Qwixx, snel dobbelspel voor de hele familie

Je bekijkt nu Qwixx, snel dobbelspel voor de hele familie
Qwixx basisspel

Hoewel Qwixx een klein en simpel spelletje lijkt met slechts zes dobbelstenen en een scoreblok, is het echt wel een leuke bezigheid! Waarom? het is ongelooflijk verslavend! Ben je eenmaal met dit spelletje begonnen, dan wil je door blijven gaan, en door, en door. Een echt succesje van uitgever White Goblin Games.

Wat vinden wij van Qwixx?

Als je Qwixx een potje gespeeld hebt, snap je direct waarom eenvoudig ook heel leuk en spannend kan zijn. Inclusief toelichting van de spelregels ben je niet langer dan een kwartiertje bezig, en toch ben je goed vermaakt! Ieder een pen, scoreblaadje en dobbelen maar. Leuk om tussendoor te spelen, als afwisseling tijdens een gezellige bordspelavond.

Hoewel je natuurlijk altijd geluk moet hebben bij een dobbelspel, is een klein beetje inzicht en slimme keuzes maken een nodige factor om te winnen. Het heeft wel wat weg van Yahtzee, maar dan met het element dat je bij iedere worp aan de beurt bent en slimme keuzes moet maken. Dat maakt het alleen maar spannender.

Heel veel verschillende Qwixx uitbreidingen

En de ene is nog leuker dan de andere. Benieuwd wat voor mogelijkheden er zijn om Qwixx nog spannender te maken? Ik probeerde alle versies waardoor jij nu makkelijker kunt kiezen wat jou aanspreekt. Lees maar eens mee: Alle versies van Qwixx uitgeprobeerd.

Alle versies van Qwixx
Alle versies van Qwixx

Spelinformatie

Uitgever: White Goblins Games
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Geschikt vanaf 8 jaar en ouder
Speelduur van 15 minuten.

Meermaals in de prijzen gevallen bij spelverkiezingen

In 2013 werd Qwixx in Duitsland genomineerd voor Spiel des Jahres, een hele belangrijke spellenprijs. Kort daarna werd dit spel ook in ons eigen land genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013 in de categorie 9 tot 11 jaar. Het jaar erna was het opnieuw raak als winnaar Nederlandse Spellenprijs 2014.

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

Hoe speel je Qwixx?

Qwixx is z’n spelletje dat je gewoonweg binnen een paar minuten kan uitleggen. Misschien is twee minuten wat snel voor alle details, maar het spelmechanisme zelf gaat gewoon vanzelf. Ideaal om tussendoor op tafel te zetten!

Wat Qwixx wel extra leuk maakt, is dat je bij iedere beurt, ongeacht de speler, toch weer zelf aan de beurt bent. Want als iemand dobbelt, ben jij ook degene die aan de beurt is.

Het is jouw doel om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op je scoreblad. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten. En hoe meer punten, hoe groter de kans dat jij wint.

Iedere speler krijgt een scoreblad met daarop vier gekleurde rijen met punten. Rood en geel lopen van 2 tot 12. En groen en blauw starten bij 12 en gaan door tot 2.

Laten we beginnen

Als eerste stap mag de startspeler dobbelen met de twee witte en vier gekleurde dobbelstenen.

Stap 2: De combinatie van de witte dobbelstenen is voor alle spelers, stel de dobbelstenen geven waarde 3 en 6 (totaal 9), dan mag een kruisje gezet worden in één van de rijen met op waarde 9. Het is overigens niet verplicht om een kruisje te zetten, je mag er ook voor kiezen om te passen. Maar je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk punten halen, en meer kruisjes betekent meer punten!

Stap 3: De speler die gedobbeld heeft kiest één waarde van de witte dobbelstenen en combineert deze met de waarde van één van de gekleurde dobbelsteen. De gecombineerde waarde mag de speler doorstrepen in de rij gelijk aan de kleur van de dobbelsteen.

Dat is alles! De dobbelstenen gaan door naar de volgende speler.

Een mislukte worp en strafpunten: Als het voor de speler die gedobbeld heeft niet lukt om een kruisje te zetten, bijvoorbeeld omdat hij niet kan, dan is hij verplicht een kruisje te zetten bij mislukte worp. Dit kan in totaal vier keer, en levert per kruisje vijf strafpunten op.

Kruisjes moeten altijd van links naar rechts gezet worden

Belangrijk is dat de kruisjes altijd van links naar rechts gezet moeten worden. Dus stel je kruist als eerste de 7 weg in de groene rij. Dan weet je dat je nooit meer de getallen 12, 11, 10, 9 en 8 die links staan mag wegstrepen in deze rij. Je mag wel een getal overslaan, na de groene 7 streep je de groene 5 bijvoorbeeld weg.

Het slimste is daardoor om getallen zo ver mogelijk naar links op je scoreblad aan te kruisen. Al kun je hier redelijk tactisch mee spelen, en er zijn allerlei tactieken om te winnen. Soms werkt snelheid in één rij, probeer het maar eens.

Rijen afsluiten en de dobbelstenen uit het spel halen

Iedere laatste getal in de rijen is verbonden met een slotje. Als die bereikt wordt in een willekeurige kleur, dan gaat de rij op slot en wordt die dobbelsteen uit het spel gehaald. Als voorwaarde moet je wel minimaal 5 kruisjes gezet hebben in die rij. Het laatste getal is dus altijd het 6e kruisje in een rij. Ben jij de speler die een rij afsluit, dan zet je een kruis door het slotje en krijg je één bonuspunt.

Einde van een spelletje Qwixx en punten tellen

Het spel is afgelopen wanneer er twee rijen op slot zijn, of wanneer iemand de 4e mislukte worp moet aankruisen. Vervolgens is het tellen geblazen en is de winnaar bekent.

Per rij kijk je hoeveel kruisjes je hebt gezet. Heb je in de rode rij 5 kruisjes? Dan krijg je daarvoor 15 punten. Het totaal van de vier gekleurde rijen tel je op, min het aantal strafpunten van 5 per mislukte worp, en je hebt je eindtotaal. Degene met de meeste punten is de winnaar van Qwixx!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie