Imhotep spel review: tactisch bordspel voor de hele familie

Je bekijkt nu Imhotep spel review: tactisch bordspel voor de hele familie
Imhotep review

Een fantastisch thema is gekozen voor bordspel Imhotep. Architectuur, bouwwerken en constructies, dat is waar het om draait in Imhotep. In deze review ga jij lezen of Imhotep net zo fantastisch is als het gekozen thema en de vormgeving van dit spel. Als we puur uitgaan op de nominaties die Imhotep heeft verkregen, zou dat wel goed moeten zetten. Zo werd het onder andere genomineerd voor de spellenprijzen Spiel Des Jahres in 2016 en de Nederlandse Spellenprijs 2017 in categorie familie.

Imhotep
Imhotep

In deze spel review over Imhotep geven we jou onze mening over dit bordspel. Dan kun jij zelf bepalen of Imhotep voor jou de moeite waard is.

Imhotep: Architect van Egypte
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 40 minuten speeltijd (met 2 in 15-20 minuten!)
Uitgever White Goblin Games

Imhotep is te bestellen bij bol.com.

Het doel van Imhotep

Imhotep, met ondertitel Architect van Egypte, geeft natuurlijk al een tipje van de sluier. In Imhotep draait het om het opbouwen van bouwwerken waarmee de meeste punten behaald kunnen worden. Waarbij het niet alleen gaat om de meeste blokjes op een bouwwerk, maar ook hoe deze precies geplaatst worden. Sommige posities en constructies leveren je nou eenmaal meer punten op dan anderen. Je probeert daarnaast versieringskaarten en standbeeldkaarten te verzamelen, die aan het einde van het spel je fors wat extra punten kunnen opleveren.

Je speelt in totaal 6 speelronden. Waarbij spelers steeds de mogelijkheid krijgen om stenen te verkrijgen via de steengroeve, schepen te beladen met blokjes en schepen verplaatst worden naar bouwplaatsen om blokken te bouwen. Die acties probeer je in een zo goed mogelijke volgorde uit te voeren, waardoor je de speler bent die aan het einde van het spel de meeste punten weet te verzamelen!

Wat zit er in de doos?

De doos en het uitpakken van de doos is in ieder geval heel plezierig geweest voor mij. De doos zelf is gewoon al mooi vormgegeven en datzelfde kan ik melden over de inhoud ervan. Gaaf die houten blokjes!

  • 120 stenen (30 per kleur, zwart, wit, bruin en grijs)
  • 5 bouwplaatsborden (met voor en achterzijde voor meerdere varianten!)
  • 1 scorebord
  • 8 verschillende schepen
  • 4 voorraadtegels (in de kleuren zwart, wit, bruin en grijs)
  • 21 rondekaarten
  • 34 marktkaarten (blauwe, groene, paarse en rode)
  • En de spelregels

De spelregels van Imhotep

De spelregels van Imhotep doornemen is geen kunst. Gelukkig is het goed gelukt om de regels overzichtelijk en compact te houden. Best belangrijk om plezierig te starten met een nieuw spel. De eerste 4 bladzijden geven een goed overzicht van de spelregels, van spelopzet tot einde van het spel en de puntentelling. Dan zijn er nog 6 bladzijden waarin de bouwplaatsen voor de A en B zijde worden toegelicht en wordt een alternatief scenario ‘De wraak van de farao’ toegelicht. Als laatste worden op de achterzijde van het boekje alle marktkaarten omschreven.

Voorbereidingen van een spel Imhotep

Het voorbereiden en het opzetten van een spel voor drie spelers gaat als volgt. De vijf bouwplaatsborden worden klaargelegd met de A-zijde naar boven toe. Het scorebord, de schepen en de marktkaarten worden daarnaast op tafel gelegd. Dan worden de rondenkaarten erbij genomen, er zijn in totaal 3 setjes rondenkaarten (2 speler, 3 speler, 4 speler setje). Je legt één kaart weg uit het setje wat je gebruikt.

Iedere speler kiest een eigen kleur en neemt daarvoor de bijbehorende voorraadtegel. De 30 blokjes in spelerskleuren worden naast de speelborden klaargelegd, deze vormen de steengroeve. De startspeler neemt 2 blokjes op zijn voorraadtegel, de tweede speler 3 blokjes en de derde speler 4 blokjes. Een vierde speler zou 5 blokjes op zijn voorraadtegel mogen nemen.

En dat is de opzet die we gebruiken. De spelopzet voor drie spelers ziet er dan als volgt uit:

Imhotep spelopzet
Imhotep spelopzet

6 speelrondes waarin punten te verdienen zijn

Je gebruikt in een spel Imhotep 6 rondenkaarten, aan het begin van een ronde neem je steeds de eerstvolgende rondenkaart. Op z’n kaart staat aangegeven welke 4 schepen in deze speelronde meedoen. Als voorbeeld kan het bijvoorbeeld een schip met 4 vakken, een schip met 3 vakken en twee schepen met 2 vakken zijn. Die vakken stellen de laadruimtes van de schepen voor die met blokjes beladen kunnen worden.

Imhotep bootjes
Imhotep bootjes

Ieder schip heeft een eigen verplichte aantal vakjes die beladen moeten zijn voordat het schip mag gaan varen om de blokken te gebruiken in bouwwerken. Daardoor kan het soms slim zijn om een klein schip te gebruiken, want dat mag met één blokje al varen. Zo kun je mooi de eerste zijn om aan één van de bouwwerken je blok aan te leggen. Want per ronde, mag slechts één schip per bouwplaats aanleggen.

Tijdens een spelersbeurt mag één actie uitgekozen worden

Dat wil echter niet altijd meevallen. Want de speler die aan de beurt is mag slechts één actie uitvoeren. Er mag gekozen worden uit de volgende vier acties:

  • Nieuwe stenen nemen: 3 nieuwe stenen nemen uit de steengroeve en deze op de eigen voorraadtegel plaatsen.
  • Schip beladen: 1 steen van de eigen voorraadtegel op een schip beladen
  • Schip naar een bouwplaats varen: om vervolgens de blokjes te mogen gebruiken om te bouwen
  • Een blauwe marktkaart spelen

Het spreekt voor zich dat er steeds gekozen dient te worden voor de meest tactische zet op dat moment. Zijn je blokjes op je eigen voorraadtegel op, dan rest je haast geen keus om 3 nieuwe stenen te nemen uit de steengroeve. Of is het wijs om alvast een schip wat voldoende blokjes aanwezig heeft naar een bouwwerk te sturen zodat je wat punten kunt verzamelen?

Bouwwerken op de beschikbare bouwplaatsen
Bouwwerken op de beschikbare bouwplaatsen

Ben je in bezit van een blauwe marktkaart, dan mag je deze eventueel inzetten. Een blauwe marktkaart kan mooie acties bevatten, zoals bijvoorbeeld het leggen van 1 steen op een schip naar keuze, en gelijktijdig mag je direct deze boot naar een bouwplaats varen. Zo kun je dus eigenlijk twee acties in één speelbeurt uitvoeren. Slimme keuzes maken en vooruit denken loont hier. Hoe meer spelers, hoe lastiger dit wordt overigens. Want kun je wel goed inschatten wat je medespelers voor acties uitvoeren in de tussentijd?

Einde van een spel Imhotep

Imhotep eindigt nadat alle rondenkaarten aan bod zijn gekomen, dat zijn 6 speelronden. De finale puntentelling wordt daarna direct gestart. Na het tellen van de punten uit de 6e ronde (punten voor de Tempel) worden de overige bouwwerken geteld.

In de grafkamer gaat het om zoveel mogen blokjes die aaneen gekoppeld zitten in jouw eigen spelerskleur. 1 blokje levert slechts 1 punt op. Terwijl 5 blokjes die horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen al 15 punten opbrengen.

Bij de obelisken draait het om het hebben van de meeste blokjes op één grote stapel. In een spel met 3 spelers krijgt de hoogste stapel 12 punten, de stapel daarna 6 punten en de laagste stapel slechts één punt.

Daarna kunnen we standbeeldkaarten geteld worden, dat zijn de paarse kaarten die via de markt verkregen kunnen worden. Hoe meer standbeeldkaarten, des te meer punten. 1 standbeeldkaart geeft slechts 1 punt. Terwijl 5 standbeeldkaarten al 15 punten geven.

Imhotep scorespoor
Imhotep scorespoor

Als laatste worden de groene versieringskaarten geteld. Hoe groter bouwwerken worden, hoe meer punten deze kaarten zullen geven. Als voorbeeld kan een groene kaarten 1 punt geven per 3 blokjes bij de tempel, of 1 punt per 3 blokjes bij de piramide.

De winnaar is diegene die de meeste punten heeft behaald.

Onze mening over Imhotep

Imhotep is een mooi tactisch bordspel waar je veel plezier aan kunt beleven. Er zijn per beurt steeds 4 opties om uit te kiezen. Stenen uit de steengroeve nemen, een steen op het schip plaatsen, een schip naar een bouwplaats sturen of een blauwe actiekaart spelen. En die eenvoud is de kracht van dit spel, waardoor nieuwe spelers uitleg geven niet meer dan enkele minuten kosten.

Gelijktijdig zijn de tactische mogelijkheden en complexiteit best wel hoog. Het is zeker geen monopoly waar je met een groot deel geluk je dobbelsteen werpt. Het draait allemaal om de keuzes die gemaakt worden. Want waar plaats jij je blokje in het schip? Het voorste plekje, liever de achterste? En welke actie gaat jouw tegenstander uitvoeren? Wil je eerst je voorraadtegel nog aanvullen met nieuwe blokjes, of ga je de ronde alvast staken door het laatste schip op pad te sturen? Het is interactief, en constant probeer je je tegenstanders goed in de gaten te houden. Is het verstandig om ze dwars te zitten om een volgeladen schip met blokjes van je tegenstander alvast te sturen naar een bouwplaats waar niet zoveel punten te verdienen zijn?

Wat mij positief heeft verrast is dat het spel ontzettend snel speelt. Met twee spelers lukt het om een spel te spelen in 15 tot 20 minuten. Met drie en vier spelers merk je dat dit wel net wat langer wordt. Terwijl ik verwacht had met Imhotep een spel in handen te hebben wat zeker 40 tot 45 minuten zou duren. Ruim genoeg de tijd voor wat rematches dus!

Extra leuk is dat je de bouwplaatsen van Imhotep kunt omdraaien. Dat zorgt ervoor dat je weer nieuwe bouwwerken gaat maken en de keuzes net wat anders worden. Zo valt er geregeld te variëren.

Het mag duidelijk zijn dat wij enthousiast zijn over Imhotep. Imhotep speelt gemakkelijk, biedt voldoende uitdaging, heeft meer dan genoeg tactische keuzes en mogelijkheden en speelt heerlijk snel weg.

Imhotep kopen

ImhotepImhotep basisspel
Het Imhotep basisspel, zoals in deze review besproken.
Bekijk actuele prijs
Imhotep uitbreiding: Een Nieuwe DynastieImhotep uitbreiding: Een Nieuwe Dynastie
Extra bouwplaatsen, zodat je in totaal 4 speelzijden hebt en maximaal 1024 verschillende varianten kunt spelen!
Bekijk actuele prijs
Imhotep: Het DuelImhotep Duel
Twee-speler versie van Imhotep. Snel en vlot speelbaar.
Bekijk actuele prijs

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie