Over dobbelspellen gesproken, ook Catan heeft hier een leuke variant van. Catan is natuurlijk niet meer weg te denken, er zijn heel wat verschillende uitbreidingen voor te krijgen. En daarnaast worden er allerlei varianten en stand-alone bordspellen bedacht in het Catan jasje. Zo ook een heus dobbelspel. In deze review over Catan het dobbelspel nemen we een kijkje of dit spel ook echt de moeite waar dis.
Catan het dobbelspel
Vanaf 7 jaar en ouder
1 tot 4 spelers
Ongeveer 15 minuten speeltijd (twee spelers)
Uitgever: 999Games
Catan het dobbelspel is direct te bestellen bij bol.com en 999Games.
Spel recensie over Catan het dobbelspel
In Catan het dobbelspel probeer je grondstoffen te verzamelen door te dobbelen met zes dobbelstenen. Grondstoffen zijn hetzelfde zoals in het originele Catan spel. Je hebt dus graan, hout, stenen, schapen, erts en als toevoeging ook goud. Met die grondstoffen bouw je dorpen, straten, steden en ridders op je eigen scorekaart. Je hebt 15 beurten de tijd om zoveel mogelijk punten te verzamelen, zijn die om, dan wint de speler met de meeste punten.
Hoe speel je Catan het dobbelspel
Zoals haast ieder ander dobbelspel, is ook Catan het dobbelspel lekker eenvoudig en heb je niet meer nodig dan een scoreblaadje en de zes dobbelstenen. De spelers dobbelen om beurten en mogen steeds drie verschillende acties uitvoeren.
- Dobbelen
- Bouwen
- Score noteren
Daarna is de volgende speler weer aan de beurt.
1. Dobbelen
In je beurt mag je maximaal 3 keer dobbelen. In de eerste worp worden altijd alle zes de dobbelstenen gebruikt. Daarna mag je kiezen welke dobbelstenen je apart wilt leggen. Met de overgebleven dobbelstenen mag je opnieuw dobbelen. Dat mag je twee keer doen. Je mag zelfs dobbelstenen die je eerder al aan de kant hebt gelegd bij de laatste beurt weer gebruiken om opnieuw te dobbelen.
Heb je twee goud gedobbeld? Dan mag je voor deze twee dobbelstenen tijdens het bouwen één grondstof naar keuze kiezen. Soms kan dat wel eens goed uitkomen, maar vergeet niet dat het je wel twee dobbelstenen kost!
2. Bouwen
De grondstoffen die je gedobbeld hebt mag je gebruiken om mee te bouwen. De benodigde grondstoffen voor het bouwen staan op de scoreblaadjes van iedere speler. Als het lukt mag je meerdere bouwwerken maken, bijvoorbeeld gelijktijdig een weg en dorp.
- Een weg kost 1 hout en 1 steen
- Een ridder kort 1 erts, 1 schaap en 1 graan
- Een dorp kost 1 steen, 1 hout, 1 schaap en 1 graan
- Een stad kost 3 erts en 2 graan
Hoe bouw je? Eigenlijk heel simpel, je begint vanaf het pijltje aangegeven op het scoreblad. Dat is altijd waar je begint met bouwen, je omcirkeld een bouwwerk die je hebt gemaakt direct op je scoreblad. Een grondstof die je al hebt gebruik mag je niet nog eens voor een ander bouwwerk inzetten.
Er zijn een paar simpele regels. Een weg moet bijvoorbeeld altijd grenzen aan een bestaande weg. Dorpen mag je alleen bouwen wanneer ze grenzend zijn aan de wegen die je al gemaakt hebt. Ook moet je altijd in oplopende volgorde bouwen, dat is af te lezen aan de nummering op je scoreblad. Steden moeten net als dorpen altijd aan een weg grenzen en oplopend van nummering gebouwd worden. En als laatste zijn er ridders, die hoeven nergens aan te grenzen, maar moeten wel op opvolgende volgorde gebouwd worden.
3. Score noteren
Als laatste stap noteer je de punten. Voor wegen krijg je standaard 1 punt. Dorpen, steden en ridders hebben punten die aangegeven staan op het scoreblad. Het eerste dorp geeft bijvoorbeeld 3 punten, het tweede dorp 4 punten, de derde 5, enzovoorts.
Bij steden gaat dat nog wat sneller, de eerste stad heeft al 7 punten, de tweede 12 punten, en de derde zelfs 20!
De eerste ridder geeft 1 punt, de tweede 2 punten, de derde 3, enzovoorts.
Je totaalscore van een beurt vul je in op het scorespoor op jouw eigen scoreblaadje. Kun je tijdens een ronde niets bouwen? Dan noteer je -2 punten in het eerstvolgende vakje van het scoreblad.
De speciale eigenschap van ridders
Een speler die een ridder heeft gebouwd, mag één keer per spel een van zijn grondstoffen van de dobbelstenen ruilen tegen een grondstof die aangegeven staat onder zijn ridder.
Gebruik je de ridder, dan kruis je de grondstof die op je blad staat afgebeeld bij de ridder direct door. Je mag die niet nogmaals gebruiken.
Wanneer eindigt het Catan dobbelspel?
Er staan 15 hokjes op het scoreblad van iedere speler. Die moeten allemaal ingevuld zijn, waarna het spel direct eindigt. De spelers tellen dan ieder het totaal aantal behaalde punten op. Degene met de meeste punten is de winnaar!
Conclusie Catan het dobbelspel review
Wat maakt Catan het dobbelspel leuk?
- Snel te leren, de spelregels zijn gemakkelijk
- Snel spelletje om tussendoor te spelen, ongeveer 15-20 minuten speeltijd
- Een extra spelvariant, de ‘plus’ versie, zorgt voor de nodige variatie
- In thema van Catan, benodigde grondstoffen zijn precies gelijk, dat maakt het snel begrijpelijk
Wat is minder leuk aan Catan het dobbelspel?
- Je moet op elkaar wachten, je speelt niet gelijktijdig
- Natuurlijk de geluksfactor, als je dat minder leuk vindt raad ik je geen dobbelspellen aan
- Je speelt niet echt competitief, ieder is bezig met zijn eigen spel
Waar is Catan het dobbelspel te koop?
Je kunt Catan het dobbelspel online bestellen via bol.com en 999Games.
Kiezen uit de leukste dobbelspellen?
Lees dan ook eens onze blog over de leukste dobbelspellen voor de hele familie!