De 16 leukste dobbelspellen van nu! (2024)

Je bekijkt nu De 16 leukste dobbelspellen van nu! (2024)
Leukste dobbelspellen

Wat is er leuker dan gezellige dobbelspellen spelen? Wij vinden het heerlijk, even een snel potje dobbelen zonder er al te veel bij na te denken. Dobbelspellen zijn ontzettend populair en er zijn diverse varianten. Wij nemen je mee in de wereld van leukste dobbelspelletjes.

Speciaal voor jou hebben we een overzicht samengesteld met de leukste en meest populaire dobbelspellen van dit moment. Van gemakkelijk tot moeilijk, en van tactische roll and write dobbelspelen tot aan engine building mechanismen.

De beste dobbelspellen van dit moment!

We hebben ze allemaal zelf geprobeerd, dit zijn onze favoriete die wij bestempelen als de leukste dobbelspellen.

 1. Qwixx Longo
 2. Qwantum
 3. Clever 4ever
 4. Qwinto
 5. Dobbelvouwen
 6. Alles op 1 kaart
 7. Qwixx (de normale versie)
 8. Clever
 9. Konijnen Hokken
 10. Keer op Keer!
 11. 1000 bommen en granaten
 12. Regenwormen
 13. Ka Pai
 14. Catan het Dobbelspel
 15. Boonanza
 16. Machi Koro

1. Qwixx Longo

Qwixx Longo
Qwixx Longo

Dit vinden wij de leukste! Qwixx Longo is net even uitgebreider dan de normale versie van Qwixx, wat bijzonderder en daardoor leuker. In Longo hebben de dobbelstenen 8 zijden, in plaatsvan de standaard 6 zijden bij een dobbelsteen.

Het doel wat je voor ogen hebt is om zoveel mogelijk hokjes aan te kruisen op je scoreblad. Hoe meer hokjes, hoe meer punten. Loop je in één rij uit met het aantal kruisjes, dan is het ook nog eens gunstig mo de rij zo snel mogelijk te sluiten. Je medespelers kunnen daardoor geen punten meer in de rij halen, dat wordt winnen!

Het principe is ontzettend eenvoudig. De speler die aan de beurt is dobbelt met alle dobbelstenen. De opgetelde waarde van de twee witte dobbelstenen mag door iedereen ingevuld worden op een willekeurige rij. De actieve speler mag daarnaast ook de waarde van één witte dobbelsteen combineren met de waarde van een gekleurde dobbelsteen. Die waarde mag ingevuld worden in dezelfde kleur rij. Je wil het liefst waardes zo dicht mogelijk bij de oude waarde, want dan sla je zo min mogelijk hokjes over.

Wat wij leuk vinden, is dat er meer waarden gedobbeld kunnen worden dan in de normale versie van Qwixx. 2 t/m 16 in plaats van 2 t/m 12. Ook zijn er geluksgetallen geïntroduceerd, waarmee je soms een extra kruisje mag zetten. Wat ons betreft dé laagdrempelige doppeltopper van dit moment.

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Qwantum

Qwantum dobbelspel
Qwantum

Qwantum speelt anders dan de andere dobbelspellen, best een originele als je het ons vraagt. Daardoor mag deze zeker niet in je collectie ontbreken.

Je dobbelt om beurten met vier verschillende kleuren. Voor iedere kleur is een eigen getallenrij beschikbaar, waarvan de eerste 4 hokjes een oplopende waarde moeten bevatten en de laatste twee hokjes een aflopende waarde. Hoe hoger de waarden, hoe meer punten je zult verdienen.

Er zit echter ook een keerzijde aan, want hoe hoger de getallen die je opschrijft, hoe hoger het volgende getal ook weer moet zijn. En dat kan knap lastig zijn, mocht je het in je volgende beurt niet halen, dan mag je de worp ook niet op je scoreblad schrijven. Je hebt zo de kans dat een andere speler uitloopt en het spel afrond, met als resultaat dat jij nog lege vakjes hebt.

Extra leuk is dat de dobbelstenen allemaal verschillende waardes hebben voor de kleuren die erop zitten. Het is daardoor extra moeilijk om in te schatten wat voor worp je gaat gooien. Je hebt gelukkig nog wel een tweede kans, waardoor je een aantal van de eerst geworpen dobbelstenen mag laten liggen als je dat wilt. Oftewel je kunt flink optimaliseren. Een aanrader om zelf te proberen!

Qwantum is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Clever 4ever

Clever 4Ever
Clever 4Ever

Ontzettend leuk dat er regelmatig nieuwe Clever varianten bij komen, het zijn allemaal op zichzelf staande dobbelspellen die je los van elkaar kunt spelen. De laatste variant vinden wij heel leuk, dit is Clever 4ever. Er zijn nieuwe manieren om zoveel mogelijk punten bij elkaar te dobbelen die het spelletje weer frisse energie geven!

In Clever 4ever heeft iedere speler zijn eigen scoreblad en gebruik je steeds de 6 gekleurde dobbelstenen om te scoren. In je beurt mag je 3 keren dobbelen met de beschikbare dobbelstenen. Je neemt steeds één dobbelsteen waarvan je de waarde invult op je scoreblad in één van de kaders waarvan de kleur overeenkomt.

Iedere vak heeft zo eigen unieke eigenschappen met regels en voorwaarden. Wanneer je precies wilt weten hoe dat zit, kun je hier ons review lezen. Dit is echt een aanrader als je van dobbelen houdt, en er net iets meer complexiteit in het spel mag zitten. Het leuke is dat je allerlei kettingreacties kunt veroorzaken, dat uitdokteren en zo goed mogelijk mee omgaan maakt dit een gaaf dobbelspel.

Clever 4ever is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Qwinto

Qwinto
Qwinto

Soms heb je van die spelletjes, die je blijft spelen, zelfs nu er allerlei nieuwere dobbelspellen zijn uitgebracht. Voor ons is dat Qwinto, waarin je met drie gekleurde dobbelstenen met waarde 1 t/m 6 dobbelt. Op je scoreblad heb je drie overeenkomende kleuren rijen staan, waarop je de waardes die gedobbeld worden mag invullen.

Hierbij is belangrijke regel dat de getallen oplopend moeten zijn van links naar rechts per kleur. Je mag zelf kiezen met hoeveel dobbelstenen je werpt, gooi je met alle 3 dan is de maximale waarde 18 en mag je in alle kleuren invullen. Stel je gooit maar met 1, dan weet je dat het natuurlijk niet hoger zal zijn dan 6 en je bent verplicht om in die betreffende kleur in te vullen.

Een aantal invulvakjes zijn in de vorm van een ster, die tellen mee voor de eindescore. Maar je moet wel aan de voorwaarde voldoen dat die kolom voor alle drie de kleuren is ingevuld, anders telt de ster niet mee! Ondanks dat het geluksspelletje is, kun je aardig sturen en is er tactiek toe te passen. Het speelt heerlijk vlot in ongeveer 10 minuten per spel.

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Dobbelvouwen

Dobbelvouwen
Dobbelvouwen

Wat verwacht je bij een spel wat Dobbelvouwen heet? Heel goed, dobbelen en vouwen! Je probeert zo snel mogelijk alle doelsymbolen op je scoreblad met elkaar te verbinden. Dat lukt door aan de hand van het aantal ogen van de worp kruisjes te zetten op de plattegrond van je scoreblad. Heb je alle symbolen in het eerste vakje verbonden? Dan mag je de hoek van je blad omvouwen!

En op die omgevouwen hoek, staan vervolgens weer nieuwe vakjes om verder mee te spelen. Je moet uiteindelijk alle vier de hoeken omvouwen om alle sterren met elkaar te kunnen verbinden. Lukt dat als eerste speler, dan win je het spel.

Leuk is dat er vier verschillende levels in dit spel zitten, er zijn vier varianten scorebladen met ieder eigen uitdagingen. Je kunt daar natuurlijk in afwisselen. dat houdt het spelletje nog interessanter. Per level heb je steeds ook wat keuzes. Vouw je de kleine hoek of liever de grote? En wat pakt in welk level het beste uit? Genoeg om uit te vinden en te proberen dus!

Dobbelvouwen is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Alles op 1 kaart

Alles op 1 kaart
Alles op 1 kaart

Bij White Goblin Games wordt niet stilgezeten met nieuwe dobbelspelletjes, ieder jaar zien we wel nieuwe varianten langs komen. Maar blijven ze ook allemaal even interessant en nieuw? Met Alles op 1 kaart is dat in ieder geval geslaagd, door wat nieuwigheden die nog niet te vinden zijn bij andere dobbelspellen.

En waarom wij Alles op 1 kaart dan ook een leuk spel vinden? Iedere speler begint met twee kaartjes, iedere beurt mag je werpen met 5 dobbelstenen waarop overeenkomende kleuren als op de kaarten. De bedoeling is je kaart zo snel mogelijk drie kaarten vol te krijgen, dat doe je door bijvoorbeeld 3 rode symbolen te werpen, zodat je deze alle drie mag afstrepen in de rode rij. Maar, stel je hebt nog maar 2 plekjes vrij in de rode rij en je hebt in je worp 3 rode symbolen, dan mag je dit niet invullen!

Met één kaart kun je maximaal 25 punten halen, wanneer je echt alles vol hebt. Dat is alleen zo eenvoudig nog niet. Na een volle kaart, mag je een nieuwe kaart nemen. Het spel is afgelopen wanneer iemand als eerste vier kaarten vol heeft. Dit spel is verfrissend en net even anders dan de andere dobbelspellen. De kaartjes vul je in met stiften en kun je daarna weer afdoen, zodat je ze kunt hergebruiken.

Alles op 1 kaart is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Qwixx, eenvoudig en leuk dobbelspel voor de hele familie

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx

In Qwixx is het jouw doel om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op jouw scorebord. Hoe meer je er weet te zetten, hoe meer punten je gaat behalen. En daarmee is natuurlijk de kans groter om te winnen.

Je dobbelt steeds met twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De waarde van de witte dobbelstenen is relevant voor iedere speler. Ongeacht of je aan de beurt bent of niet: want in Qwixx ben je altijd aan de beurt! De waarde van de witte stenen mag iedere speler aankruisen op zijn scorebord, je kiest daarbij slim in één van de vier scorerijen.

Je probeert je scorestroken zo in te vullen, zodat je uiteindelijk zoveel mogelijk kruisjes kunt zetten en de meeste punten weet te behalen. Maar zet je te snel je kruisjes in één van de rijen? Dan doet die rij en kleur voor jou niet meer mee.

De spelregels van Qwixx zijn eenvoudig, je kunt het met iedereen spelen, blijft spannend tot het einde, en pas! Want het is erg verslavend spelletje! Wedden dat wanneer jij begint met Qwixx je zo een paar spelletjes achter elkaar blijft spelen?

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Clever: tactisch dobbelspel

Clever
Clever

Clever is een wat meer tactisch dobbelspel voor het gehele gezin. De manier van spelen is lekker simpel. Je werpt dobbelstenen, zet vervolgens kruisjes in de juiste categorie en pakt je punten. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Veel simpeler kan het niet, toch?

Nou, vergis je niet. Want om te winnen moet je wel het een en ander uit de kast houden. Er zijn namelijk 6 dobbelstenen in zes verschillende kleuren met oneindig veel verschillende combinaties op het scorebord. Je moet echt goede tactische keuzes maken om het maximaal aantal punten te scoren.

En nog lastiger wordt het wanneer je weet dat alle overgebleven dobbelstenen voor jouw tegenstanders zijn. Alle spelers zijn dus constant alert voor de combinaties die ze zelf kunnen maken. Je bent daardoor altijd lekker bezig, in plaats van aan het wachten op je tegenstander.

Clever was in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het jaar in de categorie 18 jaar en ouder. Een leuk spel voor volwassenen dus, maar vooral ook voor het gehele gezin.

Clever is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Konijnen Hokken: net even anders

Konijnen Hokken
Konijnen Hokken

Konijnen Hokken vind ik zelf geniaal gevonden, het thema is gewoon leuk bedacht en past perfect. De meeste dobbelspellen zijn wat minder speciaal vormengegeven, je krijgt een scoreblad met een standaard tabelletje om scores in te vermelden of kruisjes te zetten en dat is het dan wel. Maar hier is dat heel anders, niet alleen thema maar het hele dobbelspel werkt net even anders. Je blijft dobbelen, moet beslissingen nemen om door te gaan of te stoppen. En wanneer je stopt neemt jouw tegenstander je beurt over en als je niet uitkijkt ook nog eens jouw goede voorzet aan punten. Er is toch geen een dobbelspel waar dat zo werkt?

Het is je doel om 333 punten te verzamelen door zoveel mogelijks konijnen te verzamelen en te dobbelen. Je stapelt konijnen en vormt hokken om je scores te vermenigvuldigen. Stapel je minder, dan loop je weliswaar minder risico. Maar, geef je de andere spelers wel de kans om makkelijker jouw scores over te nemen en te winnen.

Je speelt met 7 dobbelstenen, waarbij je in iedere beurt minimaal één konijn apart moet leggen. Eén konijn levert één punt op. Maar gooi je twee konijnen in één worp, dan mag je die op elkaar leggen voor tien punten. Dan zijn er ook nog konijnen die in een hok zitten, die gelden voor twee konijnen. Je mag die apart leggen voor punten, of gebruikt ze samen met het hok als verdubbelaar. En daar begint het pas echt, want de scores kunnen daardoor lekker gaan oplopen. Vervolgens werp je opnieuw met de overige dobbelstenen. Legt de konijnen weer apart, en een eventueel hok uitbreiding voeg je toe aan je verdubbelaar. Het wordt dan een ver-drie-dubbelaar.

Maar dan gaat het pas moeilijk worden. Ga je stoppen en incasseer je de punten of blijf je doorgaan? Stop je, dan noteer je de punten en geef je jouw beurt over aan de volgende speler. Hij krijgt dan de kans om met de overgebleven dobbelstenen jouw beurt verder af te maken. Hij maakt daarbij dus kans op nog meer punten dan jij al hebt behaald! Kies je ervoor om zelf door te gaan en mislukt je worp? Dan heb je geen punten en mag je tegenstander overnieuw beginnen met alle dobbelstenen.

Wil je een wat minder standaard concept dobbelspel met een totaal andere twist? Dan zit je goed met Konijnen Hokken. Konijnen hokken is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Keer op Keer! slimme combinaties maken

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Keer op Keer! mag zeker niet ontbreken op de lijst met beste en leukste dobbelspellen. Het is een roll and write dobbelspel waarbij je flink moet puzzelen voor slimme combinaties die de meeste punten opleveren. Iedere speler krijgt zijn eigen scoreblad die je gebruikt om vakjes aan te kruisen, afhankelijk van je worp en keuzes die je maakt.

In Keer op Keer zit een soort ‘race’ element. Want ben jij de eerste die een kolom kan wegstrepen of een kleur volledig heeft weggestreept, dan krijg je daarvoor meer punten dan je tegenstanders. Ook al volbrengen zij uiteindelijk dezelfde opdrachten.

De speler die aan de beurt is dobbelt steeds met alle zes de dobbelstenen. De worp bepaald welke acties er uitgevoerd mogen worden. Je kunt gekleurde kruisjes dobbelen en nummers van 1 t/m 5. Je kiest welke combinatie van een gekleurde kruis en nummer je van de worp wilt gebruiken. Kies je een geel kruis en een 5? Dan mag je 5 gele hokjes afstrepen op je scoreblad. Je moet wel altijd in de middelste kolom (kolom H) beginnen met afstrepen. Kruisjes moeten vervolgens altijd verticaal of horizontaal naast elkaar staan.

Vervolgens zijn de andere spelers aan zet, zij mogen zelf kiezen uit de dobbelstenen die over zijn en zelf een combinatie maken om af te strepen. Dat maakt het wel extra leuk, want tijdens elke beurt is eigenlijk iedereen aan zet.

Keer op Keer is afgelopen wanneer het een speler lukt om alle hokjes van twee kleuren volledig weg te strepen. Vervolgens worden de punten geteld, dat is de combinatie van complete kolommen waarvoor je bonuspunten hebt verkregen, volledig afgestreepte kleuren op je kaart, en weggestreepte sterren.

Keer op Keer is te spelen met 1 tot 6 spelers en duurt ongeveer 20 minuten. Keer op Keer! is verkrijgbaar bij bol.com.

11. 1000 bommen en granaten, hoe lang durf jij door te gaan?

1000 Bommen en Granaten
1000 Bommen 1000 Bommen en Granatenen Granaten

Kiezen tussen stoppen of doorgaan… Hoe lang durf jij door te gaan voordat het te laat is? 1000 Bommen en Granaten is een dobbelspel geschikt voor 2 tot 5 spelers, je speelt het spel in ongeveer 30 minuten speeltijd.

Tijdens je beurt begin je met een trekken van een kaart, vervolgens dobbel je met alle 8 de dobbelstenen uit het spel. Je kiest steeds welke dobbelstenen je wilt houden en welke je opnieuw wilt dobbelen om meer punten te behalen. Als je opnieuw dobbelt, moet je minimaal twee dobbelstenen gebruiken. Ben je tevreden met je worp, dan kies je ervoor om deze te stoppen en de punten te tellen.

Je probeert zoveel mogelijk gelijke symbolen te werpen. Voor minimaal drie dezelfde dobbelstenen krijg je bijvoorbeeld 100 punten, lukt het om maar liefst 8 dezelfde te dobbelen? Dan krijg je zelfs 4000 punten in één beurt. Maar dat is knap lastig… want dobbel je in de tussentijd drie doodshoofden? Dan is je beurt voorbij en score je geen punten. De uitdaging van dit bordspel is om je een klein beetje in te houden, en op tijd je punten te nemen.

Daarnaast kun je punten scoren voor goud en diamanten. Plus de mogelijkheid om een schatkist van 500 punten te verdienen wanneer het lukt om al je dobbelstenen in combinaties te dobbelen. Al je dobbelstenen moeten dan in enige vorm punten opleveren.

De kaart die je aan het begin van je beurt getrokken hebt geeft mogelijkheden of beperkingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een extra diamant trekken, extra goud, mogelijkheid om een doodshoofd opnieuw te dobbelen, enzovoorts. De spelers gaan door totdat één van de spelers 6000 punten heeft behaald.

1000 Bommen en Granaten is verkrijgbaar bij bol.com.

12. Regenwormen: Dobbelen voor de hele familie

Regenwormen
Regenwormen

Regenwormen is een leuk klein dobbelspelletje voor alle leeftijden. Je probeert met dobbelstenen een zo hoog mogelijke combinatie te dobbelen. Met de bij elkaar opgetelde punten mag je een tegel pakken, hoe hoger de combinatie, hoe meer regenwormen die zal opleveren.

Het zou wel erg makkelijk zijn als je zo vaak mag dobbelen als je wilt. Daarom moet je er wel voor zorgen dat je bij iedere extra keer dobbelen wel een uniek nummer. Lukt dat niet, dan is je beurt voorbij!

Steeds wanneer je een tegel mag pakken stapel je deze op elkaar. Dobbelt één van je tegenstanders de waarde van jouw laatste gepakte tegel? Dan moet je die tegel aan je tegenstander afstaan.

Zijn alle tegels uit de algemene voorraad gepakt, dan telt iedere speler het aantal regenwormen die op zijn eigen tegels afgebeeld staan. De speler met de meeste regenwormen is de winnaar.

Regenwormen kun je spelen met 2 tot en met 7 personen. Je bent ongeveer 20 minuten bezig met een spel. Regenwormen is verkrijgbaar bij bol.com.

13. Ka Pai dobbelspel

Ka Pai dobbelspel
Ka Pai dobbelspel

Ka Pai is een dobbelspel voor 2 tot 4 spelers waarin je combinaties van drie symbolen probeert te maken om punten te verkrijgen. Gelijktijdig probeer je met diezelfde symbolen totempalen te verbinden voor extra bonuspunten. Het is een lekker simpel spelletje en toch is er meer dan genoeg complexiteit om rekening mee te houden en je tegenstander te slim af te zijn. Wat ik zelf leuk vind is dat gelijktijdig alle spelers aan zet zijn, je hoeft dus nooit te wachten!

Het spel is relatief eenvoudig, je hebt niet meer nodig dan een scoreblaadje en potlood. Tijdens iedere beurt zijn alle spelers gelijktijdig aan zet. De speler die aan de beurt is dobbelt met twee dobbelstenen die zijn voorzien van driehoeken, streepjes, rondjes en vierkantjes. Iedere speler mag uit die worp vervolgens kiezen welk symbool hij wil gebruiken voor op zijn scoreblad. Worden er twee dezelfde symbolen gedobbeld? Dan moet je beide symbolen gebruiken. Zijn het verschillende, dan kies je welke van de twee symbolen je wilt gebruiken.

Symbolen die je wil noteren moeten altijd aan elkaar grenzen. Lukt het om drie dezelfde symbolen op een rij te krijgen, dan mag je daar een kader omheen tekenen. Die mag je dan direct scoren, afhankelijk van het type symbool krijg je een bepaald aantal punten. Met drie streepjes op rij krijg je geen directe punten, maar mag je bestaande scores van andere symbolen vermenigvuldigen.

Wanneer de scoreblaadjes vol zijn, is Ka Pai afgelopen en worden de eindscores geteld. Dat is een optelling van de punten door symbolen, vermenigvuldigingen van streepjes en met elkaar verbonden totempalen. Degene met de meeste punten wint Ka Pai.

Het grappige is wel dat je allemaal steeds kiest uit dezelfde dobbelstenen. En toch ga je zien dat iedereen zijn scoreblad op een andere manier gaat invullen. Maar wat is de beste weg? Wie zorgt voor de beste combinaties?

Ka Pai is verkrijgbaar bij bol.com.

14. Catan het Dobbelspel

Catan het Dobbelspel
Catan het Dobbelspel

Dat we van Catan heel wat verschillende bordspellen kennen is voor de meeste niet onbekend. Maar wist je ook dat er een dobbelspel van Catan is wat lekker weg speelt tot en met vier spelers?

In Catan het Dobbelspel probeer je dorpen, straten, steden en ridders te bouwen op je eigen scoreblad waarmee je punten kan behalen. Score je aan het einde van 15 rondes dobbelen de meeste punten bij elkaar opgeteld, dan win je.

Om te bouwen heb je grondstoffen nodig, die verzamel je door te dobbelen met zes dobbelstenen. Tijdens iedere beurt mag je maximaal 3 keer dobbelen. In de eerste worp gebruik je alle dobbelstenen, daarna mag je nog twee keer zelf kiezen met welke dobbelstenen je wilt dobbelen om een mooie combinatie grondstoffen te verkrijgen.

Vervolgens mag je tijdens je beurt bouwen In één beurt mag je zelfs meerdere bouwwerken maken, mits je voldoende grondstoffen hebt. Je omcirkeld de bouwwerken die je hebt gemaakt en noteert de bijbehorende punten op je scoreblad. Lukt het een keer niet om iets te bouwen? Dan krijg je in die ronde 2 minpunten.

In Catan het Dobbelspel zitten best wat leuke mechanismen die het een tactisch dobbelspel maken. Daardoor wordt er net wat extra’s toegevoegd aan het spel om het iets complexer te maken dan een eenvoudig dobbelspel. Leuk en spannend dobbelspel wat je kunt spelen in grofweg 15 tot 20 minuten.

Catan het Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com.

15. Boonanza het dobbelspel

Boonanza
Boonanza

In Boonanza probeer je combinaties te dobbelen waarmee je bonen kunt verbouwen. Hoe verder je komt en hoe beter de combinaties met bonen worden, hoe meer dukaten je ervoor krijgt. De speler die als eerste 13 dukaten bij elkaar weet te dobbelen is de winnaar.

Je speelt dit dobbelspellen op basis van opdrachtkaarten. Die kaarten geven aan welke opdrachten je nog moet afronden, je begint onderaan en schuift zo steeds verder door naar boven. Als eerste opdracht moet je bijvoorbeeld een rood en geel boontje dobbelen. Vervolgens twee blauwe en een groene, enzovoorts.

Je dobbelt in je beurt alle dobbelstenen tegelijk. Je kiest steeds 1 of meer dobbelstenen die je op het bonenveld plaatst. De overige dobbelstenen mag je opnieuw dobbelen. Maar voor je opnieuw dobbelt mogen de andere spelers eerst kijken of ze zelf combinaties kunnen maken met de dobbelstenen die op tafel liggen. Hoe vaker je dus opnieuw dobbelt, hoe meer kans je jouw tegenstanders geeft op complete combinaties op hun eigen scorekaart. Of dat altijd slim is mag je zelf invullen!

Regels van dit spel zijn lekker eenvoudig uit te leggen. Het spel is interactief en het leuke is dat iedere speler eigenlijk altijd aan de beurt is en kans maakt om punten te krijgen. Boonanza is bedoelt voor 2 tot 5 spelers, een spel duurt gemiddeld zo’n 45 minuten.

Boonanza is verkrijgbaar bij bol.com.

16. Machi Koro

Machi Koro
Machi Koro

Machi Koro is ook weer net even anders dan de meeste dobbelspellen. Maar is wel een hele bekende en komt bij ons zelf best geregeld op tafel. Je bouwt in Machi Koro je eigen stad op, waardoor je dobbelacties steeds beter en vooral krachtiger worden. Daardoor krijg je meer inkomsten, en kun je je stad alleen maar verder verbeteren.

Je start standaard met twee basisgebouwen, een graanveld en bakkerij, waarmee je inkomsten kunt generen om nieuwe gebouwen te bouwen. De spelers dobbelen om beurten, maar dat is relevant en bruikbaar voor alle spelers. Er zijn namelijk allerlei soorten gebouwen die onder eigen condities geactiveerd worden. Blauwe gebouwen kunnen door een willekeurige speler geactiveerd worden voor inkomsten. Terwijl je groene gebouwen alleen tijdens je eigen worp kunt activeren. Zo moet je bij rode gebouwen juist betalen aan spelers die een rood gebouw bezitten met de ogen van jouw worp.

Sommige gebouwen reageren weer op andere gebouwen, waardoor je ineens een groot aantal munten kunt krijgen. Dat uitdokteren van slimme combinaties maakt het leuk en iets tactischer dan alleen in het wilde weg dobbelen. Vindt je het leuk om iets op te bouwen wat je steeds meer mogelijkheden inkomsten en mogelijkheden geeft? Dan is Machi Koro echt iets voor jou met haar combinatie en kettingeffecten.

Machi Koro kent ondertussen een aantal varianten en uitbreidingen. Mocht je een uitbreiding willen, dan zou ik zelf voor Machi Koro Haven kiezen. Breng mijn inziens de meeste nieuwe mogelijkheden en leuke combinaties. De andere uitbreiding is Machi Koro Metropool.

Machi Koro is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie