Skye: breng je eiland tot bloei bordspel review

Je bekijkt nu Skye: breng je eiland tot bloei bordspel review
Skye: breng je eiland tot bloei
Skye bordspel
Skye bordspel

Skye is een gevarieerd bied- en legspel. Je probeert voor jouw stam in Schotland het mooiste stukje land te veroveren. Je probeert zo goed mogelijk te bieden op de door jouw getrokken landtegels, waarmee je uiteindelijk je land uitbreid. het spel is interactief en wordt lekker vlot gespeeld. Toch kent het meer dan genoeg diepgang met tactische keuzes om jouw tegenstander te slim af te zijn. Laten we eens beginnen! Zal het jou lukken om de meeste punten te behalen en heerser van het eiland te worden?

Alvast weten wat wij van Skye vinden? Dit is onze mening in het kort

  • Ieder spel is uniek door de 16 wisselende scoretegels. De herspeelbaarheid is daardoor goed.
  • Skye is een eenvoudig te leren spel met snelle rondes. Je kunt dit spel prima binnen 45 minuten spelen.
  • Interactie tussen de spelers is leuk door het unieke koop- en bied systeem.
  • Voortbouwen aan je eigen land, om zo steeds meer punten en inkomsten te generen.
  • Niet duur en veel spelplezier!

Spelinformatie

Auteur: Alexander Pfister en Andreas Pelikan
Uitgever: 999Games
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Geschikt vanaf 8 jaar en ouder
Speelduur van 60 minuten.

Een eigen uniek bied- en legsysteem

Skye lijkt op het eerste gezicht wel wat weg te hebben van het bordspel Carcassonne, waarbij je tegels op de juiste manier aan elkaar probeert te leggen en zoveel mogelijk punten probeert te halen. Toch is die vergelijking niet terecht, want Skye blijkt na even spelen een totaal ander spel te zijn. Weliswaar leg je ook wel tegels aan om het land uit te breiden, maar dit doen alle spelers aan een afzonder gebied. In tegenstelling tot Carcassonne, waar iedereen aan één gebied bouwt. Verder score je op een andere manier punten, en is er een systeem met munten om tegels te verkrijgen.

De startopstelling van het Skye

Je bouwt in Skye aan je eigen stuk land, ieder speelt dus eigenlijk voor zich. De spelers krijgen ieder de eerste tegel van het eigen koninkrijk, het kasteel. Verder krijgen ze ieder een eigen zichtscherm en aflegbijltje.

In het algemeen is er het speelbord waarop de punten worden bijgehouden middels een scorespoor. De rondes worden bijgehouden met een zwarte marker en de vier van de 16 scoretegels. Daarop komen we zo nog even terug.

Verder is er de bank die alle munten met waarde 1, 2, 5 en 10 bewaard, de spelers krijgen hier munten van op het moment dat inkomsten worden betaald. Als laatste is er een zak waarin alle landtegels zitten. Iedere speler krijgt er hiervan 3 per ronde.

Het spelbord van Skye heeft een voor- en achterkant, geschikt voor twee tot vier spelers en de ander voor 5 spelers. Het bord voor 5 spelers heeft één ronde minder, waardoor de speelbaarheid niet te lang en complex wordt.

Hoe werkt een spelronde in Skye?

Wanneer je speelt met 2 tot 4 spelers, bestaat Skye uit 6 spelronden. Iedere ronde bestaat uit 6 stappen die opnieuw herhaald worden.

Stap 1: Inkomsten verkrijgen

Je ontvangt de inkomsten verkregen in jouw eigen koninkrijk. Je kasteel zelf levert 5 munten op, iedere opslaglocatie met vaten die verbonden is via de wegen aan het kasteel levert één extra munt op. In de eerste ronde hebben de spelers alleen een kasteel, iedere speler krijgt daarom 5 munten.

Vanaf ronde 3 kunnen de spelers ook nog extra inkomsten verdienen. Dit is af te lezen op het spelbord. In ronde 3 krijgt je voor iedere speler die vóór jou staat op het scorespoor één munt extra. Juist dit zorgt ervoor dat spelers die achterlopen weer goed bij kunnen komen.

Inkomsten door vaten
Inkomsten door vaten

Het geld zelf houdt je verborgen achter jouw zichtscherm, zodat anderen niet weten over hoeveel munten je in totaal beschikt.

Stap 2: Het trekken van de tegels en bepalen van de prijs

Iedere speler trekt drie landtegels uit de zak en legt deze in het zicht voor de andere spelers naast elkaar neer. Nu komt de stap dat jij gaat bepalen wat je wilt betalen voor de tegels, en welke tegel je wilt afleggen door gebruik te maken van de bijl. Dit doe je door blind achter je zichtschermpje de waarde in munten neer te leggen die jij zelf wil betalen per tegel. Alle spelers doen dit voor de eigen getrokken tegels. Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk rekening te houden met de scoretegel die in deze ronde van toepassing is.

Bieden in Skye
Bieden in Skye

Het is slim om wat munten apart te houden en niet alles in te leggen op je eigen tegels. Anders kun je tijdens stap 4 heel lastig tegels kopen van andere spelers.

Stap 3: Alle tegels afleggen met de bijl

De spelers maken gelijktijdig aan elkaar zichtbaar welke tegels weggelegd moeten worden door het zichtscherm op te tillen. Alle tegels waarbij een bijl ligt, doen niet mee en gaan terug in de zak.

Stap 4: Tegels kopen

De speler met de startfiche start met het kopen van een tegel bij één van de andere spelers. Als je een interessante tegel ziet en deze graag wilt kopen, betaal je de hoeveelheid munten die de andere speler in stap 2 bij deze tegel heeft gelegd. Je pakt de tegel en overhandigd de munten.

Stap 5: Tegels aan je land verbinden

Alle tegels die niet gekocht zijn moeten nu door de spelers zelf worden gekocht, de munten hiervan gaan naar de bank. De tegels mogen nu gelegd wordt aan het eigen koninkrijk. Dat aanleggen gaat heel simpel, graszijde aan graszijde, bergzijde aan bergzijde en water aan water. Het is niet verplicht om de weggetjes door te laten lopen. Wenselijk is dat wel, om uiteindelijk meer inkomsten te krijgen doordat de tonnetjes met +1 inkomsten dan verbonden zijn aan het kasteel.

Stap 6: Punten tellen en ronde afronden

Alle spelers krijgen nu overwinningspunten, dit is afhankelijk van waar de ronde marker staat. Aangezien we in de eerste ronde zitten, staat de zwarte marker op de eerste stap. Hier is het blauwe vaandeltje zichtbaar met een A, dit betekent dat scoreraam A van toepassing is. De spelers tellen de punten die van toepassing zijn en verplaatsen de markers op het scorespoor.

Bij het eindigen van de ronde, wordt de zwarte marker één stap verplaatst. De volgende ronde start opnieuw bij stap 1.

Unieke scores, ieder spel opnieuw

16 unieke scoretegels
16 unieke scoretegels

Erg leuk bedacht zijn de scoretegels, hier zitten er in totaal 16 van in de doos. Er worden er willekeurig 4 getrokken en in de scoreramen gelegd om te gebruiken tijdens het spel. Afhankelijk van de ronde waar je in bent, kunnen er op een bepaalde manier punten behaald worden. In ronde 1 is dat met scoreraam A. In ons voorbeeld is dat één punt per schaap. Terwijl je in ronde 5 zowel met A, C en D punten kunt behalen. In ons voorbeeld is D bijvoorbeeld afgesloten stukken rotsgebied.

Skye speelbord
Skye speelbord

Einde van het spel

In Skye maak je tot het allerlaatste moment kans om te winnen. Aan het einde van de 6 rondes kun je dus alsnog een kans maken. Je krijgt allereerst per 5 minuten in je bezit één extra punt. Maar dan zijn we er nog niet, want er zijn ook bonuspunten te behalen met de perkamentrollen die op sommige landtegels staan.

Afgesloten rotsgebied
Afgesloten rotsgebied

Perkamentrollen geven zelf aan waarvoor ze punten opleveren. Bijvoorbeeld één punt per twee landtegels met tonnen. Of bijvoorbeeld één punt per twee schapen. De perkamentrollen kunnen verdubbelen in waarde wanneer ze zich in een afgesloten gebied bevinden. Bijvoorbeeld een afgesloten rotsgebied.

De optelsom van al deze punten bepalen wie de winnaar is van Skype.

Speelgoed van het jaar in 2016

In categorie 12 jaar en ouder werd Skye genomineerd. De mening van de jury daarbij:

“Een boeiend en leuk tegellegspel dat spannend is tot het laatste moment. Gokken, bluffen en uiteindelijk is een verrassende wending op het laatst nog mogelijk: wachten, wachten, wachten en dan toeslaan”.

Onze mening over Skye

Wat betreft tactisch en strategisch spelen is er diepgang, maar dit is zeer toegankelijk. De keuzes komen iedere ronde opnieuw terug en zetten je steeds weer aan het nadenken over jouw eigen tegels en die van je tegenstanders. Hoe verdeel je de munten tactisch zodat andere spelers toch aardig in de buidel moeten tasten om jouw tegels te bemachtigen? En jij per slot van rekening die munten mag incasseren. En welke tegels zijn interessant zodat ik in de komende ronde misschien wel extra punten kan pakken? Welke tegels willen mijn tegenstanders beslists kopen? Meer dan genoeg diepgang zodat het niet aanvoelt als een geluksspel over welke tegel je trekt, en toch niet complex te noemen.

Skye is een spel wat door iedereen gespeeld kan worden. Geen ingewikkelde spelregels waar je uren op moet turen voordat je ze begrijpt. Gewoon beginnen met spelen, al snel volgt de rest. Die spelregels gebruik je vooral als naslagwerk voor wat details. Sluit er iemand nieuws aan? Ook dan gaat het vanzelf. Spelenderwijs is na één ronde duidelijk hoe het spel werkt.

Zelf vind ik het ontzettend leuk om je land met tegels op te bouwen, en zo steeds meer inkomsten en punten per ronde weet te genereren. Volgens mij zou het heel leuk zijn als er nog een paar rondes toegevoegd worden aan het spel. Misschien wel in de vorm van een uitbreiding? Wie weet…

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie