De Taveernen van de Oude Stad Uitbreiding Kamer te Huur

Je bekijkt nu De Taveernen van de Oude Stad Uitbreiding Kamer te Huur
De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur review
De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur
De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur

Nadat we heel veel plezier beleefden aan de basisversie De Taveernen van de Oude Stad keken we maar wat uit naar de uitbreiding. In andere landen was hij al even uit, maar ook in Nederland kwam in de zomer van 2021 de uitbreiding op de markt. In de Taveernen van de Oude Stad Uitbreiding Kamer Te Huur ga je je gasten niet alleen bier voorschotelen, maar kun je ook wijn op de kaart zetten. Daarnaast kunnen je gasten nu blijven slapen in de taveerne.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 50 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Deckbuilding spel

De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van De Taveernen van de oude Stad – Kamer Te Huur is het behalen van de meeste overwinningspunten, net als in de basisversie De Taveernen van de Oude Stad. Echter zijn er nu weer nieuwe manieren toegevoegd hoe je aan deze overwinningspunten kan komen. Zo maken we kennis met een sommelier en kunnen de gasten blijven logeren in een gastenkamer.

Inhoud van de doos van De Taveernen van de Oude Stad – Kamer Te Huur

 • 18 kwakzalverkaarten
 • 18 sommelierkaarten
 • 4 wijnkelders
 • 8 wijnfiches
 • 4 gastenverblijven
 • 4 priesterkaarten
 • 4 reserveringstegels
 • 4 recensentkaarten
 • 1 opgewaardeerd roemspoor
 • 1 opgewaardeerd gastenboek
 • 8 waardtegels
 • 13 schuldtegels
 • 12 opdrachttegels
 • 12 opdrachtfiches
 • 4 burgemeesterkaarten
 • 2 schriftrolranden
 • Spelregels
Kamer te huur Inhoud van de doos
Kamer te huur Inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen pak je het basisspel De Taveernen van de Oude Stad erbij. Je kunt kiezen of je het basisspel speelt zonder de modules die al in het basisspel zaten of met de modules. Je kunt ook zelf bepalen welke modules je dan uitkiest om mee te spelen. We gaan verder in dit artikel niet in op de startopstelling van De Taveernen van de Oude Stad. Deze opstelling is te lezen in onze review van de basisversie van het spel. Hieronder vertellen we je meer over de extra modules die je krijgt bij de uitbreiding Kamer Te Huur.

De Taveernen van de Oude Stad – Kamer Te Huur spelregels en spelverloop

De uitbreiding begint altijd met de startopstelling van de basisversie van het spel. Vervolgens kun je modules A, B, C en D toevoegen aan het spel. Alle modules zijn met elkaar te gebruiken. Ook de modules van de basisversie, modules 1, 2, 3, 4 en 5 kunnen gespeeld worden bij de uitbreiding.

Module A – Doe maar wijn deze keer

In de eerste module van de uitbreiding komt de sommelier langs. Je gaat naast bier ook wijn schenken aan je gasten. Dit levert een heleboel extra overwinningspunten op als je het slim speelt. Om te starten met deze module leg je de wijnkelder aan de rechterkant boven je tafels in de taveerne. Op de wijnkelder leg je twee rode wijnfiches. De sommelierkaarten komen tussen de afwassers en de bierhandelaren. De kwakzalverkaarten komen naast de trekstapel van je gasten.

Kamer te huur Basisspel met module A startopstelling
Kamer te huur Basisspel met module A startopstelling

Je begint het spel zoals je geleerd hebt in de basisversie. Zodra je voldoende geld hebt kun je een sommelier kopen voor 3 munten. Als je de sommelier vervolgens trekt in een volgende ronde dat je je deck uitspreidt, leg je hem naast je bord en mag je als je toe bent aan het neerleggen van je dobbelstenen een rode wijnfiche op je meest rechtse gast leggen. Het wijnfiche mag alleen maar op deze gast gelegd worden. Het is niet toegestaan het fiche op een andere gast te leggen. Op deze meest rechtse gast, mag natuurlijk geen dobbelsteen meer gelegd worden. Het rode wijnfiche doet hetzelfde als een dobbelsteen. Het geeft je munten van je gastenkaart. Als je in een ronde twee sommeliers trekt, mag je dan ook twee rode wijnfiches op de twee meest rechtse gasten leggen.

Je kunt de sommelier ook kopen, zodat je de bonus van deze module standaard krijgt. Dit doe je door 9 munten te betalen en je wijnkelder om te draaien. Op deze manier heb je elke ronde een rode wijnfiche die je op je bord mag leggen. Leg je een sommelierkaart af, dan kan je de vaste sommelier zelfs kopen voor 3 munten minder.

Kamer te huur Module A Sommelier
Kamer te huur Module A Sommelier

Ook zijn er kwakzalvers toegevoegd aan het aanbod. Deze kun je kopen voor twee bier. Trek je in een volgende ronde dat je je deck uitspreidt een kwakzalver, dan heb je twee opties. Je kunt de kwakzalver laten liggen en krijgt er dan één munt voor. Je stopt de kwakzalver aan het einde van de ronde weer in je trekstapel. Daarnaast kun je de kwakzalver afleggen. Als je dit doet in de ronde dat je hem hebt getrokken ben je de kaart kwijt, maar mag je wel de actie van één van je dobbelstenen herhalen.

Kamer te huur Kwakzalver
Kamer te huur Kwakzalver

Module B – Een kamer voor mevrouw, mijnheer?

Voor deze module pak je het tableau met de gastenkamers en legt deze boven je gastentafels. Een reserveringstegel is nodig voor de bonus die je in gastenkamer twee krijgt en daarom leg je de reserveringstegel ook op deze kamer. Vervolgens pak je een priesterkaart en legt deze op de nog lege aflegstapel.

Kamer te huur Module B
Kamer te huur Module B

Wanneer je in het spel een edelman trekt leg je deze niet zoals gebruikelijk op de gastentafels, maar mag je deze in één van de vier gastenkamers plaatsen. Je mag zelf kiezen welke. Alle vier geven ze een andere bonus in je spel. Zodra er met de dobbelstenen wordt gedobbeld en je kiest een dobbelsteen met hetzelfde cijfer als de gastenkamer met je edelman heeft, mag je de bonus die bij de kamer hoort uitvoeren. Als je je gastenkamers hebt opgewaardeerd voor 8 munten, mag je zelfs twee edellieden plaatsen en heb je ook dubbel kans op een bonus.

Kamer te huur Edelman zorgt voor bonus
Kamer te huur Edelman zorgt voor bonus

De bonussen die er zijn bestaan uit je kluisfiche en bieropslagfiche een veld vooruit zetten, een extra kaart van de stapel trekken en hier je reserveringstegel opleggen om deze kaart als extra te gebruiken, een gast wisselen voor een gast uit de openliggende gasten of je kloosterfiche een stap vooruit zetten.

Daarnaast komt de priester langs in deze module als één van je gasten. Met deze gast kun je geen munten verzamelen, maar voor deze gast krijg je een stap op het kloosterspoor.

Kamer te huur Priester zorgt voor stap op kloosterspoor
Kamer te huur Priester zorgt voor stap op kloosterspoor

Module C – De waard bepaalt de sfeer

Om te beginnen met module C moet je alle waardtegels schudden. De eerste speler trekt er drie en kiest zijn favoriet eruit. Vervolgens geeft hij de twee overgebleven waardtegels door aan de volgende speler. Deze volgende speler neemt naast de twee waardtegels een derde waardtegel van de trekstapel erbij en kiest ook zijn favoriet uit de drie waardtegels. Elke waardtegel heeft een speciale bonus.

Kamer te huur Module C
Kamer te huur Module C

Zo heb je een waard waarbij je dobbelstenen met drie en vier op alle velden mogen liggen. Ook is er een waard waarbij je elke keer als je een gast met een dobbelsteen bedient een stap op het kloosterspoor mag zetten. Er is een waard die zorgt voor een opgewaardeerd gastenboek en een waard die zorgt voor een opgewaardeerd roemspoor.

Kamer te huur Module C waard met opgewaardeerd roemspoor
Kamer te huur Module C waard met opgewaardeerd roemspoor

De schuldeiser is een speciale waard met extra speelfiches. Elke ronde mag de waard een roze schuldtegel trekken met een bonus erop. Kan de waard de bonus in de ronde niet uitvoeren, dan is de schuldtegel één munt waard.

Kamer te huur Waard met schuldtegels
Kamer te huur Waard met schuldtegels

Dan is er nog de recensent die je in je trekstapel hebt. De recensent is een gast die je aan een tafel moet plaatsen. Als je de recensent bedient met een dobbelsteen krijg je geen munten, maar twee stappen op je roemspoor.

Module D – Wat wil de burgemeester nog meer?

In module D krijg je bonusopdrachten naast je eigen taveerne. Doe in de schriftrolranden zes kaarten. Drie kaarten met de opdrachten naar boven en drie kaarten ernaast met de beloningen naar boven. De opdrachtfiches worden links van de schriftrol gelegd met de overwinningspunten naar beneden.

Kamer te huur Module D
Kamer te huur Module D

De opdrachten die op de drie kaarten staan kunnen elk moment in het spel worden voltooid. Wanneer dit gebeurt leg je het fiche met de overwinningspunten rechts van de schriftrol achter de opdracht die voltooid is met de overwinningspunten naar boven. De beloning voor het voltooien van de opdracht mag slechts eenmaal gebruikt worden in het spel. Als je de beloning gebruikt leg je het fiche met de overwinningspunten onder je eigen taveerne. Voor elke opdrachtenfiche die met de overwinningspunten naar boven ligt, krijgt de speler vijf punten extra aan het einde van het spel.

Kamer te huur Schriftrollen met opdrachten en beloningen
Kamer te huur Schriftrollen met opdrachten en beloningen

Zodra alle drie de opdrachten zijn voltooid, krijg je een burgemeester die je op de trekstapel mag leggen. Per direct mag je een opwaardering in je taveerne doen. Je ontvangt alleen geen edelman hiervoor. Vervolgens is je burgemeester een gast als alle andere. Het enige verschil is dat op de burgemeester alle dobbelstenen mogen. Je krijgt dan evenveel munten als de dobbelsteen ogen heeft.

Kamer te huur Opdrachten voltooid
Kamer te huur Opdrachten voltooid

De Taveernen van de Oude Stad – Kamer Te Huur review, onze mening

Wij houden wel van een deckbuildingspel en vinden het thema van De Taveernen van de Oude Stad enorm leuk bedacht. Wie wil er nou geen eigenaar worden van een eigen stamkroeg? En in de uitbreiding Kamer Te Huur krijg je er ook nog een aantal gastenkamers bij en kunnen je gasten dus blijven slapen.

Wat ons opvalt aan de uitbreiding is het krijgen van allerlei bonussen. Eigenlijk bestaan alle modules uit het verkrijgen van zoveel mogelijk bonussen, zodat je nog meer overwinningspunten kan behalen aan het einde van het spel. De modules zitten wel weer heel goed in elkaar en snijden verschillende onderwerpen aan.

Zo krijg je in de eerste module bezoek van een sommelier. De sommelier zorgt ervoor dat je naast bier ook wijn kan schenken in je taveerne. Het wijnfiche kan voor een permanente extra dobbelsteen zorgen, waardoor je meer munten scoort en daardoor ook meer kan kopen. Wij schenken graag wijn in de taveerne en zorgen er super snel voor dat de wijnkelder verandert in een permanente sommelier, want deze bonus is erg leuk.

In de tweede module komen de gastenkamers erbij. De gastenkamers leveren ook allemaal een bonus op in het spel. Je kunt deze bonussen echter alleen ontgrendelen met edellieden en deze moet je eerst nog maar eens in je stok kaarten zien te krijgen. De leukste bonussen vinden wij het opwaarderen van gasten en de bonus waarbij je een extra kaart mag trekken van je trekstapel. In deze module komt de priester ook regelmatig voor, die zorgt voor een extra stap op het kloosterspoor.

In de basisversie van het spel stond ik versteld dat je een enorm kloosterspoor hebt, maar je eigenlijk niet verder komt dan de eerste vijf stappen. Dit gebeurde bij ons constant, terwijl de bonussen die je verderop in het kloosterspoor krijgt toch wel interessanter zijn. Met behulp van de priester en nog een andere bonus uit module C zal je eerder het kloosterspoor helemaal rondgaan. Een leuke bijkomstigheid.

Module C voert de waard in die je extra bonussen geeft. Het opgewaardeerde roemspoor en het opgewaardeerde gastenboek hebben we zeker al getest en deze maken het spel nog leuker. Ook de waard die de schuldtegels kan gebruiken is een leuke toevoeging. Wel moet je steeds uitzoeken welke waarden je kan gebruiken. Dit ligt eraan welke modules van de basisversie of de uitbreiding je gebruikt. Dit is wel even een uitzoekwerk vooraf. De recensent kan je toevoegen aan je spel als je het roemspoor uit de basisversie gebruikt. In de spelregels staat niet dat je alle modules van het basisspel moet gebruiken, dus als je echt alleen de basis speelt kun je de recensent niet gebruiken.

Module D geeft nogmaals extra opdrachten aan het spel die weer bonussen opleveren. Ook zorgt de burgemeester uiteindelijk voor een extra opwaardering van je taveerne. Echter komt deze module weer een beetje op hetzelfde neer en dat vinden we eigenlijk van bijna al de modules. De modules geven allemaal bonussen en zijn niet zeer vernieuwend qua regels. Ook lijken ze een beetje op de eerdere modules van de basisversie van het spel.

De sommelier en de gastenkamers zijn nog de meest vernieuwende modules en deze vinden we dan ook het allerleukst. Ze zijn gemakkelijk wat betreft spelregels en spelen lekker weg. De andere twee modules zijn leuk voor een keer, maar zeker niet voor een permanent plekje in het spel.

We hebben het spel nog niet gespeeld met alles erop en eraan, maar we denken dat dit een enorme chaos oplevert. Er zijn dan zoveel verschillende opdrachten, bonussen en beloningen. Kunnen we dit dan nog wel allemaal onthouden? Het basisspel is al veel onthouden op zich.

Het artwork van dit spel is zoals we gewend zijn voortreffelijk. Met de mooie illustraties waan je je echt in je eigen stamkroeg. De elementen die bij het spel horen zijn van stevige kwaliteit en gaan niet snel kapot. De uitbreiding van De Taveernen van de Oude Stad heeft geen speciale inleg in de doos om al de verschillende attributen op te bergen, maar met wat zakjes is dit snel opgelost.

De Taveernen van de Oude Stad – Kamer Te Huur is een enorme aanrader. Zeker een spel dat je als spelletjesfanaat gespeeld moet hebben!

De Taveernen van de Oude Stad Kamer te Huur is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie