Dobbel zo Clever Challenge 1 dobbelspel review: Eindeloze mogelijkheden

Je bekijkt nu Dobbel zo Clever Challenge 1 dobbelspel review: Eindeloze mogelijkheden
Dobbel zo Clever Challenge 1 review
Dobbel zo Clever Challenge
Dobbel zo Clever Challenge

Na Clever werd Dobbel zo Clever uitgebracht. Een spel met nieuwe dobbelstenen in nieuwe kleuren en andere manieren om je dobbelstenen in te vullen op het scoreblad. Maar Dobbel zo Clever heeft ook een uitgebreide nieuwe variant gekregen in de vorm van Dobbel zo Clever Challenge 1. In dit dobbelsteen zijn de regels exact hetzelfde, maar verschillen de categorieën waarin je kunt invullen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999games
Genre: Roll-and-write Spel

Dobbel zo Clever Challenge 1 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Benieuwd naar de andere Clever varianten? Bekijk ons overzicht met alle Clever spellen in één overzicht.

Doel van het spel

Het doel van het spel Dobbel zo Clever Challenge 1 is net als de gewone versie van het spel, zoveel mogelijk punten halen. Dit doe je door de gekleurde dobbelstenen te rollen en op een tactische manier in te vullen in de nieuwe velden op je scoreblad. De velden verschillen niet veel van de categorieën in het basisspel Dobbel zo Clever, maar geven toch weer een hele nieuwe kijk op het spel.

Inhoud van de uitbreiding Dobbel zo Clever Challenge 1

  • Twee dezelfde blokken met scorebladen
Dobbel zo Clever Challenge 1 inhoud van de doos
Dobbel zo Clever Challenge 1 inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om Dobbel zo Clever Challenge 1 te spelen heb je de dobbelstenen van Dobbel zo Clever nodig. Ook kun je de viltstiften en het dienblad uit de doos van de basisversie gebruiken. Van de uitbreiding Dobbel zo Clever Challenge 1 heb je voor elke speler een scoreblad nodig. Er zitten twee scoreblokken met scorebladen in de verpakking, zodat je Dobbel zo Clever Challenge 1 lekker vaak kan spelen.

Dobbel zo Clever Challenge 1 spelregels en spelverloop

Bij Dobbel zo Clever Challenge 1 zijn geen spelregels meegeleverd. We keken nog even in de prullenbak of we ze niet per ongeluk weg hadden gegooid, maar ze waren nergens te bekennen. Dit klopt ook, want het spelletje lijkt exact op Dobbel zo Clever en is dus zonder spelregels met gemak te spelen. De basisregels van Clever gelden ook hier. Je dobbelt met de gekleurde dobbelstenen en kiest een dobbelsteen uit om in te vullen in een veld op het scoreblad. Vervolgens verwijder je de dobbelstenen die lager waren dan jouw gekozen dobbelsteen en dobbel je nogmaals. Dit doe je ook de tweede en de derde worp. Vervolgens mag de passieve speler kiezen uit de dobbelstenen die jij overgelaten hebt.

Net als bij Dobbel zo Clever zijn er vijf manieren om punten te scoren in Dobbel zo Clever Challenge 1. Er is een zilveren categorie, een gele categorie, een blauwe categorie, een groene categorie en een roze categorie. Alle categorieën hebben een nieuwe manier van scoren, die je gelijk opmerkt als je de velden ziet. Hieronder volgt een uitleg met de regels per scoreveld.

Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblad
Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblad

1. Het zilveren vlak

In het zilveren veld kun je dobbelstenen afkruisen in vier verschillende kleuren. Als je de zilveren dobbelsteen uitkiest moet je de waarde in één van de kleuren afkruisen. Je mag zelf bepalen welke kleur je wegstreept. Alle dobbelstenen die je tegelijk met de zilveren dobbelsteen af moet leggen op het dienblad van het spel mogen ook ingevuld worden in de zilveren categorie. Echter moeten deze dobbelstenen niet alleen het juiste getal hebben, maar ook de juiste kleur.

In Dobbel zo Clever Challenge 1 is het extra makkelijk gemaakt, door een kolom met lege gekleurde vakjes toe te voegen. In deze kolom mag je een vakje afkruisen voor elk getal dat je dobbelt. Het maakt niet uit of het nu een 1 was of een 6.

2. Het gele vlak

Het gele veld is een beetje verkleind in vergelijking met de basisversie van Dobbel zo Clever. Er staan 12 vakjes die je af kan kruisen en des te meer er worden aangestreept, des te hoger je punten uitvallen. In de gele categorie mag je in eerste instantie een rondje zetten om het getal, maar bij de tweede keer dobbelen van hetzelfde getal zet je een kruis door het rondje. Met een complete rij of kolom vol rondjes kun je al een bonus verdienen. Je krijgt echter pas punten als een rondje is doorgekruist.

Dobbel zo Clever Challenge 1 heeft de categorie niet alleen kleiner gemaakt, waardoor hij sneller vol is en je sneller een bonus verdient. Er zijn ook alvast cijfers omcirkelt, zodat je alvast een beginnetje hebt in deze categorie.

3. De blauwe rij

In de blauwe rij moest je bij Dobbel zo Clever beginnen met een hoog cijfer en vervolgens telkens een zelfde cijfer of een lager cijfer noteren. Bij Dobbel zo Clever Challenge 1 gaat dit precies andersom. Je noteert eerst een laag cijfer en zorgt ervoor dat het volgende cijfer steeds hetzelfde of hoger is. Hoe verder je in de rij komt, hoe hoger je score wordt.

4. De groen rij

In de groene rij vul je telkens twee cijfers achter elkaar in die je van elkaar aftrekt. Het is dus slim om eerst een heel hoog cijfer te noteren en vervolgens een heel laag cijfer. Zo houd je zoveel mogelijk punten over. Bij Dobbel zo Clever Challenge 1 mag je ook eerst het tweede, lage getal invullen. Je moet echter wel eerst een som af hebben om aan de tweede som te beginnen. De uitslag van alle sommen bij elkaar is je eindscore voor deze categorie.

5. De roze rij

In de roze rij mag je net als bij Dobbel zo Clever alle getallen invullen die je wil. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met een bepaalde volgorde. Het enige waar wel rekening mee gehouden moet worden is wat er in de vakjes staat. In de meeste vakjes staat een cijfer met erbij dat het getal dat je invult groter of hetzelfde moet zijn als het getal in het vakje. Dit was bij Dobbel zo Clever ook zo, alleen stonden de getallen op een andere plaats en waren ook de bonussen die je ermee kunt behalen anders.

Einde van het spel Dobbel zo Clever Challenge 1

Als het spel is afgelopen na 5 of 6 rondes is het tijd om de punten te gaan tellen. Achter op je scoreblad staat een handige tabel om de punten te noteren en op te tellen. Je begint met het berekenen van de zilveren categorie. Hierin tel je per rij hoeveel kruisjes je hebt gezet. Voor elke hoeveelheid kruisjes is een bepaalde waarde. Al deze waardes tel je bij elkaar op om de eindscore van de zilveren categorie te bepalen.

In de gele categorie kijk je naar het aantal kruisjes dat je hebt gezet. Rondjes tellen niet mee. Boven de blauwe categorie staan waardes. Hoe verder je komt in de blauwe rij, hoe hoger de waarde zal worden.

In de groene categorie tel je de uitkomst van alle sommen die je hebt gemaakt bij elkaar op. Halve sommen mogen niet mee worden gerekend voor de uitslag. Bij de roze categorie tel je alle cijfers die je genoteerd hebt bij elkaar op.

Als je al deze uitkomsten genoteerd hebt in de tabel op de achterkant, kun je nog kijken of je als bonus misschien de vos hebt gescoord. Als je deze hebt, tel je de laagste categorie nogmaals bij je eindscore. Dit is de uitkomst van het spel. De speler met de meeste punten wint Dobbel zo Clever Challenge 1.

Dobbel zo Clever Challenge 1 eindscore
Dobbel zo Clever Challenge 1 eindscore

Dobbel zo Clever Challenge 1 dobbelspel review, onze mening

Ben je Dobbel zo Clever al zat, dan is Dobbel zo Clever Challenge 1 een goede verrijking van je speelmateriaal. In Dobbel zo Clever Challenge 1 krijg je weer heel wat nieuwe mogelijkheden om je dobbelstenen in te vullen in de velden. Sommige categorieën lijken wel heel erg op de categorieën uit het basisspel Dobbel zo Clever. Maar bijvoorbeeld de gele en de blauwe categorie geven wel een leuke vernieuwing.

Wat ons opviel aan het spel is dat je bij Dobbel zo Clever Challenge 1 met gemak een hoge score haalt. Je hoeft niet zo lang na te denken welke dobbelstenen je invult, want alles is goed. Zeker in de groene categorie scoor je snel punten. Je mag daar de waardes op de dobbelsteen namelijk vermenigvuldigen. Heel vaak mag dit zelfs met drie vermenigvuldigd worden. Als je je hoge waarde dan 6 dobbelt en je lage waarde 1 invult, dan is de uitkomst van de som erg hoog.

Het extra veld in de zilveren categorie moesten we nog erg aan wennen. Je hebt niet snel door dat je daar ook een waarde naar keuze in kan vullen. Dit komt waarschijnlijk omdat we het basisspel Dobbel zo Clever zo gewend zijn. Na verloop van tijd viel het kwartje wel en maakte we er gretig gebruik van, waardoor de punten in deze categorie ook hoger uitvielen.

De gele categorie heb je ondanks de minder hokjes nog steeds niet snel vol. Dit komt omdat je een getal namelijk twee keer moet dobbelen. De eerste keer noteer je alleen een rondje en de tweede keer telt het vakje pas mee voor punten. Geel is dan ook heel vaak de categorie waar de minste punten worden gehaald.

Het viel ons op dat de roze categorie best ingewikkeld is om te kunnen halen. Een cijfer dobbelen gelijk aan of groter dan een bepaald getal is vaak lastig. Wij dobbelden toch vaak het cijfer 1 met de roze dobbelsteen. Dit cijfer kun je al helemaal niet vaak invullen in deze categorie.

Al met al is Dobbel zo Clever Challenge 1 een leuke nieuwe uitdaging en kan er weer met plezier gespeeld worden. De twee scoreblokken hebben genoeg bladeren voor uren speelplezier.

Dobbel zo Clever Challenge 1 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

De andere varianten van Clever

Ben je benieuwd hoe de andere varianten van het dobbelspel Clever spelen, lees dan verder in één van onze reviews. Wij hebben alle Clever varianten al geprobeerd voor jou! Of bekijk ons overzicht met alle Clever spellen in één overzicht.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Taksen De Nijs

    Over de roze rij heeft u geen gelijk. U dient van links naar rechts te werken zonder een vakje over te slaan.

Geef een reactie