Skye: breng je eiland tot bloei bordspel review

Je bekijkt nu Skye: breng je eiland tot bloei bordspel review
Skye: breng je eiland tot bloei

Skye is een heel gevarieerd bied- en legspel. Je probeert voor jouw stam in Schotland het mooiste stukje land te veroveren. Je probeert zo goed mogelijk te bieden op de door jouw getrokken landtegels, waarmee je uiteindelijk je land uitbreid. Skye is een interactief en vlot gespeeld spel, wat ook heel toegankelijk is voor kinderen. En toch voldoende diepgang heeft met tactische keuzes om jouw tegenstanders te slim af te zijn. Lukt het jou om de meeste punten te behalen en heerser van het eiland te worden?

Auteur: Alexander Pfister en Andreas Pelikan
Uitgever: 999Games
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Geschikt vanaf 8 jaar en ouder
Speelduur van 60 minuten.

Skye is te koop bij bol.com en 999 Games.

Een eigen uniek bied- en legsysteem

Skye lijkt op het eerste gezicht wel wat weg te hebben van het bordspel Carcassonne, waarbij je tegels op de juiste manier aan elkaar probeert te leggen en zoveel mogelijk punten probeert te halen. Toch is die vergelijking niet terecht, want Skye blijkt na even spelen een totaal ander spel te zijn. Weliswaar leg je ook wel tegels aan om het land uit te breiden, maar dit doen alle spelers aan een afzonder gebied. In tegenstelling tot Carcassonne, waar iedereen aan één gebied bouwt. Verder score je op een andere manier punten, en is er een systeem met munten om tegels te verkrijgen.

De startopstelling van het Skye

Je bouwt in Skye aan je eigen stuk land, ieder speelt dus eigenlijk voor zich. De spelers krijgen ieder de eerste tegel van het eigen koninkrijk, het kasteel. Verder krijgen ze ieder een eigen zichtscherm en aflegbijltje.

In het algemeen is er het speelbord waarop de punten worden bijgehouden middels een scorespoor. De rondes worden bijgehouden met een zwarte marker en de vier van de 16 scoretegels. Daarop komen we zo nog even terug.

Verder is er de bank die alle munten met waarde 1, 2, 5 en 10 bewaard, de spelers krijgen hier munten van op het moment dat inkomsten worden betaald. Als laatste is er een zak waarin alle landtegels zitten. Iedere speler krijgt er hiervan 3 per ronde.

Het spelbord van Skye heeft een voor- en achterkant, geschikt voor twee tot vier spelers en de ander voor 5 spelers. Het bord voor 5 spelers heeft één ronde minder, waardoor de speelbaarheid niet te lang en complex wordt.

Speelgoed van het Jaar 2022

Hoe werkt een spelronde in Skye?

Wanneer je speelt met 2 tot 4 spelers, bestaat Skye uit 6 spelronden. Iedere ronde bestaat uit 6 stappen die opnieuw herhaald worden.

Stap 1: Inkomsten verkrijgen

Je ontvangt de inkomsten verkregen in jouw eigen koninkrijk. Je kasteel zelf levert 5 munten op, iedere opslaglocatie met vaten die verbonden is via de wegen aan het kasteel levert één extra munt op. In de eerste ronde hebben de spelers alleen een kasteel, iedere speler krijgt daarom 5 munten.

Vanaf ronde 3 kunnen de spelers ook nog extra inkomsten verdienen. Dit is af te lezen op het spelbord. In ronde 3 krijgt je voor iedere speler die vóór jou staat op het scorespoor één munt extra. Juist dit zorgt ervoor dat spelers die achterlopen weer goed bij kunnen komen.

Inkomsten door vaten
Inkomsten door vaten

Het geld zelf houdt je verborgen achter jouw zichtscherm, zodat anderen niet weten over hoeveel munten je in totaal beschikt.

Stap 2: Het trekken van de tegels en bepalen van de prijs

Bieden in Skye
Bieden in Skye

Iedere speler trekt drie landtegels uit de zak en legt deze in het zicht voor de andere spelers naast elkaar neer. Nu komt de stap dat jij gaat bepalen wat je wilt betalen voor de tegels, en welke tegel je wilt afleggen door gebruik te maken van de bijl. Dit doe je door blind achter je zichtschermpje de waarde in munten neer te leggen die jij zelf wil betalen per tegel. Alle spelers doen dit voor de eigen getrokken tegels. Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk rekening te houden met de scoretegel die in deze ronde van toepassing is.

Het is slim om wat munten apart te houden en niet alles in te leggen op je eigen tegels. Anders kun je tijdens stap 4 heel lastig tegels kopen van andere spelers.

Stap 3: Alle tegels afleggen met de bijl

De spelers maken gelijktijdig aan elkaar zichtbaar welke tegels weggelegd moeten worden door het zichtscherm op te tillen. Alle tegels waarbij een bijl ligt, doen niet mee en gaan terug in de zak.

Stap 4: Tegels kopen

De speler met de startfiche start met het kopen van een tegel bij één van de andere spelers. Als je een interessante tegel ziet en deze graag wilt kopen, betaal je de hoeveelheid munten die de andere speler in stap 2 bij deze tegel heeft gelegd. Je pakt de tegel en overhandigd de munten.

Stap 5: Tegels aan je land verbinden

Alle tegels die niet gekocht zijn moeten nu door de spelers zelf worden gekocht, de munten hiervan gaan naar de bank. De tegels mogen nu gelegd wordt aan het eigen koninkrijk. Dat aanleggen gaat heel simpel, graszijde aan graszijde, bergzijde aan bergzijde en water aan water. Het is niet verplicht om de weggetjes door te laten lopen. Wenselijk is dat wel, om uiteindelijk meer inkomsten te krijgen doordat de tonnetjes met +1 inkomsten dan verbonden zijn aan het kasteel.

Stap 6: Punten tellen en ronde afronden

Speelgoed van het Jaar 2022

Alle spelers krijgen nu overwinningspunten, dit is afhankelijk van waar de ronde marker staat. Aangezien we in de eerste ronde zitten, staat de zwarte marker op de eerste stap. Hier is het blauwe vaandeltje zichtbaar met een A, dit betekent dat scoreraam A van toepassing is. De spelers tellen de punten die van toepassing zijn en verplaatsen de markers op het scorespoor.

Bij het eindigen van de ronde, wordt de zwarte marker één stap verplaatst. De volgende ronde start opnieuw bij stap 1.

Unieke scores, ieder spel opnieuw

16 unieke scoretegels
16 unieke scoretegels

Erg leuk bedacht zijn de scoretegels, hier zitten er in totaal 16 van in de doos. Er worden er willekeurig 4 getrokken en in de scoreramen gelegd om te gebruiken tijdens het spel. Afhankelijk van de ronde waar je in bent, kunnen er op een bepaalde manier punten behaald worden. In ronde 1 is dat met scoreraam A. In ons voorbeeld is dat één punt per schaap. Terwijl je in ronde 5 zowel met A, C en D punten kunt behalen. In ons voorbeeld is D bijvoorbeeld afgesloten stukken rotsgebied.

Skye speelbord
Skye speelbord

Einde van het spel

In Skye maak je tot het allerlaatste moment kans om te winnen. Aan het einde van de 6 rondes kun je dus alsnog een kans maken. Je krijgt allereerst per 5 minuten in je bezit één extra punt. Maar dan zijn we er nog niet, want er zijn ook bonuspunten te behalen met de perkamentrollen die op sommige landtegels staan.

Afgesloten rotsgebied
Afgesloten rotsgebied

Perkamentrollen geven zelf aan waarvoor ze punten opleveren. Bijvoorbeeld één punt per twee landtegels met tonnen. Of bijvoorbeeld één punt per twee schapen. De perkamentrollen kunnen verdubbelen in waarde wanneer ze zich in een afgesloten gebied bevinden. Bijvoorbeeld een afgesloten rotsgebied.

De optelsom van al deze punten bepalen wie de winnaar is van Skype.

Speelgoed van het jaar in 2016

Skye is in 2016 genomineerd als speelgoed van het jaar in de categorie 12 jaar en ouder. De mening van de jury:

“Een boeiend en leuk tegellegspel dat spannend is tot het laatste moment. Gokken, bluffen en uiteindelijk is een verrassende wending op het laatst nog mogelijk: wachten, wachten, wachten en dan toeslaan”.

Onze mening over Skye

Wat betreft tactisch en strategisch spelen is er diepgang, maar dit is zeer toegankelijk en al zeker niet overdreven. De keuzes komen iedere ronde opnieuw terug en zetten je steeds weer aan het nadenken over jouw eigen tegels en die van je tegenstanders. Hoe verdeel je de munten tactisch zodat andere spelers toch aardig in de buidel moeten tasten om jouw tegels te bemachtigen? En jij per slot van rekening die munten mag incasseren. En welke tegels zijn interessant zodat ik in de komende ronde misschien wel extra punten kan pakken? Welke tegels willen mijn tegenstanders beslists kopen? Meer dan genoeg diepgang zodat het niet aanvoelt als een geluksspel over welke tegel je trekt, en toch zeker niet complex te noemen.

Skye is een spel wat door iedereen gespeeld kan worden. Geen overdreven ingewikkelde regels waarvoor je eerst anderhalf uur moet turen in de spelregels. Je begint gewoon met spelen, en komt er al snel achter dat die spelregels bijna alleen nodig zijn als naslagwerk voor wat details. Ook als er een nieuw iemand aanschuift om mee te spelen gaat dit vanzelf. Spelenderwijs is na één ronde eigenlijk al duidelijk hoe het spel werkt.

Zelf vind ik het ontzettend leuk om je land met tegels op te bouwen, en zo steeds meer inkomsten en punten per ronde weet te genereren. Volgens mij zou het heel leuk zijn als er nog een paar rondes toegevoegd worden aan het spel. Misschien wel in de vorm van een uitbreiding voor Skye? Wie weet…

In het kort

  • Skye is een eenvoudig te leren spel met snelle rondes. Je kunt dit spel prima binnen de 45 minuten spelen.
  • Ieder spel is uniek door de 16 wisselende scoretegels. Skye kan daardoor goed herspeeld worden.
  • Interactie tussen de spelers is leuk door het unieke koop- en bied systeem.
  • Voortbouwen aan je eigen land, om zo steeds meer punten en inkomsten te generen.
  • Niet duur en veel spelplezier!
Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie