De 21 leukste familiespellen, spelletjes en gezinsspellen (2024)

Je bekijkt nu De 21 leukste familiespellen, spelletjes en gezinsspellen (2024)
Leukste familiespellen, spelletjes en gezinsspellen

Op zoek naar een leuk bordspel om met de hele familie of het gezin te spelen? Wij hebben de leukste familiespellen voor jou op een rij gezet! Er zijn ontzettend veel bordspellen, spelletjes en gezelschapsspellen verkrijgbaar. Maar met zoveel spellen, hoe weet je nu zeker dat je een leuk spel koopt? De variatie is divers, en voor iedereen staat er een leuk gezinsspelletje tussen. Van meer strategische bordspellen waar tactiek belangrijk is, tot dobbelspellen waarbij de geluksfactor een belangrijke rol speelt en alles wat daar tussenin beschikbaar is.

Wat zijn leuke familie- en gezinsspellen?

Direct weten wat de beste zijn? Dit zijn onze 21 favoriete familiespellen!

 1. Cascadia
 2. Ticket to Ride Europe
 3. Azul
 4. Lamaland
 5. Qwixx
 6. Carcassonne
 7. Skye
 8. Splendor
 9. Carcassonne: De Mist
 10. Codenames
 11. Clever
 12. Maya
 13. 30 Seconds
 14. Catan
 15. Beez
 16. Het Stenen Tijdperk
 17. Pandemic
 18. Puerto Rico
 19. Qwantum
 20. Regenwormen
 21. Camel Up

1. Cascadia

Cascadia
Cascadia

Een nieuwe in onze lijst met familiespellen is Cascadia, wij vinden dit een ongelooflijke topper die niet mag ontbreken. Een pareltje om met het gezin te spelen, aangezien het spel heel gemakkelijk is om in te komen. De spelregels spreken echt voor zich, maar het speelgenot is gigantisch als je het ons vraagt. Dat komt door de vele mogelijkheden. Ik zal je kort het een en ander vertellen hierover.

In Cascadia gebruik je leefgebiedtegels, waarvan je er steeds één per beurt mag nemen die je vervolgens aangelegd aan je eigen leefgebied. Daarnaast neem je ook het dierfiche wat bij deze tegel lag, en dat dierfiche moet je op één van de beschikbare locaties plaatsen in jouw eigen gebied. Waar het om draait, is dat je de tegels zo goed mogelijk om elkaar aan laat sluiten, zodat je grotere gebieden krijgt van één soort terrein. Hoe groter, hoe meer punten op het einde.

Cascadia startopstelling
Cascadia startopstelling

Die dierfiches probeer je in bepaalde patronen te leggen, waarmee je punten kunt scoren. Dat is ieder spel weer anders, er zijn namelijk vijf varianten per diersoort van patronen die je dient te maken. met 5 verschillende dieren en 5 varianten per dier, begrijp je al dat je onwijs veel varianten (3125!) van dit spel kunt maken. Ieder spel is weer anders!

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Genre: Tactisch bordspel

Waarom Cascadia leuk is als familiespel? Je begrjipt het spel heel snel, er zijn veel mogelijkheden en varianten, iedereen bouwt zijn eigen leefgebied op en het is vooral tactisch. Een foutje tussendoor maakt weinig uit, iedere beurt heb je tactische keuzes om te maken.

Cascadia is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe is een van de populairste en zeker ook leukste spelletjes van dit moment. Je krijgt opdrachten waarbij je steden in Europa aan elkaar moet verbinden via je eigen treinnetwerk, wat je alsmaar verder blijft uitbouwen. Steeds bij het aanleggen van nieuwe treinverbindingen verdien je punten.

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Strategisch bordspel

Ticket to Ride Europe bestaat uit hele simpele acties. Steeds in je beurt kun je kiezen om treinkaarten of bestemmingskaarten te nemen uit voorraad, of je kiest ervoor om een route met treinwagons te claimen of een treinstation te bouwen. Treinkaarten zijn er in allerlei kleuren, om routes te claimen op het bord moet je betalen met overeenkomende gekleurde treinkaarten. De meeste routes kunnen maar één of twee keer gebouwd worden, zo kan er wel wat competitie zijn om snel de juiste routes te claimen. Gelukkig zijn er nog treinstations, die je kunt maken om gebruik te maken van andermans treinroutes.

Aan het begin van het spel krijg je drie bestemmingskaarten in je hand, daar moet je er minimaal twee van houden. Op die kaarten staat welke steden je aan elkaar moet verbinden via je treinnetwerk. Wanneer dat lukt ontvang je de aangegeven punten. Tijdens het spel mag je in je beurt nieuwe bestemmingskaarten bijnemen uit de voorraad. Maar let wel op dat je er niet teveel krijgt, want lukt het niet om de verkregen routes af te ronden, dan ontvang je de aangegeven punten als strafpunten.

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Het leuke van Ticket to Ride Europe is dat het erg vlot speelt. Je mag steeds kiezen uit dezelfde set aan handelingen, waardoor het spel simpel en soepel speelt. Binnen een uurtje kun je een spel prima uitspelen, en ik verzeker je dat meer spellen en wellicht zelfs een avondvullend programma zal volgen. Te spelen van jong tot oud, zelfs mensen die nog nooit eerder bordspellen gedaan hebben slaan zo aan met dit familie bordspel.

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

3. Azul: familie spel voor jong en oud

Azul mag niet ontbreken in deze lijst met leuke familie spellen en gezinsspelletjes. Het is een abstract spel waarbij je het paleis van de koning in Portugal met keramische tegels gaat versieren. Het spel is toegankelijk voor nieuwe spelers en gemakkelijk om te begrijpen. Echt veel punten scoren is overigens een flinke uitdaging, ook voor serieuze spelers!

Azul
Azul

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Abstract spel / Strategisch bordspel

Het is je doel om tegels op bepaalde manieren te combineren op het speelbord, zodat je bonuspunten krijgt en het maximale aan punten eruit weet te slepen. Je moet steeds bepalen in welke volgorde je dat doet, afgestemd op de beschikbare tegels in die ronde, wat jouw tegenstanders van plan zijn, enzovoorts. Hoe meer tegels je op het paleis weet te krijgen, hoe meer kettingreacties je krijgt met extra punten. Je mag echter slechts één soort tegel in een verticale of horizontale lijn hebben.

Azul speelbord
Azul speelbord

Azul heeft best veel diepgang, het is een ware complexe puzzel. Vooral leuk voor gezinnen met net wat oudere kinderen, voor een spelletje Azul ben je overigens nooit te oud. Wij merken dat dit familiespel vooral goed speelt met 3 of 4 spelers. Met twee is het wat voorspelbaarder wat je tegenstander doet en is het gemakkelijker om combinaties af te krijgen in de volgorde die je voor ogen hebt.

Azul is te bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

4. Lamaland

Lamaland
Lamaland

In Lamaland draait het er om dat jij de meeste punten bij elkaar weet te sprokkelen door lama’s aan te kopen. In dit familiespel ga je aan de slag om je eigen lamaboerderij te beginnen. Je bouwt je eigen gebied op met landtegels, die je steeds verder uitbreid. Je bouwt zowel in oppervlak als in de hoogte.

Wanneer je de hoogte in gaat, leg je landtegels over de onderste laag landtegels heen. Alle gewassen die je afdekt, ontvang je. Met die gewassen kun je uiteindelijk lamakaarten aankopen, waardoor je ook lama’s krijgt die je op je speelveld dient te plaatsen. Die lama’s leveren dan weliswaar heel veel punten op, maar ze maken het je een stuk moeilijker om te blijven bouwen aan je speelveld.

Lamaland
Lamaland

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Het enige minpuntje, en dan moet ik er wel bij zeggen een klein minpuntje, is dat lamaland de eerste keer wat veel regels heeft om door te nemen. Maar ingewikkeld zijn ze zeker niet, na de eerste keer spelen gaat het spel vanzelf en vloeiend. Ook voor kinderen! Ieder spel is ook anders, doordat de kaarten steeds variëren, echt een aanrader om met de familie te spelen.

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Qwixx: leukste spelletje in categorie dobbelspel

Qwixx is een eenvoudig en klein spel, maar misschien wel het leukste spelletje om tussendoor te spelen. Met slechts zes dobbelstenen en een scoreblok ben je met 2 tot 5 spelers zo’n 15 minuten zoet met het hele gezin. Voor je het weet, zit je zo een avond lang te Qwixx-en!

Qwixx
Qwixx

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Qwixx is een spelletje dat je in een paar minuten kunt uitleggen. Het doel is om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op je scoreblad. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten. Iedere speler krijt een scoreblad met daarop vier gekleurde rijen met cijfers. Rood en geel lopen van 2 tot 12, en groen en blauw van 12 naar 2. Om beurten dobbelen de spelers. Je dobbelt altijd gelijktijdig met twee witte en vier gekleurde dobbelstenen.

Het leuke is dat je nooit hoeft te wachten, bij iedere worp zijn alle spelers aan de beurt! De combinatie van de witte dobbelstenen is voor alle spelers. Je telt de waarde op en mag een kruisje zetten door dat getal op je scoreblad. Je moet daarbij altijd kruisjes van links naar rechts zetten. De speler dei zelf gedobbeld heeft mag daarnaast zelf een combinatie maken van een gekleurde plus witte dobbelsteen. Dit getal moet aangekruist worden in een overeenkomende kleur. Lukt het niet om een kruisje te zetten? Dan moet je verplicht een mislukte worp aankruisen voor 5 strafpunten.

Qwixx is een leuk gezinsspelletje en is ideaal om tussendoor op tafel te leggen, ook voor fervente bordspelers. Je bent trouwens niet zomaar uit-ge-Qwixx’t. Voor dit leuke familie spelletje zijn heel wat uitbreidingen uitgebracht. Kijk daarvoor ook eens in ons Qwixx uitbreidingen overzicht.

Qwixx is te bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

6. Carcassonne: tegel legspel voor de hele familie

Carcassonne mag per definitie niet ontbreken in deze lijst met leuke bordspellen voor de hele familie. Het spel is gemakkelijk te leren en zal je al helemaal niet snel gaan vervelen.

Carcassonne
Carcassonne

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegel legspel

Het spel start met één starttegel. Om beurten trek je één tegel en deze mag je aan de bestaande tegels leggen. Wegen moeten aansluiten aan wegen, steden aan steden en weilanden aan weilanden. Bij het aanleggen van een tegel bepaal je steeds of je daar één van je horigen op wilt zetten. Die mag staan op een wegdeel, stadsdeel, klooster of weiland. Lukt het om een bouwwerk compleet te maken, dan mag je de horige terugpakken en de punten zetten op het scorespoor.

Carcassonne overzicht
Carcassonne overzicht

Carcassonne is een erg toegankelijk spel wat ontzettend veel tactische mogelijkheden kent. Het leuke is dat je niet zomaar uitgekeken bent, ieder spel is anders plus er is een wereld van uitbreidingen en toevoegingen beschikbaar (zie daarvoor De beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht). Per definitie is Carcassonne een ontzettend leuk familiespel. Niet voor niets is dit spel dan ook opgenomen in mijn top 10 overzicht voor 2 personen en mijn bordspellen top 10 voor volwassenen.

Je kunt Carcassonne bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

7. Skye: Breng je eiland tot bloei

Skye is een mooie combinatie van een bied- en legspel met grote variatie. Je probeert jouw stam in Schotland zo welvarend mogelijk te maken en het meest waardevolle land te creëren. Dat doe je door te bieden op je eigen en andermans landtegels, waarmee je je land verder uitbreid. Het spel is heerlijk interactief en heel toegankelijk voor kinderen, wat het een perfect gezinsspelletje maakt.

Skye: breng je eiland tot bloei
Skye: breng je eiland tot bloei

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

In Skye bouwt iedere speler aan zijn eigen afzonderlijke gebied. Aan het begin krijgt iedere speler een eerste landtegel waarop zijn kasteel staat. Die zorgt direct voor 5 inkomsten voor iedere ronde. Een spel Skye bestaat uit 5 of 6 spelronden, afhankelijk van het aantal spelers. Tijdens iedere ronde kun je bepaalde punten bepalen, bijvoorbeeld 1 punt per schaap op een landtegel, of 2 punten per afgesloten gebied. Vooral dit aspect maakt Skye uniek, er zijn 16 verschillende scoretegels, waardoor in ieder spel andere combinaties ontstaan.

Afgesloten rotsgebied
Afgesloten rotsgebied

Iedere speelronde bestaat uit 6 verschillende stappen. Allereerst worden de inkomsten bepaald, afhankelijk van het aantal wijnvaten die verbonden zijn met het kasteel. Daarna krijgt iedere speler 3 landtegels, en kiest zelf hoeveel geld hij op ieder van zijn eigen landtegels wil inzetten. Eén tegel dient afgelegd te worden. Als vierde stap mogen de spelers ieder één landtegel kopen van een andere speler. Je betaald daarvoor de hoeveelheid munten die een ander bij zijn landtegel heeft neergelegd. De verkoper mag alle munten houden voor in de volgende ronde.

Alle tegels die niet gekocht worden, mogen de verkopende spelers zelf houden. Ze moeten daarvoor wel al het klaargelegde geld bij die tegel aan de bank geven. Tijdens stap 5 worden de in die speelronde verkregen landtegels aan het eigen koninkrijk gelegd. In stap 6 worden de punten geteld die in die speelronde van toepassing zijn.

Skye is een eenvoudig te leren spel met snelle rondes. Je speelt een spel prima binnen de 45 minuten speeltijd. Het leuke is dat ieder spel anders is door de 16 wisselende scoretegels, de herspeelbaarheid is erg hoog. Zelf vindt ik het koop- en bied systeem in combinatie met je koninkrijk uitbouwen erg goed bedacht. Je moet slimme afwegingen maken om voldoende munten over te houden. Plus je speelt interactief met elkaar, precies wat je mag verwachten van een leuk familie spel.

Skye is te bestellen bij 999Games en bol.com.

8. Splendor

Splendor bordspel
Splendor bordspel

Hoewel de verpakking van de doos er wellicht wat spannend of zelfs eng uit ziet, is het thema van Splendor dat verreweg niet! Je bent een diamantenhandelaar, die edelstenen probeert te verzamelen en deze slim probeert in te zetten op de markt om nieuwe ontwikkelkaarten aan te kopen.

Die kaarten geven je flinke voordelen, ze geven je namelijk een permanente korting op de volgende aankoop van nieuwe ontwikkelkaarten. Dit noemen we een ‘deck builder’ bordspel, waarbij je jouw set steeds wat beter maakt, waardoor je voordelen ook continu blijven groeien.

Het leukste van alles is dat Splendor ontzettend eenvoudig speelt. Je hebt altijd maar drie opties om uit te kiezen, of je neemt edelstenen uit de markt. Je gebruikt edelstenen om een ontwikkelkaart aan te kopen. En de laatste optie is het reserveren van een ontwikkelkaart, door één gouden edelsteen te nemen die je in een volgende beurt kunt gebruiken als korting op één van de kleuren edelsteen. Een gereserveerde ontwikkelkaart mag je later aankopen wanneer je voldoende middelen hebt.

Splendor
Splendor

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 25-30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder (kan prima vanaf 8!)
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Het is lastig om uit te leggen waarom Splendor zo interessant is. Ik denk dat dat vooral komt omdat het door iedereen meegespeeld kan worden. Je hoeft de regels haast niet uit te leggen, zo eenvoudig is het. En toch zit er veel in! Als je het spel goed begrijpt heb je vele malen meer kans om te winnen. Het draait echt om de juiste tactiek.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Carcassonne: De Mist

Carcassonne de Mist
Carcassonne de Mist

Ik hoor het je denken, nog een Carcassonne? Klopt! En niet zomaar één. Carcassonne De Mist is een op zichzelf staande Carcassonne versie waarin je met elkaar samenwerkt in plaats van tegen elkaar speelt! Een totaal andere speelbeleving, anders hadden we dit spel heus niet in onze lijst met leukste familiespellen geplaatst.

In dit spel zitten 6 verschillende moeilijkheidsniveaus, zodat je flink de uitdaging aan kunt gaan. Om te winnen, moet je genoeg punten halen, op dezelfde manier zodat je dat doet in het normale spel. Alleen is er nu een geduchte concurrent, de geesten! Ze proberen Carcassonne te bedekken met een dikke laag mist. Wanneer er teveel geesten in het spel komen, verliezen jullie direct!

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30-35 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch tegel legspel / Coöperatief

Het afhouden van die geesten is nog best lastig. Je hebt bij het afronden van een bouwwerk steeds de keuze of je de punten wil scoren, of dat je geesten wil verwijderen uit het spel. En dat terwijl je grootse behoefte hebt aan beide. Een uitdaging is het zeker, de tactiek kunnen jullie tijdens het spel goed doornemen. Je speelt immers samen. Heel veel succes alvast!

Carcassonne De Mist is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

10. Codenames: speel team tegen team

Bij Codenames delen de spelers zich op over twee teams, jullie proberen om zo snel mogelijk alle woorden te raden. Dat doe je met een startset van 25 kaartjes waar willekeurige woorden op staan. Samen vormen die het speelveld van vijf rijen met ieder 5 kaartjes die op tafel worden gelegd.

Codenames
Codenames

Aantal spelers: 2 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Partyspel

Eén van de teamleden van beide teams gaat aan de andere kant van het speelveld van Codenames zitten, dit zijn de teamcaptains. De teamcaptains moeten om beurten een omschrijving van de woorden geven die geraden moeten worden. Die omschrijving bestaat uit slechts één woord. Daarachter geeft de captain aan hoeveel woorden passen bij deze omschrijving. Bijvoorbeeld ‘lamp 3’. De teamleden proberen nu te bepalen welke drie woorden bij de omschrijving ‘lamp’ passen. Het aanwijzen van een woord maakt de keuze definitief. Dat kan in het speelveld bijvoorbeeld ‘schemer’, ‘fel’ en ‘fiets’ zijn waar het woord ‘lamp’ op zou kunnen staan.

Wordt een woord goed geraden, dan mag de teamcaptain het woord afdekken met de eigen teamkleur. Wordt er juist een woord geraden waar geen team bij hoort, dan wordt er een crème afdekkaart opgelegd en is de beurt direct over. Maar raadt je per ongeluk een woord van je tegenstanders, dan mogen zij de eigen kleur gebruiken en is je beurt ook meteen voorbij. Nog erger is het wanneer jullie het verboden woord raden, dan is het spel direct afgelopen en winnen je tegenstanders!

Je kunt Codenames bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

11. Clever: tactische dobbelspel voor de hele familie

In een lijst met leukste spelletjes voor de hele familie mag Clever niet ontbreken. Dit dobbelspelletje is net wat tactischer dan vele anderen. Je werpt dobbelstenen, zet kruisjes in de juiste categorie en pakt de punten. Hoe verder je uitbreid met je kruisjes in dezelfde categorieën, hoe meer bonuspunten en acties je ontvangt.

Clever
Clever

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Vergis je maar niet in Clever, je moet hier namelijk heel wat uit de kast halen om te winnen. Er zijn 6 dobbelstenen in verschillende kleuren en ontzettend veel verschillende combinaties je scoreblokje om af te strepen. Je moet daar slimme keuzes in maken, want hoe verder je komt in dezelfde categorieën, hoe meer acties en bonuspunten je gaat ontvangen. Maar gelijktijdig wil je in zoveel mogelijk categorieën punten scoren.

Ingevuld scoreblad
Ingevuld scoreblad

Het leuke is dat je ook in dit dobbelspel interactief bezig bent. Je gebruikt 6 gekleurde dobbelstenen, waarmee je drie keer mag werpen. Na iedere worp kies je één dobbelsteen waarvan je de waarde aankruist in de bijbehorende categorie. De groene dobbelsteen voor categorie groen, gele dobbelsteen voor categorie geel, enzovoorts. Maar iedere dobbelsteen die een lagere waarde heeft mag je niet nogmaals gebruiken! Sterker nog, uit die dobbelstenen mogen je tegenstanders kiezen om één kruisje te zetten op het eigen scoreblok.

Met Clever heb je gegarandeerd een leuk gezinsspelletje wat voor jong en oud interessant is om te spelen. Wij vinden het één van de leukste dobbelspellen, niet voor niets staat het dan ook op plek twee in onze lijst met leukste dobbelspellen!

Clever is te bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

12. Maya: toegankelijk tegel legspel voor de familie

Maya speelt zich af in de tijd van de Maya’s. Maya is vooral een wat tactisch spel, waar je verschillende strategieën bij kunt toepassen. Het leuke is wel dat het weer een toegankelijk spel, met eenvoudige regels beschreven op 4 pagina’s. Hoort als familiespel thuis op onze lijst met leukste spellen.

Maya bordspel
Maya bordspel

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch spel

Tijdens iedere beurt heb je steeds slechts twee opties om uit te kiezen, je kunt gewassen planten of je gaat een Maya stad met tempel uitbreiden. Dat lijkt erg beperkt, maar de mogelijkheden zijn groot. Kies je ervoor om gewassen te planten, dan speel je 1 of meer plantagetegels met hetzelfde gewas (aardappel, peper, mais of squash) en legt deze aan op het speelbord. Je krijgt zoveel punten als afgebeelde gewassen die je aanlegt. Stel dat je een bestaand aardappelveld van jezelf verder uitbreid, dan tellen ook de reeds op het speelbord aanwezige plantages mee voor punten. Zo kun je plantages dubbel laten doortellen. Hoe groter die velden worden, hoe meer punten per beurt.

Speelbord Maya
Speelbord Maya

Je plantagetegels raken echter snel op. Aangezien je maar met 5 plantagetegels start om uit te kiezen. Om dit weer aan te vullen, moet je tussendoor zorgen dat je ook steden gaat uitbreiden. Dat doe je door één plantagetegel omgedraaid op het speelveld aan te leggen, aangrenzend aan een bestaande stad. Je mag dan 3 nieuwe plantagetegels uit je persoonlijke voorraad nemen, die je in volgende beurten weer kunt gebruiken om aan te leggen.

Steden kunnen ontzettend veel punten opleveren. Maar jij moet dan wel de overhand hebben met plantagetegels rondom deze steden om de punten te innen. Dat vraagt om een tactische en strategische aanpak. Maya is een vermakelijk gezinsspelletje voor de hele familie met grote variatie.

Maya is te bestellen bij bol.com.

13. 30 Seconds: het pijlsnelle partyspel

30 Seconds is een partyspel wat niet in onze lijst mag ontbreken. Het is vooral een leuk spel om met grotere groepen te spelen, leuk voor een familieavond of met vrienden. In 30 Seconds speel je met teams en probeer je zoveel mogelijk woorden te halen in, je raad het al, 30 seconden tijd.

30 Seconds
30 Seconds

Aantal spelers: 3 tot 20 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Ieder team krijgt een eigen fiche op het speelbord, waarmee je zo snel mogelijk de finish probeert te halen. Dat doe je door woorden te raden, ieder woord staat voor 1 stapje. Voor je begint moet jouw team eerst met de dobbelsteen werpen, waarbij je de waarde 0, 1 of 2 kunt dobbelen.

Eén van de spelers uit het trekt een willekeurig kaartje en gebruikt de blauwe of gele zijde, afhankelijk op welk gekleurd hokje het teamfiche momenteel staat. Die speler probeert de vijf begrippen binnen 30 seconden zo goed en duidelijk mogelijk te omschrijven, zonder het woord aangegeven op de kaart te noemen. Er mag natuurlijk ook geen gebruik worden gemaakt van voorwerpen in de buurt of letters uit het alfabet om het woord te verduidelijken.

30 Seconds partyspel
30 Seconds partyspel

Na die 30 seconden moet het getal van de dobbelsteen afgetrokken worden van het aantal geraden woorden. Dat bepaalt hoeveel stappen het fiche vooruit gezet mag worden op het scorespoor. Het team wat als eerste over de finish komt is de winnaar.

30 Seconds is te bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

14. Catan: een van de leukste gezinsspellen?

Catan heeft voor de meeste geen introductie nodig. Catan is met zekerheid vandaag de dag nog steeds één van de meest populaire en leukste spellen. Het spel bevat tal van tactische en strategische mogelijkheden, maar heeft ook een gezonde dosis geluksfactor in zich. Een erg leuk familiespel en mag eigenlijk niet ontbreken in deze lijst met leuke gezinsspellen.

Catan
Catan

Aantal spelers: 3 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Samen met maximaal 3 andere spelers start je op het eiland van Catan om jouw nederzetting op te bouwen en als eerste 10 overwinningspunten te verzamelen. Je begint met twee dorpen en twee straten, die je op zelf gekozen driessplitsingen van tegels mag plaatsen op het speelbord. Op iedere tegel ligt een genummerd fiche, dobbelt iemand een nummer waar jouw dorp aan grenst, dan ontvang je de afgebeelde grondstoffen. Grondstoffen gebruik je om je nederzetting verder op te bouwen met straten, dorpen en steden. Of je koopt ridderkaarten aan, waarmee je speciale acties mag uitvoeren.

Het speelbord is volledig aanpasbaar, ieder eiland van Catan waar je op zal spelen is weer anders. Het spel is hierdoor eigenlijk ontelbaar herspeelbaar. Er is veel interactie tussen de spelers. Wanneer spelers dobbelen kunnen alle andere spelers grondstoffen ontvangen, zolang er maar dorpen of steden gebouwd zijn aan de tegels die gedobbeld worden. Daarnaast kun je handelen met elkaar.

Catan is heerlijk laagdrempelig qua spelregels en moeilijkheidsgraad. Alle interacties die plaatsvinden zijn eenvoudig en duidelijk omschreven. Is daardoor een ideaal familiespel voor het hele gezin en kan prima gespeeld worden vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.

Catan speelbord
Catan speelbord

Waarom Catan zo goed is? Ik denk vooral doordat het spel gewoon zeer gemakkelijk speelt, na enkele rondes meegespeeld te hebben snap je haast alle ins en outs van dit leuke spelletje. Er is een zeer goede balans tussen tactiek, strategie en geluk, wat het zowel voor beginnende als meer ervaren spelers een erg leuk bordspel maakt. Bovendien zijn er talrijk veel uitbreidingen, genoeg mogelijkheden om je spel later mee uit te breiden!

Je kunt Catan bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

15. Beez

BEEZ spel
BEEZ spel

Van vrolijke bijtjes wordt toch iedereen blij? Kies de slimste vliegroutes en verzamel de meeste nectar waarmee je de mooiste patronen probeert te maken. Zo makkelijk speelt het, maar er is wel het een en ander om bij stil te staan. Het draait namelijk wel allemaal om de keuzes die je maakt in het vliegen en welke nectar je gaat verzamelen.

Zomaar willekeurig wat nectar verzamelen is namelijk niet speciaal de slimste tactiek die je kunt toepassen. Je hebt persoonlijke opdrachtkaarten gekregen en je wil precies die patronen maken in je eigen honingraad, want dat brengt je nu eenmaal de meeste punten op. Perfect vullen van je honingraad is haast onmogelijk, althans mij lukt het vaak niet. Best een uitdaging dus!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

BEEZ bordspel
BEEZ bordspel

In Beez speelt iedereen met zijn eigen bijtje, je kiest per beurt de richting waarop je draait en zet het aangegeven aantal stappen vooruit. Op die manier vlieg je over het speelbord. Land je op nector? Mooi! Die mag je bewaren in je honingraad. Maar let op: vol is vol! Je wil dus goede patronen waardoor je de meeste punten verdient. Echt een leuk spel om met het gezin te proberen.

Beez is verkrijgbaar bij bol.com.

16. Het Stenen Tijdperk: toegankelijke worker-placement

Het Stenen Tijdperk is een erg toegankelijk worker-placement bordspel. In worker placement spellen heb je de beschikking over werknemers die je acties mag laten uitvoeren gedurende het spel. De spellen zijn vaak meer strategisch van aard. Ik heb Het Stenen Tijdperk in de lijst met leukste familie spellen geplaatst omdat het een heel erg goed instap strategisch bordspel is. Het is eenvoudig te leren, gemakkelijkere regels en het speelt gewoon vanzelf. Ideaal om als gezinsspelletje op tafel te zetten!

Het Stenen Tijdperk
Het Stenen Tijdperk

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: strategisch worker-placement bordspel

In Het Stenen Tijdperk heb je de beschikking over een kleine stam die je zo welvarend mogelijk probeert te maken. Dat doe je door je stamleden in te zetten op het speelbord en acties uit te voeren. Denk daarbij aan grondstoffen verzamelen zoals hout, leem en goud, jagen om voedsel te verkrijgen, je dorp uitbreiden met bouwwerken, je graanproductie verbeteren, beschavingskaarten aankopen die je tijdens het spel bonussen kunnen geven, enzovoorts.

Ik ben zelf vooral gecharmeerd van dit Het Stenen Tijdperk doordat het eenvoudig is en toch de nodige strategische en tactische onderdelen heeft. Ik heb het dan ook niet voor niets opgenomen in deze lijst met leukste spellen. Het spel kent geen complexe keuzes ten methoden om veel punten te behalen, en toch moet je zelf gaan ondervinden hoe je de meeste punten kunt behalen. Acties in de juiste volgorde uitvoeren, zorgen voor voldoende voedsel, enzovoorts.

Het Stenen Tijdperk
Het Stenen Tijdperk

Er zit in dit spel ook een kleine geluksfactor, doordat je om grondstoffen te verkrijgen moet werpen met de dobbelstenen. Toch is dat geluk wel iets te minderen door het inzetten van werktuigen die je gedurende het spel verkrijgt.

Het Stenen Tijdperk is te bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

17. Pandemic, coöperatief bordspel voor de hele familie

Pandemic heeft een andere twist dan de meeste spellen in deze lijst met leuke familiespellen. Het spel is coöperatief, het gaat om samenwerking. Alleen op die manier kun je de wereld redden. Virussen staan op het punt zich uit te breiden, waar jullie een geneesmiddel voor moeten ontdekken. Hoe beter je met elkaar samenwerkt, hoe meer kans je maakt om de virussen uit te roeien en te winnen.

Pandemic spel
Pandemic spel

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Z-man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Iedereen kiest aan het begin van het spel een eigen karakterkaart, waarop staat welke rol je gedurende het spel speelt. Zo kun je bijvoorbeeld arts, crisismanager of wetenschapper zijn. Al die rollen hebben verschillende voordelen, door samen te werken kun je de verschillende voordelen van elkaars rol benutten.

Tijdens je beurt mag je vier acties uitvoeren. Voortbewegen op het speelbord, bouwen van een onderzoekscentrum, besmette steden genezen, of een nieuw medicijn ontwikkelen. Daarna trek je een stadskaart met een bepaalde kleur. Bij vijf dezelfde gekleurde kaarten kun je een virus uitroeien.

Als laatste moet je ook nog een infectiekaart trekken, waardoor de wereld opnieuw geïnfecteerd kan worden. Het virus kan zich zo over aangrenzende steden verspreiden. In het ergste geval trek je per ongeluk een epidemiekaart, met een directe infectie tot gevolg.

Wat Pandemic vooral leuk maakt is dat je alleen kunt winnen door samenwerking. Winnen doe je samen, maar verliezen ook. Communiceren is daarvoor echt key. Pandemic wordt gezien als een van de beste bordspellen in coöperatieve setting. Het is geen spel met een grote complexiteit, is eenvoudig om in te komen en is daardoor een erg leuk familiespel voor ieder type speler.

Je kunt Pandemic bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

18. Puerto Rico: strategisch familiespel

Puerto Rico is uitgegeven in 2002 en is nog steeds een zeer hoog gewaardeerd bordspel. Niet voor niets staat Puerto Rico dan ook op deze lijst met leukste gezelschapsspellen. Het spel draait om aanzien en welvaart, waarbij je de meeste punten probeert te verzamelen.

Puerto Rico bordspel
Puerto Rico bordspel

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 90 tot 120 minuten (lukt met 2-3 spelers in 60 minuten)
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Ravensburger
Genre: Strategisch bordspel

In Puerto Rico bouw je je eigen eiland op met gebouwen, akkers en plantages waarmee je goederen kunt verschepen of verkopen in ruil voor punten of munten. Het spel verloopt over meerdere rondes. Iedere speler mag steeds uit 7 verschillende rollen kiezen waarmee hij een actie mag uitvoeren met privilege. De speler mag de bijbehorende actie uitvoeren, zoals een gebouw bouwen, plantages aanleggen, goederen produceren, leveren of verkopen, enzovoorts. De andere spelers mogen steeds dezelfde acties uitvoeren, maar dan zonder privilege. Door goede keuzes te maken in de volgorde van je acties en uitvoering, probeer je de meeste punten te verzamelen.

Puerto Rico hoort thuis in deze lijst met leukste spellen. Het kent ontzettend veel mogelijkheden, en na tientallen spellen blijf je nog steeds nieuwe methoden en tactieken ontdekken. Als jullie strategiespellen interessant vinden, mag deze niet in de kast ontbreken. Het spel speelt vlot, er zijn verschillende manieren om elkaars dwars te zitten, en er is een uiterst goede balans.

Puerto Rico opstelling
Puerto Rico opstelling

Het lijkt misschien een ingewikkeld spel, maar dat is het verre van. De eerste keer kan het wat overweldigend zijn, maar na een aantal rondes heb je het zo door. Je herhaald steeds één van de 7 acties, waardoor je het spel snel begrijpt. Zeker wanneer je Catan een te hoge geluksfactor vind hebben, is Puerto Rico een aanrader voor meer tactische en strategische mogelijkheden.

Je kunt Puerto Rico bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

19. Qwantum

Qwantum dobbelspel
Qwantum dobbelspel

Dit is een klein dobbelspelletje, maar wel een waar nog wat diepgang in zit. Qwantum is een spel waarin je met 7 dobbelstenen werpt waarvan je de waardes dient in te vullen op je scoreblad. Je hebt rijen in vier verschillende kleuren op dat blad staan, waarvan de eerste 4 velden oplopend ingevuld dienen te worden en de laatste 2 aflopend.

In je beurt dobbel je met alle dobbelstenen, waarvan er 6 een kleur hebben en 1 is volledig wit. Je kiest een kleur, telt daarvan alle dobbelstenen bij elkaar op plus de witte. In onderstaande voorbeeld zou je bijvoorbeeld 4 mogen invullen in geel, mits je daar nog een vakje over hebt natuurlijk.

Nog wel een randvoorwaarde, de scores moeten zoals gezegd oplopend zijn in de eerste vier velden. Bijvoorbeeld 9, 12, 15 en 17. De laatste twee vakjes, na de streep, moeten juist weer aflopend zijn. In ditzelfde voorbeeld zou dat 13 en vervolgens 7 mogen zijn. Er zit meer tactiek in dat je denkt, probeer maar eens!

Qwantum volle scorekaart
Qwantum volle scorekaart

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20-25 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Niet alleen wij zijn enorm enthousiast, ook anderen gaan met ons mee. Op bol zien we wat reviews met onder andere “Het is een interessant spel, je blijft het spelen!” en “Leuk dat je verschillende tactieken kan proberen toe te passen om te winnen!”. En dat laatste is ook echt zo, ga je voor snelheid en lage scores, focus je juist op hoge worpen met het risico dat je wat lege vakjes overhoud terwijl een ander al klaar is? Er zijn allerlei manieren voor de winst!

Qwantum is verkrijgbaar bij bol.com.

20. Regenwormen: gezinsspel met dobbelgeluk

Dobbelspellen zijn ook als gezinsspel een hele goede keuze, en regenwormen is daar een heel leuk spel voor. Je probeert in dit spel zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen, door te dobbelen en tactisch te spelen.

Regenwormen
Regenwormen

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Je probeert zoveel mogelijk regenwormen te sparen in dit leuke familie spel. Dat doe je door met acht dobbelstenen gelijktijdig te dobbelen, en zo een zo hoog mogelijke totaalwaarde te scoren. Bij de start van het spel liggen alle tegels met nummers 21 tot 36 op tafel. Op iedere tegel staan een aantal regenwormen die je kan verdienen met die tegel.

De eerste speler werpt met de acht dobbelstenen, die genummerd zijn van 1 tot 5 en één zijde met een regenworm heeft. Bij iedere worp mag je één waarde kiezen die je apart legt, dat mag een nummer of de regenworm zijn. Alle dobbelstenen met die waarde moet je dan apart leggen. De rest van de dobbelstenen mag je opnieuw dobbelen, opnieuw een waarde apart leggen, enzovoorts. De totaalwaarde van de worp bepaald welke tegel je mag pakken. Maar pas wel op, want dobbel je geen unieke waarden meer tegen opzichte van de dobbelstenen die al apart gelegd zijn, dan is je beurt voorbij en je hebt geen punten gescoord.

In regenwormen speelt geluk natuurlijk een rol. Toch heb je zelf best wat invloed door de juiste keuzes te maken en op tijd te stoppen. Dit leuke spelletje is laagdrempelig, eenvoudig en speelt snel. Allemaal criteria die dit een van de leukste kleine spelletjes maakt voor het hele gezin.

Regenwormen is te bestellen bij 999Games, Amazon.nl en bol.com.

21. Camel Up: leuk en snel gezinsspel met tikkeltje geluk

De waanzinnige kamelenrace van Camel Up! Vijf racekamelen proberen uit te vinden wat de snelste route is naar de finish. Daarbij is van alles mogelijk in deze snelle race, kamelen springen over elkaar, springen op elkaar of gaan langs elkaar. Sterker nog, kamelen kunnen meeliften op de rug van een andere kameel om sneller bij de finish te raken. Camel Up mag niet ontbreken als familie spelletje in onze lijst met leukste spelletjes.

Camel Up
Camel Up

Aantal spelers: 3 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Abstract spel / Behendigheidsspel

Het idee is om zoveel mogelijk Egyptische ponden bij elkaar te verzamelen door steeds op de juiste kamelen in te spelen. Het spel bestaat uit meerdere etappen, afhankelijk van hoe snel de kamelen weten te racen. Tijdens iedere etappe komen de spelers meermaals aan de beurt en mogen ze steeds kiezen uit één van de vier beschikbare acties.

Je mag etappetickets nemen, waarmee je punten kunt scoren wanneer de juiste kameel de leiding neemt aan het einde van de etappe. Je mag woestijntegels leggen waardoor een kameel een stapje verder of terug geplaatst mag worden. Piramidetegel nemen waardoor je een dobbelsteen speelt en zo kamelen kunt verplaatsen of een raceticket spelen om in te stemmen op wie de uiteindelijk winnaar of verliezer van de race gaat worden.

Camel Up eindigt wanneer de eerste kameel de finish bereikt. Degene met het meeste geld is de winnaar. Dit spel is echt een gezinsspelletje, eenvoudig om te begrijpen, simpele regels, duurt niet langer dan 30 minuten en verrassend tot het einde. Een kameel die achteraan staat kan gemakkelijk weer terug in de race komen door mee te liften op de rug van een andere kameel. Niets is te gek en alles is mogelijk!

Camel Up is te bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

Onze mening leukste spelletjes voor de familie en het gezin

Bovenstaande 15 leukste spelletjes zijn gebaseerd op onze eigen mening. We snappen natuurlijk dat jij net even anders kunt denken dan hoe wij over bepaalde spellen kunnen denken. Wij zijn daarom ook reuze benieuwd naar jouw eigen mening. Voel je vrij om je mening te delen over leuke familie spellen of gezinsspelletjes!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Henk

  Wat jammer dat er bij de top 15 familiespelen geen enkele staat voor gezinnen met jonge kinderen. Het is allemaal vanaf 8 – 12 jaar en ouder

Geef een reactie