Qwixx, snel dobbelspel voor de hele familie

Je bekijkt nu Qwixx, snel dobbelspel voor de hele familie
Qwixx

White Goblins Games kwam in 2013 naar buiten met dobbelspel Qwixx. Hoewel Qwixx een klein en simpel spelletje is, met slechts zes dobbelstenen en een scoreblok, is het toch echt wel een leuke bezigheid. En daarnaast overigens verslavende bezigheid, ben je eenmaal met dit spelletje begonnen, dan wil je door blijven gaan. Een succesje van uitgever White Goblins Games, laten we maar eens kijken waarom dit spelletje zo populair is!

Uitgever: White Goblins Games
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Geschikt vanaf 8 jaar en ouder
Speelduur van 15 minuten.

Qwixx meermaals in de prijzen voor beste spel

De jury van verschillende prijzen vond dat blijkbaar ook. In 2013 werd dit spel in Duitsland genomineerd voor Spiel des Jahres. Kort daarna werd dit spel ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013 in de categorie 9 tot 11 jaar. Het jaar erna was het opnieuw raak als winnaar Nederlandse Spellenprijs 2014. Dat beloofd wat! Laten we eens kijken.

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

Hoe speel je Qwixx?

Qwixx is z’n spelletje dat je gewoonweg binnen een paar minuten kan uitleggen. Misschien is twee minuten wat snel voor alle details, maar het spelmechanisme zelf gaat gewoon vanzelf. Ideaal dus om tussendoor op tafel te zetten, ook met minder fervente bordspelers!

Wat Qwixx wel extra leuk maakt, is dat je bij iedere beurt, ongeacht de speler, toch weer zelf aan de beurt bent. Want als iemand dobbelt, ben jij ook degene die aan de beurt is.

Het is jouw doel om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op je scoreblad. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten. En hoe meer punten, hoe groter de kans dat jij wint.

Iedere speler krijgt een scoreblad met daarop vier gekleurde rijen met punten. Rood en geel lopen van 2 tot 12. En groen en blauw starten bij 12 en gaan door tot 2.

Stap 1: De startspeler dobbelt gelijktijdig met de twee witte en vier gekleurde dobbelstenen.

Speelgoed van het Jaar 2022

Stap 2: De combinatie van de witte dobbelstenen is voor alle spelers, stel de dobbelstenen geven waarde 3 en 6 (totaal 9), dan mag een kruisje gezet worden in één van de rijen met op waarde 9. Het is overigens niet verplicht om een kruisje te zetten, je mag er ook voor kiezen om te passen. Maar je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk punten halen, en meer kruisjes betekent meer punten!

Stap 3: De speler die gedobbeld heeft kiest één waarde van de witte dobbelstenen en combineert deze met de waarde van één van de gekleurde dobbelsteen. De gecombineerde waarde mag de speler doorstrepen in de rij gelijk aan de kleur van de dobbelsteen.

Dat is alles! De dobbelstenen gaan door naar de volgende speler.

Een mislukte worp en strafpunten: Als het voor de speler die gedobbeld heeft niet lukt om een kruisje te zetten, bijvoorbeeld omdat hij niet kan, dan is hij verplicht een kruisje te zetten bij mislukte worp. Dit kan in totaal vier keer, en levert per kruisje vijf strafpunten op.

Kruisjes moeten altijd van links naar rechts gezet worden

Er is wel één belangrijke regel dat de kruisjes altijd van links naar rechts gezet moeten worden. Dus stel je kruist als eerste de 7 weg in de groene rij. Dan weet je van tevoren al zeker dat je nooit meer de getallen 12, 11, 10, 9 en 8 kan wegstrepen in de groene rij.

Wat wel mag, is getallen overslaan in een rij. Bijvoorbeeld na de groene 7 kruis je de groene 5 weg. De groene 6 mag vervolgens niet meer weggestreept worden. Maar pas wel op, het aantal getallen aan de rechterkant wordt daardoor steeds minder.

Dobbel je een hoog getal? Dan doe je er slim aan om in een groene of blauwe rij te beginnen. Anders blijven er door deze regel maar heel weinig opties over in de rode en gele rij.

Rijen afsluiten en de dobbelstenen uit het spel halen

Iedere laatste getal in de rijen is verbonden met een slotje. Als die bereikt wordt in een willekeurige kleur, dan gaat de rij op slot en wordt die dobbelsteen uit het spel gehaald. Als voorwaarde moet je wel minimaal 5 kruisjes gezet hebben in die rij. Het laatste getal is dus altijd het 6e kruisje in één rij.

Ben jij de speler die een rij afsluit, dan zet je een kruis door het slotje en krijg je één bonuspunt.

Einde van een spelletje Qwixx en punten tellen

Het spel is afgelopen wanneer er twee rijen op slot zijn, of wanneer iemand de 4e mislukte worp moet aankruisen. Vervolgens is het tellen geblazen en is de winnaar bekent.

Per rij kijk je hoeveel kruisjes je hebt gezet. Heb je in de rode rij 5 kruisjes? Dan krijg je daarvoor 15 punten. Het totaal van de vier gekleurde rijen tel je op, min het aantal strafpunten van 5 per mislukte worp, en je hebt je eindtotaal. Degene met de meeste punten is de winnaar van Qwixx!

Wat vinden wij van Qwixx?

Als je Qwixx een potje gespeeld hebt, snap je direct waarom eenvoudig ook heel leuk en spannend kan zijn. Inclusief toelichting van de spelregels ben je niet langer dan een kwartiertje bezig, en toch ben je goed vermaakt! Ieder een pen, scoreblaadje en dobbelen maar. Leuk om tussendoor te spelen, als afwisseling tijdens een gezellige bordspelavond.

Hoewel je natuurlijk altijd geluk moet hebben bij een dobbelspel, is een klein beetje inzicht en slimme keuzes maken een nodige factor om te winnen. Het heeft wel wat weg van Yahtzee, maar dan met het element dat je bij iedere worp aan de beurt bent en slimme keuzes moet maken. Dat maakt het alleen maar spannender.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie