parijs is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Dominion Menagerie

Dominion: Menagerie
Dominion: Menagerie

Ben je een fervent speler van het deck building kaartspel Dominion? Dan heb je in 2020 echt ontzettend geluk. Niet één, niet twee, maar drie uitbreidingen voor Dominion! Dominion Menagerie is alweer de 13e uitbreiding op het gigantisch populaire deckbuilding spel. Deze uitbreiding gaat om het verzamelen van ecotische dieren en wilde beesten, zonder ‘menagerieën’ in jouw koninkrijk niet compleet.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Deck building spel

Dominion Menagerie bevat 400 kaarten met 30 nieuwe koninkrijkkaarten. Dat lijkt misschien weer meer van hetzelfde, maar door deze uitbreiding wordt je Dominion set wordt verrijkt met drie nieuwe spelelementen.

Dominion: Menagerie speelkaarten
Dominion: Menagerie speelkaarten

Allereerst kun je kaarten verbannen en uitsluiten. Ze gaan daarmee uit je eigen trekstapel, maar ze tellen aan het einde van het spel wel gewoon mee voor punten. Als tweede zitten er paarden in het spel, die je niet kan kopen maar moet verkrijgen. Na het gebruik van een paardenkaart gaat deze terug naar de trekstapel. Maar, je krijgt daar zelfs een extra kaart voor terug. Als derde element zijn spoorkaarten toegevoegd, daarop staat een actie aangegeven die je mag uitvoeren. Dat kan mooie voordelen opleveren.

Eigenlijk, dat weet je misschien ondertussen al wel, moet je gewoon iedere Dominion uitbreiding geprobeerd hebben. Maar natuurlijk alleen wanneer je het basisspel ook echt leuk vind.

Dominion Menagerie is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Helden uit het Noorden (Rovers van de Noordzee)

Helden uit het Noorden
Helden uit het Noorden

Helden uit het Noorden is een uitbreiding op het basisspel Rovers van de Noordzee. Het is een grote uitbreiding die twee grote modules bevat. Daarnaast kun je met deze uitbreiding zelfs met 5 of 6 spelers spelen.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 60 tot 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Worker placement / Strategisch bordspel

Deze uitbreiding op Rovers van de Noordzee is een hele uitgebreide doos met spelmateriaal. Eigenlijk gaat het om een uitbreiding waarin meerdere uitbreiding gebundeld zitten, die in de Nederlandse uitgave zo is samengevoegd. Er zitten twee uitbreidingen in, die als losse modules zijn toegevoegd.

De eerste module is ‘Taveerne’ de tweede ‘Opstand van de Jarls’, daarnaast zijn de losse elementen ‘walkurendobbelstenen’, de ‘startkaarten-draft’ en als laatste de ‘solo variant’ toegevoegd.

Als liefhebber van worker placement en enorme enthousiasteling van Rovers van de Noordzee kan ik je alleen maar aanraden om naar deze uitbreiding te kijken!

Helden uit het Noorden is verkrijgbaar bij bol.com.

Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride heeft anno 2020 geen introductie meer nodig. Er zijn al tal van ontzettend mooie uitbreidingen. Ticket to Ride Amsterdam is echter een stand-alone spel waarvoor je geen andere spellen nodig hebt. Het is een vlot te spelen Ticket to Ride variant wat zich afspeelt in het bruisende hart van Amsterdam.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Tactisch bordspel / familie bordspel

Jullie strijden om de meest lucratieve handelsroutes te bemachtigen, contracten te voltooien en daarnaast waardevolle handelswaren te verzamelen. In plaats van met treinen speel je hier met karren. Het is een heerlijk snel te spelen spelletje wat de basisprincipes van Ticket to Ride volgt.

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Empires of the North: Japanse Eilanden

Empires of the North: Japanse Eilanden
Empires of the North: Japanse Eilanden

Japanse Eilanden is een uitbreiding op Imperial Settlers: Empires of the North. De uitbreiding voegt twee nieuwe clans toe met nieuwe regels. Daarnaast worden er 14 nieuwe eilanden geïntroduceerd.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

In het verre Oosten zijn nieuwe landen en eilanden ontdekt. De vele eilanden van het Japanse rijk hebben een sterke reputatie opgebouwd. Ze zijn zeer vrijgevig en hebben een uitgebreid handelsnetwerk. Nieuwe dipomatieke relaties kunnen voor vele handelsmogelijkheden zorgen.

Kies je voor vreedzame handel voor hoge kwaliteit goederen, of kies je voor plundering en aanval om hun waardevolle goederen te bemachtigen?

Empires of the North: Japanse Eilanden is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Pendulum

Pendulum bordspel
Pendulum bordspel

Sommige spellen zijn gewoon net even anders en daardoor interressant om te bekijken. Pendulum is er zo een, want dit spel speelt zich real-time af. Oftewel je wacht niet op elkaars beurten, maar je bent constant bezig en allemaal gelijktijdig. Een strategisch bordspel waar je constant keuzes moet maken. Maar het real-time element is toch wel wat dit spel speciaal maakt.

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Engine builder / Strategisch bordspel

Pendulum is geen moeilijk spel, je kunt met 1 tot 5 spelers aan de slag en bent er ongeveer 60 minuten mee bezig. Tijd bepaald wanneer acties vrij komen en geactiveerd kunnen worden. De ene actie komt wat sneller vrij als de andere. Je moet dus echt ontzettend goed gaan plannen, net zoals je in andere strategische bordspellen ook wel doet. Maar hier doe je dat dus real-time.

Pendulum speelbord
Pendulum speelbord

In totaal heb je 4 rondes om je tijd te spenderen. De speler die de meeste overwinningspunten weet te verzamelen wordt de winnaar van Pendulum. Je hebt eigenlijk maar 10 acties om uit te kiezen, waardoor het eenvoudig speelt. Maar je moet ook wel genoeg goud hebben om die actie te mogen uitvoeren. Gelijktijdig is Pendulum een engine builder bordspel. Je probeert goede provinciën naar je toe te halen om je domein uit te breiden. Die geven je nieuwe middelen en kunnen je vooruitbrengen op de overwinningssporten macht, prestige, populariteit en legendarische prestaties.

Kortom, Pendulum is gewoon net even anders dan andere bordspellen. Je speelt allemaal gelijktijdig zonder beurten en gebruikt de werkelijke tijd als middel om je strategie zo goed mogelijk uit te voeren. Dat wil trouwens niet zeggen dat de snelste altijd de beste zal zijn. Want het draait om slimme keuzes en je tijd zo goed mogelijk investeren.

Pendulum is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Stay Cool: breinbreker

Stay Cool
Stay Cool

Ben je gek op gezelligheid en houdt je wel van partyspellen? Stay Cool is dan typisch wat voor jou, een speel waar je voor moet kunnen multitasken. Stay Cool werd zelfs genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 12 tot 17 jaar.

Aantal spelers: 3-7 spelers
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Echt een moeilijk spel is Stay Cool niet, maar je hoofd er bij houden en koel blijven, daar draait het om. Je medespelers bombarderen je met vragen. Dat kan echt van alles zijn, behendigheidsopdrachten, persoonlijke vragen, snelheidsopdrachten, enzovoorts. Die moet je op de normale manier beantwoorden? Nou nee, niet helemaal.

Stay Cool speelmateriaal
Stay Cool speelmateriaal

De vragen van je linkerbuur beantwoord je hardop. Maar de vragen van de rechterbuur moet je opschrijven. En dan ook niet gewoon opschrijven, want er zijn dobbelstenen met letters die voor extra moeilijkheid zorgen en bepalen welke letters je mag opschrijven.

Stay Cool is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Clever Challenge 1 scoreblok

Clever Challenge 1 dobbelspel
Clever Challenge 1 dobbelspel

Gek op dobbelspellen en heb je Clever al in je bezit en de dobbelspelen kaal gespeeld? Dan is er goed nieuws, Clever Challenge is een uitdagende variant voor fanatieke Clever spelers.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Het scoreblok heeft een totaal vernieuwde lay-out en bied weer nieuwe mogelijkheden en minigames om de meeste punten te behalen. De regels zijn verder gelijk, en het spel speelt net zo vlot.

Voor- en achterzijde Clever Challenge 1
Voor- en achterzijde Clever Challenge 1

Clever Challenge is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblok

Dobbel zo Clever Challenge
Dobbel zo Clever Challenge

Dobbel zo Clever was al een prachtig dobbelspel waar vele uurtjes dobbelplezier in gaan zitten. Pas maar op voor je hier aan begint, want dit nieuwe scoreblok met vernieuwde lay-out is net zo verslavend als het originele Dobbel zo Clever scoreblok.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

De spelregels blijven gelijk aan die van het originele scoreblok. Natuurlijk zijn er wel wijzigingen in de lay-out wat ervoor zorgt dat je op andere manieren punten kunt scoren. Nog steeds moet je clever te werk gaan om je tegenstanders te verslaan. Dobbelplezier gegarandeerd voor Dobbel zo Clever fans.

Dobbel zo Clever Challenge Challenge is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Keer op Keer 2

Keer op Keer 2
Keer op Keer 2

Dobbelspellen zijn populair in 2020, en er blijven er als maar meer bijkomen. Niet slecht natuurlijk voor dobbelfans! Keer op Keer 2 is het vervolg op Keer op Keer. Deze nieuwe versie is net weer een klein beetje anders, maar de basis en de spelregels blijven zo goed als gelijk.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel (roll and write dobbelspel)

Mocht je nog nooit Keer op Keer hebben gespeeld, kun je ook gewoon direct beginnen met Keer op Keer 2. Het niet zo dat wanneer je de eerste variant nog nooit hebt gespeeld dat je dan deze niet kunt spelen. Je hebt in Keer op Keer 2 net wat meer mogelijkheden, wat dat betreft zouden wij liever voor versie 2 kiezen.

Keer op Keer 2 is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Marco Polo 2: Op bevel van de Khan

Marco Polo 2: Op Bevel van de Khan
Marco Polo 2: Op Bevel van de Khan

Na de eerste succesvolle versie van Marco Polo mag een tweede deel natuurlijk niet ontbreken. 999Games geeft in 2020 Marco Polo 2 uit. Waar je op reis gaat door China en daar probeert zoveel mogelijk contracten te vervullen en opdrachten te voltooien. Marco Polo 2 is een strategisch bordspel voor liefhebbers.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch spel

Marco Polo 2 is een losstaand spel waarvoor je geen andere versies nodig hebt. Het lijkt enigszins op het eerste deel wat betreft spelmechanismen. Maar toch voelt Marco Polo 2 wel een stukje uitgebreider, met meer variatie, een extra grondstof, karakters, meer acties, enzovoorts. Het spel bestaat uit slechts 5 rondes, waarin je zoveel mogelijk punten dient te behalen. En daarbij moet je echt scherp zijn en opletten om het maximale er uit te halen.

Marco Polo 2 speelbord
Marco Polo 2 speelbord

Marco Polo 2 is echt een spel voor tactische en strategische liefhebbers. Het voelt net wat minder complex aan als het eerste deel. Soms lijkt het ook wat eenvoudiger om aan de juiste grondstoffen te komen. Dat neemt niet weg dat Marco Polo een fantastisch mooi strategisch spel is waar je constant alert moet blijven en de juiste keuzes moet maken.

Marco Polo 2 is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Watergate

Watergate
Watergate

Juni 1972, vijf mannen worden gearresteerd in het Watergate gebouw te Washington. De journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein willen een uitgebreid onderzoek starten. In de opvolgende jaren ontdekte zij dat de gearresteerde mannen niet zomaar daar waren, maar instructies hadden om politieke vijanden te bespioneren. Richard Nixon nam daardoor ontslag, om afzetting als president te vermijden.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

In dit twee speler bordspel speelt één speler de eindredacteur van de krant en de andere speler neemt de rol van hoofd van de regering van Nixon aan. Het hoofd van de regering probeert het einde van zijn termijn te halen. Terwijl de eindredacteur een poging doet genoeg bewijs en getuigen te verzamelen dat er eigenlijk van alles en nog wat niet klopt.

Watergate speelbord
Watergate speelbord

Watergate is verkrijgbaar bij bol.com.

Zooloretto het Duel

Zooloretto Het Duel
Zooloretto Het Duel

Een twee speler bordspel waarbij jullie beide directeur spelen van een kleine dierentuin. Je probeert zoveel mogelijk bezoekers in je dierentuin te krijgen en de beste attracties neer te zetten. Wanneer een dier gewaardeerd wordt krijgt de speler met het grootste verblijf de punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Familie bordspel

Om beurten wordt een kaart getrokken. Tijdens iedere beurt voeg je een kaart toe aan een van de stapels of je neemt een kaart van een stapel. Door de meeste dieren van een soort te bezitten score je punten. Sommige dierkaarten hebben daarnaast speciale acties, bijvoorbeeld het verkrijgen van een babydier, het bekijken van de kaarten op de aflegstapel en er eentje van kiezen of het krijgen van minpunten.

Daarnaast is geld te verdienen door aangegeven kraampjes op speelkaarten. Met geld kun je dieren van tegenstanders innemen of al je minpunten laten verdwijnen. Heb je alle unieke soorten kramen, dan krijg je daarnaast bonuspunten.

Zooloretto het Duel is verkrijgbaar bij bol.com.

Drakenstad

Drakenstad
Drakenstad

Drakenstad is een simpel en snel te spelen kaartspel voor twee personen, uitgegeven door White Goblin Games in 2020. Een snel te spelen kaartspel met niet al te veel regels. Die eenvoudige regels maken het een lekker vlot spel, maar verkijk je niet op de tactiek die je zult moeten hanteren om te winnen.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Familie bordspel

Iedere speler kiest een kleur en neemt de bijbehorende kleur kaarten, schud deze en legt deze gesloten voor zich neer als trekstapel. Iedere speler trekt 5 kaarten. De startspeler begint en mag één of meerdere kaarten spelen van dezelfde soort. De kaarten worden open gespeeld en op een silhouet van het speelbord gelegd. Deze kan geactiveerd worden wanneer er genoeg speelkaarten liggen. Ieder veld heeft een verschillend aantal kaarten nog, variërend van 1 tot 4 kaarten van één soort.

Een veld wordt direct uitgevoerd wanneer er voldoende kaarten liggen. Ieder veld heeft verschillende eigenschappen waarmee je andere kaarten kunt verkrijgen die vervolgens naar je scorestapel verplaatst worden. De kaarten die je gebruikt hebt worden onder het speelbord neergelegd. Er is één veld waarmee je ook die kaarten kunt bemachtigen.

Aan het einde van het sepl wint de speler die de meeste punten verzameld heeft. Een leuk en snel te spelen twee speler kaartspel waarbij je tactisch bezig bent en alert moet blijven zodat je geen kaarten speelt waardoor je tegenstander met de punten aan de haal gaat.

Drakenstad is verkrijgbaar bij bol.com.

Wat zijn jouw favoriete nieuwe bordspellen van 2020?

In dit overzicht hebben wij ons best gedaan om voor jou de nieuwste bordspellen van 2020 bij elkaar te zoeken. Natuurlijk kan het zo zijn dat wij net iets over het hoofd gezien hebben, al houden we het bordspelnieuws natuurlijk heel goed bij!

Wij zijn reuze benieuwd wat in jouw ogen de leukste bordspellen van 2020 zijn. Heb jij een favoriet? Deel het dan hier met bordspel liefhebbers in de reacties.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie