Qwinto dobbelspel review: maak de beste getallenrij!

Je bekijkt nu Qwinto dobbelspel review: maak de beste getallenrij!
Qwinto dobbelspel review
Qwinto dobbelspel
Qwinto dobbelspel

Het wordt de nieuwste telg in de Qwixx-familie genoemd en wij moeten zeggen; het heeft er wel wat van weg. Toch is het dobbelspel Qwinto weer een hele nieuwe variant, wat je zeker tot nadenken zet. In het spel ga je de beste getallenreeksen vormen, zodat je zoveel mogelijk punten scoort. Wij zijn van mening dat dit spel zeker zo bekroond mag worden als zijn voorganger Qwixx. In dit review lees je alles over Qwinto en geven wij onze mening!

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Roll-and-write Spel

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com

Doel van het spel

Het doel van het dobbelspel Qwinto is het behalen van zoveel mogelijk punten door de juiste getallen op de juiste plaats te noteren op je scoreblad. Je kan zowel punten scoren voor een rij vol maken als een kolom vol maken. In de rijen scoor je ook punten als de rij niet helemaal vol is, maar wel een stuk minder. Ook kun je minpunten behalen. Deze minpunten krijg je door een slechte worp waar je niks mee kan. Het kost je dan 5 punten van je totaal. Alle punten bij elkaar opgeteld, met de minpunten eraf is je eindtotaal.

Inhoud van het doosje van Qwinto

  • blok met scorebladen
  • 3 dobbelstenen in de kleuren oranje, geel en paars
  • 4 potloodjes met gum
  • Spelregels
Inhoud van het spel Qwinto
Inhoud van het spel Qwinto

Voorbereiding van een spel

Een potje Qwinto heb je zo gestart. Er is niet veel voor nodig. Om te beginnen haal je voor iedereen die meedoet een scoreblad van het blok af. Dit scoreblad leg je voor je op tafel. Ook zorg je dat elke deelnemer een potloodje heeft. Er zitten maar vier potloden in het doosje, dus bij het spelen met 5 of meer deelnemers zal je zelf voor ander schrijfmateriaal moeten zorgen. Daarna leg je de dobbelstenen in het midden op tafel. Nu kan het spel al beginnen.

Qwinto spelregels en spelverloop

Qwinto spelregels
Qwinto spelregels

In het doosje van Qwinto vind je een klein briefje met de spelregels. Het briefje is binnen enkele tijd doorgelezen en een nieuwe speler leert het spel binnen 1 minuut tijd. Qwinto is namelijk ontzettend eenvoudig, maar wel zeer uitdagend.

Het spel begint met een zelf uit te kiezen startspeler. De speler mag elke beurt een keuze maken met hoeveel dobbelstenen hij of zij gaat rollen. Je mag rollen met alle drie de kleuren dobbelstenen, maar ook met twee dobbelstenen of zelfs met maar één dobbelsteen. Het totaal aantal ogen van de hoeveelheid dobbelstenen dat je gebruikt vormt het aantal dat je mag noteren op je scoreblad. Als je bijvoorbeeld met alle drie de dobbelstenen gooit en de gele dobbelsteen wijst 2 ogen aan, de oranje dobbelsteen heeft 3 ogen en de paarse dobbelsteen rolt naar 6 ogen, dan is het totaal 11 ogen en dus ook het cijfer dat je gaat noteren op je scoreblad. Bij welke kleur je dit cijfer gaat noteren is je eigen keuze. Als je met drie dobbelstenen hebt gegooid mag je uit alle drie de kleuren kiezen. Als je met minder dobbelstenen rolt mag je het totaal van de dobbelstenen alleen noteren bij de kleur of kleuren die je gebruikt hebt.

Er zijn een aantal belangrijke regels aan het noteren van de punten op je scoreblad. Zo moeten de rijen waarin je de getallen noteert oplopend zijn. Aan de linkerkant moet het laagste getal staan en aan de rechterkant het hoogste getal. Je mag geen dubbele cijfers in de rij zetten, maar ook niet in een kolom. Bij het noteren van een getal in een rij moet je dus ook rekening houden met de andere rijen. Dit kan soms lastig zijn, kwamen wij achter. Heb je bijvoorbeeld 5 en 7 ingevuld in oranje met één leeg veld ertussen, waar het cijfer 6 zal moeten komen. Maar in de paarse rij al in dezelfde kolom een 6. Dan heb je pech! Dit vakje kan niet meer worden ingevuld en dat betekent dat je de rij niet meer af zal kunnen maken.

Qwinto scoreblok
Qwinto scoreblok

Wat zou kunnen gebeuren is dat je per ongeluk een cijfer invult dat al in dezelfde rij of kolom staat. Gebeurt het nog in je eigen beurt, dan mag je dit nog aanpassen. Als het in een volgende beurt opvalt door één van de medespelers of jijzelf, dan zal je het vakje door moeten krassen en kun je het niet meer gebruiken. Ook in dit geval kun je de rij nooit afmaken. De punten voor dit vakje tellen niet meer mee.

Alle spelers dobbelen om de beurt met de dobbelsteen of dobbelstenen. De andere spelers zitten echter niet stil in de tussentijd. Zij mogen het getal dat gedobbeld wordt ook gebruiken op hun scoreblad. Zo ben je dus elke beurt bezig en vraagt het je alert te blijven. Doe je als speler een worp die je nergens kan invullen, dan moet je een hokje aankruisen onderaan het scoreblad, wat je vijf minpunten oplevert. Er is een maximum van vier hokjes met minpunten.

Einde van het spel Qwinto

Het spel Qwinto eindigt wanneer één van de spelers twee volledige rijen met getallen heeft gevuld of wanneer één van de spelers alle minpunten heeft aangekruist. Als dit is gebeurd wordt het tijd om de punten te gaan tellen.

Bij het tellen begin je altijd met de rijen. Heb je een rij vol? Dan mag je het laatste getal van die rij toevoegen aan je eindtotaal. Als de rij niet helemaal vol is, tel je het aantal vakjes dat je wel hebt aangekruist en voeg je dit aantal toe aan je eindtotaal. Vervolgens ga je de kolommen tellen. Er zijn vijf kolommen die je vol kan maken. Als een kolom vol is, mag je het getal dat in het vakje met de vijfhoek in deze kolom staat toevoegen aan je eindtotaal. Al deze punten bij elkaar opgeteld min de vakjes van vijf minpunten is je eindtotaal. De speler met het hoogste eindtotaal wint het spel.

Eindscore
Eindscore

Qwinto dobbelspel review, onze mening

Wij zijn enorm enthousiast over de nieuwe telg in de Qwixx-familie. Het spel vormt een mooie nieuwe uitdaging op Qwixx en de al bestaande uitbreidingen van dit spel. Bij Qwinto noteer je getallen in plaats van dat je ze aankruist en dat maakt het spel extra spannend.

Elke keer dat je een getal noteert moet je tactisch nadenken of het getal wel op de juiste plek staat. Denk je nog hoger te kunnen dobbelen dan het getal is het slim om het meer naar links in de rij te zetten. Als je denkt dat dit het hoogste getal is dat je gaat dobbelen zet je het uiterst rechts.

Ergens komt het spel ook wel een beetje aan op geluk. Je moet immers maar zien wat je dobbelt en dat kan elke keer weer anders zijn. Na enkele potjes krijg je er iets meer handigheid in en merk je welke getallen vaker worden gedobbeld dan andere. Ook ga je slimmer om met de vijfhoekjes die extra punten opleveren als je de kolom vult.

Qwinto blijft boeiend tot het eind. Je blijft constant gefocust, want ook de beurten van andere spelers mag je gebruiken op je eigen scoreblad. Dit maakt het spel nooit saai, maar zorgde bij ons ook voor verwarring. Omdat iedereen het cijfer mag noteren, wisten we op een gegeven moment niet meer wie degene was die het getal had gedobbeld. Het is wel handig dat je dit weet in verband met het feit wie de minpunten krijgt als hij of zij het getal niet kan noteren.

Het dobbelspel Qwinto is zeer verslavend. We speelden het meerdere keren achter elkaar en wilden steeds onze scores verbeteren.

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie