Catan dobbelspel beoordeling en spelregels

Je bekijkt nu Catan dobbelspel beoordeling en spelregels
Catan het Dobbelspel

Wist je dat in de reeks van Catan ook een dobbelspel is opgenomen? Het bordspel Catan zelf is natuurlijk niet meer weg te denken en er zijn heel wat uitbreidingen uitgebracht. Daarnaast werden er heel wat standalone varianten uitgebracht en kwam er zelfs een heus Catan Dobbelspel! Ik neem natuurlijk de proef op de som en doe een poging, laten we eens bekijken of dit dobbelspel de moeite waard is.

Catan dobbelspel
Catan dobbelspel

Mijn recensie over het Catan het dobbelspel

In het Catan het dobbelspel probeer je grondstoffen te verzamelen door te dobbelen met zes dobbelstenen. Je hebt graan, hout, stenen, schapen, erts en als toevoeging ook goud. Daarmee maak je dorpen, straten, steden en ridders op je eigen scorekaart. In totaal speel je 15 beurten met het del om zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Wat maakt Catan het Hobbelspel leuk?

Het spel is snel te leren en heeft gemakkelijke spelregels. Een spelletje duurt niet langer dan ongeveer 15 tot 20 minuten speeltijd. Fijn is dat er ook een plus versie is die voor de nodige variatie zorgt. Het thema sluit volledig aan bij het originele spel, waardoor het toepasselijk in stijl is.

Wat ik minder leuk vind, is dat je niet gelijktijdig speelt zoals bij veel andere snelle dobbelspelletjes. Ook zit er een flinke geluksfactor in, nu is het natuurlijk een dobbelspel waardoor dat niet heel gek is. Het laatste minpunt is dat het spel eigenlijk niet competitief is. Iedere speler is bezig met zijn eigen spel, zonder interactie tussen de spelers. Nu hoeft dit niet speciaal een probleem te zijn, maar het is wel wat jammer.

Belangrijkste spelinformatie en spelregels

Catan het Dobbelspel
Catan het Dobbelspel

Er zijn drie verschillende acties die je per beurt uitvoert. Dat zijn Dobbelen, Bouwen en Score noteren. Ik zal je kort uitleggen hoe dat precies te werk gaat.

Vanaf 7 jaar en ouder
1 tot 4 spelers
Ongeveer 15 minuten speeltijd (twee spelers)
Uitgever: 999Games

Catan het dobbelspel is direct te bestellen bij bol.com en 999Games.

Dobbelen met 6 dobbelstenen

In je beurt mag je maximaal 3 keer dobbelen. Daarna mag je kiezen welke dobbelstenen je apart wilt leggen. Met de overgebleven dobbelstenen mag je opnieuw dobbelen. Dat mag je twee keer doen. Je mag zelfs dobbelstenen die je eerder al aan de kant hebt gelegd bij de laatste beurt weer gebruiken om opnieuw te dobbelen.

Heb je twee goud gedobbeld? Dan mag je voor deze twee dobbelstenen tijdens het bouwen één grondstof naar keuze kiezen. Soms kan dat wel eens goed uitkomen, maar vergeet niet dat het je wel twee dobbelstenen kost!

Catan dobbelstenen
Catan dobbelstenen

De grondstoffen gebruiken om te bouwen

De benodigde grondstoffen voor het bouwen staan op de scoreblaadjes van iedere speler. Als het lukt mag je meerdere bouwwerken maken, bijvoorbeeld gelijktijdig een weg en dorp. Hoe bouw je? Eigenlijk heel simpel, je begint vanaf het pijltje aangegeven op het scoreblad. Dat is altijd waar je begint met bouwen, je omcirkeld een bouwwerk die je hebt gemaakt. Een grondstof die je al hebt gebruik mag je niet nog eens voor een ander bouwwerk inzetten.

  • Een weg kost 1 hout en 1 steen.
  • Een ridder kort 1 erts, 1 schaap en 1 graan.
  • Een dorp kost 1 steen, 1 hout, 1 schaap en 1 graan.
  • Een stad kost 3 erts en 2 graan.

Er zijn een paar simpele regels. Een weg moet bijvoorbeeld altijd grenzen aan een bestaande weg. Dorpen mag je alleen bouwen wanneer ze grenzend zijn aan de wegen die je al gemaakt hebt. Ook moet je altijd in oplopende volgorde bouwen, dat is af te lezen aan de nummering op je scoreblad. Steden moeten net als dorpen altijd aan een weg grenzen en oplopend van nummering gebouwd worden. En als laatste zijn er ridders, die hoeven nergens aan te grenzen, maar moeten wel op opvolgende volgorde gebouwd worden.

De score noteren

Voor wegen krijg je standaard 1 punt. Dorpen, steden en ridders hebben punten die aangegeven staan op het scoreblad. Het eerste dorp geeft bijvoorbeeld 3 punten, het tweede dorp 4 punten, de derde 5, enzovoorts. Bij steden gaat dat nog wat sneller, de eerste stad heeft al 7 punten, de tweede 12 punten, en de derde zelfs 20! De eerste ridder geeft 1 punt, de tweede 2 punten, de derde 3, enzovoorts.

Je totaalscore van een beurt vul je in op het scorespoor op jouw eigen scoreblaadje. Kun je tijdens een ronde niets bouwen? Dan noteer je -2 punten in het eerstvolgende vakje van het scoreblad.

Catan dobbelspel scoreblok
Catan dobbelspel scoreblok

De speciale eigenschap van ridders

Een speler die een ridder heeft gebouwd, mag één keer per spel een van zijn grondstoffen van de dobbelstenen ruilen tegen een grondstof die aangegeven staat onder zijn ridder. Gebruik je de ridder, dan kruis je de grondstof die op je blad staat afgebeeld bij de ridder direct door. Je mag die niet nogmaals gebruiken.

Het spel eindigen

Wanneer alle 15 hokjes ingevuld zijn op het scoreblad, dan eindigt het spel. De speler die de meeste punten heeft behaald is de winnaar..

Ben je benieuwd naar andere dobbelspellen?

Wij hebben er ontzettend veel geprobeerd. Misschien is het leuk om eens te kijken naar ons overzicht met leukste dobbelspellen voor de hele familie!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie