Leukste dobbelspellen voor de hele familie

Je bekijkt nu Leukste dobbelspellen voor de hele familie
Leukste dobbelspellen

Wat is er leuker dan gezellige dobbelspellen spelen? Dobbelspellen zijn enorm populair. En dat vinden wij niet gek! We kunnen het goed plaatsen, het zijn leuke spellen die weinig tijd kosten en ideaal zijn om even tussendoor te spelen. Lekker dobbelen zonder teveel na te denken met vrienden of familie! We delen onze ervaring met je en geven je een overzicht van de leukste dobbelspellen van dit moment!

De beste dobbelspellen van dit moment!

We hebben een overzicht voor je samengesteld met de leukste en beste dobbelspellen van dit moment! Voor ieder gegarandeerd dobbelplezier met dobbelspellen uit deze lijst. Van tactische Roll and Write spellen tot dobbelspellen met een engine building mechanisme waardoor je set steeds uitgebreider wordt en meer mogelijkheden geeft.

Onze top 10 dobbelspellen van dit moment

  1. Qwixx
  2. Clever
  3. Konijnen Hokken
  4. Keer op Keer!
  5. 1000 bommen en granaten
  6. Regenwormen
  7. Ka Pai
  8. Catan het Dobbelspel
  9. Boonanza
  10. Machi Koro

Qwixx, eenvoudig en leuk dobbelspel voor de hele familie

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

In Qwixx is het jouw doel om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op jouw scorebord. Hoe meer je er weet te zetten, hoe meer punten je gaat behalen. En daarmee is natuurlijk de kans groter om te winnen.

Je dobbelt steeds met twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De waarde van de witte dobbelstenen is relevant voor iedere speler. Ongeacht of je aan de beurt bent of niet: want in Qwixx ben je altijd aan de beurt! De waarde van de witte stenen mag iedere speler aankruisen op zijn scorebord, je kiest daarbij slim in één van de vier scorerijen.

Je probeert je scorestroken zo in te vullen, zodat je uiteindelijk zoveel mogelijk kruisjes kunt zetten en de meeste punten weet te behalen. Maar zet je te snel je kruisjes in één van de rijen? Dan doet die rij en kleur voor jou niet meer mee.

De spelregels van Qwixx zijn eenvoudig, je kunt het met iedereen spelen, blijft spannend tot het einde, en pas! Want het is erg verslavend spelletje! Wedden dat wanneer jij begint met Qwixx je zo een paar spelletjes achter elkaar blijft spelen?

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com.

Speelgoed van het Jaar 2022

Clever: tactisch dobbelspel

Clever
Clever

Clever is een wat meer tactisch dobbelspel voor het gehele gezin. De manier van spelen is lekker simpel. Je werpt dobbelstenen, zet vervolgens kruisjes in de juiste categorie en pakt je punten. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Veel simpeler kan het niet, toch?

Nou, vergis je niet. Want om te winnen moet je wel het een en ander uit de kast houden. Er zijn namelijk 6 dobbelstenen in zes verschillende kleuren met oneindig veel verschillende combinaties op het scorebord. Je moet echt goede tactische keuzes maken om het maximaal aantal punten te scoren.

En nog lastiger wordt het wanneer je weet dat alle overgebleven dobbelstenen voor jouw tegenstanders zijn. Alle spelers zijn dus constant alert voor de combinaties die ze zelf kunnen maken. Je bent daardoor altijd lekker bezig, in plaats van aan het wachten op je tegenstander.

Clever was in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het jaar in de categorie 18 jaar en ouder. Een leuk spel voor volwassenen dus, maar vooral ook voor het gehele gezin.

Clever is verkrijgbaar bij bol.com.

Konijnen Hokken: net even anders dobbelspel

Konijnen Hokken
Konijnen Hokken

Konijnen Hokken vind ik zelf geniaal gevonden, het thema is gewoon leuk bedacht en past perfect. De meeste dobbelspellen zijn wat minder speciaal vormengegeven, je krijgt een scoreblad met een standaard tabelletje om scores in te vermelden of kruisjes te zetten en dat is het dan wel. Maar hier is dat heel anders, niet alleen thema maar het hele dobbelspel werkt net even anders. Je blijft dobbelen, moet beslissingen nemen om door te gaan of te stoppen. En wanneer je stopt neemt jouw tegenstander je beurt over en als je niet uitkijkt ook nog eens jouw goede voorzet aan punten. Er is toch geen een dobbelspel waar dat zo werkt?

Het is je doel om 333 punten te verzamelen door zoveel mogelijks konijnen te verzamelen en te dobbelen. Je stapelt konijnen en vormt hokken om je scores te vermenigvuldigen. Stapel je minder, dan loop je weliswaar minder risico. Maar, geef je de andere spelers wel de kans om makkelijker jouw scores over te nemen en te winnen.

Je speelt met 7 dobbelstenen, waarbij je in iedere beurt minimaal één konijn apart moet leggen. Eén konijn levert één punt op. Maar gooi je twee konijnen in één worp, dan mag je die op elkaar leggen voor tien punten. Dan zijn er ook nog konijnen die in een hok zitten, die gelden voor twee konijnen. Je mag die apart leggen voor punten, of gebruikt ze samen met het hok als verdubbelaar. En daar begint het pas echt, want de scores kunnen daardoor lekker gaan oplopen. Vervolgens werp je opnieuw met de overige dobbelstenen. Legt de konijnen weer apart, en een eventueel hok uitbreiding voeg je toe aan je verdubbelaar. Het wordt dan een ver-drie-dubbelaar.

Maar dan gaat het pas moeilijk worden. Ga je stoppen en incasseer je de punten of blijf je doorgaan? Stop je, dan noteer je de punten en geef je jouw beurt over aan de volgende speler. Hij krijgt dan de kans om met de overgebleven dobbelstenen jouw beurt verder af te maken. Hij maakt daarbij dus kans op nog meer punten dan jij al hebt behaald! Kies je ervoor om zelf door te gaan en mislukt je worp? Dan heb je geen punten en mag je tegenstander overnieuw beginnen met alle dobbelstenen.

Wil je een wat minder standaard concept dobbelspel met een totaal andere twist? Dan zit je goed met Konijnen Hokken. Konijnen hokken is verkrijgbaar bij bol.com.

Keer op Keer! slimme combinaties voor maximale punten

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Keer op Keer! mag zeker niet ontbreken op de lijst met beste en leukste dobbelspellen. Het is een roll and write dobbelspel waarbij je flink moet puzzelen voor slimme combinaties die de meeste punten opleveren. Iedere speler krijgt zijn eigen scoreblad die je gebruikt om vakjes aan te kruisen, afhankelijk van je worp en keuzes die je maakt.

In Keer op Keer zit een soort ‘race’ element. Want ben jij de eerste die een kolom kan wegstrepen of een kleur volledig heeft weggestreept, dan krijg je daarvoor meer punten dan je tegenstanders. Ook al volbrengen zij uiteindelijk dezelfde opdrachten.

De speler die aan de beurt is dobbelt steeds met alle zes de dobbelstenen. De worp bepaald welke acties er uitgevoerd mogen worden. Je kunt gekleurde kruisjes dobbelen en nummers van 1 t/m 5. Je kiest welke combinatie van een gekleurde kruis en nummer je van de worp wilt gebruiken. Kies je een geel kruis en een 5? Dan mag je 5 gele hokjes afstrepen op je scoreblad. Je moet wel altijd in de middelste kolom (kolom H) beginnen met afstrepen. Kruisjes moeten vervolgens altijd verticaal of horizontaal naast elkaar staan.

Vervolgens zijn de andere spelers aan zet, zij mogen zelf kiezen uit de dobbelstenen die over zijn en zelf een combinatie maken om af te strepen. Dat maakt het wel extra leuk, want tijdens elke beurt is eigenlijk iedereen aan zet.

Keer op Keer is afgelopen wanneer het een speler lukt om alle hokjes van twee kleuren volledig weg te strepen. Vervolgens worden de punten geteld, dat is de combinatie van complete kolommen waarvoor je bonuspunten hebt verkregen, volledig afgestreepte kleuren op je kaart, en weggestreepte sterren.

Speelgoed van het Jaar 2022

Keer op Keer is te spelen met 1 tot 6 spelers en duurt ongeveer 20 minuten. Keer op Keer! is verkrijgbaar bij bol.com.

1000 bommen en granaten, hoe lang durf jij door te dobbelen?

1000 Bommen en Granaten
1000 Bommen 1000 Bommen en Granatenen Granaten

Kiezen tussen stoppen of doorgaan… Hoe lang durf jij door te gaan voordat het te laat is? 1000 Bommen en Granaten is een dobbelspel geschikt voor 2 tot 5 spelers, je speelt het spel in ongeveer 30 minuten speeltijd.

Tijdens je beurt begin je met een trekken van een kaart, vervolgens dobbel je met alle 8 de dobbelstenen uit het spel. Je kiest steeds welke dobbelstenen je wilt houden en welke je opnieuw wilt dobbelen om meer punten te behalen. Als je opnieuw dobbelt, moet je minimaal twee dobbelstenen gebruiken. Ben je tevreden met je worp, dan kies je ervoor om deze te stoppen en de punten te tellen.

Je probeert zoveel mogelijk gelijke symbolen te werpen. Voor minimaal drie dezelfde dobbelstenen krijg je bijvoorbeeld 100 punten, lukt het om maar liefst 8 dezelfde te dobbelen? Dan krijg je zelfs 4000 punten in één beurt. Maar dat is knap lastig… want dobbel je in de tussentijd drie doodshoofden? Dan is je beurt voorbij en score je geen punten. De uitdaging van dit bordspel is om je een klein beetje in te houden, en op tijd je punten te nemen.

Daarnaast kun je punten scoren voor goud en diamanten. Plus de mogelijkheid om een schatkist van 500 punten te verdienen wanneer het lukt om al je dobbelstenen in combinaties te dobbelen. Al je dobbelstenen moeten dan in enige vorm punten opleveren.

De kaart die je aan het begin van je beurt getrokken hebt geeft mogelijkheden of beperkingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een extra diamant trekken, extra goud, mogelijkheid om een doodshoofd opnieuw te dobbelen, enzovoorts. De spelers gaan door totdat één van de spelers 6000 punten heeft behaald.

1000 Bommen en Granaten is verkrijgbaar bij bol.com.

Regenwormen: dobbelspel voor de hele familie

Regenwormen
Regenwormen

Regenwormen is een leuk klein dobbelspelletje voor alle leeftijden. Je probeert met dobbelstenen een zo hoog mogelijke combinatie te dobbelen. Met de bij elkaar opgetelde punten mag je een tegel pakken, hoe hoger de combinatie, hoe meer regenwormen die zal opleveren.

Het zou wel erg makkelijk zijn als je zo vaak mag dobbelen als je wilt. Daarom moet je er wel voor zorgen dat je bij iedere extra keer dobbelen wel een uniek nummer. Lukt dat niet, dan is je beurt voorbij!

Steeds wanneer je een tegel mag pakken stapel je deze op elkaar. Dobbelt één van je tegenstanders de waarde van jouw laatste gepakte tegel? Dan moet je die tegel aan je tegenstander afstaan.

Zijn alle tegels uit de algemene voorraad gepakt, dan telt iedere speler het aantal regenwormen die op zijn eigen tegels afgebeeld staan. De speler met de meeste regenwormen is de winnaar.

Regenwormen kun je spelen met 2 tot en met 7 personen. Je bent ongeveer 20 minuten bezig met een spel. Regenwormen is verkrijgbaar bij bol.com.

Ka Pai dobbelspel

Ka Pai dobbelspel
Ka Pai dobbelspel

Ka Pai is een dobbelspel voor 2 tot 4 spelers waarin je combinaties van drie symbolen probeert te maken om punten te verkrijgen. Gelijktijdig probeer je met diezelfde symbolen totempalen te verbinden voor extra bonuspunten. Het is een lekker simpel spelletje en toch is er meer dan genoeg complexiteit om rekening mee te houden en je tegenstander te slim af te zijn. Wat ik zelf leuk vind is dat gelijktijdig alle spelers aan zet zijn, je hoeft dus nooit te wachten!

Het spel is relatief eenvoudig, je hebt niet meer nodig dan een scoreblaadje en potlood. Tijdens iedere beurt zijn alle spelers gelijktijdig aan zet. De speler die aan de beurt is dobbelt met twee dobbelstenen die zijn voorzien van driehoeken, streepjes, rondjes en vierkantjes. Iedere speler mag uit die worp vervolgens kiezen welk symbool hij wil gebruiken voor op zijn scoreblad. Worden er twee dezelfde symbolen gedobbeld? Dan moet je beide symbolen gebruiken. Zijn het verschillende, dan kies je welke van de twee symbolen je wilt gebruiken.

Symbolen die je wil noteren moeten altijd aan elkaar grenzen. Lukt het om drie dezelfde symbolen op een rij te krijgen, dan mag je daar een kader omheen tekenen. Die mag je dan direct scoren, afhankelijk van het type symbool krijg je een bepaald aantal punten. Met drie streepjes op rij krijg je geen directe punten, maar mag je bestaande scores van andere symbolen vermenigvuldigen.

Wanneer de scoreblaadjes vol zijn, is Ka Pai afgelopen en worden de eindscores geteld. Dat is een optelling van de punten door symbolen, vermenigvuldigingen van streepjes en met elkaar verbonden totempalen. Degene met de meeste punten wint Ka Pai.

Het grappige is wel dat je allemaal steeds kiest uit dezelfde dobbelstenen. En toch ga je zien dat iedereen zijn scoreblad op een andere manier gaat invullen. Maar wat is de beste weg? Wie zorgt voor de beste combinaties?

Ka Pai is verkrijgbaar bij bol.com.

Catan het Dobbelspel

Catan het Dobbelspel
Catan het Dobbelspel

Dat we van Catan heel wat verschillende bordspellen kennen is voor de meeste niet onbekend. Maar wist je ook dat er een dobbelspel van Catan is wat lekker weg speelt tot en met vier spelers?

In Catan het Dobbelspel probeer je dorpen, straten, steden en ridders te bouwen op je eigen scoreblad waarmee je punten kan behalen. Score je aan het einde van 15 rondes dobbelen de meeste punten bij elkaar opgeteld, dan win je.

Om te bouwen heb je grondstoffen nodig, die verzamel je door te dobbelen met zes dobbelstenen. Tijdens iedere beurt mag je maximaal 3 keer dobbelen. In de eerste worp gebruik je alle dobbelstenen, daarna mag je nog twee keer zelf kiezen met welke dobbelstenen je wilt dobbelen om een mooie combinatie grondstoffen te verkrijgen.

Vervolgens mag je tijdens je beurt bouwen In één beurt mag je zelfs meerdere bouwwerken maken, mits je voldoende grondstoffen hebt. Je omcirkeld de bouwwerken die je hebt gemaakt en noteert de bijbehorende punten op je scoreblad. Lukt het een keer niet om iets te bouwen? Dan krijg je in die ronde 2 minpunten.

In Catan het Dobbelspel zitten best wat leuke mechanismen die het een tactisch dobbelspel maken. Daardoor wordt er net wat extra’s toegevoegd aan het spel om het iets complexer te maken dan een eenvoudig dobbelspel. Leuk en spannend dobbelspel wat je kunt spelen in grofweg 15 tot 20 minuten.

Catan het Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com.

Boonanza het dobbelspel

Boonanza
Boonanza

In Boonanza probeer je combinaties te dobbelen waarmee je bonen kunt verbouwen. Hoe verder je komt en hoe beter de combinaties met bonen worden, hoe meer dukaten je ervoor krijgt. De speler die als eerste 13 dukaten bij elkaar weet te dobbelen is de winnaar.

Je speelt dit dobbelspellen op basis van opdrachtkaarten. Die kaarten geven aan welke opdrachten je nog moet afronden, je begint onderaan en schuift zo steeds verder door naar boven. Als eerste opdracht moet je bijvoorbeeld een rood en geel boontje dobbelen. Vervolgens twee blauwe en een groene, enzovoorts.

Je dobbelt in je beurt alle dobbelstenen tegelijk. Je kiest steeds 1 of meer dobbelstenen die je op het bonenveld plaatst. De overige dobbelstenen mag je opnieuw dobbelen. Maar voor je opnieuw dobbelt mogen de andere spelers eerst kijken of ze zelf combinaties kunnen maken met de dobbelstenen die op tafel liggen. Hoe vaker je dus opnieuw dobbelt, hoe meer kans je jouw tegenstanders geeft op complete combinaties op hun eigen scorekaart. Of dat altijd slim is mag je zelf invullen!

Regels van dit spel zijn lekker eenvoudig uit te leggen. Het spel is interactief en het leuke is dat iedere speler eigenlijk altijd aan de beurt is en kans maakt om punten te krijgen. Boonanza is bedoelt voor 2 tot 5 spelers, een spel duurt gemiddeld zo’n 45 minuten.

Boonanza is verkrijgbaar bij bol.com.

Machi Koro

Machi Koro
Machi Koro

Machi Koro is ook weer net even anders dan de meeste dobbelspellen. Maar is wel een hele bekende en komt bij ons zelf best geregeld op tafel. Je bouwt in Machi Koro je eigen stad op, waardoor je dobbelacties steeds beter en vooral krachtiger worden. Daardoor krijg je meer inkomsten, en kun je je stad alleen maar verder verbeteren.

Je start standaard met twee basisgebouwen, een graanveld en bakkerij, waarmee je inkomsten kunt generen om nieuwe gebouwen te bouwen. De spelers dobbelen om beurten, maar dat is relevant en bruikbaar voor alle spelers. Er zijn namelijk allerlei soorten gebouwen die onder eigen condities geactiveerd worden. Blauwe gebouwen kunnen door een willekeurige speler geactiveerd worden voor inkomsten. Terwijl je groene gebouwen alleen tijdens je eigen worp kunt activeren. Zo moet je bij rode gebouwen juist betalen aan spelers die een rood gebouw bezitten met de ogen van jouw worp.

Sommige gebouwen reageren weer op andere gebouwen, waardoor je ineens een groot aantal munten kunt krijgen. Dat uitdokteren van slimme combinaties maakt het leuk en iets tactischer dan alleen in het wilde weg dobbelen. Vindt je het leuk om iets op te bouwen wat je steeds meer mogelijkheden inkomsten en mogelijkheden geeft? Dan is Machi Koro echt iets voor jou met haar combinatie en kettingeffecten.

Machi Koro kent ondertussen een aantal varianten en uitbreidingen. Mocht je een uitbreiding willen, dan zou ik zelf voor Machi Koro Haven kiezen. Breng mijn inziens de meeste nieuwe mogelijkheden en leuke combinaties. De andere uitbreiding is Machi Koro Metropool.

Machi Koro is verkrijgbaar bij bol.com.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie