Nieuwste bordspellen 2021: Wat zijn alle nieuwe bordspellen?

Je bekijkt nu Nieuwste bordspellen 2021: Wat zijn alle nieuwe bordspellen?
Nieuwste spellen 2021

Benieuwd naar alle nieuwste bordspellen van het jaar 2021? In dit artikelen brengen wij jou bij wat alle nieuwe en verwachte bordspellen zijn van 2021. Handig voor jou, is dat wij zelf alle bordspellen uitproberen. Wij zijn nu eenmaal spelletjes liefhebbers die alle nieuwe spellen willen proberen. We proberen je daardoor ook direct onze mening over de nieuwe spellen te geven.

Een aantal nieuwe bordspellen die je in dit artikel ziet, zijn nog niet uitgebracht in Nederland. In dit artikel vind je daardoor niet alle nieuwe spellen van 2021, maar ook gelijk alle verwachte bordspellen van dit jaar. En ook dit jaar is er weer genoeg moois om naar uit te kijken!

Alle nieuwste bordspellen van 2021

We starten met een lijst van alle nieuwe bordspellen of verwachte bordspellen van dit jaar. Verderop in dit artikel geven we per spel een toelichting en wanneer mogelijk onze mening. Er zit in deze lijst geen volgorde in datum van uitgifte, populairste bordspellen of de leukste bordspellen van dit jaar. Alle bordspellen in dit artikel staan in een willekeurige volgorde.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Ambachtslieden (uitbreiding)

White Goblin Games Uitbreiding Architecten Ambachtslieden
White Goblin Games Uitbreiding Architecten Ambachtslieden

Deze uitbreiding op Architecten van het Westelijk Koninkrijk brengt heel wat nieuwe mogelijkheden aan het spel toe. De ambachten en gereedschappen worden ingevoerd, spelers krijgen de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren, kunnen andere gebouwen versieren met glas-in-lood ramen of gouden behang. Er zijn 15 nieuwe leerlingen toegevoegd, die ook weer uitgerust kunnen worden met gereedschap. Er komt wel wat extra uitdaging in het spel om loyaal te blijven aan de koning.

Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel / Worker placement

Voor liefhebbers van worker placement bordspellen is Architecten van het Westelijk Koninkrijk een prachtig spel, waar uitbreiding Ambachtslieden alleen maar mooie nieuwe elementen aan toevoegt. Komt Architecten bij jullie geregeld op tafel? Dan is uitbreiding Ambachtslieden echt een mooie toevoeging waar je veel plezier uit kunt halen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk Ambachtslieden is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

De Verdwenen Ruïnes van Arnak
De Verdwenen Ruïnes van Arnak

Op een onbewoond eiland in onbekende zeeën hebben ontdekkingsreizigers sporen gevonden van een nieuwe beschaving. Je leidt een expeditie om het nieuw gevonden eiland verder te verkennen, waarbij je de verloren artefacten probeert te vinden. Dit spel draait om verkennen en voorraadbeheer, waarbij elementen van een worker placement en een deckbulding bordspel gecombineerd worden.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30-120 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

De Verdwenen Ruïnes van Arnak werd genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in categorie Experts, wat ook volkomen terecht is. Je eerste spel zal even inkomen zijn en waarschijnlijk wat langer duren, maar de spellen daarna gaan een stuk vlotter. Dit prachtig mooi vormgegeven bordspel is een aanrader voor liefhebbers van strategische bordspellen. Het is vooral leuk dat meerdere spel ementen in één spel samenkomen.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Taveernen van de Oude Stad: Kamer te Huur (uitbreiding)

De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur
De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur

Als je Taveernen van de Oude Stad hebt gespeeld, dan weet je ongetwijfeld hoe leuk en goed in elkaar dat spel zit. En daar komt nu een vervolg op met Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur. Het concept dat het spel bestaat uit meerdere modules is doorgetrokken in de uitbreiding. Met Kamer te Huur introduceer je 4 nieuwe modules, een wijnkelder, overnachtingsmogelijkheid in de taveerne, speciale kroegbazen inzetten en in de laatste module krijg je te maken met de burgemeester van de Oude Stad, die een toeristen wil betrekken in de stad.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur hadden wij zelf vanaf dag 1 dat deze is uitgekomen. Wij vonden het basisspel al leuk, en met deze uitbreiding voeg je daar echt mooie toevoegingen aan toe. Leuk is ook dat je steeds één van de modules kunt toevoegen, en zo het spel langzaamaan opbouwt en niet meteen volledig in het diepe wordt gegooid.

Taveernen van de Oude Stad is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen (uitbreiding)

De Zoektocht naar El Dorado Helden & Demonen
De Zoektocht naar El Dorado Helden & Demonen

De winnaar Speelgoed van het Jaar 2020 krijgt een vervolg met deze uitbreiding Helden & Demonen. Als expeditieleider krijg je te maken met nieuwe uitdagingen, waaronder vloeken en demonen. Je kunt helden inhuren en kun je gebruik maken van jouw persoonlijke dierlijke sidekick. Er worden drie nieuwe soorten terreintegels geïntroduceerd om te passeren, er komen nieuwe expeditie kaarten in het spel en ook zijn er nieuwe grotfiches. Denk aan demonenkaarten, strafkaarten die ruimte innemen in je stapel expeditie kaarten, zijn er vloeken die je terug uit sturen en meer.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Deck building bordspel / strategisch bordspel

Hoewel De Zoektocht naar El Dorado Helden & Demonen dit jaar nieuw wordt uitgegeven door 999Games, is het spel in het buitenland al langer verkrijgbaar. We weten daardoor dat dit bordspel hoog staat aangeschreven en hier heel veel mensen enthousiast over zijn! Als je liefhebber bent van het originele spel, dan wacht je geen keus om voor de uitbreiding te gaan. Uit reviews weten we dat er eigenlijk geen kans is dat wanneer je het basisspel leuk vind, je deze uitbreiding niet leuk zult vinden. Je krijgt meer mogelijkheden, dieren, nieuwe kaarten, nieuwe terreintypes en er is bovendien veel variatie.

De Zoektocht naar El Dorado Helden & Demonen is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

MicroMacro Crime City

MicroMacro Crime City
MicroMacro Crime City

MicroMacro Crime City is gewoon net even anders dan andere bordspellen. Eigenlijk vraag ik mij af of we MicroMacro Crime City wel een bordspel moeten noemen, of het niet een detective of puzzelspel moeten noemen. Want daar draait het om, het is een soort zoekspel waarbij je steeds missie speelt. Je krijgt een aantal kaarten over de missie waar je aan werkt die hints geven om een zaak op te lossen die zich afspeelt op een grote afgebeelde stad waarin zich van alles afspeelt. Al die missies spelen zich in diezelfde stad af, en stuk voor stuk kun je ze op lossen door goed op te letten en te zoeken.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 40-70 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Familiespel

Lijkt makkelijk, is het niet altijd. Met sommige missies ben je een minuut of 10 bezig, en met andere ben je bijna een half uur aan het zoeken. MicroMacro Crime City was voor ons echt een verrassing, in eerste instantie hadden wij niet verwacht dat dit z’n leuk spel zou zijn. MicroMacro werd ook geselecteerd in de Nederlandse Spellenprijs 2021 verkiezing.

MicroMacro Crime City verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

New York Zoo

New York Zoo
New York Zoo

In New York Zoo bouw je een dierentuin midden in de stad. Dat betekent dat we alle ruimte zo slim mogelijk moeten benutten, je bouwt nieuwe dierenverblijven of je kiest ervoor om nieuwe dieren in je dierentuin te plaatsen en je verblijven daarmee te vullen. Je zult je best moeten doen om je dierentuin zo snel mogelijk te bebouwen en te vullen. Je probeert tijdens het spel een zo goed mogelijke balans te houden tussen de dieren en de verblijven, plus je kunt af en toe wat attracties combineren in je park. De speler die als eerste zijn dierentuin volledig heeft gevuld wint het spel.

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Alleen al bij het bekijken van de doos wordt je al vrolijk van dit mooi vormgegeven bordspel. Alles aan New York Zoo is vrolijk, mooi uitgewerkt en uit goed materiaal vervaardigd. Zo zijn de diertjes bijvoorbeeld van hout gemaakt en zijn de borden van een goede kwaliteit karton. New York Zoo heeft leuke spelmechanismen en is bovendien niet moeilijk om te leren spelen en heeft genoeg uitdaging voor alle leeftijden.

New York Zoo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Calico

Calico
Calico

In Calico ben je een quiltmaker en je probeert natuurlijk de mooiste quilt te maken om te kunnen winnen. Je naait lapjes aan elkaar door nieuwe tegels te trekken en die op je eigen speelbord te plaatsen. Om je quilt nog mooier te maken en het meer punten waard te laten worden, kun je knopen verzamelen. Daarnaast kun je katten aantrekken wanneer je de goede patronen op je quilt weet te realiseren.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Puzzelspel

Calico is een puzzelspel voor 1 tot en met 4 spelers. Je kunt Calico dus ook alleen spelen. De bijgevoegde prestatieladder kun je gebruiken om alleen of met elkaar de uitdaging aan te gaan om bepaalde opdrachten te voltooien om op die manier quiltmeester te worden. In totaal zijn er 3 modules en 30 verschillende opdrachten inbegrepen om te voltooien.

Calico is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Cubitos

Cubitos
Cubitos

In Cubitos spelen jullie mee aan de jaarlijks terugkerende Kubus Cup. Tijdens die race bepaalt een klein beetje geluk maar vooral strategie wie de nieuwe Cubitos kampioen zal worden. Iedere speler heeft zijn eigen renbaan, een team op de achtergrond en een loper waarmee geraced wordt. Dat team bestaat uit verschillende karakters die ieder eigen mogelijkheden hebben. Maar, het spel gaat ook op basis van dobbelstenen die je iedere ronde opnieuw gebruikt. Met het resultaat kun je nieuwe dobbelstenen kopen, de vaardigheden van de karakters gebruiken of bijvoorbeeld op de renbaan vooruit gaan. Maar wat zijn de juiste keuzes, wanneer kies je voor welke optie?

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

Cubitos is een racespel voor 2 tot 4 spelers waar je ongeveer een half uur tot driekwartier zoet mee bent. Tijdens de race moet je overigens alert zijn, want hoewel je de ene keer geluk zult hebben zal het ook vast eens tegen zitten en hard onderuit gaan. Je probeert een goede balans te vinden tussen de karakters die je hebt en daarmee probeer je de snelste racer te worden.

Cubitos is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

De Dwergen van Nidavellir

De Dwergen van Nidavellir
De Dwergen van Nidavellir

De Dwergen van Nidavellir van White Goblin Games draait om het sterkste leger aan dwergen. Je probeert de stad Nidavellir te verdedigen en dat kan alleen wanneer je een krachtig genoeg leger aan dwergen samen weet te stellen. Dat leger ga je zelf samenstellen, door taveernen te bezoeken en daar de best passende manschappen en heldhaftigste helden te rekruteren.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 30-60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Biedspel / Tactisch bordspel

In De Dwergen van Nidavellir moet je toch wel een klein beetje kunnen bijhouden en inschatten wat je tegenstanders van plan zijn, heb je de juiste kristal om een dwerg te verzamelen die je nodig hebt, en wanneer bied je bewust je 0? Een spel waarbij de snelheid en de interactie tussen de spelers hoog is. Het fijnste aan dit spel is dat het soepel en gemakkelijk speelt, toegankelijk is en daarnaast mooi en duidelijk voorgegeven.

De Dwergen van Nidavellir is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

De Crew Missie Diepzee

De Crew Missie Diepzee
De Crew Missie Diepzee

Ken je De Crew van het afgelopen jaar nog? In 2020 werd het basisspel De Crew namelijk winnaar Speelgoed van het Jaar in categorie 18 plus. Dit jaar komt daar een vervolg op met De Crew Missie Diepzee. Deze opvolger is overigens geen uitbreiding, maar een losstaand spel wat bestaat uit meer dan 30 nieuwe missies! Ook hier speel je coöperatief het slagenspel, om beurten moet er een kaart gespeld worden waarbij de speler met de hoogste kaart de slag wint. Faalt een slag, dan verliezen alle spelers de missie.

Aantal spelers: 3-5 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief kaartspel

Het originele spel De Crew hebben wij in de eerste week dat het uit kwam zoveel gespeeld dat we het van voor tot achter uitgespeeld hadden. In onze ogen won het daardoor niet voor niets in categorie 18 plus de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Met Missie Diepzee krijg je eigenlijk nog meer missies en maar liefst 96 verschillende opdrachtkaarten. Daarnaast zit er ook een mogelijkheid in om met twee spelers te spelen.

De Crew Missie Diepzee is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Anno 1800

Anno 1800
Anno 1800

Ken je de game Anno 1800 van uitgever Ubisoft? Dit bordspel is gebaseerd op die game, waardoor je bekende elementen terug ziet komen. In dit expertspel probeer je te investeren in technologie voor de beste schepen en werkkrachten en zet je handelsroutes op tussen de oude en de nieuwe wereld. Tijdens iedere ronde produceer je goederen, organiseer je je leger, drijf je handel en voer je allerlei acties uit om jouw rijk te verbeteren. De speler die de meeste invloedpunten weet te verzamelen, wordt aan het einde van het spel de winnaar.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 110 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Anno 1800 is een bordspel waar alles draait om strategie, tactiek en het slim opzetten van je eigen economie. Het bordspel heeft een zeer groot scala aan mogelijkheden, er zijn allerlei focusgebieden waar je mee kunt experimenteren. Er zijn meerdere wegen om het meest welvarende eiland te vormen. Je kunt focussen op jouw vloot, je bevolking of juist het ontdekken van de wereld. Voor liefhebbers van expert spellen is Anno 1800 subliem.

Anno 1800 is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Lamaland

Lamaland
Lamaland

Lamaland is een tactisch tegellegspel waarbij je akkers gaat aanleggen om maïs, cacao en aardappelen te verbouwen. Daarvoor neem je dorpelingen aan om een zo groot mogelijke oogst te realiseren. Hoe beter de oogst, hoe meer opbrengt om lama’s mee te kopen en die brengen jou punten op. In je beurt kun je twee verschillende acties uitvoeren. Je moet een tegel pakken en deze plaatsen aan of op je bestaande bord. En daarnaast mag je ervoor kiezen om een lama te voeren, je betaald dan de kosten aangegeven op de lamakaart, waardoor je overwinningspunten verdient.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 25 tot 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegellegspel

Lamaland is een toegankelijk spel waarbij tactiek een grote rol speelt. Het leuke aan Lamaland is dat de doelen per spel verschillend zijn, de doeltegels kun je namelijk afwisselen waardoor het spel veel variatie kent. In onze ogen is Lamaland eigenlijk voor iedereen leuk, zowel voor meer gevorderde als beginnende bordspelers. De regels zijn toegankelijk, het is goed te volgen en begrijpen en speelt daarnaast goed met 2 spelers maar ook met 4 spelers.

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

LAMA Het Dobbelspel

Lama het Dobbelspel
Lama het Dobbelspel

LAMA Het Dobbelspel staat voor ‘Leg Alle Minpunten Af’, maar dit met dobbelstenen! Een leuke variant op het populaire kaartspel waarbij je zo snel mogelijk van je minpunten af moet komen. De regels zijn gemakkelijk, heb je een kaart in bezit met hetzelfde getal als de dobbelstenen? Dan mag je die kaart afleggen. Maar, wanneer dit andersom is en je juist een kaart in bezit hebt met een getal wat niet voorkomt op de dobbelstenen, dan moet je een kaart pakken.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Hoewel geluk bij een dobbelspel een grote rol speelt, bevat deze variant eigenlijk net wat meer tactiek als het originele kaartspel. Maar geluk speelt nog steeds een rol. Je kunt af en toe geluk of juist pech hebben wanneer je uit de ronde wilt stappen. En dat hoort er helemaal bij.

LAMA Het Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Don Juan

Don Juan
Don Juan

In het kaartspel Don Juan probeer je de liefdesbrieven van Don Juan te verzamelen. Steeds wanneer je drie liefdesbrieven verzameld hebt, krijg je een hartje toegekend. Wat het lastig maakt, is dat er verschillende soorten brieven zijn. Zo zijn er slechte brieven die gebroken harten bezorgen, maar er zijn ook zilveren en gouden liefdesbrieven die voor geluk zorgen.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Makkelijk als het lijkt, is het toch niet altijd even simpel. In Don Juan deelt de actieve speler de liefdesbrieven in groepjes. Hij kan ze slim verdelen zodat het voor andere spelers lastig wordt om de juiste groepjes te kiezen. En daarnaast kunnen andere spelers brieven zo voor je neus wegkapen. Genoeg om op te letten en in de gaten te houden.

Don Juan is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Catan Breinbrekers

Catan Breinbrekers
Catan Breinbrekers

Catan is omgevormd tot een waar puzzelspel waarin je opdrachtkaarten gebruikt om het aangegeven aantal wegen op het speelbord te leggen. Er is veel variatie door 40 verschillende opdrachten die verdeeld zijn in 4 moeilijkheidsniveaus. In Catan Breinbrekers krijg je steeds een nieuwe opdracht voor je, je probeert daarbij dorpen en steden met elkaar te verbinden en struikrovers te omzeilen.

Aantal spelers: 1 spelers
Speelduur: ongeveer 5 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Breinbreker / puzzelspel

Als voorbeeld mag je wegen alleen verbinden wanneer de goederen bij elkaar passen. En bij struikrovers mogen bijvoorbeeld weer alleen ridders ingezet worden. Extra leuk is dat alle opdrachten eigenlijk in elkaar doorlopen waardoor een doorlopend verhaal ontstaat over hoe op Catan de handelsroutes opgezet worden. Lijkt gemakkelijk, maar er zitten best wel doordenkers bij waar je flink voor moet puzzelen.

Catan Breinbrekers is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Catan 3D editie

Catan 3D editie
Catan 3D editie

Eigenlijk zegt de titel je al genoeg, Catan is omgevormd tot een prachtig mooie 3D versie van het bordspel. Catan 3D is een collectoritems voor liefhebbers van het bordspel Catan. Het spel komt nu echt tot leven dankzij de driedimensionale landtegels van bossen, weiden en bergen. De miniaturen zijn prachtig vormgegeven en er zijn extra details aangebracht aan de speelkaarten. En wat dacht je van de 3D havens langs de kust?

Aantal spelers: 3-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Niet alleen ziet het spel er prachtig mooi uit, ook de opbergdoos is zeer mooi en handig vormgegeven. In de voorgevormde vakjes kan alles perfect bewaard worden. Goed om te weten is dat er ook verbeteringen zijn aangebracht, de randdelen passen en sluiten goed aan, de havens kunnen willekeurig geplaatst worden en er is voldoende ruimte om wegen, dorpen en steden te plaatsen. Voor fans van het bordspel Catan is dit een prachtig cadeau om te geven.

Catan 3D editie is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Juicy Fruit

Juicy Fruit
Juicy Fruit

In Juicy Fruit exporteer je fruit vanaf jouw eigen eiland. Iedereen heeft een eigen tableau, dat stelt het eiland voor van jou als speler waarop vijf verschillende fruittegels liggen. Iedere beurt schuif je met een fruittegel die je in een rechte lijn naar een nieuwe plaats verplaatst. Voor elk vakje dat je schuift met die tegel, krijg je een stuk fruit uit de voorraad. Fruit gebruik je om schepen te bevoorraadden en gebruik je om bedrijf op te zetten zoals bijvoorbeeld ijssalons.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegellegspel

Juicy Fruit is grafisch leuk uitgewerkt en het geheel is in een mooi thema gegoten. Het spel is tactisch en een beetje vooruitdenken gaat je zeker helpen. Er is genoeg om rekening mee te houden, focus je eerst op je schepen of ga je juist voor het kapen van bedrijven die je punten kunnen opleveren. Alles heeft zijn voor- en nadelen, en je moet slim te werk gaan om je tegenstanders voor te zijn.

Juicy Fruit is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Wonderboek

Wonderboek
Wonderboek

In Wonderboek gaan jullie samen een coöperatief avontuur aan. Je neemt de rol van één van de vier helden en bind de strijd aan met de wyrms van Oniria. In dit spel heb je een 3D-speelervaring doordat het speelbord zich vormt tot een soort van pop-up-boek. Je speelt zes verschillende hoofdstukken waar steeds nieuwe uitdagingen en verrassingen naar voren komen.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief bordspel

De vier helden Lisa, Anna, Finn en Luuk kunnen doormiddel van het Wonderboek toegang vinden tot het bijzondere Oniria. Hier spelen zich allerlei verschillende avonturen af, het 3D boek vormt zich tot het speelbord. Ieder van de vier helden heeft vaardigheden, kenmerken en mogelijkheden die je op slimme wijze probeert in te zetten.

Wonderboek is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Mariposas

Mariposas
Mariposas

In Mariposas maak je een vlucht van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika waarbij je jouw vlinders zoveel mogelijk bloemen laat bestuiven, rekening houdt met de voortplanting voor een nieuwe generatie vlinders en probeer je natuurlijk zoveel mogelijk punten te behalen. Dat doe je door doelen te behalen aan het einde van de zomer, winter en herfst. Daarnaast kun je bonuskaarten verzamelen, die elementen samen bepalen de winnaar van Mariposas.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Speelduur: ongeveer 40-70 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Familiespel

Mariposas is een spel dat draait om vooruitdenken om de slimste en meest efficiënte routes te plannen. Je hebt daarbij veel mogelijkheden en allerlei keuzes om te maken welke routes jij gaat vliegen. Er zitten mooie mechanismen in het spel met ontwikkelingskaarten, bonuskaarten en de strijd tussen de spelers om bepaalde steden aan te vliegen.

Mariposas is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Mandala Stones

Mandala Stones
Mandala Stones

Mandala Stones is een abstract bordspel waar de spelmechanismen een prominente rol spelen voor de winst. Dit bordspel heeft wel wat weg van het bekende abstracte bordspel Azul, maar natuurlijk zijn er heel wat verschillende waar te nemen. In Mandala Stones probeer je de meeste punten te scoren door artiesten te verplaatsen op je speelbord en de meest kleurrijke stenen te verzamelen.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Abstract bordspel / Strategisch bordspel

In Mandala Stones kun je slechts kiezen uit twee verschillende acties. De eerste actie is het nemen van stenen en de tweede actie is scoren. Bij het nemen van stenen, mag je alleen stenen nemen die naast de artiest staan en overeenkomen qua figuur. Bij de tweede actie, het scoren, ontvang je punten afhankelijk van de stenen die je kunt spelen. Mandala Stones is een abstract spel voor spelers met inzicht en liefhebbers van diepgang in een spel. Als je Azul kent en dat een fijn spel vind om te spelen, is Mandala Stones zeker wat voor jou.

Mandala Stones is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Clever tot de 3e Macht dobbelspel

Clever tot de 3e Macht spel
Clever tot de 3e Macht spel

Clever tot de 3e Macht is alweer de derde variant op het populaire dobbelspel Clever. Het nieuwste en misschien wel het populairste dobbelspel van 2021. Het doel van dit dobbelspel is om drie worpen te gebruiken, de beste dobbelstenen te selecteren en daarmee de meeste combinaties en punten te behalen. De andere speler(s) mogen daarna kiezen uit de overgebleven dobbelstenen om zelf extra punten te scoren.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Wat vinden wij zelf van Clever tot de 3e Macht? De eerste en tweede versie van Clever vonden wij buitengewoon. De Clever dobbelspellen hebben namelijk wat meer diepgang dan bijvoorbeeld simpelere en snellere dobbelspellen zoals Qwixx. Het leuke aan Clever tot de 3e Macht is dat het opnieuw niet verveeld en weer met nieuwe mechanismen komt, nieuwe keuzes en alle categorieën zijn weer anders. Een aanrader voor liefhebbers van geluk, waar tactiek en logisch nadenken een rol speelt.

Clever tot de 3e Macht is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

20 Second Showdown

20 Second Showndown
20 Second Showndown

In 20 Second Showndown heb je geen tijd te verliezen, in dit partyspel moet je zoveel mogelijk opdrachten vervullen en ervoor zorgen dat je tegenstanders zo min mogelijk zand in de zandloper over hebben om zelf te scoren. In totaal zitten er 400 verschillende soorten uitdagingen in dit partyspel. Dat varieert van raadsels, quizvragen en sommen tot kleine spelletjes.

Aantal spelers: 5-20 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Het is het leukste om 20 Second Showdown te spelen in groepen, bijvoorbeeld met vrienden of de hele familie. Je kunt met groepen spelen, dat maakt het extra plezierig en gezellig! Er zitten veel hilarische opdrachten in en verzekerd dat je een avondje kunt lachen. Je kunt trouwens ook met 3 personen spelen, je moet dan enkele opdrachten eruit laten.

20 Second Showndwon is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Bonfire

Bonfire
Bonfire

Bonfire is een strategisch bordspel, wat net even wat complexer is dan de meeste bordspellen. Voor veel mensen geeft dat uitdaging en diepgang, maar voor een andere groep waarschijnlijk wat minder interessant. In Bonfire heb je veel tactische keuzes, alles sluit op elkaar en gedurende het spel kun je daardoor steeds meer punten verzamelen. Per beurt mag je één actie uitvoeren, je kunt daarvoor kiezen uit drie beschikbare acties. Actiefiche krijgen en vervolgens aanleggen, een actiefiche inleveren en uitvoeren, en als laatste actie het halen van een doel en de daaruit volgende actie uitvoeren.

Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: ongeveer 70 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Het strategische bordspel Bonfire is meer geschikt voor de wat serieuzere bordspelers, ik noem het maar de Expert categorie. Het is een spel waarbij je moet plannen, vooruitdenken en nadenken over je acties. Daarnaast moet je flexibel zijn en steeds kunnen anticiperen op de veranderingen die opdoen.

Bonfire is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

De Magische Markt van Cameloot

De Magische Markt van Cameloot
De Magische Markt van Cameloot

In De Magische Markt van Cameloot speel je als kooplieden en voeg je jezelf toe aan één van de twee mogelijke taveernes in de stad. Je probeert setjes kaarten te verzamelen die magische voorwerpen voorstellen, daarmee kun je namelijk winst behalen voor jouw taveerne. Spelers kunnen samenwerken, wanneer ze beide deel uitmaken van dezelfde taveernes in de stad, maar kunnen ook plots ruilen van taveerne en zo ineens meedoen met het andere team. Misschien wel om daar wat extra puntjes weg te kapen. De speler die het meeste geld weet te verdienen, wordt de winnaar.

Aantal spelers: 3-6 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch kaartspel

Wij vinden De Magische Markt van Cameloot een leuk en vooral snel kaartspel. Het speelt lekker goed door, en het is lastig om te voorspellen wat je tegenstanders doen. Welke voorwerpen verzamelen ze op dat moment, kunnen ze een set compleet maken, gaan ze van taveerne wisselen? Het zijn allemaal vragen die je constant bezig en alert houden. En dan ben je alweer aan de beurt, wat is dan wijsheid om te doen? Een spannend kaartspel maar let wel op dat je met minimaal 3 personen moet zijn om te spelen. In onze ogen hoe meer spelers, hoe leuker!

De Magische Markt van Cameloot is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Chronicles of Crime: 1900

Chronicles of Crime 1900
Chronicles of Crime 1900

Dit spannende detective spel, Chronicles of Crime 1900, is gewoon net even anders dan de meeste andere spellen. Het speelt zich af in een historische setting waarbij je in huid kruipt van journalist Victor Lavel en afreist naar Parijs. Je hoort het eerste over ontvoeringen en moorden in de stad, maar lukt het je ook om de eerste te zijn die de daders gevonden krijgt?

Aantal spelers: 3-6 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Breinbreker / Detective spel

Het leuke van Chronicles of Crime 1900 is dat je met een app speelt, dat maakt het spel toch wel vernieuwend in onze ogen. Wat dit extra leuk maakt, is dat het ervoor zorgt dat je ook geen handleiding hoeft te lezen, je wordt vanzelf meegenomen in de regels. Daarna kun je aan de slag om delicten op te lossen. Zie het een beetje als een leuke mix tussen een escape room of ander zoekspel gecombineerd met het oplossen van misdrijven. Voor puzzelaars een heel leuk spel om samen op te lossen.

Chronicles of Crime 1900 is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Wat zijn jouw favoriete nieuwe bordspellen van 2021?

Wij hebben om best gedaan om de mooiste nieuwe bordspellen van 2021 in een overzicht te plaatsen. Wellicht hebben wij nog goede bordspellen over het hoofd gezien, al doen we ons uitereste best voor jou!

Mocht jij nu zelf een leuk bordspel hebben wat nieuw is uitgekomen in 2021, voel je dan vrij om in de reacties te laten weten welke bordspellen jouw favoriete zijn van 2021.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marie

    Bedankt voor het delen van de bordspellen die dit jaar zijn uitgekomen. Ik wil graag nog wat spellen voor mijn familie voor kerst kopen en ben op zoek naar spellen voor het hele gezin, maar ook voor volwassenen. Ik zie al veel interessante spellen waar ik goede verhalen over heb gehoord!

    1. Bordspeltijd

      In deze lijst zitten best wat interessante titels, hopelijk zitten er een aantal leuken spellen bij die jullie veel plezier gaan bezorgen!

Geef een reactie