Geven en Nemen dobbelspel review: de nieuwste van 999Games!

Je bekijkt nu Geven en Nemen dobbelspel review: de nieuwste van 999Games!
Geven en Nemen review
Geven en Nemen spel
Geven en Nemen spel

Na onder andere Clever en Keer op Keer heeft 999Games weer een nieuw dobbelspel in de collectie, Je zult moeten Geven en Nemen! Afgekort heet het spel Geven en Nemen. Een dobbelspel zonder scoreblok, maar met afwisbare kaarten waar je dus op mag schrijven. Ook is de opzet waarin je kan scoren elk spel weer anders. Wij vonden het er veelbelovend uit zien en hebben dit dan ook voor jullie getest.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Roll-and-write Spel

Geven en Nemen is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Doel van het spel

Het doel van Geven en Nemen is een zo hoog mogelijk puntentotaal halen door de juiste keuze van scorekaarten en bonuskaarten. Het spel bevat in totaal 54 kaarten. Je start met drie scorekaarten ofwel bonuskaarten die je op een volgorde naar eigen keuze op tafel mag leggen. Tijdens het spel breid je dit uit tot een raster van 3 x 3 scorekaarten/bonuskaarten. Elke scorekaart is een ‘spelletje’ op zich om punten te behalen. De bonuskaarten helpen je om de scorekaarten sneller te vullen.

Inhoud van het doosje van Geven en Nemen:

  • 54 kaarten
  • 5 dobbelstenen
  • 4 uitwisbare stiften
  • 1 marktspoor
  • Spelregels
Geven en Nemen inhoud
Geven en Nemen inhoud

Voorbereiding van een spel

Om een spel Geven en Nemen te spelen moet je eerst de opstelling maken op tafel. Het marktspoor leg je in het midden van de tafel. Aan de ene kant van het marktspoor leg je zonder eerst te kijken vier scorekaarten en aan de andere kant van het marktspoor leg je ook zonder eerst te kijken vier bonuskaarten. De overige kaarten leg je er in twee stapels naast. De binnenkant van het doosje van Geven en Nemen heb je nodig om dobbelstenen op te plaatsen die je vast wil zetten, terwijl je andere dobbelstenen opnieuw dobbelt.

Geven en Nemen marktspoor
Geven en Nemen marktspoor

Vervolgens krijgt elke speler een kaartje om de berekening van de totaalscore aan het einde van het spel op te maken en een uitwisbare stift. Ook mogen de spelers alvast vier kaarten trekken. Twee kaarten van de stapel met scorekaarten en twee kaarten van de stapel met bonuskaarten. Van deze vier kaarten legt iedere speler er één weer onderop de stapel. De overige drie kaarten legt hij op een bepaalde manier op tafel, zodat er uiteindelijk een 3 x 3 raster kan ontstaan. De eerste drie kaarten van dit raster moeten echter wel met een zijkant of punt aan elkaar vast zitten. De manier waarop de kaarten liggen mag niet meer verandert worden, maar is wel belangrijk voor het vervolg van het spel.

Geven en Nemen startopstelling
Geven en Nemen startopstelling

Geven en Nemen spelregels en spelverloop

Geven en Nemen spelregels
Geven en Nemen spelregels

De spelregels van Geven en Nemen zijn bijgeleverd in een mooi boekwerkje. Het is wel even een klus om dit door te nemen. Pak er rustig de tijd voor, want in eerste instantie lijkt het spel erg ingewikkeld. Het begint met de beurt van een actieve speler. De actieve speler dobbelt de dobbelstenen en heeft daarna nog 2 keer dobbelen om op de juiste dobbelstenen uit te komen. Het is echter voordeliger als je direct de juiste dobbelstenen dobbelt, omdat je hiermee de andere spelers de kans op het verdienen van punten ontneemt.

Na de worp heeft men twee keuzes. De eerste keuze is dat je met de gedobbelde cijfers een bonuskaart of scorekaart uit je 3 x 3 raster kan voltooien. De tweede keuze is dat je drie of vier dezelfde cijfers hebt gedobbeld en hiermee een kaart van het marktspoor kan kopen. Echter gebeurt het in de praktijk vaak dat je na 3 keer dobbelen geen van beide keuzes kan maken. Dan is er voor de actieve speler een ‘troost’ optie. Je trekt één kaart van de stapel met scorekaarten of bonuskaarten, die je vervolgens mag houden of weer af mag leggen. Of je kiest ervoor om 2 van de gedobbelde nummers af te strepen op één van je bonuskaarten of scorekaarten. Hierna is de beurt voorbij.

Passieve spelers kunnen ook meedoen in de beurt van de actieve speler. Elke tweede en derde keer dat een actieve speler dobbelt mag de passieve speler één van de dobbelstenen gebruiken voor zijn 3 x 3 raster met kaarten. De passieve speler hoeft hier niet speciaal meteen een kaart mee te voltooien.

Nu hoor ik je afvragen wat er nou moet worden afgestreept of ingetekend op de verschillende bonuskaarten en scorekaarten. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten kaarten

Verschillende opdrachten op bonus- en scorekaarten

Eigenlijk zijn deze kaartjes allemaal een soort spelletje op zichzelf. Er zijn vier verschillende vormen van ‘spelletjes’ op de bonuskaarten en scorekaarten.

Vormen scorekaarten en bonuskaarten
Vormen scorekaarten en bonuskaarten

1. De kaart waarop je cijfers moet afstrepen.

Als je een bepaald cijfer dobbelt, kun je dit cijfer afstrepen op deze kaart. Als actieve speler moet je direct alle cijfers kunnen afstrepen met de dobbelstenen die je hebt gedobbeld. Als passieve speler mag je ook één van de getallen afstrepen. Heeft het hokje om het getal heen een kleur, dan moet dit getal ook nog eens met deze kleur dobbelsteen gedobbeld zijn.

2. De kaart waarop de getallen oplopend moeten zijn.

Op deze kaart vul je getallen in van laag naar hoog. Het maakt niet uit welk getal je eerst invult, als het laagste getal maar links staat en het hoogste getal rechts. Ook hierbij kun je te maken krijgen met de kleuren van de dobbelstenen.

3. De kaart met de som van 40.

Op deze kaart vul je getallen in die samen het getal 40 vormen of meer dan 40. Aangezien op deze kaarten 8 vakjes zijn aangegeven hebben wij al heel snel uitgerekend dat alle getallen die je hier invult 5 of meer moeten zijn.

4. De kaart met getallen die gelijk moeten zijn.

Op deze kaart maak je één of twee rijen met precies dezelfde getallen. Ook bij deze opdrachtkaart kun je te maken krijgen met de kleuren van de dobbelstenen.

Bonuskaarten in Geven en Nemen

Als je kaarten afsluit omdat je de opdracht hebt voltooid krijg je een beloning. Bij de bonuskaarten is de beloning in de vorm van een hulpmiddel bij het voltooien van de scorekaarten. Er zijn vijf verschillende bonussen die je kan verdienen.

Geven en Nemen bonuskaarten
Geven en Nemen bonuskaarten

1. Bonus één hoger, één lager

Als je de kaart met deze bonus hebt afgerond, mag je in één van de volgende rondes een getal op een dobbelsteen verhogen of verlagen met één, zodat je de dobbelsteen kunt gebruiken. Deze bonus mag je drie keer uitvoeren in het spel.

2. Bonus één dobbelsteen minder bij het marktspoor

Bij deze bonus mag je om een scorekaart of bonuskaart te kopen van het marktspoor één dobbelsteen minder gebruiken. Zoals al eerder uitgelegd moet je voor het kopen van een kaart 3 of 4 gelijke getallen dobbelen. In dit geval hoef je dus maar 2 of 3 gelijke getallen te gooien. Ook deze bonus mag je 3 keer gebruiken in het spel, maar je kunt de 3 beurten ook tegelijk gebruiken zodat je een (bijna) gratis kaart van het marktspoor kan nemen.

3. Bonus kleurenkaart

De kaart met verschillende kleuren heeft een heel speciale bonus. Aan het einde van het spel mag jij namelijk bepalen welke kleur deze kaart heeft.

4. Bonus + 1 dobbelsteen

Als je de kaart met deze bonus voltooid mag je elke keer als je passieve speler bent en een dobbelsteen mag kiezen, één dobbelsteen meer uitkiezen. Ook deze bonus kun je drie keer uitvoeren, maar ook drie keer op hetzelfde moment.

5. Bonus andere kleur dobbelsteen

Bij deze bonus mag je de kleur van één dobbelsteen veranderen om toch aan de juiste dobbelsteen te komen. Deze bonus mag je ook drie keer uitvoeren.

Geven en Nemen scorekaarten

Bij de scorekaarten zijn er geen bonussen, maar punten te behalen. De punten die je behaalt tellen mee voor het eindtotaal en zijn dus erg belangrijk. Er zijn 7 verschillende manieren waarop je punten kunt scoren. Als je een scorekaart voltooid hebt, kun je te maken krijgen met deze manieren om punten te verdienen:

Geven en Nemen scorekaarten
Geven en Nemen scorekaarten

1. Punten met voltooide rijen en/of kolommen

Met deze scorekaart kun je punten verdienen voor elke rij en/of kolom in je 3 x 3 raster die voltooid is. Het puntenaantal kan op al deze scorekaarten verschillend zijn.

2. Punten met voltooide/onvoltooide kleuren kaarten

Met deze scorekaart verdien je punten per kaart in een bepaalde kleur. Deze kleur kaart hoeft niet persé voltooid te zijn om de punten te behalen.

3. Punten met rijen en/of kolommen in eenzelfde kleur

Met deze scorekaart krijg je een bepaald aantal punten voor een rij en/of kolom in een bepaalde kleur. Ook deze kaarten hoeven niet te zijn voltooid voor het innen van de punten.

4. Punten met voltooide kaarten rondom de scorekaart

Met deze scorekaart krijg je punten voor kaarten die aan deze scorekaart grenzen en voltooid zijn. De voltooide kaarten kunnen zowel boven, onder, links als rechts van de kaart liggen.

5. Punten met het voltooien van verschillende bonuskaarten

Met deze scorekaart krijg je een bepaald aantal punten voor het voltooien van unieke bonuskaarten.

6. Punten met het bezitten van alle vijf de kleuren kaarten

Met deze scorekaart krijg je een bepaald aantal punten als je alle verschillende kleuren kaarten in bezit hebt. De kaarten hoeven niet speciaal voltooid te zijn.

7. Punten met bepaalde kleuren kaarten rondom de scorekaart

Met deze scorekaart krijg je punten voor kaarten die aan deze scorekaart grenzen en een bepaalde kleur hebben. De bepaalde kleur kaarten kunnen zowel boven, onder, links als rechts van de kaart liggen.

Het spel Geven en Nemen gaat net zo lang door tot iemand zijn 3 x 3 raster heeft afgemaakt.

Einde van het spel Geven en Nemen

Als iemand een 3 x 3 raster heeft voltooid gaat het spel een laatste ronde in. De ronde die bezig is wordt afgemaakt en de laatste ronde gaat van start vanaf de startspeler. Daarna is het spel klaar en kunnen de punten worden geteld. Als hulpmiddel bij het tellen van de punten heb je een kaartje wat je kunt gebruiken als kladblad. Ook dit kaartje kun je beschrijven met een uitwisbare stift. De punten van alle scorekaarten in je 3 x 3 raster bij elkaar zijn je eindtotaal.

Geven en Nemen eindscore berekenen
Geven en Nemen eindscore berekenen

Er is ook nog een soloversie van het spel Geven en Nemen. Bij deze versie is er een bepaald aantal punten dat je moet behalen in een bepaald aantal rondes. De soloversie heeft verschillende levels, waardoor je wel even bezig bent om het uit te spelen.

Geven en Nemen dobbelspel review, onze mening

Roll-and-write 2.0 wordt het spel Geven en Nemen ook wel genoemd. En wij kunnen zeker zeggen dat dit een hele andere versie is dan de gebruikelijke dobbelspellen. Je kunt het spel heel vaak hergebruiken, door het handige systeem met uitwisbare stiften. Daarnaast is je scoreblad aan het begin van het spel nog niet bekend, omdat je tijdens het spel steeds meer scorekaarten bijkoopt.

Het spel heeft een lage geluksfactor. Het is vooral goed kijken welke kaart je het beste kan gebruiken om jouw 3 x 3 raster op te bouwen. Een bepaalde combinatie van bonus- en scorekaarten kan meer opleveren dan een andere. Welke getallen je dobbelt, is natuurlijk nog steeds afwachten, maar lijkt niet heel veel uit te maken voor het verloop van het spel.

Toen wij het spel hadden gespeeld was er echter één probleem. Hoe maken we het spel weer schoon? Alle kaarten zijn beschreven met de uitwisbare stift, maar er is geen doekje toegevoegd. Een stukje keukenrol bracht uitkomst, maar pas op dat je het niet schoon veegt met een vochtig doekje. Dit kan ervoor zorgen dat je stift niet meer wil schrijven op het kaartje door de substantie die in het doekje zit.

De kaartjes van het spel zijn mooi vormgegeven. Er zijn heldere kleuren gebruikt, die de uitstraling van het spel vrolijk maakt. Wel had het marktspoor wel wat uitdagender gemogen qua kleuren. Het is nu grijs en grauw. De doos is net zo groot als bij de spellen Clever en Keer op Keer. Een handig formaat dat je overal mee naartoe neemt. Geven en Nemen kan dus ook zeker mee op vakantie of op familiebezoek.

Gek op dobbelspellen? Bekijk onze top 10!

Benieuwd naar onze top 10 beste dobbelspellen? Lees verder in ons top 10 overzicht met leukste en beste dobbelspellen.

Geven en Nemen kopen

Geven en Nemen is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie