Welcome To Review: bouw de beste woonwijk!

Je bekijkt nu Welcome To Review: bouw de beste woonwijk!
Welcome to... Review
Welcome to spel
Welcome to spel

In het spel Welcome To ben je een architect die een woonwijk gaat bouwen in de Verenigde Staten van de jaren ’50. Geef de woningen huisnummers, maak percelen en bouw zwembaden om de wijk te upgraden. Naast dat zorg je natuurlijk ook voor een beetje groen in je dorp. Het spel is een dobbelspel, maar dan zonder dobbelstenen. De manier waarop je scores kan noteren is via combinaties van kaarten.

Aantal spelers: 1 tot 100 personen
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Jumping Turtle Games
Genre: strategisch spel

Welcome to… is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van Welcome To is het maken van de beste woonwijk, die zoveel mogelijk punten oplevert. Punten verdien je door één of meerdere van de drie bouwvoorschriften te voltooien. Hier kun je veel punten mee scoren. Daarnaast zijn er punten te verdienen met groen aanbrengen in je woonwijk, zwembaden bouwen, percelen maken, je huisnummer bij het interimkantoor verhogen of verlagen en de waarde van je percelen verhogen via de vastgoedmakelaar. Er zijn ook manieren waarop je punten achteruitgaan. Dit kan als je een bis aanvraagt. Je mag dan een huisnummer dubbel gebruiken, zoals bij ons in Nederland 3 en 3A. Ook krijg je minpunten als je geen van de bouwvergunningen kan gebruiken in een beurt. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken is je eindscore. Win jij dit spel met jouw gemaakte woonwijk?

Inhoud van Welcome To

  • 81 bouwvergunningen
  • 29 bouwvoorschriften
  • 4 speloverzichten
  • 1 scoreblok
  • De spelregels
Welcome to: inhoud van de doos
Welcome to: inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om Welcome To te gaan spelen zorg je ervoor dat je alles uit de doos neemt. Iedere speler krijgt een speloverzicht en een scoreblad. Op het speloverzicht kun je zien welke mogelijkheden er zijn en wat er gebeurt als je bepaalde bouwvergunningen gebruikt. Iedereen heeft een potlood of pen nodig om het scoreblad in te vullen. Deze zijn niet meegeleverd in de doos. Er worden drie bouwvoorschriften uitgekozen om te gebruiken. Je kan deze zelf kiezen, maar ook blind trekken. De bouwvoorschriften met een sterretje achter het nummer zijn extra moeilijk en voor gevorderde spelers. De 81 bouwvergunningen worden geschud en in drie stapeltjes van 27 kaarten verdeeld. Wanneer het spel begint trek je van alle drie de stapels met 27 bouwvergunningen een kaart en draait hem om. Je hebt zo een combinatie van een huisnummer en een actiekaart op tafel liggen. De bouwvergunningen hebben namelijk een voorkant met een huisnummer en een achterkant met een actie.

Welcome to: startopstelling
Welcome to: startopstelling

Welcome To spelregels en spelverloop

Het spel Welcome To gaat van start. Geen dobbelstenen om mee te dobbelen, maar kaarten om uit te kiezen en te noteren op je scoreblad. Het is de bedoeling dat je elke beurt een combinatie van kaarten kiest uit de drie stapels. De combinatie bestaat uit een huisnummer en een actie. Deze ga je op een slimme manier noteren op je scoreblad. De huisnummers mogen alleen in oplopende volgorde genoteerd worden. Denk aan het spelletje Qwinto, waarbij je ook van links naar rechts steeds hogere getallen moet invullen. Het laagste huisnummer in het spel is de 1 en het hoogste huisnummer is de 15. Natuurlijk moet je hele woonwijk gevuld worden met huisnummers, maar nog beter is om zo snel mogelijk bepaalde percelen te vullen.

De acties die er zijn mag je uitvoeren, maar hoeft niet. Ze zijn nooit verplicht. Wel moet je de actie gebruiken die bij het huisnummer hoort. Je mag nooit een andere actie kiezen om uit te voeren. Hieronder leggen we de verschillende actiekaarten die er zijn uit.

Welcome to: spelregels
Welcome to: spelregels

Hek plaatsen

Als je de actiekaart met een hek erop kiest, dan mag je een perceel gaan maken. Dit doe je door een hek te plaatsen tussen twee huizen. Je kunt je perceel zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar het is handig om de bouwvoorschriften in de gaten te houden, zodat je percelen maakt met de grootte die je nodig hebt om zo’n bouwvoorschrift te voltooien.

Welcome to: bouwvoorschriften
Welcome to: bouwvoorschriften

Vastgoedmakelaar

Gebruik je de paarse kaart van de vastgoedmakelaar, dan mag je de waarde van een perceel laten stijgen. Elk perceel begint met een waarde die gelijk is aan de grootte van een perceel. Elke keer dat je de waarde verhoogt komt er een punt bij.

Welcome to: eerste huisnummers
Welcome to: eerste huisnummers

Bis

De actiekaart met de rode brievenbus is de bis kaart. Met deze actie mag je een huisnummer verdubbelen in een rij huizen. Je zet het desbetreffende huisnummer in het huis ernaast neer en schrijft er ‘bis’ bij. Deze actie kost je wel punten.

Interimkantoor

Ben je niet blij met het huisnummer dat op de bouwvergunning staat en ligt er een oranje kaart naast van het interimkantoor, dan mag je het huisnummer met 1 of 2 verhogen of verlagen. Je streept dan ook een vakje bij het interimkantoor op je scoreblad weg. Degene met de meeste weggestreepte vakjes krijgt aan het eind nog eens bonuspunten.

Welcome to: bonussen aankruisen
Welcome to: bonussen aankruisen

Zwembaden

Kies je een huisnummer gecombineerd met een zwembadkaart, dan mag je als het desbetreffende huis waar je het nummer in noteert een zwembad heeft ook het zwembad omcirkelen. Vervolgens zet je een kruisje in een hokje bij je zwembadenscore. Des te meer zwembaden je bouwt, des te meer punten je krijgt.

Groene palmbomen

De actiekaart met groene palmbomen geeft je rij huizen meer waarde. Als je het huisnummer hebt genoteerd, mag je in dezelfde rij ook een vakje wegkruisen bij het groen. Des te meer vakjes je hebt weggekrast, des te meer groen in je huizenrij en des te meer je straat waard wordt.

Welcome To, einde van het spel

Het spel gaat net zo lang door tot één van de spelers alle drie de bouwvoorschriften heeft voltooid, alle huisnummers heeft ingevuld of drie keer geen bouwvergunning kan gebruiken waardoor hij een minpunt krijgt. Daarna worden de punten geteld.

De eindscore van Welcome To wordt berekend in stappen. We beginnen met het tellen van de punten die je hebt gekregen voor de voltooide bouwvoorschriften. Als je de eerste bent die een bouwvoorschrift heeft voltooid krijg je meer punten dan als iemand je al voor is geweest. Vervolgens kijk je in elke rij huizen wat je hebt gekregen voor groen in de straat. Deze punten staan boven elke rij. De zwembaden leveren ook extra punten op.

Het vierde onderdeel waar je punten voor krijgt is het interimkantoor. Hoe vaak heb jij hier gebruik van gemaakt? De speler die er het vaakste gebruik van heeft gemaakt krijgt 7 punten. De speler daarna 4 en de speler met de minste afgekruiste vakjes krijgt 1 punt.

Bij de vastgoedmakelaar zijn je percelen vast in waarde gestegen. Je telt alle percelen die voltooid zijn, met in elk huis een huisnummer tussen de hekken van de percelen. Vervolgens doe je het aantal percelen keer de waarde.

Heb je een bis nummer gebruikt, dan moet je misschien nog wat punten van je eindtotaal aftrekken. En misschien heb je ook nog minpunten verdiend. Je eindscore bepaal je door alles bij elkaar op te tellen en de minpunten er vanaf te trekken. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Welcome to: score opmaken
Welcome to: score opmaken

Welcome To review, onze mening

Wij keken heel erg uit naar dit spel. Niet alleen omdat we een grote fan zijn van gooi-en-noteer-spellen, maar ook omdat het thema dat dit spel heeft gekregen ons aan sprak. Welcome To voldeed in dat opzicht aan al onze verwachtingen. De doos was al voorzien van mooie afbeeldingen die je in de jaren ’50 van de Verenigde Staten wanen.

De houten strandhuizen, zwembaden en palmbomen doen me denken aan de westkust van Amerika, waar je in je stoere cabrio langs de mooiste huizen cruiset. Op de achterkant van de speloverzichten staat een typische advertentie uit 1950, wat weer een stukje van de rijke thematisering van het spel laat zien.

Het doosje van het spel is compact en makkelijk mee te nemen. Het enige nadeel aan het doosje is het ontbreken van vakken voor de verschillende soorten kaarten die je gebruikt. Elke keer als we het spel opbergen gaan de kaarten door elkaar heen, omdat ze zomaar los in de doos liggen. Als je weer wil beginnen met het spel moet je eerst de bouwvergunningen en bouwvoorschriften uit elkaar halen, omdat ze volledig door elkaar zijn geraakt.

Het leuke aan dit spel is dat je het met heel veel mensen kan spelen. Op de doos wordt zelfs 100 mensen genoemd. Of dit heel praktisch is weet ik niet, maar de mogelijkheid is er wel. Dit komt omdat iedereen eigenlijk elke beurt tegelijk bezig is met zijn eigen scoreblad. Iedereen gebruikt dezelfde kaarten en acties, maar maakt misschien andere keuzes.

Wat de tactiek is van het spel Welcome To zijn we nog niet helemaal uit. We ontwijken de Bis actiekaarten vaak, omdat het minpunten oplevert, maar soms zijn deze juist handig om te gebruiken zodat je een bouwvoorschrift eerder af kunt maken. Ook de interimkantoor actiekaarten gebruiken we niet vaak, terwijl je daarmee toch een puntenaantal van 7 mee kunt halen. Dit kan best wat verschil maken in de einduitslag.

Elke keer als ik precies een zwembad kan graven bij het huisnummer waarmee de kaart gecombineerd is, maakt mijn hart een sprongetje. Het voelt fijn om die extra punten binnen te harken met een kleine moeite als een zwembad bouwen. De punten van extra zwembaden lopen ook snel op.

Bij het indelen van de percelen moet je goed opletten dat je alle groottes wel op je scoreblad krijgt. Als je de percelen al gebruikt hebt om aan de bouwvoorschriften te voldoen, kun je boven de percelen een streep zetten. Dit blijkt in de praktijk ook zeker nodig, zodat je percelen niet dubbel gaat gebruiken. Dit is namelijk niet toegestaan.

De speloverzichten hebben we eigenlijk direct al niet meer nodig, omdat de spelregels vrij eenvoudig zijn. Het is makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers, maar ook het doorlezen van de handleiding gaat vlot. Binnen een kwartier kun je al starten met een potje Welcome To.

Dit pareltje staat bij ons dan ook goed in het zicht in de spelletjeskast en zal nog vaak gespeeld worden. Mochten de scorebladen snel op gaan is er zelfs de mogelijkheid om scorebladen bij te kopen, dus wij zijn nog lang niet uitgespeeld.

Waar is Welcome to te koop?

Welcome to… is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie