Spicy Kaartspel: bluffen en betrappen! Onze ervaring

Je bekijkt nu Spicy Kaartspel: bluffen en betrappen! Onze ervaring
Spicy kaartspel review
Spicey kaartspel
Spicy kaartspel

Met het kaartspel Spicy moet je best een beetje durven. Eigenlijk komt het bijna elke ronde wel voor dat je een keertje moet bluffen. Weet jij je gezicht in de plooi te houden en laat je andere mensen niet merken dat je bluft? Of ben jij juist degene die een ander betrapt op het spelen van een verkeerde kaart? In Spicy leer je elkaar steeds beter kennen.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Doel van het spel

Het doel van Spicy is om aan het einde van het spel zoveel mogelijk punten te hebben. Punten krijg je door de +10 kaarten te winnen, omdat je al je kaarten hebt weggespeeld of door kaarten te winnen, omdat je iemand anders betrapt op bluffen. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint. Als een speler twee keer een +10 kaart heeft gewonnen, heeft deze speler automatisch gewonnen.

Inhoud van de doos van Spicy

  • 100 specerijkaarten
  • 3 trofeeën kaarten (+10 kaarten)
  • 1 einde van de wereld kaart
  • 6 smaakmaak kaarten
  • Spelregels
Spicy inhoud van de doos
Spicy inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Je kunt een spelletje Spicy spelen met 2 tot 6 personen. Elke speler die meedoet krijgt 6 kaarten van de stapel. De einde van de wereld kaart is een blauwe kaart die je in de trekstapel moet doen, om te bepalen waar het spel stopt. Op de einde van de wereld kaart staan streepjes. Als je de kaart rechtop naast de trekstapel zet kun je met de streepjes precies zien waar de kaart in de trekstapel moet doen. Stop de blauwe kaart erin en leg de trekstapel midden op tafel. De trofeeënkaarten worden ook uitgelegd op de tafel. Het spel is klaar om te beginnen.

Blauwe kaart in het deck
Blauwe kaart in het deck

Spicy spelregels en spelverloop

In Spicy leg je als spelers één voor één een kaart gesloten op een stapel. Er moet elke keer bepaald worden of de speler werkelijk de kaart neerlegt die hij noemt of dat hij bluft. De eerste speler begint altijd met een kaart met nummer 1, 2 of 3. Hij noemt daarbij ook de specerij die erop staat. Dit kan chilipeper, wasabi of peper zijn. De volgende speler moet er nu een kaart met dezelfde specerij opleggen, maar met een hoger nummer. De getallen gaan tot 10. Wanneer er een kaart met 10 is opgelegd, dan mag de volgende speler weer een kaart met nummer 1, 2 of 3 spelen van dezelfde specerij.

Spicy spelregels
Spicy spelregels

Nou gebeurt het heel vaak dat je geen geschikte specerij of geen geschikt nummer in je hand hebt. Je kunt er dan voor kiezen om te passen en een kaart van de trekstapel te pakken. Wat je ook zou kunnen doen is bluffen over het nummer of bluffen over de specerij. In principe kun je dus elke willekeurige kaart opgooien. Let er wel op dat je je gezicht neutraal houdt, want andere spelers kunnen je hierop betrappen. Als niemand reageert en de volgende gewoon zijn beurt speelt, heb je geluk gehad en weer een kaart weggespeeld.

Handkaarten
Handkaarten

Maar als iemand je verdenkt van bluffen, dan mag hij of zij zijn hand op de stapel kaarten slaan en zeggen dat je bluft. Diegene moet dan aangeven of je bluft over het cijfer of bluft over de specerij. Heeft degene die je betrapt het goed, dan heeft hij of zij gewonnen en krijgt hij heel de stapel kaarten die al gespeeld is als punten. Jij krijgt vervolgens 2 strafkaarten. Als je wel eerlijk hebt gespeeld, heb jij dus gewonnen. Jij krijgt de hele stapel gespeelde kaarten als punten en degene die je dacht te hebben betrapt krijgt 2 strafkaarten op de hand. Om het spel te vervolgen mag de persoon die gestraft is het spel weer starten door een nummer 1, 2 of 3 van een specerij naar keuze neer te leggen.

Kaartsoorten in Spicy
Kaartsoorten in Spicy

Wanneer je nog maar één kaart op je hand hebt, moet je zeggen dat je de laatste kaart hebt. Doe je dit niet of vergeet je het per ongeluk, dan mag je de volgende beurt niet spelen, maar moet je een kaart van de trekstapel nemen. Als je je laatste kaart kan spelen en je hebt dus heel je hand leeg gespeeld, dan krijg je een trofeeënkaart. Deze kaart die 10 punten waard is, is een belangrijke als je Spicy graag wil winnen.

Als je twee trofeeënkaarten hebt behaald, win je het spel direct. Zijn er geen trofeeënkaarten verdiend in het spel of gaan de trofeeënkaarten steeds naar een ander persoon, dan stopt het spel als de blauwe kaart boven komt op de trekstapel en moeten dan de kaarten die je hebt gewonnen geteld worden. De trofeeënkaart is hierbij 10 punten waard. De speler met de meeste punten wint het spel.

10 punten bonuskaart bij lege hand
10 punten bonuskaart bij lege hand

Er zijn nog een aantal extra spelvarianten toegevoegd, door middel van rode kaarten. Deze rode kaarten veranderen iets aan het spel. Zoals dat je een 6 ook als een 9 mag spelen en andersom. Of dat je niet alleen bij 10, weer mag starten met 1, 2 of 3, maar ook al bij de cijfers 8 en 9. Leuke varianten, maar het is wel opletten geblazen, want het spel wordt er wel een stukje ingewikkelder door.

Spicy review, onze mening

Ben je in staat je gezicht in de plooi te houden als je enorm liegt over de kaart die je zojuist op de stapel hebt gelegd? Dan ben je vast heel goed in het kaartspel Spicy. Spicy is een blufspel en dus niet voor iedereen weggelegd. Voor ons was het even wennen, omdat wij niet zulke valsspelers zijn. Maar naarmate we het spel een aantal keer gespeeld hebben, beginnen we steeds meer te bluffen en gooien we kaarten op terwijl we iets anders noemen.

Het bluffen maakt het spel af en toe ook erg grappig. Soms lukt het bluffen niet, omdat er al een lachje verschijnt terwijl je begint te praten. Dan ligt iedereen in een deuk. Waar we ook hartelijk om konden lachen was het kleine grapje dat de spelmaker heeft toegevoegd aan het spel Spicy. Als je van elke specerij de kaarten met nummers 1 t/m 10 naast elkaar legt, krijg je een soort stripverhaaltje van een kat die de specerij eet en zijn mond voelt branden, doordat het zo pittig is.

Het artwork is wederom prachtig. Dit zijn we zeker gewend van 999 games, maar is bij kleine kaartspelletjes vaak net iets minder dan bij grote bordspellen. Dit spelletje heeft echter een heel chique doosje met een gouden kleur. Ook de kaarten hebben gouden randjes. Het stripverhaaltje is in een bepaalde stijl getekend die ons minder kan bekoren, maar dit is eigen smaak. Wie weet vind jij het wel heel leuk?

Al met al zijn wij heel tevreden over dit kaartspel. Het is een makkelijk spelletje om even tussendoor te doen. Het heeft een klein, makkelijk mee te nemen doosje. De tijd dat een potje duurt is precies genoeg voor in een kleine pauze en we kunnen dit spel dan ook tot de ‘filler games’ voegen. Durf jij dit pittige kaartspel te spelen?

Spicy is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie