De leukste flip & write spellen

Je bekijkt nu De leukste flip & write spellen
Flip & Write spellen

Wij zijn gek op dobbelspelletjes, maar een genre wat ons ook wel kan bekoren zijn de flip & write spelletjes. Over het algemeen lijkt dit natuurlijk een beetje op een dobbelspel. Je dobbelt alleen niet met dobbelstenen, maar schudt een stok kaarten en trekt een kaart van de stapel. Op een dobbelsteen heb je echter beperkte kansen. De meeste dobbelstenen hebben namelijk 6 zijdes en dan heb je dus een kans van 1 op 6 dat je een bepaald ‘iets’ rolt. Bij een flip & write zijn de kansen en mogelijkheden groter. Je weet nooit wat je gaat trekken en dat maakt een flip & write spannend.

Flip & write spellen heb je in alle soorten en maten. Van hele grote spellen, tot kleine compacte spellen die je in een paar minuten speelt. Je hebt spellen waarbij je maar 1 kaart mag trekken, maar ook spellen waarbij je mag kiezen uit verschillende kaarten. Het grote voordeel van een flip & write is vaak het niet hoeven wachten op je beurt. Het zijn vlotte spellen die lekker doorspelen en ook nog eens een grote herspeelbaarheid hebben.

Wij zochten naar de leukste flip & write spellen van dit moment en kozen een aantal aanraders voor jullie uit.

  1. Welcome To
  2. Second Chance
  3. Metrolijn
  4. Cartographers
  5. Explorers
  6. Get on Board: Paris & Roma
  7. Next Station London
  8. Silver & Gold
  9. Ramen Ink
  10. Polders: Flip & Write

Welcome To

Onze all-time favoriet onder de flip & write spellen is Welcome To. Dit spel staat al enige tijd in onze kast en blijft er geregeld eens uitkomen. In Welcome To ga je je stad voorzien van huisnummers, percelen, parken en zwembaden. Dit doe je allemaal aan de hand van een aantal doelen die je moet halen om het spel te winnen.

Het spel geeft je iedere beurt drie opties om uit te kiezen en in te vullen op je papier. De opties bestaan uit een nummer met een actie. Je kiest een huis uit in één van je straten, schrijft het huisnummer op en voert de actie die bij het huisnummer hoort uit. Dit kan het bouwen van een park zijn, het bouwen van een zwembad of bijvoorbeeld het verhogen van de waarde van je percelen. Om het spel te winnen moet je alle doelen hebben behaald. De doelen zijn elk spel anders, zoals ‘bouw 3 percelen van 3 huizen’ of ‘zorg ervoor dat je alle parken in je straat hebt gebouwd’.

Welcome to flip & write

Speelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 1 tot 100 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: Jumping Turtle Games

Spellenbunker laat weten: ‘Het leuke van dit soort spellen is dat je niet op je beurt hoeft te wachten!’ René Puppe vertelt: ‘Super leuk! Zelfs na verschillende potjes!’

Welcome To is verkrijgbaar bij bol.com.

Second Chance

In het door White Goblin Games uitgegeven Second Chance ga je puzzelen om je hele scoreblad vol te krijgen. Het spel heeft enige gelijkenis met My City en Patchwork. Elke speler krijgt een leeg scoreblad met een groot wit veld met hokjes dat helemaal vol moet komen. Lege witte velden leveren namelijk op het einde strafpunten op. Iedereen krijgt een startkaart met een patroon dat ze in het midden van het veld moeten invullen.

Vervolgens wordt de stok kaarten geschud. Elke beurt worden er twee kaarten omgedraaid met een patroon erop. Iedereen moet één van de twee kaarten invullen op zijn of haar scoreblad. Het patroon moet aansluiten aan het patroon van je startkaart. Lukt het je niet om één van de omgedraaide kaart op je scoreblad in te vullen, dan krijg je een ‘second chance’. Er wordt speciaal voor jou één extra kaart omgedraaid. Kan je deze nog steeds niet kwijt op je scoreblad, dan is voor jou het spel klaar. Lukt het wel om de extra kaart in te tekenen, dan doe je gewoon weer mee tot iemand zijn of haar scoreblad vol heeft. Degene met de minste lege velden wint Second Chance.

Second Chance flip & write

Speelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 1 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uitgever: White Goblin Games

Level 21 uit België raad aan om het spel te gebruiken op scholen. ‘Met Second Chance oefen je wiskunde, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken!’ Bij Bordspelmania vergelijken ze Second Chance met Patchwork Doodle, dat ongeveer hetzelfde principe heeft. Second Chance komt als winnaar uit de bus. ‘In Second Chance werkt de keuze uit twee figuren verfrissend; je hebt voortdurend keuzestress’ wordt er verteld.

Second Chance is verkrijgbaar bij bol.com

Metrolijn

Metrolijn is een flip & write van 999 games en behoort zeker in de top van leukste flip & write spellen. Wij waren na één potje Metrolijn al verkocht. In het spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk metrolijnen gaat bezetten in de aangegeven beurten. Iedereen krijgt een scoreblad met verschillende metrolijnen erop. Een stapel met kaarten wordt geschud en elke speelbeurt wordt er een kaart getrokken. Op de kaart staat het aantal haltes dat je metro vooruit mag. Je kiest zelf in welke metrolijn je deze kruisjes zet.

Soms kom je kaarten tegen met speciale acties. Zo kun je extra punten krijgen op kruispunten bij overstapstations. Met de kaart ‘gratis reizen’ mag je een willekeurige halte aankruisen in een zelf gekozen metrolijn. Met de sneltreinkaart kun je over bepaalde haltes heen stappen. Het spel eindigt als alle metro’s gereden hebben. Vervolgens tel je de punten om de winnaar te bepalen.

Metrolijn flip & write

Speelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 1 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: 999 Games

RDW14 is razend enthousiast over Metrolijn. ‘We hebben dit spel al vaak op tafel gehad. Voor ons een blijvertje!’ Bbabb geeft aan dat ze het fijn vindt dat iedereen tegelijk kan spelen en dat er variatie is door de verschillende plattegronden. Airoes laat weten: ‘Snel te leren, ongelooflijk uitdagend, leuk spel!’

Metrolijn is verkrijgbaar bij bol.com

Cartographers

In de flip & write Cartographers geeft koningin Gimnax opdracht om het noordelijke grondgebied te veroveren. In vier bevelschriften zie je precies wat ze wil en hiermee kun je dan dus ook punten verdienen. Er zijn vier seizoenen die voor de verschillende rondes staan. Je gaat in die seizoenen allerlei vormen intekenen op je eigen plattegrond van het type grondsoort dat punten gaat opleveren.

Een ronde start met de verkenningsfase waarin een kaart van de verkenningsstapel wordt getrokken. Vervolgens kiest iedereen tegelijk een vorm en terreinsoort en tekent dit op zijn of haar eigen plattegrond aan de hand van de tekenregels. Het seizoen is voorbij als alle verkenningskaarten samen een hogere waarde hebben dan de maximale waarde dat er neergelegd mag worden in een seizoen. Na alle seizoenen telt iedereen zijn patroon op de plattegrond aan de hand van de bevelschriften. De speler met de meeste punten wint Cartographers.

Cartographers flip & write

Speelduur: 45 minuten
Aantal spelers: 1 tot 12 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uitgever: Thunderworks Games

Spellenbunker herinnert iedereen aan de overeenkomsten met het spel Skye. ‘Toevallig vinden wij dat ook een leuk spel! Als je mooi artwork goed kan waarderen en je het leuk vindt om je creatief uit te leven op je eigen velletje papier, dan zit je hier goed’ Ook Spellenwijs is tevreden over het spel. ‘Met Cartographers wordt een toegankelijke flip & write op de kaart gezet!’

Cartographers is te koop bij bol.com.

Explorers

Explorers van Ravensburger is ook zeker een spel dat in de top van beste flip & write spellen thuishoort. Je begint het spel door vier landschapstegels en drie waarderingstegels in je spelkader te leggen. Ergens in je spelkader zie je een startdorp en vanuit daar begint je ontdekkingsreis. De spelers pakken om de beurt een terreintegel van de trekstapel. Hierop staan twee terreinen. De actieve speler kiest één van de twee terreinen en zet op dezelfde terreinsoort in het spelkader 3 kruisjes. De andere spelers mogen kiezen of ze hetzelfde terrein kiezen en 2 kruisjes zetten of de andere terreinsoort kiezen en 3 kruisjes zetten.

Wanneer je kruisjes zet moeten ze aansluiten aan eerder gezette kruisjes en moeten ze op het juiste terrein zijn. De kruisjes worden wel eens op een symbool gezet die voor extra punten kunnen zorgen. Ook kun je edelstenen sparen die een punt per stuk opleveren of schatkisten openen met sleutels die je onderweg tegenkomt. Je speelt op deze manier 4 rondes en na de 4e ronde tel je al jullie behaalde punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Explorers roll & write

Speelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: Ravensburger

Spellenplank is blij met deze interessante flip & write. ‘Dit is zeker een flip & write die we nog wel vaker zouden spelen!’ laten ze weten. Spellenwijs is dankbaar voor het duidelijk artwork. ‘Bij het artwork heb ik vooral het idee dat er is gekeken naar duidelijkheid. En dat is zonder twijfel een goede keuze geweest!’ Schiedammert123 geeft aan: ‘Erg leuk spelletje. Snel te spelen, maar toch ook voldoende tactiek!’

Explorers is verkrijgbaar bij bol.com.

Get On Board: Paris & Roma

Nog een leuke flip & write is het spel Get On Board: Paris & Roma. Dit spel heeft een plattegrond van Rome (bij 2 of 3 spelers) of Parijs (bij 4 of 5 spelers) waarop je de mogelijke metroverbindingen ziet. Op de kruispunten staan mensen die je mee kan nemen of zijn belangrijke gebouwen. Iedereen krijgt doelkaarten met opdrachten om punten te verdienen.

Elke beurt wordt er een metrokaart omgedraaid waar een aantal stappen op staat. Dit aantal stappen mag je vervolgens zetten met je metro door de stad. Elk kruispunt mag maar één keer worden gebruikt en je borduurt altijd voort op je eerder gemaakte metrolijn. Weet jij als eerste alle doelen te behalen en zoveel mogelijk punten te scoren?

Get On Board Paris & Roma

Speelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: Asmodee

Spel op Tafel is razend enthousiast over dit spel. ‘Get on Board is één van de betere flip-and-writes van het afgelopen jaar. Voor mensen die de nodige flip-and-write-spellen gespeeld hebben biedt deze versie genoeg diepgang, uitdaging en afwisseling.’ Sanne laat weten: ‘Ook deze versie van Get On Board is weer erg leuk! De vorige Get on Board (doelend op Get On Board: New York & Londen) is nog duidelijk zichtbaar, maar er zijn genoeg leuke aanpassingen om ze beide in huis te hebben!’

Get On Board: Paris & Roma is verkrijgbaar bij bol.com.

Next Station London

Na Get On Board: Paris & Roma is het een kleine stap naar Next Station London. Ook hier ga je door de grote stad met een metrolijn. Het spel begint met het kiezen van een kleur potlood. Iedereen heeft een andere kleur. Daarna kies je twee doelkaarten die je open op tafel legt. Deze doelkaarten leveren aan het einde van het spel punten op. Elke ronde wordt er een stationskaart omgedraaid van de gedekte stapel. De stationskaart geeft een station aan in de vorm van een vierkant, driehoek, vijfhoek of cirkel. Je trekt een lijn van het beginstation van jouw kleur naar het station op de stationskaart.

Er worden elke ronde stationskaarten getrokken tot er 5 rood/gele metrokaarten zijn omgedraaid. Dan stopt de ronde. Na elke ronde worden de kleurpotloden doorgegeven en mag je met een andere kleur spelen. Je hebt dan ook een ander startstation. Alle rondes zijn hetzelfde, maar in de tweede ronde worden wisselsporen toegevoegd aan het aanbod. Hiermee mag je uit een ander willekeurig station vertrekken. Na 4 rondes worden de punten geteld die je behaald hebt met je metrolijnen en doelkaarten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Next Station London

Speelduur: 25 minuten
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: Geronimo Games

‘Next Station London van Geronimo Games is een zeer leuk flip and write-spel. De regels zijn duidelijk en niet moeilijk.’ zegt Spellenbunker. ‘Als je fan bent van flip and write-spellen, dan mag deze zeker niet ontbreken in je collectie.’ Ook Spellentip is heel verrast door het spel. ‘Next Station is een leuk en tactisch spelletje met een hoge herspeelbaarheid. Een echte topper voor tussendoor!’

Next Station London is verkrijgbaar bij bol.com.

Silver & Gold

Een aanrader in de top van leukste flip & write spellen is het spelletje Silver & Gold van White Goblin Games. Dit spel heeft eenvoudige spelregels en is een echt familiespel. Als je start met het spel kies je twee kaarten uit het aanbod van vier kaarten. Elke kaart is een eiland met palmbomen, kruizen en munten. Vervolgens worden de expeditiekaarten geschud. Op de expeditiekaarten staan patronen van blokjes die je af mag tekenen op je eilandkaarten. Elke ronde worden er 7 omgedraaid die je zelf intekent. Als je de patronen op je eilandkaart zet kan je munten, palmbomen of kruizen tegenkomen.

Muntsymbolen geven je één punt aan het einde van het spel. Ook kun je extra punten scoren door rijen met muntsymbolen als eerste vol te hebben. Als je een kruis afstreept, mag je direct nog een vakje afstrepen. Als een speler een palmboom aankruist op de eilandkaart, krijg je direct het aantal punten als er palmbomen staan op de openliggende schatkaarten op tafel. Is je eilandkaart vol, dan kun je gemakkelijk een nieuwe eilandkaart trekken. Volle eilandkaarten spaar je op voor het einde van het spel. Het spel wordt gespeeld in 4 rondes en daarna volgt de puntentelling. De speler met de meeste punten wint.

Silver & Gold flip & write

Speelduur: 15 minuten
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: White Goblin Games

Alles Over Speelgoed heeft het spel getest en laat weten: ‘Al snel merk je hoe verslavend het is!’ Ook Budgetspelen heeft het spel al meerdere keren gespeeld. ‘Het telkens afstrepen van de Tetris achtige paden heeft een soort ontspannende werking!’ Anns3 uit Alkmaar is kort maar krachtig over Silver & Gold. ‘Fantastisch spelletje voor tussendoor!’

Silver & Gold is te koop bij bol.com.

Ramen Ink

Dit Japans spel is een echte flip & write. Je begint het door 8 bestellingskaarten rondom het deksel van de doos van Ramen Ink te leggen. Daarnaast draai je toppingskaarten open aan de hand van het aantal deelnemers aan het spel + 1. Om de beurt kiezen de spelers een toppingskaart, die ze in hun kommen tekenen op hun scoreblad. De kaart die op het laatst overblijft moet iedereen tekenen. Toppingskaarten met 2 ingrediënten verdeel je over 2 kommen en toppingskaarten met 3 ingrediënten over 3 kommen.

Je speelt 6 rondes van het spel, waarin je probeert om de 8 bestellingen te maken. Na de derde ronde van het spel wordt er gekeken of de eerste bestelling goed is afgerond. Na de vierde ronde wordt de tweede bestelling al gecontroleerd. Na de vijfde ronde wordt de derde bestelling geteld en na de zesde ronde controleert iedereen de andere 5 bestellingen. De speler met de meeste kloppende bestellingen verdiend de meeste punten en wint het spel.

Ramen Ink

Speelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: Jumbo

Bij Spellenplank zijn ze heel positief over Ramen Ink. ‘Ramen Ink is een leuk, snel spelletje met een verfrissend element.’ Met het verfrissende element bedoelen ze het intekenen van de kommen. Spellenbaas laat weten erg gecharmeerd te zijn van het thema van het spel. ‘Het thema had op ons al een streepje voor, maar dit is ook erg goed uitgewerkt!’

Ramen Ink is verkrijgbaar bij bol.com.

Polders: Flip & Write

De laatste in ons overzicht van leukste flip & write spellen is het Oer-Hollandse spelletje Polders: Flip & Write. Het spel begint met je eigen polder die je zo efficiënt mogelijk gaat inrichten. Dit doe je door elke keer één van de drie patronen te kiezen en op je polder in te tekenen. Maar zodra je dit gedaan hebt, worden de polders doorgegeven en gaat een andere speler aan de gang met jouw polder. Hierdoor kun je een ander flink dwarszitten.

Elk patroon heeft ook een vulling. Zo staan de verschillende vullingen voor windmolens, boerderijen en buitenhuizen. Teken je de patronen op de juiste plaats in de polder, dan kan je aan het einde van het spel punten verdienen. Ook opdrachtenkaarten leveren punten op. Het spel speel je in 5 rondes van 5 beurten. Daarna worden de punten geteld. Alle polders worden hiervoor gebruikt. Je kunt dus punten verdienen op alle scorebladen.

Polders Flip & Write
Polders Flip & Write

Speelduur: 30 tot 45 minuten
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uitgever: Jolly Dutch

DiceDaniël is onder de indruk van de thematisering die erg Nederlands is. ‘De vormgeving is zeer thematisch uitgevoerd. Wellicht een aanrader voor in de giftshop van Nederlandse musea? Openluchtmuseum, luisteren jullie?’ grapt hij in zijn review over het spel. Ook XGN schreef een review over het spel en was tevreden. ‘Een aanrader voor als je echt van roll/flip & writes houdt, maar net even iets anders wil, of als je je nationaal trots een beetje wil delen.’

Polders: Flip & Write is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie