Beste Catan uitbreidingen overzicht, wat zijn de leukste uitbreidingen? (2024)

Je bekijkt nu Beste Catan uitbreidingen overzicht, wat zijn de leukste uitbreidingen? (2024)
Beste Catan uitbreidingen overzicht

Catan is nog steeds een razend populair bordspel, en dat ondanks dat Catan al in 1995 is uitgegeven onder de naam Kolonisten van Catan. Het succes van Catan is voornamelijk te danken aan de eenvoud en het verslavende karakter van dit prachtige bordspel. Dat succes mag wel blijken uit de reeks van Catan uitbreidingen, scenario’s en zelfs standalone Catan spellen in verschillende thema’s die vandaag de dag verkrijgbaar zijn.

Maar met zoveel verschillende uitbreidingen en varianten, waar moet je dan eigenlijk beginnen met zoeken wanneer je een leuke uitbreiding voor Catan zoekt? Iedere uitbreiding brengt net weer andere mogelijkheden mee, en aangezien het er zoveel zijn wil je ze natuurlijk ook weer niet allemaal kopen. Of eigenlijk wél natuurlijk…

In dit blog geven wij je onze mening over de leukste en beste Catan uitbreidingen.

De leukste Catan uitbreidingen

Heb je het basisspel van Catan ondertussen al zoveel gespeeld dat de verf van de speelstukken begint te verdwijnen? Dan is één ding wel zeker, je bent er gek! Helemaal niet raar dat je dan eens verder kijkt naar een leuke uitbreiding voor Kolonisten van Catan. In dit artikel helpen we je door je een overzicht te geven van de leukste Catan uitbreiding en titels.

Om één van de uitbreidingen op het Catan basisspel te spelen heb je natuurlijk Catan zelf of de Catan Big Box nodig.

Catan uitbreidingen op het basisspel

Uitbreidingen voor Catan in combinatie met andere uitbreidingen

Catan uitbreidingen voor 5 en 6 spelers

Catan is standaard te spelen tot maximaal 4 spelers. Datzelfde geldt voor de uitbreidingen die je voor Catan koopt. Voor de normale uitbreidingen op het basisspel zijn uitbreidingen verkrijgbaar zodat je met twee extra spelers kunt spelen. Je hebt zowel de uitbreiding voor 5 en 6 spelers nodig voor het basisspel als voor de uitbreiding.

Voor uitbreidingen in combinatie met andere uitbreidingen zoals De Legende van de Zeerovers zijn geen 5 en 6 spelers uitbreidingen verkrijgbaar.

Standalone Catan spellen

Naast Catan spellen en uitbreidingen zijn er standalone Catan spellen. Dit zijn spellen die worden uitgegeven in een bepaald thema. Het zijn nadrukkelijk geen uitbreidingen op het normale Catan spel. Ze kunnen volledig losstaand gespeeld worden zonder dat je andere Catan spellen nodig hebt.

Uitbreidingen op het basisspel

Onderstaande vier uitbreidingen zijn geschikt als eerste uitbreiding op Catan. Je hebt daarvoor alleen het basisspel nodig.

Catan De Zeevaarders

Catan De Zeevaarders
Catan De Zeevaarders

Voor veel mensen zal Catan De Zeevaarders de eerste uitbreiding voor Catan zijn of worden. Het is vooral een grote uitbreiding met nieuwe elementen, die wel voortborduren op de concepten uit het basisspel. Het is vooral geen ingewikkelde uitbreiding, je begrijpt het in korte tijd en toch heeft het veel leuke nieuwe opties. De belangrijkste daarvan is natuurlijk het zeereizen! In plaats van wegen kun je nu de zee op door schepen te gebruiken.

Bij uitbreiding Catan De Zeevaarders krijg je 9 scenario’s waarmee je wel even zoet kunt zijn. De eerste vier scenario’s zijn in lijn met het basisspel, die kun je dus lekker snel en gemakkelijk spelen. Voor iets meer complexiteit zijn er de scenario’s 5 tot en met 8, waar nieuwe elementen in het spel worden gebracht, denk aan handelsrelaties op andere eilanden of piratenovervallen. In het 9e scenario ‘De Nieuwe Wereld’ is eigenlijk een variant waarin je een willekeurige wereld creëert met eilanden en wateren. Vooral leuk om te spelen wanneer je de overige scenario’s allemaal minimaal enkele keren gespeeld hebt.

Naast de struikrover die we uit het basisspel al kennen, is er nu ook een zeerover. Sterker nog, je kunt ze beide in één spel hebben. Deze wordt geactiveerd door de speler die 7 dobbelt, bij het verplaatsen van de zeerover mag je een grondstoffenkaart stelen van de speler die aan een aangrenzend zeetegel een schip heeft. Op de tegel waar de zeerover staat, mogen geen nieuwe scheepsroutes aangelegd worden.

In deze uitbreiding worden riviertegels geïntroduceerd. Die werken hetzelfde als andere tegels, er komt een nummertje op te liggen en bij het dobbelen ontvang je de grondstof goud. Je mag dan zelf kiezen welke grondstof je wilt ontvangen. Je ziet in de scenario’s dat het altijd wat lastiger is om een dorp te bouwen op riviertegels, ze liggen bijvoorbeeld op een afzonderlijk eiland waar je eerst een route naartoe moet leggen met schepen of zelfs verstopt onder tegels die nog ontdekt moeten worden.

Zeevaarders is vooral een goede keuze wanneer je van mening bent dat het basisconcept van Catan voldoende complexiteit en diepgang heeft, maar daar graag wel nieuwe toevoegingen en variaties aan wil toevoegen. Ik ben daardoor persoonlijk van mening dat Catan De Zeevaarders een goede keuze is als eerste uitbreiding op Catan.

Catan De Zeevaarders is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Catan Steden en Ridders

Catan Steden & Ridders
Catan Steden & Ridders

De uitbreiding Catan Steden en Ridders bevat echt heel veel, zoals de naam al doet vermoeden kunt je ridders gaat rekruteren, daarmee ga je het eiland samen met je tegenspelers verdedigen tegen de barbarenvloot die eens in de zoveel tijd het eiland wil plunderen. Je kunt stadsmuren bouwen, er worden nieuwe grondstoffen geïntroduceerd, een stad bevorderen tot metropool voor nog meer overwinningspunten, upgrades voor je stadsplateau aanschaffen, enzovoorts. Steden en Ridders is echt een hele mooie uitbreiding die meer strategische elementen toevoegt. Al blijft de geluksfactor natuurlijk aanwezig!

In Steden en Ridders worden handelswaren geïntroduceerd als nieuwe grondstoffen. En ze hebben een belangrijkste functie, want je kunt er jouw eigen stad mee upgraden. Dan bedoel ik niet steden op het eiland van Catan, maar jouw persoonlijk stadstableau die voor je ligt. Handelswaren kun je verkrijgen door een stad te bezitten die grenst aan een landtegel met bergen, bos of weiden. Een stad aan bos levert bijvoorbeeld 1 hout en 1 papier op, in plaats van 2 hout zoals je gewend bent uit Catan. Weide geven 1 wol en 1 doek en bergen geven 1 erts en 1 munt.

Met papier kun je wetenschap (groen) bevorderen, met munten de politieke functies (blauw) en met doeken kun je handels competenties (geel) verbeteren. Hoe meer upgrades je doorvoert op je stadstableau, hoe groter de kans wordt dat je ontwikkelingskaarten verkrijgt. Bevorder je één functie maximaal (6x) dan mag je één van de steden op het bord vervangen voor een metropool, en die is 4 overwinningspunten waard.

Je werpt in Steden en Ridders standaard met drie dobbelstenen. Een gele en rode dobbelsteen met waarde 1 t/m 6 en een gebeurtenissen-dobbelsteen met een groene, gele en blauwe zijde en drie zijden met een barbarenschip. Steeds wanneer je een upgrade voor je stadsplateau koopt mag je deze omdraaien, daarop staan 1 of 2 dobbelstenen afgebeeld met een aantal ogen. Steeds wanneer een speler het aantal ogen werpt wat hier afgebeeld is in combinatie met de juiste kleur van de gebeurtenissen-dobbelsteen ontvang je een ontwikkelingskaart.

En dan is er nog de barbarenvloot die het eiland van Catan met regelmaat zal overvallen en plunderen. Steeds bij een worp waarbij de barbarenvloot gedobbeld wordt, komt het barbarenschip een stapje dichter bij het eiland. Na 7 keer deze worp vallen de barbaren het eiland van Catan aan. De gezamenlijke riddermacht van de spelers kan ervoor zorgen dat de barbaren geen afbreuk doen aan bestaande steden. Zijn ze te zwak, dan zal één stad geplunderd en afgebroken worden en veranderen in een dorp. En wel van de speler die de minste ridders heeft geleverd voor de verdediging van het eiland. Ridders kunnen duur zijn, maar hebben wel een cruciale functie om je steden te beschermen. Je snapt het al, afwegingen!

Wat fijn is, is dat er stadsmuren zijn die je slim kunt inzetten. Standaard mag je maximaal 7 kaarten in je hand houden wanneer een speler 7 dobbelt. Door stadsmuren te bouwen rondom je steden mag je dit aantal steeds met 2 kaarten verhogen. Met je eerste stadsmuur mag je daardoor al 9 kaarten veilig in je hand houden.

Catan Steden en Ridders is vooral erg leuk voor spelers die wat meer diepgang willen op het normale basisspel. Deze uitbreiding maakt van Catan een meer strategisch spel. Meer keuzes, meer elementen om rekening mee te houden, en iets minder geluksfactor. Die geluksfactor is er overigens nog steeds, maar lijkt in mindere mate aanwezig. Een klein nadeel aan deze uitbreiding vind ik de speeltijd, je speelt Steden en Ridders niet even snel, je bent al snel 1,5 tot 2,5 uur bezig. Niets mis mee natuurlijk, maar daar moet je wel even rekening mee houden. Steden en Ridders voegt voor mij het meeste toe aan het basisspel, zonder dat het ‘ver’ gezocht is en niet past bij het basisspel. Kortom, een hele fraaie uitbreiding met meer diepgang voor spelers die extra opties en strategie zoeken.

Catan Steden en Ridders is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Catan Kooplieden en Barbaren

Catan Kooplieden & Barbaren
Catan Kooplieden & Barbaren

Kooplieden en Barbaren is geen uitbreiding zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld Steden en Ridders of Zeevaarders, je kunt het meer zien als een grote box met allerlei varianten die je op willekeurige manieren kunt combineren. En deels kun je dit combineren met andere uitbreidingen, waaronder De Zeevaarders en Steden en Ridders. Het is een goed gevulde doos met een scala aan nieuwe spelmaterialen, speelstukken en kaarten.

De uitbreiding Kooplieden en Barbaren bevat vooral erg veel scenario’s die je kunt toevoegen aan het basisspel. Het is vooral fijn dat je de scenario’s los kunt combineren. Je kan dus ook het basisspel spelen met slechts één campagne. Zo wordt het spel niet direct te ingewikkeld, maar blijft de basis gelijk met nieuwe toevoegingen. Ken je de scenario’s allemaal? Dan kun je starten met het combineren en er steeds weer één extra bijstoppen, enzovoorts! De versie bevat daarnaast een optie om met twee spelers te spelen, en verrassend genoeg werkt dat eigenlijk best wel prima!

Deze uitbreiding bevat 5 verschillende scenario’s waar je een hele tijd zoet mee bent. Alle scenario’s zijn vermakelijk, al vind ik ze trouwens niet allemaal even goed. Hieronder volgt een korte toelichting en mening per scenario.

‘De vissers van Catan’ is een leuke die duidelijk meer snelheid geeft aan het spel. Langs de kusten komen havens waar gevist kan worden, plus een tegel voor op het eiland. Je kunt daarmee vissenfiches verkrijgen waarmee je acties kunt uitvoeren, zoals een kaart van je tegenstander trekken, willekeurige grondstof van de bank, of zelfs een ontwikkelingskaart mag trekken.

‘De Rivieren van Catan’ waarbij je bruggen moet gebruiken om over rivieren heen te bouwen. Je kunt goud verdienen voor overwinningspunten of het kopen van grondstoffen. Vooral leuk om te combineren met andere uitbreidingen.

In ‘De trektocht’ mag je steeds een kameel plaatsen na het bouwen van een weg of dorp. De kamelen moeten wel altijd als een caravaan geplaatst worden in een lange sliert over het eiland. Staat een dorp of stad tussen twee kamelen in, dan is deze 1 overwinningspunt extra waard. Een weg waarlangs een kameel loopt, telt voor twee wegen, zo kun je eerder de langste handelsroute bemachtigen. Dit scenario vinden wij niet heel veel toevoegen, en spelen hebben we daardoor eigenlijk ook niet vaker gespeeld.

In ‘De barbarenoverval’ neem je het met je tegenspelers gezamenlijk op tegen barbaren. Na het bouwen van een dorp of stad volgt een barbarenoverval. De speler moet drie keer werpen, de worpen bepalen waar de barbaren geplaatst worden. Staan er drie barbaren op één landtegel, dan wordt deze omgedraaid en is deze tegel veroverd. De enige manier om de tegel weer vrij te spelen is door de barbaren te verslaan met ridders. Middels de stapel nieuwe ontwikkelingskaarten die in het spel komen kun je je eigen ridders in het spel krijgen. Steeds aan het einde van je beurt mag je iedere ridder 3 stappen verplaatsen. Staan er meer ridders dan barbaren op een tegel, dan kunnen de barbaren verslagen worden. Alle spelers die bijdragen aan het verslaan van de barbaren krijgen er één als gevangene, iedere 2 gevangen leveren 1 overwinningspunt op.

De laatste is de ‘Kooplieden en barbaren’ campagne, en dat vind ik best wel een gaaf scenario wat heel het Catan spel een andere dimensie geeft. Je bezit een huifkar waarmee je goederen dient te transporteren tussen de glasfabriek, het kasteel en de mijn. Transport van goederen volbrengen levert je steeds 1 overwinningspunt op. Maar gelijktijdig kan het kostbaar zijn wanneer je over wegen van tegenstanders moet rijden, dat kost je één goud per weg. Een interessant campagne, je gebruikt de basisregels van Catan maar het voelt anders aan. Meer om rekening mee te houden, waar moet de huifkar naartoe, welke route is verstandig, ga je bijbetalen voor extra bewegingsoptie voor je huifkar, of toch nog een beurt wachten? Enzovoorts.

Conclusie, Kooplieden en Barbaren is vooral een leuke uitbreiding wanneer je al andere uitbreidingen bezit en nieuwe elementen wilt verkrijgen die je kunt combineren met bestaande spellen, voor meer diepgang en variatie. Het is in mijn ogen niet de eerste uitbreiding die je koopt, ik zou eerder beginnen met Zeevaarders of Steden en Ridders. Ik bedoel daarmee niet dat deze uitbreiding slecht is, integendeel! Kooplieden en Barbaren is trouwens wel tof voor twee spelers met scenario ‘Vissers van Catan’, speelt heerlijk snel, soms duurt een spel dan maar 30 minuten!

Catan Kooplieden en Barbaren is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Catan Piraten en Ontdekkers

Catan Piraten & Ontdekkers
Catan Piraten & Ontdekkers

Over een volle doos spelmateriaal gesproken. De naam Catan Piraten en Ontdekkers is voor het ontdekken van al het speelmateriaal in ieder geval al een passende keuze. Want er zit in deze uitbreiding héél veel materiaal wat je dient te ordenen. Dat bekent natuurlijk ook veel nieuwe mogelijkheden en scenario’s!

Dat klopt helemaal, en ondanks dat er zoveel nieuwe mogelijkheden zijn speelt het gemakkelijk. Je begint gewoon bij scenario 1, hoeft daarvoor alleen de eerste paar pagina’s van de handleiding te lezen en leert gaandeweg de nieuwe mogelijkheden. Een flink pluspunt van deze uitbreiding, stapje voor stapje worden elementen toegevoegd. Pas in het vijfde scenario ‘Piraten en Ontdekkers’ komen alle elementen samen en speel je eigenlijk de complete uitbreiding.

Wat kun je precies van deze uitbreiding verwachten, buiten veel speelmateriaal? Net als in uitbreiding Zeevaarders krijgen we te maken met zeepaden. Wel met een verschil dat we geen vaste scheeproutes aanleggen, maar dat schepen constant in beweging blijven. Je gebruikt ze voor het ontdekken van eilanden, transport van kolonisten om dorpen overzees te stichten, eenheden om piraten te verjagen, of om vissen en specerijen te leveren.

Ieder scenario start steeds op een hoofdeiland, op zee worden nieuwe landtegels ontdekt. Die liggen aan het begin van het spel omgedraaid, je weet tevoren niet wat voor landtegels of zeetegels je gaat aantreffen. Steeds aan het einde van je beurt mag je jouw schepen 4 stappen verplaatsen, eindigt je schip tegen een niet ontdekte landtegel, dan mag je deze omdraaien. Andere spelers kunnen je daarbij dwarszitten door een piratenschip op de vaarroute te plaatsen, een piratenschip komt in het spel wanneer ‘7’ gedobbeld wordt.

Steden doen trouwens niet meer mee, het draait nu om dorpen en havensteden. Havensteden worden langs de kust gebouwd, van daaruit worden schepen gebouwd maar ook beladen met kolonisten of eenheden. Kolonisten gebruik je direct al in het eerste scenario ‘Land in zicht’ om overzees ontdekte eilanden te koloniseren met een eerste dorp.

In het tweede scenario ‘De piratendepots’ kun je eenheden gebruiken om piratendepots te overmeester op overzeese eilanden. Worden depots veroverd, dan veranderen deze in riviertegels waar dorpen gevestigd kunnen worden. Die leveren 2 goud op bij iedere worp dat een grondstoffenopbrengst voor de tegel veroorzaakt.

In het derde scenario ‘Vis voor Catan’ worden vistegels toegevoegd aan de landtegels die nog ontdekt moeten worden. Op ontdekte vistegels kan gevist worden, die vissen kun je als goederen vervoeren naar de Raad van Catan. Voor iedere levering mag je één stap vooruit op het missietableau en dat kan fors wat extra overwinningspunten opleveren.

Het vierde scenario ‘Specerijen voor Catan’ worden zoals bij scenario ‘Vis voor Catan’ specerijentegels gemengd door de nog te ontdekken landtegels. Door de tegels te ontdekken kunnen waardevolle specerijen bemachtigd worden. Balen specerijen dien je af te leveren bij de Raad van Catan. Iedere levering betekent een stap vooruit op het missietableau voor extra overwinningspunten. Daarnaast kun je nieuwe voordelen verkrijgen door eenheden te plaatsen op specerijentegels, zoals een extra verplaatsing per schip of een gunstiger tarief bij het ruilen van goud tegen grondstoffen.

Ik gaf al aan dat in het vijfde scenario ‘Piraten en Ontdekkers’ eigenlijk alle elementen samen komen en je hierbij eigenlijk pas de complete uitbreiding speelt.

Catan Piraten en Ontdekkers is in onze ogen een complete uitbreiding waar verschillende elementen uit andere uitbreidingen in samenkomen. Eigenlijk krijg je van alles wat in een soepel speelbaar geheel. Goed uitgewerkt in deze uitbreiding is dat je iedere beurt sowieso wat te doen hebt, ook als je geen grondstoffen bezit. Er zijn altijd acties om uit te voeren, goud mag je eventueel inzetten als grondstoffen en daarnaast mag je altijd aan het einde van je beurt je schepen verplaatsen. Zelf vind ik het een pluspunt dat Piraten en Ontdekkers geleidelijk opbouwt. Je krijgt er steeds een aantal regels bij, dat speelt plezierig en voorkomt dat je de eerste keer start met een overdreven complex spel. De duur van een samenvoeging van alle elementen in deze uitbreiding is wel wat langer dan het basisspel. Je bent al snel 1,5 tot 2 uur kwijt bij het spelen van het complete pakket.

Catan Piraten en Ontdekkers is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Uitbreidingen in combinatie met andere uitbreidingen

Voor onderstaande uitbreidingen op Catan heb je minimaal een aantal andere uitbreidingen nodig. Heb je alleen het basisspel? Dan is het beter om eerst te beginnen met één van de uitbreidingen bovenstaand.

Catan Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers

Catan Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers
Catan Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers

In uitbreiding Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers krijg je 6 nieuwe scenario’s die inhaken op bestaande concepten van De Zeevaarders en Steden en Ridders. Je gaat aan de slag met het graven van kanalen, ontdekken van eilanden en schatten, en gaat het gevecht aan met draken. De speelduur van de verschillende scenario’s varieert van 60 tot 180 minuten. Ik zal je kort toelichten wat voor elementen je kunt verwachten per scenario.

In ‘De Woestijndraken’ moet de speler die een dorp of stad realiseert steeds drakenfiches in de woestijn leggen. Wanneer teveel draken in het spel komen zullen grondstoffenopbrengsten geblokkeerd worden of leveren bestaande bouwwerken geen overwinningspunten meer op. Er zijn gelukkig nabij gelegen eiland waar de draken niet kunnen komen.

Bij scenario ‘Groot Catan’ ga je een reeks gesloten landtegels ontdekken waar nieuwe getallenfiches op komen te liggen. Als unieke eigenschap zullen de getallenfiches opraken die op deze landtegels komen te liggen. Om toch getallenfiches te kunnen plaatsen zullen deze weggenomen worden van het basiseiland Catan. Lege landtegels ontstaan op het starteiland en bieden geen opbrengsten meer.

‘Het grote kanaal’, het graan wil niet groeien op het eiland van Catan. Daarvoor moet eerst een kanaal gegraven worden, waarvoor je ridders nodig hebt. Je kunt dat doen door samenwerking, maar ook alleen. Dat levert je ook direct wat extra overwinningspunten op.

In ‘Vervloekt land’ hebben draken hebben de overhand op het vervloekte (ei)land. Je kunt ridders inzetten om te draken te lijf te gaan. Draken zijn er in verschillende krachten, waardoor je sterke ridders nodig hebt om alles te verslaan. Door draken te verslaan kun je extra overwinningspunten verkrijgen.

In ‘De Schateilanden’ is een wat eenvoudiger scenario, maar daardoor niet minder leuk. Juist door die simpele toevoegingen speelt het spel gewoon vlot door. Spelers die schatten ontdekken mogen deze omdraaien en verkrijgen de afgebeelde bonus.

Ook scenario ‘Naar het onbekende’ is net als ‘De Schateilanden’ een wat eenvoudiger scenario. je gaat hierbij een groot veld gesloten eilandtegels ontdekken op het midden van het speelbord waar grondstoffen verkregen kunnen worden. En ook hier kun je schatten ontdekken voor bonussen.

Deze uitbreiding draait dus vooral om de nieuwe scenario’s, waarvan er vier vooral meer diepgang geven en twee een leuke toevoeging zijn die lekker vanzelfsprekend zijn en eenvoudig spelen. Voor een ‘kleine’ uitbreiding vind ik dit een mooie set, gunstig geprijsd en redelijk wat nieuwe spelelementen. Niet alles is overigens compleet nieuw, het ontdekken van eilandtegels bijvoorbeeld is een bestaand concept uit Zeevaarders en Piraten en Ontdekkers. Het zal waarschijnlijk niet een van je eerste uitbreidingen worden, ik zou zelf eerst gaan voor de basisuitbreidingen. Voor fervent Catan spelers is het echter nog steeds een leuke toevoeging, want ieder scenario kent wel elementen die nieuw zijn.

Om Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers te kunnen spelen heb je het basisspel nodig en de uitbreidingen De Zeevaarders en Steden en Ridders.

Catan Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Catan De Legende van de Zeerovers

Catan De Legende van de Zeerovers
Catan De Legende van de Zeerovers

Nieuwe scenario’s voor het basisspel in combinatie met uitbreiding Catan De Zeevaarders, dat is voornamelijk wat De Legende van de Zeerovers is. Maar dan wel net even anders. Want je duikt namelijk in 4 opeenvolgende hoofdstukken (scenario’s) die samen één verhaallijn vormen. Je duikt daarbij in het verhaal over de zeerover van Catan.

Een extra leuk element is dat je delen meeneemt uit een eerder hoofdstuk, dat gaat dan voornamelijk om de vriendenkaarten die je tweemaal per hoofdstuk mag gebruiken. Die kaarten hebben ieder een unieke eigenschap, denk bijvoorbeeld aan een voordeel bij het aanschaffen van ontwikkelingskaarten. Je kunt ze al in het eerste hoofdstuk verkrijgen, bij het redden van schipbreukelingen. Voor het verkrijgen van een goede vriendenkaart is het zaak om snel mogelijk de missies af te ronden, zodat je de meeste keus hebt en je tegenstanders voor bent.

In hoofdstuk 1 ‘De schipbreukelingen’ speelt een afzonderlijk eiland waar je schipbreukelingen kunt redden de hoofdrol. Je maakt hier kennis met uitvalsbasissen die je op de kust kunt bouwen van bereikte eilandreeksen. Vanaf dat moment kun je schipbreukelingen gaan redden. De eerste speler die drie schipbreukelingen weet te redden krijgt daarvoor 2 overwinningspunten. Je mag de schipbreukeling houden en onder je dorp plaatsen, waarbij je een ertsdelver mag plaatsen. Door 1 graan of 1 wol te betalen in je beurt verkrijg je in de beurt daarna één erts. Dat is de enige manier, gezien er geen erts te winnen is op het starteiland.

Het tweede hoofdstuk ‘De Overval’ is vergelijkbaar met het eerste scenario. Nu gebruik je echter de speelstukken om goud te verzamelen op een vergelijkbare methode.

Bij hoofdstuk 3 ‘De strijd tegen de zeerovers’ ga je de strijd aan met piraten. Je probeert in dit scenario de katapulten van je schip op te waarderen, waarmee je piratenschepen probeert te lijf gaat voor extra bonuspunten.

Bij hoofdstuk 4 ‘De Specerijeneilanden’ draait het zoals je al zult vermoeden om specerijen. Om die te verkrijgen moet je eerst overzeese eilanden moeten ontdekken. Tegels ontdekken en omdraaien vind ik persoonlijk een leuk element in Catan, we zagen dat ook al terug in uitbreidingen De Zeevaarders en Piraten en Ontdekkers.

Uniek aan De legende van de zeerovers is toch wel dat er een complete verhaallijn in zit. Het is meer dan enkel de scenario’s spelen. Je neemt elementen mee uit eerste hoofdstukken die bij je blijven gedurende het gehele spel. Je moet dan natuurlijk wel achter elkaar spelen en het liefste met dezelfde spelers. Maar echt een groot doorslaggevend effect lijken deze elementen niet te hebben. De verhaallijn zelf is voor mij persoonlijk niet heel krachtig of doorslaggevend, ik ben meer van mening dat een spel gewoon lekker moet spelen naar mijn zin moet zijn. En dat is het zeker, de scenario’s zijn vernieuwend en anders waarmee je leuke avonden speelplezier kunt hebben! Goed om te weten is overigens dat je de hoofdstukken los van elkaar kunt spelen, je kunt bijvoorbeeld prima alleen hoofdstuk 3 spelen.

Catan De Legende van de Zeerovers is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Catan De Legende van de Veroveraars

Catan De Legende van de Veroveraars
Catan De Legende van de Veroveraars

De verhaallijn van De legende van de Veroveraars is opgedeeld in 3 hoofdstukken. De uitbreiding staat in het tekenen van veroveraars en barbaren die de eilanden van Catan binnenkomen en hier delen proberen te bemachtigen. Iedere veroveraar heeft een eigen sterkte, dat bepaald hoe sterk ridders moeten zijn om ze te kunnen verslaan. De uitbreiding is semi-coöperatief, natuurlijk speel je gewoon tegen elkaar en probeer je de meeste punten te halen. Maar gelijktijdig probeer je samen te werken om de veroveraars te verslaan. Want overwinnen de veroveraars, dan verliezen alle spelers!

Je speelt drie achtereenvolgende hoofdstukken (scenario’s), waarin je legendepunten kunt verdienen. De uiteindelijk winnaar wordt aan het einde van alle hoofdstukken, het volledige verhaal, bepaald. Natuurlijk kun je er ook gewoon voor kiezen om willekeurige hoofdstukken als losse scenario’s te spelen.

In het eerste hoofdstuk ‘Bied verzet’ zullen veroveraars middels een extra speltableau, waarop de barbarenvloot uit Steden en Ridders beweegt, in het spel komen. Steeds wanneer een vaandel van de veroveraars langs komt zullen er nieuwe veroveraars met een eigen sterkte op het eiland verschijnen. Ze gaan pas op pad wanneer de barbarenvloot over een wit zwaardicoon loopt, waarmee de richting bepaald wordt door een bewegingsdobbelsteen. Veroveraars zullen landtegels met getallenfiches deactiveren. Dat heeft beperkingen voor de productie van grondstoffen, maar je mag er ook geen dorpen of wegen meer op bouwen. Veroverde tegels kunnen weer actief worden door gebruik van ridders.

Hoofd stuk ‘Stop de veroveraars!’ wordt nog een stap complexer. Er komt een gieterij en stoeterij waardoor kanonnen en paarden in het spel komen. Door kanonnen te combineren met ridders krijgen ze 1 extra kracht, paarden zorgen ervoor dat ridders in één keer naar een willekeurige driesprong op het speelbord kunnen verplaatsen. Ook komen amber en wijn erbij als nieuwe grondstoffen, die heb je nodig om de nieuwe strijdkaarten die in het spel zijn gekomen te bemachtigen. Het doel van dit hoofdstuk is om de getallenfiches op de getallentegels te beschermen. Je dient te voorkomen dat teveel van deze getallenfiches omgedraaid worden, anders is het spel voor alle spelers verloren.

Het derde en laatste hoofdstuk ‘Bevrijd heel Catan!’ lijkt voor een groot deel op het tweede hoofdstuk. Het verschil is dat het spel start met een vol speelbord aan veroveraars. Het doel is om de linies met burchten te beschermen en deze te blijven bezetten totdat versterking arriveert. Die komt echter pas wanneer de barbarenvloot het laatste veld bereikt op het tableau. Burchten zijn nieuw, in iedere burcht bevind zich een veroveraar, je dient deze te veroveren met ridders. Als opbrengst krijg je daarvoor een beloning plus een stapje vooruit op het heldenspoor. Veroveraars wachten niet alleen passief in de burcht tot jouw ridders aanvallen. Op een aantal momenten wanneer de barbarenvloot verder vaart zullen ze uit de burchten komen en jou belemmeren. Aan het einde van dit hoofdstuk zal de score opgeteld worden en is de legendarische winnaar bepaald.

Catan De Legende van de Veroveraars is een verrassend semi-coöperatieve uitbreiding die je echt samen moet doorlopen. Zonder samen te werken ga je merken dat de veroveraars haast niet tegen te houden zijn en verliezen alle spelers. Gelijktijdig ga je met elkaar gewoon de strijd aan voor de meeste punten. Extra leuk is natuurlijk dat de verhaallijn doorloopt, tot in het laatste hoofdstuk de legendarische winnaar bekent wordt gemaakt. Je kunt de hoofdstukken ook gewoon als los scenario spelen. Bij het spelen merk je vooral dat het voortborduurt op mechanismen uit Steden en Ridders. Als je geniet van dei uitbreiding en de wat meer complexe elementen die daarin terugkopen is dit een goed vervolg. De herspeelbaarheid is goed, en het gewone Catan ‘dobbeleffect’ blijft gewoon prima intact.

Om Catan De Legende van de Veroveraars uitbreiding te kunnen spelen heb je het basisspelk nodig en de uitbreiding Steden en Ridders.

Catan De Legende van de Veroveraars is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Hoe kies je de leukste Catan uitbreiding?

Ondertussen heeft Klaus Teuber niet stilgezeten, en zijn er heel wat verschillende uitbreidingen bedacht. Wat zijn de verschillende eigenlijk? En welke uitbreiding kun je het beste kiezen? Dat hangt natuurlijk allemaal af van jouw eigen voorkeuren. Ik heb geprobeerd een overzicht voor je te maken zodat je kunt aflezen welke uitbreiding voor jou het meest geschikt is. Dat is gebaseerd op onze eigen mening, als je wat meer toelichting wilt kun je even teruglezen bij de uitbreiding zelf in dit artikel.

Iedere uitbreiding heeft wel iets te bieden, het hangt er een beetje vanaf wat je precies verwacht. Persoonlijk zou ik kiezen voor Piraten en Ontdekkers wanneer je niet van plan bent om meerdere uitbreidingen aan te schaffen. Die uitbreiding heeft gewoon veel te bieden en is gevarieerd. Maar wil je liever meer van hetzelfde? Dan is Zeevaarders de beste keuze, de speelruimte wordt een stuk groter, je kunt routes over zee leggen door schepen te gebruiken, en je krijgt heel wat variatie met scenario’s. Als je meer van strategische handelingen wilt is Steden en Ridders gewoon de beste keuze. Met Kooplieden en Barbaren kun je zelfs met twee spelers gaan spelen, en dat werkt verrassend goed.

Onderstaande overzicht kun je het beste even doornemen voordat je een keuze maakt. Ik geef je daarin de belangrijkste elementen aan. Het geeft je een goed beeld over wat de verschillende Catan uitbreidingen te bieden hebben.

Catan De ZeevaardersCatan De Zeevaarders
– Zelfde complexiteit en spelmechanismen als het basisspel
– Meer mogelijkheden om routes te bouwen
– De uitbreiding met het grootste speelbord
– Gevarieerde scenario’s (o.a. omgekeerde landtegels ontdekken)
– Introduceert zeeroutes & de zeerover
Actuele prijs: bol.com, 999Games
Catan Steden & RiddersCatan Steden en Ridders
– Ruime uitbreiding in strategische mogelijkheden
– Meer complexiteit, handelingen en diepgang
– Introduceert ridders, stadsplateaus, nieuwe ontwikkelingskaarten
– Beste keuze voor liefhebbers van strategie
Actuele prijs: bol.com, 999games
Catan Kooplieden & BarbarenCatan Kooplieden en Barbaren
– Meer elementen om te combineren met het basisspel en andere uitbreidingen
– Wanneer je graag Catan met twee spelers wilt spelen
– De snelheid van Catan wilt verhogen (door Havens & vissenfiches)
– Veel gevarieerde, afzonderlijke, scenario’s wilt
Actuele prijs: bol.com, 999games
Catan Piraten & OntdekkersCatan Piraten en Ontdekkers
– Zeer gevarieerde uitbreiding waar van iedere uitbreiding wat terug lijkt te komen
– Handelingen en compelxiteit
– Omgedraaide landtegels ontdekken met schepen
– Introduceert o.a. varen en transporteren met schepen, eilanden koloniseren met kolonisten
– Scenario complexiteit bouwt geleidelijk op en daardoor gemakkelijk te volgen
Actuele prijs: bol.com, 999games
Catan Schatten, Draken & OntdekkingsreizigersCatan Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers
– Zeer gevarieerde (kleinere) uitbreiding
– 6 scenario’s, complex en gemakkelijk (60 tot 180 minuten)
– Draken die grondstofopbrengsten blokeren
– Droogte en kanalen graven (voor graanopbrengst)
– Schatten ontdekken voor bonussen
– Landtegels ontdekken
– Vereist: Catan basisspel, De Zeevaarders, Steden en Ridders
Actuele prijs: bol.com, 999games
Catan De Legende van de ZeeroversCatan De Legende van de Zeerovers
– Unieke opeenvolgende verhaallijn door verschillende hoofdstukken
– Voordelen die spelers in scenario’s krijgen vloeien voort in vervolg scenario’s
– Nieuwe scenario’s geënt op principes uit Catan De Zeevaarders
– Omgedraaide landtegels ontdekken met schepen
– Vereist: Catan basisspel, De Zeevaarders
Actuele prijs: bol.com, 999games
Catan De Legende van de VeroveraarsCatan De Legende van de Veroveraars
– Unieke opeenvolgende verhaallijn in verschillende hoofdstukken
– Semi-coöperatief: samenwerken tegen barbaren en veroveraars
– Maar ook competitief voor de winst
– Strategisch, complex en diepgaande mogelijkheden
– Interessant voor liefhebbers van uitbreiding ‘Steden en Ridders’
– Vereist: Catan basisspel, De Zeevaarders, Steden en Ridders
Actuele prijs: bol.com, 999games

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie