10 leuke gezelschapsspellen inspiratie voor families

Je bekijkt nu 10 leuke gezelschapsspellen inspiratie voor families
Leuke familiespellen door Bordspeltijd

Bordspelfanaten opgelet! De leukste tijd van het jaar is weer in zicht. Heerlijk knus om tafel met het gehele gezin om met elkaar spelletjes te spelen. Kijk jij net als ons ook zo uit naar deze tijd van het jaar? Dat nieten wordt natuurlijk nog beter wanneer je spellen speelt waarmee iedereen het ook echt goed naar zijn zin heeft.

Dat zijn meestal van die leuke bordspellen die heerlijk spelen omdat ze laagdrempelig en toegankelijk zijn. Geen ellelange regels voor je aan de slag kunt met spelen, maar wel voldoende diepgang zodat er meerdere mogelijkheden zijn om te winnen en van die spellen die tot aan het einde boeiend en spannend zijn.

Deze 10 leuke bordspellen zijn onze aanraders voor jou

Hier kom je voor, dit zijn ontzettend gave spellen die je moet proberen om met de familie te spelen. 10 knallers van spellen, die jullie een leuke avond bezorgen!

  1. Cascadia
  2. Carcassonne De Mist
  3. Azul Tuin van de Koningin
  4. De Zoektocht naar El Dorado met uitbreiding Draken, Schatten & Mysteries
  5. Lamaland
  6. Beez
  7. Witchstone
  8. Verdant
  9. MicroMacro: Crime City – All-in
  10. New York Zoo

1. Cascadia – Ongelooflijk goed

Cascadia
Cascadia

Wij hebben zelfs de ervaring dat mensen die niet van bordspellen houden, hier warm voor lopen na een potje gespeeld te hebben. Dat zegt genoeg waarom Cascadia onze absolute favoriet is die jullie ook eens moeten proberen. Een spel wat je zo met de hele familie kunt spelen.

Iedere speller werkt aan zijn eigen eilandje door leefgebiedtegels aan te leggen waarop je dierenfiches plaatst. Je mag steeds uit de 4 openliggende opties kiezen, waarbij je de tegels zo goed mogelijk probeert aan te sluiten. Je past dierfiches op de juiste tegels, en probeert die in bepaalde patronen te leggen. Hoe beter dat lukt, hoe meer punten.

Wij zijn echt niet de enige die Cascadia leuk vinden. Tussen de bol reviews lezen we: ”Leuk spel! Tactisch maar ook geluk” en “Cascadia is een leuk familiespel, zelfs ook door kleine kinderen al snel meet e spelen”. En goed nieuws, in 2023 komt er nog een uitbreiding aan!

1-4 spelers | speelduur van 45 minuten | 10 jaar en ouder | uitgever White Goblin Games.

Cascadia is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Carcassonne: De Mist – Coöperatief spelen

Carcassonne de Mist
Carcassonne de Mist

Deze is ook gaaf om eens te proberen! In Carcassonne De Mist speel je namelijk coöperatief met elkaar samen. Een hele andere spelervaring dan je wellicht gewend bent. Samen de strijd aan gaan om de geesten een stapje voor te blijven en zo het level uit te spelen!

Carcassonne De Mist spelt heel eenvoudig, het lijkt eigenlijk veel op het originele spel. Ook hier leg je natuurlijk tegels aan, alleen staan daarop geesten die vervolgens ook tevoorschijn komen. Als jullie maar niet de limiet raken, want dan hebben jullie allemaal verloren! Er zijn 6 verschillende levels met verschillende moeilijkheidsgraad. En die worden ook echt steeds lastiger, een pittige klus maar wel een unieke spelervaring met het gezin.

1-5 spelers | speelduur van 35 minuten | 8 jaar en ouder | uitgever 999Games

Carcassonne De Mist is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

3. Azul Tuin van de Koningin – Abstract nadenken

Azul Tuin van de Koningin
Azul Tuin van de Koningin

Dit spel is wat abstracter, je speelt 4 rondes waarbij je op je eigen spelersbord een tuin probeert aan te leggen van tegels. Bij de aanleg houd je rekening om tegels in patronen neer te leggen, waardoor je meer punten zult scoren. Iedere speler is met zijn eigen bord bezig, maar er is wel competitie om de centraal beschikbare tegels.

Ga je voor dezelfde patronen? Of voor dezelfde kleuren? En hoe combineer je die twee ook nog eens zo optimaal mogelijk. Azul Tuin van de Koningin is echt een strijd tussen de spelers. Je leert zorgvuldig plannen en je jokers zo effectief mogelijk in te zetten. Een wat pittiger spel, maar echt de moeite waard om er met het gezin bij te pakken. Nox’ Spellenzolder heeft een prachtig uitlegfilmpje gemaakt, voor als je meer wilt weten.

2-4 spelers | speelduur van 60 minuten | 10 jaar en ouder | uitgever Next Move Games

Azul Tuin van de Koningin is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. De Zoektocht naar El Dorado met uitbreiding Draken, Schatten & Mysteries

De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten & Mysteries
De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten & Mysteries

Eindelijk een echte goede uitbreiding die het spelplezier in El Dorado weer flink opkrikt! Na één potje van deze uitbreiding gespeeld te hebben, volgde er nog drie en was de avond om. Zo ging het bij ons, en zeker weten zal dat ook bij jullie zijn. De uitbreiding Draken, Schatten & Mysteries is echt een leuke met drie nieuwe modules die je afzonderlijk kunt spelen of kunt combineren.

Het spel speelt vlot, iedere speler heeft een stapel van 8 kaarten die je gedurende het spel gaat uitvergroten en verbeteren. Per beurt mag je de eerste 4 kaarten spelen die je trekt. Daarmee probeer je het terrein volledig te doorlopen om als eerste bij El Dorado uit te komen. Je gebruikt die kaarten op over terreintegels te lopen, nieuwe kaarten te nemen, te vernietigen en te kopen. De uitbreiding zorgt voor gave mogelijkheden, waaronder draken waarmee je elkaar dwars kunt zitten, met mysteries ontdek je onbekende routes en met terwijl je bij schatten een nieuwe mogelijkheid hebt om te winnen.

Spellenreporter heeft een duidelijke video voor je gemaakt.

2-4 spelers | speelduur van 60 minuten | 10 jaar en ouder | uitgever 999Games

Let op dat je het basisspel De Zoektocht naar El Dorado nodig hebt samen met uitbreiding Draken, Schatten & Mysteries, beide verkrijgbaar bij 999Games en bol.com

5. Lamaland – Familiespel met laagjes

Lamaland
Lamaland

Lamaland heeft een lama-sterk thema waarbij je je eigen land gaat opbouwen, gewassen gaat oogsten en de lama’s gaat voeren. Iedere speller werkt aan zijn eigen speelveld, die probeer je uit te breiden en later ook lama’s te plaatsen. In je beurt kies je één landtegel om je eigen speelveld mee uit te breiden. Daarna mag je een markeerfiche leggen op een doelkaart. Die doelen probeer je vervolgens in het spel te behalen.

Je mag zelfs in de hoogte bouwen. Alles wat je bedekt, brengt je gelijk gewassen op. Met gewassen kun je lama’s aankopen die je vervolgens op je speelveld plaatst. Lama’s brengen natuurlijk ook punten op, maar blokkeren je ook bij het uitbreiden van je gebied. Het is keuzes maken en vooruit denken, echt een leuk spelletje en ook nog eens redelijk toegankelijk!

Nieuwsgierig? Hier de speluitleg van 999Games.

2-4 spelers | speelduur van 30 minuten | 8 jaar en ouder | uitgever 999Games

Lamaland is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

6. Beez – Vrolijke bijengame

BEEZ spel
BEEZ spel

Vlieg van bloem naar bloem en pas de slimste vliegroutes toe om daardoor de meeste nectar te verzamelen voor jouw honingraad. Je gaat natuurlijk niet voor willekeurige nectar, maar juist voor degene die jij nodig hebt om perfecte patronen te maken. Want geode patronen, zijn punten!

Iedere speler heeft zijn eigen persoonlijke doelen die aan het begin van het spel worden uitgedeeld. Soms kun je die slim combineren. Waarom wij Beez als leukste bordspel aanraden, komt door de originaliteit van het spel, de prachtige vormgeving, eenvoudige regels en de stiekeme moeilijkheid om je honingraad perfect te vullen met honing. Dat is nog best pittig namelijk!

Dit filmpje geeft een perfecte uitleg van Beez.

2-4 spelers | speelduur van 45 minuten | 8 jaar en ouder | uitgever Asmodee

Beez is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Witchstone – Kettingreacties en functies

Witchstone
Witchstone

Liefhebbers van kettingreacties opgelet! Duik in de magie en hekserij van Witchstone om je eigen brouwsel van kettingreacties te creëren. Juist dat is precies de reden waarom dit bordspel in dit lijstje met leuke familiespellen staat, je gaat namelijk heel, héél veel kettingreacties genereren!

Hoe meer van dezelfde symbolen jij aan elkaar weet te leggen in je ketel, des te meer acties je ook mag uitvoeren. Die kunnen vervolgens weer effect op andere opties hebben, waardoor je nog meer acties mag uitvoeren. Combinaties maken en tactisch nadenken. Op welk spoor wil jij voorop lopen om voordelen te behalen? En weet jij voldoende nieuwe locaties te verbinden en koloniseren met energie voor extra punten?

2-4 spelers | speelduur van 60 minuten | 12 jaar en ouder | uitgever 999Games

Witchstone is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

8. Verdant – Puzzelspel

Verdant
Verdant

In Verdant richt je jouw eigen kamers in met meubels, accessoires en decoraties. Als allerbelangrijkste voeg je daar kamerplanten aan toe in allerlei soorten en maten. Alleen die kamerplanten hebben hele specifieke wensen, de een is immers de andere niet. Hoeveel licht heeft de plant nodig, zon, schaduw of halfschaduw? En hoeveel blaadjes heb je nodig om de plant volledig te laten volgroeien, zodat je hem ook kunt scoren?

Je begint met slechts één kamer en één plant, dat bouw je gedurende het spel op. Het draait er om jouw opzet met kamers zo optimaal mogelijk te maken, waardoor je de meest waardevolle planten kunt opgroeien voor de meeste punten. Verdant is een puzzelspel waar heel wat keuzes te maken zijn. Moeilijk is het zeker niet, waardoor het een ideaal familiespelletje is.

Nox heeft wat ons betreft de beste uitlegvideo:

1-5 spelers | speelduur van 45-60 minuten | 10 jaar en ouder | uitgever White Goblin Games

Witchstone is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Micro Macro: Crime City – All-in

Micro Macro Crime City All In
Micro Macro Crime City All In

In Crime City is er heel wat loos, dat door jullie samen opgelost dient te worden. Dit is het nieuwste deel van de Micro Macro serie, met 16 misdaden die jullie in het spel opgelost dienen te worden. Zie het een beetje als een puzzelspel, waarin jullie misdaden voorgeschoteld krijgen waarvan het spoor terug te vinden is op een grote plaat. En heus niet zo makkelijk overigens, je bent geregeld flink aan het zoeken.

Iedere misdaad heeft een aantal kaartjes, die je stap voor stap doorneemt en steeds oplost door de plaat er bij te pakken en terug te zoeken wat er gebeurde. Als je een beetje beoefend begint te worden, kun je het ook spelen door alleen het eerste kaartje te gebruiken. En aan de hand van de plaat te achterhalen wat er op de kaartjes stond, die je daarna kunt controleren.

Om je een beeld te geven hoe Micro Macro werkt, hierbij de uitleg van White Goblin Games zelf (de eerste versie)

1-4 spelers | speelduur van 15-45 minuten per scenario | 12 jaar en ouder | uitgever White Goblin Games

Micro Macro Crime City – All In is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. New York Zoo – Voor tactische tegelleggers

New York Zoo
New York Zoo

Er is beperkte ruimte in New York, je wilt de ruimte zo effect mogelijk inzetten voor nieuwe dierenverblijven. In het vrolijk vormgegeven New York Zoo is heel wat te bleven, waarbij tactisch nadenken een must is. Je legt verblijven aan, probeert nieuwe dieren te verkrijgen en deze in de verblijven te plaatsen plus je probeert af en toe wat attracties te combineren in het park.

Degene die in staat is als eerste zijn dierentuin volledig te vullen, is de winnaar. Dit spel is vlot te spelen in ongeveer 30 minuten en heeft gemakkelijke spelregels. Af en toe even puzzelen en genoeg interactie tussen de spelers, want pik jij stiekem de tegel die jouw tegenstander nodig heeft nog even voor hem of haar weg?

In deze video geeft White Goblin Games je een duidelijke uitleg.

1-5 spelers | speelduur van 30 minuten per scenario | 10 jaar en ouder | uitgever White Goblin Games

New York Zoo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie