Pick a Pen – Crypten: dobbelen met potloden

Je bekijkt nu Pick a Pen – Crypten: dobbelen met potloden
Pick a Pen Crypten review
Pick a Pen Crypten
Pick a Pen Crypten

Deze roll & write van 999 games is een innovatief spel. Je speelt dit spel namelijk niet met dobbelstenen, maar rolt met de potloden, die je ook gebruikt om je keuze in te vullen. Een nieuwe interessante manier van spelen, die we nog niet vaker gezien hebben. Wij speelden Pick a Pen – Crypten en kijken nu al uit naar de twee andere versies van Pick a Pen; Tuinen en Riffen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Roll & Write

Doel van het spel

Het doel van Pick a Pen – Crypten is het vergaren van zoveel mogelijk punten. Dit doe je door de kleuren op de juiste manier in de symbolen in te vullen. Er komt een klein beetje geluk kijken bij het spel, maar ook een heleboel tactiek. Beslis welke kleur je in welk vakje invult en maak combinaties van kleuren, zodat je punten scoort. De speler met de meeste punten wint het spel.

Inhoud van de doos van Pick a Pen – Crypten

  • 5 potloden in verschillende kleuren, die fungeren als dobbelstenen
  • Een scoreblok met 3 verschillende scorebladen
  • Spelregels
Pick a Pen Crypten inhoud
Pick a Pen Crypten inhoud

Voorbereiding van een spel

Wanneer je gaat beginnen met Pick a Pen Crypten bepaal je eerst welk scoreblad je gaat doen. Het basisspel is het makkelijkst, maar er zijn ook nog twee andere varianten die weer vernieuwing toevoegen aan het spel. Je geeft elke speler een scoreblad. Daarnaast haal je de potloden uit de doos en legt ze in het midden van de tafel, zodat iedereen er goed bij kan.

Pick a Pen – Crypten spelregels en spelverloop

In Pick a Pen – Crypten dobbel je om de beurt met de potloden. De persoon die heeft gedobbeld mag als eerste een potlood uitkiezen. Daarna kiezen alle spelers met de klok mee ook een potlood. Wanneer de potloden op zijn is de eerst volgende speler aan de beurt om te dobbelen. Het spel gaat weer door na de worp.

Pick a Pen Crypten spelregels
Pick a Pen Crypten spelregels

Als je een potlood uitkiest hou je rekening met de symbolen die je hebt gedobbeld. Je kunt 5 verschillende symbolen dobbelen; een cirkel, een vierkant, een plusje, een driehoek en een zeshoek. Ook kun je alle vijf de symbolen op één potlood dobbelen. Wanneer dit gebeurt, mag je een symbool naar keuze kiezen.

Pick a Pen dobbel potloden

Als je een potlood hebt uitgekozen vul je die kleur in bij het symbool dat op het potlood staat, beginnend bij het meest linkse symbool in de rij. Je mag niet zomaar een willekeurige in de rij kiezen. Het doel bij het invullen is om twee dezelfde kleuren naast elkaar te krijgen in een rij of kolom, want daarmee scoor je punten. Als dit je zelfs twee keer in dezelfde rij of kolom lukt haal je alle punten die mogelijk zijn voor die rij of kolom.

Er is ook nog een manier om extra bonuspunten te verdienen. In dat geval moet je in elke rij of in elke kolom tenminste één combinatie van twee dezelfde kleuren naast elkaar hebben. Je krijgt dan 5 bonuspunten, die je goed kan gebruiken aan het einde van het spel. Voor elke combinatie van twee dezelfde kleuren naast elkaar krijg je twee punten. Als je alle punten bij elkaar optelt weet je je eindscore en kan de winnaar bepaald worden.

Pick a Pen Crypten puntenscore
Pick a Pen Crypten puntenscore

Nu zijn er ook nog twee andere varianten van het scoreblad, waarbij je op een andere manier punten kan verdienen of waar je extra bonussen hebt. Bij scoreblad 2 heb je een extra rij met symbolen. Deze rij bestaat uit potloden die je mag inkleuren. Wel wordt er bij dit spel gevraagd om combinaties van 3 verschillende kleuren naast elkaar om punten te verdienen. Ook is er een mogelijkheid om extra punten te verdienen wanneer je in een rij of kolom alle vijf de verschillende kleuren hebt.

Bij scoreblad 3 komen er weer andere regels bij kijken. Naast de opties die op scoreblad 2 al zijn toegevoegd, kun je nu ook vlakken van eenzelfde kleur maken. Lukt het je om een vlak van 4 keer dezelfde kleur te maken, dan krijg je 7 punten. Als dit je meer dan 3 keer lukt, dan krijg je zelfs een flinke bonus.

Pick a Pen Crypten level 2 en level 3
Pick a Pen Crypten level 2 en level 3

Pick a Pen – Crypten review, onze mening

Wij zijn gek op Roll & Write spellen. Even snel tussendoor een potje spelen. Ook dit is zo’n spel dat je kan gebruiken als ‘filler game’. De regels zijn eenvoudig en de opzet is simpel. Er komt een klein beetje geluk bij dit spel kijken, maar het is ook een kwestie van tactiek. Je moet goed in de gaten houden waar je de kleuren invult, zodat je zoveel mogelijk combinaties maakt.

De vormgeving van het spel is zoals we gewend zijn van 999 games weer erg goed. Het gele doosje heeft een groot potlood op de voorkant met de titel en een afbeelding van hoe het spel er aan de binnenkant van de doos uitziet. De kleuren zijn goed gekozen en passen mooi bij elkaar. Ook de scorebladen zijn weer van goede kwaliteit.

Wij maakten ons wel een beetje zorgen dat het rollen van de potloden niet zo makkelijk zou gaan en je heel vaak dezelfde symbolen rolt. Na een aantal beurten hadden we al snel door dat dat absoluut niet zo was. Het rollen van alle symbolen op rij, komt niet zo vaak voor. Hier heb je ook maar 1/6 kans op natuurlijk.

Een ander dingetje waar we ons zorgen over maakten was de kwaliteit van het potlood. Als je gaat gooien met potloden, weten we uit ervaring dat het stiftje binnenin breekt en als je het potlood dan gaat slijpen breekt de punt steeds af. We zijn er ondertussen achter dat het stiftje gemaakt is van zeer stevig materiaal en breken dus niet zo snel gebeurt. Wel zal je een flinke puntenslijper nodig hebben om de punt te slijpen, want het potlood heeft geen standaard maat.

Mochten je scorebladen of potloden op zijn, dan kun je bij 999 games gewoon een nieuwe set bestellen. Dit zorgt ervoor dat je het spel eindeloos kan spelen. En dat is zeker de bedoeling van dit spel. Wij gingen in meerdere beurten achter elkaar op zoek naar een goede tactiek, maar we kwamen erachter dat elk spel toch weer helemaal anders gaat dan je denkt.

Wij raden Pick a Pen – Crypten absoluut aan en zullen dit spel zelf ook nog vaak spelen. Pick a Pen – Crypten is een spel dat je niet kan missen in je spellenkast. Wij zullen dan ook zeker de andere varianten van dit spel ook gaan uitproberen.

Pick a Pen Crypten is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie