Qwixx uitbreiding en varianten overzicht: de leukste edities

Je bekijkt nu Qwixx uitbreiding en varianten overzicht: de leukste edities
Qwixx uitbreiding overzicht

Wij hebben ze allemaal voor je geprobeerd! Stuk voor stuk, onze mening zullen we in dit artikel per Qwixx spel en uitbreiding aan jou geven. Zo weet je precies hoe het speelt en of het de moeite waard is. Qwixx is eenvoudig, speelt snel en is heerlijk interactief. Precies wat je mag verwachten van een dobbelspel! Niet voor niets is Qwixx een van de meest succesvolle en best verkochte dobbelspelletjes. In de tussentijd zijn er verschillende uitbreidingen en standalone versies uitgebracht. Om je een beetje wegwijs te maken, geven we je onze mening en uitleg over iedere Qwixx uitbreiding.

Qwixx
Qwixx

Qwixx is overigens een aardig succesje geworden. Ik begrijp wel waarom… Overigens heeft het spel al verschillende prijzen mogen ontvangen. In 2013 werd Qwixx genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en ontving het de Duitse spellenprijs Spiel Des Jahres. In 2014 mocht het dobbelspel de Nederlandse Spellenprijs in ontvangst nemen.

Ik ga hier alleen in op uitbreidingen en standalone edities van Qwixx, met informatie over de uitbreiding en mijn mening. Al de uitbreidingen zijn te combineren met het Qwixx basisspel. Ken je de regels van Qwixx nog niet helemaal? Dan kun je een kijkje nemen in onze review over Qwixx.

Qwixx uitbreidingen

Op één van deze uitbreidingen voor Qwixx te spelen heb je het basisspel, Het Kaartspel of Deluxe nodig.

Alle Qwixx spellen

Qwixx Mix – de eerste uitbreiding met twee varianten

In Qwixx Mix staan de getallen en kleuren door elkaar op je scoreblad. Deze uitbreiding komt met twee verschillende scorebladen, variant A en variant B.

Qwixx uitbreiding Mix
Qwixx uitbreiding Mix

Bij variant A bestaat iedere rij uit vier verschillende kleuren, de cijfers staan in dezelfde volgorde als het basisspel en de regels blijven gelijk. Dat betekent ook dat wanneer een rij gesloten wordt, de dobbelsteen in die betreffende kleur uit het spel wordt genomen. Voor de bovenste rij is dat rood. Dat heeft als gevolg dat het veel moeilijker wordt om een rood getal in één van de overige rijen aan te kruisen. De enige optie op hier getallen weg te krijgen is de combinatie van de witte dobbelstenen.

In variant B staan juist de getallen door elkaar in plaats van de kleuren. De regels blijven identiek met die van het basisspel. Je moet hier echter wel een stuk beter op letten om een goede score te halen!

Qwixx Mix is te bestellen bij bol.com.

Qwixx Big Points uitbreiding

In de uitbreiding Qwixx Big Points zijn de scorebladen aangevuld met bonusvelden. De spelregels blijven vrijwel gelijk aan die van het basisspel.

Big Points uitbreiding
Big Points uitbreiding

Wanneer je een getal reeds aangekruist hebt in een rij en in een volgende beurt opnieuw ditzelfde getal kan afstrepen, mag je ervoor kiezen om het getal in de bonusrij aan te kruisen. Je hebt die mogelijkheid met zowel de witte dobbelstenen als de gekleurde dobbelstenen. Je mag daarnaast de bonusvelden alsnog aankruisen wanneer een rij al gesloten is.

Net zoals andere rijen mag je in de bonusrij ook alleen van links naar rechts getallen aankruisen. Je mag dus later niet een overgeslagen bonusveld alsnog aankruisen. De bonusvelden die je aankruist tellen niet mee wanneer er gekeken wordt of een rij gesloten mag worden wanneer er 5 kruisjes in staan.

Tijdens de eindtelling tellen aangekruiste bonuspunten mee in beide aangrenzende rijen. Rood/geel gemarkeerde bonusvelden tellen dus mee in zowel de rode als de gele rij. Ditzelfde geldt voor de groen/blauwe velden. Je zal zien dat de scores daardoor veel hoger worden!

Qwixx Big Points is te bestellen bij bol.com.

Qwixx Karakters uitbreiding

Qwixx uitbreiding Karakters
Qwixx uitbreiding Karakters

Karakters toevoegen aan het spel waardoor je als speler speciale vaardigheden krijgt om tijdens het spel in te zetten. Je krijgt 5 karakters die geschud worden, iedere speler krijgt blind één van de karakterkaarten. De spelers leggen deze karakterkaart open voor zich neer.

De spelregels van het Qwixx basisspel blijven van toepassing, daaraan veranderd verder niets. De nieuwigheid die je krijgt met deze uitbreiding zit hem puur in de karakterkaarten. De karakterkaart die je hebt getrokken mag je inzetten wanneer je aan de beurt bent. Iedere kaart heeft zo zijn eigen mogelijkheden.

Karakterkaarten
Karakterkaarten
  • Double Dutch: je mag de dobbelstenen opnieuw dobbelen.
  • Tina Turner: geeft de mogelijkheid om één dobbelsteen van een 4 naar een 3 te veranderen, of van een 3 naar een 4.
  • Magic Mike: je mag alsnog een getal aankruisen wat tussen twee kruisjes in staat.
  • Chris Cross: je mag drie getallen in jouw beurt aankruisen in plaats van twee, alleen als dat mogelijk is.
  • Miss Take: je hoeft geen kruisje te zetten in een mislukte worp vakje. Doe je dat, dan mag je daarnaast een getal aankruisen in een rij naar keuze. Het kruisje mag alleen niet in het meest rechter veld van een rij gezet worden.

Qwixx Karakters is te bestellen bij bol.com.

Qwixx Connected uitbreiding met twee varianten

In Qwixx Connected krijg je net als in Qwixx Mix twee varianten scorebladen, variant A en variant B.

Qwixx uitbreiding Connected
Qwixx uitbreiding Connected

In variant A krijgen alle spelers een scoreblad waarop rechts onderin een verschillende letter is afgebeeld. Je speelt met exact dezelfde regels van het basisspel. Er is in deze variant een extra mogelijkheid om te scoren, de zwarte vakjes. Verder zijn de regels exact identiek aan die van het basisspel. Het totaal aantal getallen waar een zwart vakje omheen staat tel je op en je leest via de scorebalk af hoeveel punten je daarvoor krijgt. De score hiervan vul je in het zwarte vakje onderaan het scoreblad.

Ook in variant B krijgen de spelers een scoreblad waarop rechts onderin een unieke letter is afgebeeld. Je speelt met de regels uit het basisspel met daarop één toevoeging. Kun je een kettingvakje aankruisen, dan moet je ook het andere getal wat verbonden is in de rij eronder of erboven aankruisen. Dat moet ook wanneer de rij al gesloten is!

Qwixx Connected is te bestellen bij bol.com.

Qwixx Bloks – extra scorebloks

Oké, dit is eigenlijk geen echte uitbreiding, maar wel het vermelden waard. Want waarom moeilijk doen om bijvoorbeeld zelf een Qwixx scoreblok te printen terwijl nieuwe blokjes er voor een paar euro zijn?

Vliegen bij jou de scorebloks erdoorheen als water? Dan kun je eens kijken naar de Deluxe versie: daarbij wordt het scoreblok vervangen door uitveegbare bordjes.

Originele Qwixx Bloks zijn te bestellen bij bol.com.

Qwixx: Het Kaartspel

Het doel in Qwixx Het Kaartspel blijft gelijk zoals we in het basisspel gewend zijn. Je wil zoveel mogelijk kruisjes krijgen in iedere rij. Des te meer kruisjes, hoe meer punten. Maar in plaats van dobbelen, gaan we nu spelen met kaarten!

Het Kaartspel
Het Kaartspel

Je krijgt 44 speelkaarten, 11 jokerkaarten en één scoreblok. Iedere speler krijgt vier kaarten in zijn hand. Daarnaast worden er vier kaarten in het midden van de tafel neergelegd, met daarnaast de overige speelkaarten op een stapel. Van de kaarten die op tafel liggen weet je alleen het cijfer, want aan de achterzijde staat pas de kleur weergegeven. Van ieder cijfer en kleur combinatie zit er maar één kaart in het spel.

De speler die aan de beurt is moet altijd zijn hand aanvullen naar vijf kaarten. Aangezien je in de eerste ronde start met vier, betekent dit dat je één kaart moet kopen. Dit mag uit het aanbod van de kaarten op tafel. Vervolgens wordt het aanbod weer aangevuld vanaf de beschikbare stapel.

Hierna zijn alle spelers aan de beurt. We kijken naar de bovenste kaart van de stapel, als voorbeeld nemen we dat dit een 11 is. Iedere speler mag vervolgens de 11 aankruisen in één van de rijen naar keuze, ongeacht kleur. Die actie is niet verplicht.

Kaartspel speelmateriaal
Kaartspel speelmateriaal

Vervolgens mag de speler die aan de beurt is 1 tot 3 kaarten spelen in dezelfde kleur. Je mag deze aankruisen, zolang er niet meer dan één open plekje tussen het hoogste en laagste getal. Stel je speelt de groene 12, 11 en 9, mag dat dus. Want je laat alleen de groene 10 open. Je mag bijvoorbeeld ook een groene 12 en 5 spelen, maar je mag dan maar één kruisje zetten. Houdt er hierbij steeds rekening mee dat je alleen rechts in de rij nieuwe kruisjes mag zetten in volgende beurten.

Het spel eindigt wanneer je minimaal 5 kruisjes in één rij hebt en vervolgens het laatste kruisje in de rij kunt aankruisen (voor rode en gele 12 of groene en blauwe 2). Of één van de spelers heeft 4 kruisjes als mislukte worp.

Qwixx Het Kaartspel review: onze mening

Het spel is erg eenvoudig en heerlijk interactief om te spelen, precies zoals we van Qwixx zelf gewend zijn. Hoewel Het Kaartspel er erg op lijkt op het basisspel, voelt het wel als een net wat meer tactisch spel. Je kunt de geluksfactor iets meer beperken doordat je keuzes maakt over welke kaarten je in jouw hand wilt nemen of juist weg wilt leggen. Van iedere kleur en kaart combinatie is er maar één in het spel, ook dat bevordert tactisch denken en het uitrekenen van kansen.

Qwixx Het Kaartspel is een losstaand of standalone spel. Je kan het daarnaast combineren met alle uitbreidingen en variaties aan scoreblokken op Qwixx.

Qwixx Het Kaartspel is te koop bij bol.com.

Qwixx Deluxe dobbelspel

Qwixx Deluxe
Qwixx Deluxe

Voor goede en succesvol gelanceerde spellen wordt wel vaker een ‘Deluxe’ variant uitgebracht, voor echte liefhebbers vaak een hebbedingetje. Zo is ook Qwixx Deluxe uitgebracht. In de basis is het spel identiek als het normale Qwixx dobbelspel.

Op het eerste gezicht is vooral de doos gewoon een stuk groter bij de deluxe variant. De box is zeker tweemaal zo groot, maar gelukkig zijn er meer verschillen. In de normale variant krijg je een blokje met scoreblaadjes. Maar in de deluxe versie krijg je hard karton gecoate kaartjes waar je oneindig gebruik van kan blijven maken, je kan ze makkelijk schoonvegen. Nou ja, echt oneindige levensduur zullen ze niet hebben. Klein nadeeltje hierbij is misschien dat je zelf achter stiften aan moet wanneer deze op zijn.

Deluxe scorebord
Deluxe scorebord

Verder is de binnenkant van het deksel bij de deluxe versie foam gecoat, dat kun je gebruiken als dobbelbodem. Dempt het geluid aanzienlijk, verder heeft het geen voordelen.

Qwixx Deluxe is te koop bij bol.com.

Qwixx Het Duel

Qwixx Het Duel
Qwixx Het Duel

Qwixx Het Duel is een losstaand spel (standalone) waar je het normale Qwixx spel niet voor nodig hebt. Het dobbelspel kan met twee personen gespeeld worden en heeft veel weg van het normale spel. Maar toch zijn er wat leuke mogelijkheden, zoals het stapelen van fiches wanneer je een nummer opnieuw dobbelt. Of je gaat de aanval aan door de fiche van jouw tegenstander te vervangen voor je eigen!

Het speelbord is identiek aan het scoreblad uit Qwixx, maar dan een stuk groter en van hard karton. Je maakt daar samen gebruik van en legt om beurten fiches in je eigen kleur op getallen die gedobbeld worden. Zoals gewend werk je ook hier van links naar rechts. Het kan dus zomaar zijn dat een fiche van je tegenstander nu in dezelfde rij komt te liggen.

Meer interactie door ‘duel’ mogelijkheden

De grote extra zit hem in de ‘duel’ mogelijkheid, er wordt wat extra competitie en interactie toegevoegd. Heb jij een fiche al in een rij liggen maar gooit jouw tegenstander hetzelfde getal? Dan krijgt hij de mogelijkheid om jouw fiche te vervangen voor zijn eigen fiche! Stel jij staat met een fiche op geel 4, en je tegenstander dobbelt de gele 4; dan mag deze zijn fiche vervangen voor een eigen fiche.

Het Duel speelbord
Het Duel speelbord

Maar ben jij op tijd en dobbel je al eerder opnieuw een gele vier? Dan mag je een tweede fiche bovenop je eerste fiche stapelen. Bijkomend voordeel is dat gestapelde fiches niet meer ingepikt mogen worden door je tegenstander. Wordt een fiche gelegd op een getal wat verder naar rechts ligt dan jouw stapel in de rij? Dan mag jij niet meer verder stapelen, maar je kunt natuurlijk een nieuwe stapel starten!

Net als in het basisspel eindigt Qwixx het Duel wanneer twee rijen afgesloten zijn (speler onafhankelijk) of wanneer een speler zijn vierde fiche legt als mislukte worp. Je krijgt punten voor het aantal fiches dat op het bord ligt, de fiches in stapels tellen hier bij op.

Een voordeel is dat er geen scoreblaadjes zijn, en er niets uitgeput raakt. Het speelbord is herbruikbaar door de fiches.

Qwixx Het Duel review: Wat is onze mening?

In eerste instantie denk je dat dit spel zo goed als hetzelfde is, maar daar verkeek ik me wel een klein beetje op. Het spel heeft veel weg, maar er is veel meer interactie. Wat ik zelf wel jammer vind is dat het spel nu nog maar met maximaal twee spelers te spelen is. Maar goed, het is niet voor niets een duel! Speel je altijd met twee personen? Dan zou ik zelf voor deze variant kiezen in plaats van Qwixx.

Qwixx: Het Duel is te bestellen bij bol.com.

Qwixx On Board

Qwixx On Board
Qwixx On Board

In de Qwixx On Board standalone versie wordt een speelbord met pionnen geïntroduceerd . De basis spelregels van Qwixx blijven in staat. Er komt echter een actie bij die de speler die aan de beurt is mag uitvoeren. De normale acties uit Qwixx, de puntentellingen en minpunten blijven in stand.

De derde actie die erbij komt is dat je nu in je beurt 1 tot 5 plekjes mag lopen op het nieuwe speelbord. Het vakje waar je pion uitkomt, mag je aankruisen op je scoreblad. Soms kan het dus wijs zijn om minder vakjes te verplaatsen. Daarnaast kun je bonuspunten scoren aan het einde van het spel. Hoe verder je pion staat, hoe meer bonuspunten je ontvangt.

Qwixx On Board is een standalone uitbreiding waarvoor je het originele basisspel niet benodigd hebt. Let op dat met maximaal 4 personen kunt spelen.

Qwixx Het Duel review: Wat is onze mening?

In eerste instantie dacht ik dat “On Board” een compleet spel zou zijn met speelbord, en dus meer een soort bordspel zou zijn. Dat is het echter niet: maar dat maakt het spel niet minder leuk. De echte nieuwe toevoeging is het speelbord met de extra actie die je in je beurt krijgt. Je moet echt extra opletten hoeveel stappen je moet zetten om de beste optie te krijgen. Je kunt via die weg soms mooie cijfers krijgen die je direct naast je bestaande kruisje mag invullen. Benieuwd naar onze uitgebreide review, lees dan verder in onze Qwixx On Board review.

Qwixx On Board is verkrijgbaar bij bol.com.

Benieuwd naar andere leuke dobbelspellen?

Bekijk onze top 10 leukste dobbelspellen!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie