Alles op 1 kaart: dobbel zo goed en snel mogelijk je kaarten vol

Je bekijkt nu Alles op 1 kaart: dobbel zo goed en snel mogelijk je kaarten vol
Alles op 1 kaart review
Alles op 1 kaart
Alles op 1 kaart

Het nieuwste dobbelspel van White Goblin Games heet Alles op 1 kaart en wij zijn fan. Sowieso komen dobbelspellen hier geregeld op tafel, maar als er een nieuwe variant uitkomt willen we hem graag spelen. Ook Alles op 1 kaart zal hier vaker uit de kast worden gehaald. In deze review lees je waarom.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Alles op 1 kaart is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van Alles op 1 kaart is het spel afsluiten met een zo hoog mogelijke score. Hiervoor zijn meerdere tactieken. De eerste tactiek is het zo snel mogelijk invullen van alle vier de kaarten die je vol moet krijgen. De tweede tactiek is door langzamer te werken en ervoor te zorgen dat je alles uit je kaarten haalt en zo dicht mogelijk bij de maximum van 25 punten per kaart komt.

Inhoud van de doos van Alles op 1 kaart

  • 30 uitwisbare kaartjes
  • 5 dobbelstenen
  • 4 stiften
  • Spelregels
Alles op 1 kaart inhoud van de doos
Alles op 1 kaart inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen zorg je ervoor dat alle spelers die meedoen aan het spel een stift krijgen en twee kaarten van de stapel. De rest van de stapel staat geschud in het midden van de tafel en zal in de loop van het spel nodig zijn als trekstapel. De dobbelstenen worden voor iedereen binnen handbereik gelegd en er wordt een startspeler gekozen.

Alles op 1 kaart startopstelling
Alles op 1 kaart startopstelling

Alles op 1 kaart spelregels en spelverloop

Wanneer het spel is klaargezet kun je meteen van start met de eerste speler. Elke speler heeft in zijn beurt maximaal drie pogingen om een goede combinatie van dobbelstenen te rollen. Het gaat op de standaard Yathzee manier. Je rolt de vijf dobbelstenen, kijkt of de dobbelstenen naar je zin zijn en als dit niet zo is kies je de dobbelstenen uit waarmee je opnieuw wil rollen.

Alles op 1 kaart spelregels
Alles op 1 kaart spelregels

Na drie gooien met de dobbelstenen mag iedereen de dobbelstenen noteren op zijn twee kaarten. Maar let op; alle dobbelstenen moeten ingevuld worden op 1 kaart. Je mag dus niet de helft van de dobbelstenen op je ene kaart invullen en de andere helft op je andere kaart. Bij het invullen zet je een kruisje in het hokje van de kleuren die je hebt gedobbeld. Zijn er bijvoorbeeld drie groene dobbelstenen, dan kruis je drie groene velden af.  Als je begint met het afkruisen van de dobbelstenen, dan moet je ze ook verplicht allemaal gebruiken. De enige uitzondering is als je een bepaalde kleur niet kan gebruiken.

Het komt namelijk wel eens voor dat je bijvoorbeeld nog 2 oranje lege velden hebt, maar 3 oranje dobbelstenen hebt gedobbeld. Je mag dan niet 2 dobbelstenen afkruisen en de derde dobbelsteen niet gebruiken. In dit geval mag je helemaal geen oranje dobbelsteen gebruiken. Andersom mag het wel. Je hebt nog 2 lege velden in blauw, maar je dobbelde maar 1 blauwe dobbelsteen. Deze ene blauwe dobbelsteen mag je dan afkruisen.

Op de kaartjes staan steeds vijf rijen met velden in verschillende kleuren. De rijen kunnen allemaal hetzelfde aantal lege velden hebben, maar het aantal kan ook verschillend zijn. Echter is het totaal aantal lege velden in de rijen altijd 20. Met elke kaart kun je namelijk 20 punten verdienen.

Alles op 1 kaart spelen
Alles op 1 kaart spelen

Wanneer je na een aantal beurten drie rijen vol hebt op een kaart, ga je de kaart waarderen. Dat betekent dat je deze kaart af moet leggen en de punten berekend die de kaart opleveren. Na het afleggen en waarderen pak je een nieuwe kaart van de trekstapel en legt hem naast je overgebleven niet-volle kaart en vervolgt het spel. Zodra iemand zijn vierde kaart moet waarderen, stopt het spel direct en worden de punten geteld.

Alles op 1 kaart kaart sluiten
Alles op 1 kaart kaart sluiten

Het kan voorkomen dat je als je je derde rij sluit, ook een vierde of zelfs vijfde rij kan sluiten. Sterker nog, dit blijkt de tactiek om dit spel te winnen. Dobbel je precies de juiste kleuren om meerdere rijen te sluiten, dan krijg je ook de punten van al die rijen.

Het tellen van punten is een hoofdrekenwerkje en voor iedereen makkelijk te doen. Eerst tel je de punten van de drie of meer rijen die je hebt gevuld bij elkaar op. Een rij van 4 velden is hierbij ook 4 punten en een rij van 5 velden is 5 punten. In totaal kun je maximaal 20 punten hier voor halen per kaart. Vervolgens staat er nog een sterretje achter twee van de vijf rijen. Heb je één van de rijen met sterretjes gevuld, dan ontvang je 2 bonuspunten. Heb je beide rijen met sterretjes af, dan krijg je 5 bonuspunten. Op deze manier kun je dus maximaal 25 punten halen per kaart.

De eindscore van alle vier je gevulde kaarten tel je bij elkaar op. Daar mag je ook nog de score bijtellen van de rijen die je vol had op een niet-gewaardeerde kaart. Op niet-gewaardeerde kaarten tellen sterretjes voor bonuspunten niet mee. Alles bij elkaar is je eindscore van Alles op 1 kaart. Wie haalt de meeste punten?

Alles op 1 kaart totaalscore
Alles op 1 kaart totaalscore

Alles op 1 kaart review, onze mening

Dobbelspelletjes spelen blijft een leuke bezigheid. Het is snel, makkelijk en verslavend. Want na één potje wil je vaak nogmaals spelen. De regels van Alles op 1 kaart leg je eenvoudig snel uit aan iemand anders en het spel is dan ook binnen een minuut te starten. Ook jonge kinderen begrijpen dit spel al snel. Het is dus met heel het gezin te spelen.

Dit dobbelspel heeft geen scoreblokken met scorebladen die je na afloop weggooit, maar heel milieuvriendelijke scorekaarten die uitwisbaar zijn aan de voorzijde. Er wordt in de spelregels nog extra gewaarschuwd dat de achterkant beslist niet uitwisbaar is. Het is dus niet slim om deze kant ook te beschrijven. Wat wij wel heel jammer vinden is dat er geen wisser is toegevoegd aan het spel om je kruisjes en scores uit te wissen na een potje Alles op 1 kaart. Wij gebruiken nu een stukje keukenrolpapier hiervoor en dat maakt het dan weer een beetje minder milieuvriendelijk.

Een leuke bijkomstigheid is dat de stiften waarmee je velden aankruist van Faber-Castell zijn. Dit populaire en professionele merk maakt de beste tekenmaterialen. Ik ga bijna denken dat de stiften dus best een enorme investering zijn geweest voor de makers van dit spel.

Wat de juiste tactiek is voor dit spel zijn we nog niet helemaal achter. In eerste instantie denk je dat je snel moet werken om zo snel mogelijk vier kaarten vol te krijgen, zodat een ander misschien nog geen vier kaarten vol heeft en dus minder punten. Na een aantal potjes spelen, komen we erachter dat het waarderen van de kaarten eigenlijk vrijwel gelijk opgaat. Je vult bijna tegelijkertijd met de rest van de spelers de eerste, tweede en derde kaart. En of je er nou zoveel aan hebt als je de eerste bent met je vierde kaart gevuld, weten we eigenlijk ook nog niet.

De spelers mogen uiteindelijk toch de rijen die gevuld zijn op de kaarten die nog open op tafel liggen ook meetellen in hun punten. Het zal dus hooguit een bonus schelen als je de eerste bent die zijn vier kaarten af heeft. Slimmer lijkt het te zijn om ervoor te zorgen dat je kaarten niet alleen met je derde rij sluit, maar gelijk ook een vierde of zelfs vijfde rij meeneemt in het sluiten van de kaart.

We komen geregeld op 16 tot 18 punten voor een kaart. Af en toe lukt het ons om zelfs 20 tot 22 punten te behalen. Maar de magische 25 punten is ons nog niet gelukt.

Alles op 1 kaart is een enorm leuk spel voor de hele familie. Het dobbelspel is weer net even anders dan de bekende spellen als Qwixx, Clever en Qwinto. Je bent er zo wat uurtjes mee zoet.

Alles op 1 kaart is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie