De 10 leukste spellen voor kinderen vanaf 5 jaar (2024)

Je bekijkt nu De 10 leukste spellen voor kinderen vanaf 5 jaar (2024)
Leukste spellen kind 5 jaar

Zoek je een leuk spel om te spelen met een kind van 5 jaar? Wij hebben een mooie verzameling gemaakt van ideale gezelschapsspellen die geschikt zijn voor kinderen van 5 jaar.

Er heel veel spellen voor deze leeftijdscategorie, maar welke zijn nu echt de aller leukste? In dit blog deel ik je de leukste junior versies van originele bordspellen zoals Ticket to Ride en Clever tot aan speciale bordspellen voor jonge kinderen.

De 10 leukste kinderspelletjes voor een kind van 5 jaar

Direct weten wat de leukste spellen zijn, dan hoef je niet verder te zoeken. Dit zijn de leukste voor kinderen van 5 jaar.

  1. Dodo bordspel
  2. Keer op Keer Kids
  3. Ticket to Ride Mijn Eerste Reis
  4. Spookslot bordspel
  5. Clever Junior
  6. Vlotte Geesten
  7. Beverbende kaartspel
  8. Rara Wat ben ik?
  9. Rummikub The Original Classic
  10. Twister actiespel

1. Dodo Bordspel

Dodo bordspel
Dodo bordspel

Dodo is een ontzettend leuk familiespelletje om samen met kinderen vanaf 5 jaar oud te spelen. Het leuke van dit bordspel is dat kinderen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat het ei veilig beneden aankomt. Want het ei van Dodo is toch een beetje wiebelend daar bovenop die berg. Dit bordspel is een echte race tegen de klok.

Jullie proberen door samen te werken het wiebelende ei van Dodo veilig beneden te krijgen. Dobbel met de dobbelsteen, probeert het bijpassende fiche te vinden en jullie bouwen de brug langs de berg die een route voor het ei vormt. Zodat het ei veilig beneden kan komen. Geheugen en snelheid zijn heel belangrijk, want alleen op die manier kun je jezelf herinneren waar de juiste fiches voor de dobbelsteen liggen.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (maar 5 jaar lukt prima met een klein beetje hulp!)
Uitgever: 999Games
Genre: Geheugen en actiespel

Dodo werd in 2022 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Kinderspellen. En daar kunnen wij het alleen maar over eens zijn, voor kinderen van 5 jaar is dit een ontzettend leuk bordspel. Kinderen lachen en giechelen er op los, plus het kan prima gespeeld worden ook met net wat oudere kinderen en ouders of familieleden.

Dodo bordspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. Keer op Keer Kids

Keer op Keer Kids
Keer op Keer Kids

Keer op Keer Kids is de vereenvoudigde versie van Keer op Keer, een snel te spelen roll-and-write dobbelspel waar iedere speler gelijktijdig aan de beurt is. Keer op Keer Kids is een ontzettend leuk spel om te spelen met een kind van 5 jaar. Iedere speler heeft zijn eigen briefje en heeft de opdracht gekregen om de dieren op zijn of haar briefje zo snel mogelijk te voederen.

De speler die aan de beurt is werpt de dobbelstenen en probeert de juiste kleuren te dobbelen om daar dierenverblijven op het speelvel mee aan te kruisen. Hoe beter dat lukt, hoe meer punten er verzameld kunnen worden. De speler die als eerste zijn dierenverblijf vol heeft, kan de meeste punten verkrijgen.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 5 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll and Write dobbelspel

Keer op Keer Kids is een vrolijk dobbelspel wat goed gespeeld kan worden met een kind van 5 jaar. Wij vinden dit zelf een van de leukere spellen voor deze leeftijd. Ook omdat wanneer deze versie goed beheerst wordt, je eventueel een doorstapje kunt maken naar de volwassen Keer op Keer variant.

Keer op Keer Kids is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Ticket to Ride Mijn Eerste Reis

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis
Ticket to Ride Mijn Eerste Reis

Wie kent de populaire reeks van Ticket to Ride niet? En natuurlijk heeft dit bordspel ook een variant voor jongere kinderen. Ticket to Ride Mijn Eerste Reis kan prima gespeeld worden met een kind van 5 jaar. Het spel is qua doel eigenlijk ook identiek aan het origineel. Je probeert de meeste treinkaarten te verzamelen, routes te claimen en probeert steden met elkaar te verbinden.

Jouw doel is om de meeste steden van Europe te bezoeken, daarnaast probeer je jouw bestemmingskaart succesvol af te ronden. De eerste speler die in staat is om 6 treinkaarten te verzamelen wordt de winnaar van Ticket to Ride Mijn Eerste Reis.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 20-60 minuten 9afhankelijk van variant)
Vanaf 6 jaar en ouder (maar lukt prima met 5 jaar met wat extra aandacht)
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis is natuurlijk wat vereenvoudigd ten opzichte van het originele spel. De principes blijven echter gelijk, waardoor dit bordspel voor een kind van 5 jaar een mooi opstapje is naar het originele Ticket to Ride spel.

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Spookslot Bordspel

Spookslot bordspel
Spookslot bordspel

Misschien ben jij zelf wel opgegroeid met het bekende bordspel Spookslot. Recent heeft 999Games een nieuwe versie uitgebracht van dit bekende bordspel, en eigenlijk is die versie nog gewoon gelijk aan het origineel samen met de originele spelregels. Spookslot is een leuk spelletje om te spelen met een kind van 5 jaar oud!

Spookslot is een spannend ontsnappingsspel, wat zich afspeelt in een 3D kasteel die je zelf in elkaar zet. Je probeert zo snel mogelijk uit het spookslot te ontsnappen, door de dobbelsteen te werpen en de beste route te plannen. Maar, er gebeuren allerlei bijzondere dingen in het kasteel, er zijn valstrikken, een spook wat geactiveerd kan worden of een boekenkast die omvalt.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 20-60 minuten 9afhankelijk van variant)
Vanaf 6 jaar en ouder (maar lukt prima met 5 jaar met wat extra aandacht)
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

De speler die het lukt om als eerste de uitgang te bereiken, wordt de winnaar van Spookslot. Wij vinden dit één van de leukere bordspellen voor een kind van 5 jaar, spannend en vol mogelijkheden

Spookslot Bordspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Clever Junior

Clever Junior
Clever Junior

Mocht je vaker op deze website rondneuzen, dan weet je wellicht dat wij een potje Clever wel kunnen waarderen. Ook voor een 5 jarig kind kan dit spel goed gespeeld worden dankzij de Junior variant. Bij Clever Junior werp je de dobbelstenen en daaruit moet je kiezen. Alle dobbelstenen die dezelfde kleur en het juiste symbool vertonen mag je invullen op je eigen scorevel.

De andere spelers zijn echter ook altijd aan de beurt, nadat jij hebt gekozen blijven er dobbelstenen liggen die door je tegenstanders worden gebruikt. Hoe meer dobbelstenen er overeenkomen met de categorie, hoe meer regenboogsterren je kunt verzamelen. Daarnaast zijn er bonussen vor extra beurten.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 5 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel (Roll and write)

Clever Junior is een ontzettend leuk dobbelspel om te spelen met een kind van 5 jaar oud. Eigenlijk is dit een vereenvoudigde versie van Clever. Leuk van dit spel is dat kinderen de aandacht er gemakkelijk bijhouden, doordat ze eigenlijk continu aan de beurt zijn.

Clever Junior is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Vlotte Geesten

Vlotte Geesten
Vlotte Geesten

Vlotte Geesten van 999Games is een razendsnel reactiespel wat gespeeld kan worden met een kind van 5 jaar oud. Vlotte Geesten bestaat uit vijf verschillende voorwerpen, een muis, fles, boek, stoel en spook en een stapel met kaarten. Iedere ronde wordt een kaart omgedraaid, die bepaald welk voorwerp je zo rap als je kunt laat verdwijnen.

Het draait dus allemaal om snelheid maar ook even snel nadenken. Wanneer jij de snelste bent, dan mag je de kaart houden. De speler dei op die manier de meeste kaarten weet te verzamelen gedurende het spel, wort de winnaar van Vlotte Geesten. Maar, niet altijd is dat zo eenvoudig, aangezien je op kleur van het voorwerp moet letten en vorm, en die worden geregeld afgewisseld op de kaarten.

Aantal spelers: 2-8 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (kan prima met toelichting bij een 5 jarige)
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel

Ben je de snelste en heb je het goede voorwerp te pakken? Dan mag je de kaart houden. Maar soms gebeurt het wel eens dat je per ongeluk een verkeerd voorwerp oppakt, in dat geval moet je één kaartje die je al eerder verzameld had inleveren en aan de winnaar van de ronde geven. Een leuk spel voor kinderen van 5 jaar waar het aardig fanatiek bij kan worden.

Vlotte Geesten is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

7. Beverbende kaartspel

Beverbende
Beverbende

In Beverbende speelt je geheugen een belangrijke vol, samen met tactiek. Hoewel je in de meeste spellen graag de meeste punten wilt verzamelen, draait Beverbende juist om de laagste score. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 4 gedekte kaarten, die voor iedere spelers komen te liggen. Je mag éénmaal alleen de buitenste kaarten van die 4 kaarten bekijken.

In jouw beurt neem je één kaart van de trekstapel of één van de open aflegstapel. Je mag die kaarten vervolgens wisselen met één van jouw kaarten die voor je liggen. Als dat dus een lage kaart is, is het gunstig om deze als één van de vier kaarten op te nemen die voor je liggen. Terwijl je een hoge kaart liever niet in je bezit hebt.

Aantal spelers: 2-6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (kan prima met toelichting bij een 5 jarige)
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel

Speciale kaarten maken het spel nog spannender, waardoor je bijvoorbeeld mag spieken of één van je kaarten ruilen met een tegenstander. Wanneer een speler denkt dat hij vier lage kaarten heeft, nog lager dan zijn tegenstander, dan mag die speler het spel stoppen. De speler met de laagste totaalscore wint het spel.

Beverbende is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. Rare Wat ben ik?

Rare Wat ben ik
Rare Wat ben ik

Rare Wat ben ik is een spelletje wat met de gehele familie gespeeld kan worden, en is prima te spelen voor een kind van 5 jaar. Iedere speler krijgt een hoofdband met daarin een kaart, de speler moet zelf raden wat er op zijn kaartje staat. De spelers weten van elkaar wat ze zijn, behalve van zichzelf.

De speler die aan de beurt is, draait de zandloper om en heeft de tijd om vragen te stellen over zijn eigen personage totdat de zandloper leeg is. Goede vragen is daardoor zeker nog niet alles, snelheid is heel belangrijk om dit spel te winnen.

Aantal spelers: 2-6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (prima te spelen met een 5 jarig kind)
Uitgever: Spin Master
Genre: Behendigheidsspel

Wij vinden dit één van de leukste spellen om te spelen met een kind van 5. Het is grappig, makkelijk en kan ook heel goed meegespeeld worden door ouders en familieleden. Voor iedereen is dit spelletje een uitdaging en veel plezier is gegarandeerd.

Rare Wat ben ik? is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Rummikub The Original Classic

Rummikub The Original Classic
Rummikub The Original Classic

Een kind van 5 jaar is oud genoeg om een spelletje Rummikub mee te spelen met de familie. Het fijne van Rummikub is dat je een kind even kunt helpen wanneer het lastig wordt. Maar eigenlijk moet het al heel goed lukken, aangezien van 1 tot 13 tellen lukt en daarnaast ook de kleuren maken onderscheiden kunnen worden.

De bedoeling van Rummikub is dat je cijferreeksen met gekleurde cijfers aanlegt of dezelfde cijfers in verschillende kleuren in een rijtje legt. De speler die als eerste zijn steentjes van zijn plankje heeft kunnen aanleggen is de winnaar van Rummikub.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 30-60 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (prima te spelen met een 5 jarig kind)
Uitgever: Goliath
Genre: Bordspel

Rummikub is echt een tijdloos spel en velen zijn er mee opgegroeid als standaard bordspel wat in de kast stond. Dit bordspel kan prima gespeeld worden met kinderen van 5 jaar en heeft veel mogelijkheden.

Rummikub The Original Classic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Twister Actiespel

Twister actiespel
Twister actiespel

Om onze lijst met leukste spellen voor kinderen van 5 jaar af te sluiten, eindigen we met het actiespel Twister. Deze variant van Twister is nog een stapje leuker, en dat komt doordat er twee extra acties in het spel zitten. De draaier is aan de beurt en bepaald wat de actie is die de spelers moeten uitvoeren.

Natuurlijk zitten de normale Twister acties in dit spel, zoals rechter voet op groen of linkerhand op blauw. Maar daarnaast zijn er twee nieuwe acties, ‘Draaier mag het zeggen’ waarbij de draaier zelf mag bepalen welke opdracht uitgevoerd wordt. En de wolken waarbij de spelers één van de handen of voeten in de lucht moeten brengen.

Aantal spelers: 2-24 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder (prima te spelen met een 5 jarig kind)
Uitgever: Hasbro
Genre: Actiespel

Twister Actiespel is vooral ontzettend leuk om met een groep kinderen te spelen, bijvoorbeeld tijdens een familieavond of feestje. Deze variant van Twister heeft net wat meer mogelijkheden en is daardoor extra leuk en spannend.

Twister Actiespel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie