Qwantum dobbelspel review: van laag naar hoog en terug!

Je bekijkt nu Qwantum dobbelspel review: van laag naar hoog en terug!
Qwantum spel review
Qwantum dobbelspel
Qwantum dobbelspel

Na Qwixx en Qwinto komt White Goblin Games met een nieuwe roll- and write, genaamd Qwantum. Een zusje van alle twee de dobbelspellen, maar toch lijkt het spel het meest op voorganger Qwinto. Het wordt gespeeld met nog meer dobbelstenen met vier verschillende kleuren en het vergt even telwerk iedere beurt. Maar dat houdt het zeker spannend. Bouw jij de beste getallenrij met vier vakjes oplopend en twee vakjes aflopend?

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Roll-and-write Spel

Qwantum is verkrijgbaar bij bol.com.

Doel van het spel

Het doel van Qwantum is het zo slim mogelijk opbouwen van een getallenrij, waarbij de eerste vier cijfers oplopend zijn en de laatste twee cijfers aflopend. Des te verder je alle getallenrijen vol krijgt, des te meer punten je kan verzamelen. De punten krijg je namelijk voor een volle kolom en je krijgt meer kolommen vol als al je getallenrijen ook ver gevuld zijn. Daarnaast moet je oppassen dat je geen minpunten scoort. Dit kan gebeuren als je een worp doet die je niet op je scoreblad kan plaatsen.

Inhoud van het doosje van Qwantum

  • Blok met scorebladen
  • Eén witte dobbelsteen
  • 6 gekleurde dobbelstenen
  • 4 potloodjes met gum
  • Spelregels
Inhoud van het doosje Qwantum
Inhoud van het doosje Qwantum

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen aan een potje Qwantum heb je niet veel nodig. Maak het kleine doosje open en leg de speelmaterialen op tafel. Geef alle spelers een scoreblad en een potloodje met gum. Leg de dobbelstenen in het midden op de tafel, zodat iedereen erbij kan. Beslis daarna welke speler als eerste de actieve speler wordt. Het spel kan beginnen.

Qwantum spelregels en spelverloop

Qwantum compacte spelregels
Qwantum compacte spelregels

Net als bij Qwixx en bij Qwinto zit ook in het doosje van Qwantum een klein briefje met de spelregels. Je hebt de spelregels binnen 5 minuten gelezen en leert het spel in één minuut tijd aan een ander aan. Qwantum is simpel, maar zeer uitdagend.

Op het scoreblad staan vier rijen in vier verschillende kleuren waar je getallen in kan vullen. De bovenste rij is paars, de rij eronder blauw, de rij daaronder rood en de onderste rij is geel. In deze rijen ga je getallen invullen die eerst oplopend zijn. Na vier vakjes in de rij staat er een streep en na deze streep moeten de getallen die je invult juist aflopend zijn. Punten scoor je in de kolommen en niet in de rijen.

Ingevulde scorekaart
Ingevulde scorekaart

De startspeler is de eerste actieve speler. Hij of zij dobbelt met alle dobbelstenen. Zowel de witte als de gekleurde dobbelstenen zullen op een getal vallen. Mocht je niet tevreden zijn met je worp mag je eenmaal nog eens werpen met 1 of meerdere van de dobbelstenen. Daarna is je worp definitief. De actieve speler mag nu een getal kiezen om in te vullen op het scoreblad in de juiste kleur. Gooi je bijvoorbeeld een gele 2, gele 4 en een gele 5 en is de witte dobbelsteen gevallen op 1. Dan kun je het totaal, 12, in de gele rij invullen. Bij het totaal van de dobbelstenen in een bepaalde kleur moet je altijd de witte dobbelsteen optellen. De actieve speler kiest het totaal (inclusief de witte dobbelsteen) van één van de kleuren. Mocht je een kleur niet hebben gedobbeld dan geldt het cijfer op de witte dobbelsteen als het totaal van die kleur.

Vervolgens haalt de actieve speler de dobbelstenen met de kleur die hij of zij heeft gekozen weg en mogen de andere spelers én de actieve speler het totaal van een andere kleur kiezen om in te vullen. Kan de actieve speler geen van de totalen van de kleuren kwijt op zijn scoreblad kost dat minpunten. Hierna is de beurt van de eerste speler afgelopen en zal de tweede speler zijn beurt op dezelfde manier spelen.

Einde van het spel Qwantum

Als één van de spelers alle getallenrijen vol heeft of vijf keer een kruisje moet zetten waarvoor hij of zij minpunten krijgt dan is het spel afgelopen. Iedereen stopt meteen met het spel en gaat de punten tellen. De punten tel je echter niet in de rijen, maar in de kolommen. Elke kolom die je vol hebt levert je het aantal punten op van het op één na laagste getal. Staat er in een kolom bij paars 6, bij blauw 5, bij rood 9 en bij geel 12, dan krijg je dus het aantal dat bij paars staat. Het getal 6 is het op één na laagste getal.

Qwantum volle scorekaart
Qwantum volle scorekaart

Vervolgens tel je de punten van al je kolommen op en trek je de minpunten die je hebt gescoord er vanaf. Het totaal van deze som is je eindtotaal. De speler met het hoogste eindtotaal wint het spelletje Qwantum.

Qwantum dobbelspel review, onze mening

Wij waren net als bij Qwixx en Qwinto uren zoet met dit spel. Elke keer als het afgelopen is, wil je nog een potje spelen om te kijken of je nog meer punten kan scoren. Het is zeer verslavend en leuk voor jong en oud.

Eén van ons had de spelregels al gelezen en was hier binnen vijf minuten al mee klaar. Er worden goede voorbeelden gegeven in de gebruiksaanwijzing en dat zorgt ervoor dat je het spel heel snel begrijpt. Vervolgens moesten we het uitleggen aan de rest van de spelers en dat was deze keer zelfs in een halve minuut al gebeurd. Wij waren natuurlijk al bekend met Qwixx en Qwinto en dat helpt ook om de spelregels snel te begrijpen. Het idee is hetzelfde, de uitwerking is weer net iets anders.

Het dobbelen gaat snel en makkelijk. We merkten dat je soms de tweede dobbelkans gebruikt, maar er eigenlijk niks aan hebt. Het is maar geluk dat je tijdens je tweede kans wel de juiste cijfers dobbelt. Elke keer raakten we teleurgesteld met de tweede worp. Het is even tellen voordat je het totaal van je dobbelstenen weet en het is vaak handig dat de andere spelers meetellen, zodat er geen fouten worden gemaakt.

De gekleurde dobbelstenen hebben niet allemaal de cijfers 1 t/m 6 erop staan. Sommige hebben meer hoge cijfers en andere dobbelstenen hebben lagere cijfers. Voor je tweede kans worp is het handig om even te controleren wat er allemaal voor cijfers op de dobbelsteen staan die je opnieuw gooit. Wij hebben dit advies echter nog weinig gebruikt. Misschien zorgde dat er dan ook voor dat we vaak alle minpunten aan moesten kruisen.

Qwantum is een grote aanrader als je Qwixx en Qwinto ook leuke spellen vond. Uitdagend, verrassend en zeer verslavend. Een spel die elke roll-and-write fan moet hebben.

Qwantum is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie