Azul 5211 kaartspel review: vlot tactisch kaartspel

Je bekijkt nu Azul 5211 kaartspel review: vlot tactisch kaartspel
Azul 5211 review
Azul 5211 kaartspel
Azul 5211 kaartspel

Azul 5211 is een kaartspel waar het draait om tactisch spel. De spelers kiezen steeds kaarten uit de eigen hand die ze open voor zich neer leggen. Het draait er om dat je van een bepaalde kleur kaarten de meeste exemplaren hebt. Maar daarbij draait het er ook om dat je goed in de gaten houdt wat jouw tegenstanders voor zich neerleggen. Want worden het teveel kaarten in één kleur, dan kan het zomaar zijn dat je de limiet overschrijdt, en een ander er met de punten vandoor gaat.

Wanneer je de naam van dit kaartspel ziet, verwacht je in eerste instantie dat dit spel veel weg zal hebben van Azul. Maar niets is minder waar, ik vind dan ook eerlijk gezegd dat de naam wat vreemd is gekozen. De bordspellen Azul hebben totaal andere speleigenschappen dan Azul 5211. In dit review ga je lezen wat wij van Azul 5211 vinden en of dit kaartspel de moeite waard is.

Azul 5211 kaartspel
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 10-20 minuten speeltijd
Uitgever: Next Move Games

Azul 5211 is te bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

Het doel van Azul 5211

Net als in het bordspel Azul gaan we ook hier de muren betegelen, dat doen we dit keer door kaarten te spelen. De speler(s) die de meeste kaarten van één soort opleggen gaan er met de winst vandoor van die specifieke ronde. Hij mag dan de kaarten nemen. Maar het spel is dan nog niet klaar, er worden constant nieuwe rondes gestart totdat alle speelkaarten zijn uitgespeeld.

Op iedere kaart staan punten aangegeven. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar van Azul 5211.

Wat zit er in de doos van Azul 5211?

In de doos van Azul 5211 zit eigenlijk niet heel veel meer dan de speelkaarten en de spelregels. Het betreft een vlot kaartspel waar tactiek een grote rol speelt. Meer dan de speelkaarten is dan ook niet nodig.

In het doosje van Azul zitten 100 speelkaarten, met de volgende eigenschappen:

  • De 100 speelkaarten zijn opgedeeld in 5 verschillende kleuren
  • Per kleur zijn er 5 haankaarten
  • Per kleur 6 kaarten met waarde 2
  • Per kleur 5 kaarten met waarde 3
  • Per kleur 2 kaarten met waarde 4
  • Per kleur 1 kaart met waarde 5
  • En per kleur 1 kaart met waarde 6
Azul 5211: Wat zit er in de doos?
Azul 5211: Wat zit er in de doos?

Voorbereiding van een spel Azul 5211

De kaarten worden goed geschud, vervolgens worden er een aantal speelkaarten uit het spel gehaald wat afhankelijk is van het aantal spelers dat meespeelt. Vervolgens krijgt iedere speler 5 gedekte kaarten. De overige kaarten worden als trekstapel in het midden van de tafel geplaatst.

Hoe speel je een ronde in Azul 5211?

Azul 5211 speel je in een bepaald aantal rondes. Iedere ronde start iedere speler steeds met 5 kaarten in zijn hand. Ook gedurende het spel ga je zien dat een speler altijd 5 kaarten in zijn heeft.

Gedurende iedere ronde speelt iedere speler steeds 4 kaarten. Dat gaat in 3 beurten.

Stap 1: Iedere speler speelt gelijktijdig 2 kaarten

Iedere speelt neemt uit zijn eigen hand gelijktijdig twee kaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Als alle spelers gereed zijn draaien alle spelers de kaarten gelijktijdig om.

Wat wij zelfs doen is de kaarten in je hand houden totdat iedereen twee kaarten gepakt heeft. Daarna leg je gelijktijdig de kaarten open voor je neer.

Daarna vullen alle spelers de kaarten in de hand weer aan tot 5, ze trekken dus twee kaarten.

Stap 2: iedere speler speelt gelijktijdig 1 kaart

Vervolgens mag iedere speler gelijktijdig 1 kaart spelen uit de hand, en legt deze bij zijn twee kaarten die al open voor zich liggen.

Daarna vullen alle spelers de kaarten in de hand weer aan tot 5, iedereen trekt dus één kaart van de trekstapel.

Stap 3: iedere speler speelt gelijktijdig 1 kaart

Ook tijdens de laatste stap speler de spelers gelijktijdig weer 1 kaart uit hun eigen hand. Ook die kaart leg je bij de drie kaarten die al open voor je liggen. Iedere speler heeft nu 4 kaarten open voor zich liggen.

Ook daarna vullen alle spelers de kaarten in de hand weer aan tot 5.

Een speelronde in Azul 5211 evalueren en scoren

De ronde is nu afgelopen, en de ronde dient geavaleerd te worden. Dat is eigenlijk heel simpel, er zijn namelijk twee mogelijke scenario’s.

Optie 1: Het exacte aantal haan-kaarten is gespeeld

In het eerste geval kan het zijn dat het exacte aantal haan-kaarten gespeeld is. Dat is afhankelijk van het aantal spelers. In de spelregels kun je aflezen dat bijvoorbeeld bij 3 spelers er 5 haankaarten gespeeld dienen te worden. Je telt het totaal aantal kaarten wat open op tafel ligt van alle spelers en bepaald of dat dan exact 5 is. Zijn het er meer of minder dan 5, dan zijn niet het exacte aantal haan-kaarten gespeeld.

Mocht het zo zijn dat het exacte aantal haan-kaarten gespeeld is, dan mogen alle spelers die een kaart met haan symbool voor zich hebben liggen deze op hun eigen stapeltje met gespaarde kaarten leggen. De overige kaarten worden op een aflegstapel gelegd.

Is het niet het exacte aantal haan-kaarten gespeeld, dan ga je door naar de tweede optie.

Azul 5211: 5 haankaarten met 3 spelers
Azul 5211: 5 haankaarten met 3 spelers

Optie 2: De kleur kaart in de meerderheid wordt bepaald

De kleur die het meest voorkomend op tafel ligt, is de winnaar van de ronde. Maar, hier zit wel een limiet aan. In een geval met 3 spelers mogen is de limiet 6 kaarten van één kleur. Zijn het er 6 of meer, dan is de kleur kaart die daarna het meeste voorkomt de winnaar van de ronde.

Alle spelers die één of meerdere kaarten in de juiste kleur voor zich hebben liggen, mogen die kaarten op hun eigen stapeltje met gespaarde kaarten leggen. Ook hier gaat de rest van de kaarten weer op de aflegstapel.

Het kan voorkomen dat twee kleuren gezamenlijk het meeste voorkomen. Bijvoorbeeld 5 groene en 5 gele kaarten. In dat geval is de eerstvolgende meest voorkomende kleur de winnaar.

Azul 5211: Donkerblauw komt scored de ronde
Azul 5211: Donkerblauw komt scored de ronde

Einde van het spel Azul 5211

Het spel eindigt wanneer de trekstapel volledig leeg is en de spelers geen ronde meer kunnen spelen. Daarna telt iedere speler zijn stapeltje met kaarten die hij verzameld heeft gedurende het spel. De totaalscore van deze stapel is het aantal punten wat de speler heeft behaald.

De winnaar is de speler die de meeste punten heeft. Kaarten met een haan-symbool tellen voor 1 punt per stuk.

Onze mening en review over het bordspel Azul 5211

Azul 5211 is een licht kaartspel, wat heerlijk vlot speelt. Ik zal met de deur in huis vallen, wij vinden dit best wel een leuk spelletje. Ondanks dat het eigenlijk een super eenvoudig spelletje is om te spelen, je speelt eigenlijk voornamelijk om de 5 kleuren kaarten. En toch zit er stiekem best wel veel tactiek in. Met domweg kaarten opgooien ga je Azul 5211 met zekerheid niet winnen.

Waarom vinden wij Azul 5211 leuk? Dat komt voornamelijk doordat je goed moet opletten met welke kaarten je gaat spelen Tactisch spelen is de enige manier om veel punten te verzamelen. Het is verrassend interactief, je probeert constant in te spelen op wat je tegenstanders doen. Kun je net nog iemand dwarsbomen door een laatste haan-kaart op te leggen? Of net die gele kaart waardoor je tegenstander die al vier gele kaarten heeft liggen over de limiet gaat?

Of spaar je eerst wat kaarten van één kleur, voordat je deze begint te spelen. Zodat je op die manier een grotere kans hebt om de meeste kaarten in één kleur gedurende een ronde te spelen. Ook dat is niet speciaal de winnende tactiek, want voor je het weet proberen je tegenstanders dan juist jou te dwarsbomen door bewust dezelfde kleur te gaan spelen. En daarbij, veel kaarten hoeft niet speciaal meer punten op te brengen. Weinig kaarten maar doeltreffend met hoge punten zijn veel effectiever.

De kaarten zijn lekker stevig, en net wat groter dan normale speelkaarten. Ze liggen lekker in de hand, buigen niet snel. De kwaliteit is zeker prima te noemen. Op het doosje staat 20 minuten speeltijd, maar wij kunnen dat prima binnen 10 minuten. Gegarandeerd dus dat je meerdere spellen achter elkaar zult spelen. Want dat is wel echt het leuke van korte snelle spelletjes, je kunt zo door voor de revanche met je tegenstanders.

Kortom, wij zijn best enthousiast over dit eenvoudige en snel te spelen kaartspel. Waarvan we overigens niet helemaal begrijpen waarom dit in een Azul jasje is gestoken.

Azul 5211 is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie