Splendor spel review: als handelaar edelstenen verzamelen

Je bekijkt nu Splendor spel review: als handelaar edelstenen verzamelen
Splendor spel

In Splendor speel je in de rol van een rijke handelaar waarbij je jouw rijkdom en edelstenen inzet om ontwikkelingskaarten te kopen waarmee je in een steeds betere positie komt en prestigepunt kunt verkrijgen. Je doel is om 15 prestigepunten te verzamelen. In deze Splendor spel review leggen we je uit hoe je Splendor speelt en wat onze mening is over dit unieke bordspel.

Splendor bordspel – te koop bij Bol.com.
2-4 spelers
30 minuten
Vanaf 10 jaar
Uitgever: Space Cowboys

Splendor
Splendor

De opbouw van een spel Splendor

Het lijkt misschien alsof de opzet van een spel Splendor best ingewikkeld is, maar het is juist super simpel en begrijpelijk. Het is niets meer dan de zes kleuren fiches in stapels klaarzetten, de edelenfiches klaarleggen en de ontwikkelingskaarten goed schudden per kleur.

Ieder van de stapels ontwikkelingskaarten leg je aan de linkerkant op tafelklaar, en legt er per stapel 4 ontwikkelingskaarten open. Deze mag je tijdens het spel kopen, tegen de kosten van de kaart.

De hoeveelheid edelsteenfiches van elke kleur worden afgestemd op het aantal spelers. Bij 2 spelers 4 per kleur en bij 3 spelers 5 fiches per kleur. Dit geldt alleen voor de groene, blauwe, rode, witte en zwarte edelsteenfiches. De gouden fiches leg je altijd allemaal op tafel, onafhankelijk van het aantal spelers.

Ontwikkelingskaarten

Er zijn drie niveaus van verschillende ontwikkelingskaarten. Groene kaarten (niveau 1), gele kaarten (niveau 3) en blauwe kaarten (niveau 3). Ontwikkelingskaarten liggen open op tafel en kunnen door iedere speler aangekocht worden.

Op ontwikkelingskaarten wordt het aantal overwinningspunten aangegeven. Deze staan links bovenin de hoek. Groene niveau 1 kaarten geven vaak geen punten, daar staat dan ook geen cijfer op vermeld.

Rechts bovenin staat een edelsteen afgebeeld. Deze geeft de productie weer van de kaart. Staat er een groene edelsteen op, dan betekent dit dat je één groene edelsteen aan korting krijgt tijdens het aankopen van nieuwe ontwikkelingskaarten.

Links onderin staan de kosten van de ontwikkelingskaart, wat voor iedere kaart variërend is. Hoe hoger het niveau kaarten, hoe moeilijker de criteria om de ontwikkelingskaart te kunnen kopen.

De edelen op bezoek krijgen

In Speldor komen tien verschillende edelen voor. Aan het begin van het spel worden er willekeurig net zoveel edelen van de stapel gepakt als dat er spelers zijn, plus één extra. Deze worden open neergelegd en kunnen bij de spelers op bezoek gaan wanneer de condities dat toelaten.

Wanneer krijg je een edele op bezoek? Wanneer je aan het einde van een beurt voldoende edelstenen hebt om te voldoen aan de voorwaarden van de edele. Bijvoorbeeld vier rode en vier groene edelstenen.

Heb je een edele bemachtigd aan het einde van je beurt, dan mag je deze het gehele spel bij je houden. Je krijgt daarvoor 3 overwinningspunten.

Een beurt spelen

Om beurten mogen de spelers een uit de vier verschillende acties kiezen om uit te voeren.

  1. Het kiezen van drie verschillende soorten edelstenen fiches
  2. Twee dezelfde edelstenen fiches kiezen, de stapel waaruit je kiest moet minimaal uit vier fiches bestaan.
  3. Een ontwikkelingskaart reserveren, je pakt een kaart van de speeltafel en legt deze ondersteboven voor je neer. Je mag dan één gouden jokerfiche pakken. Je mag niet meer dan drie kaarten gelijktijdig gereserveerd hebben.
  4. Een kaart kopen en daarvoor de benodigde edelstenenfiches betalen. Je neemt de kaart vervolgens in je eigen bezit.

Je mag nooit meer dan 10 fiches gelijktijdig in je bezit hebben.

Een gouden jokerfiche mag je op ieder moment gebruiken als betaling voor een willekeurige kleur edelsteen.

Combinaties met ontwikkelingskaarten en korting opbouwen

Hoe meer kaarten je hebt, hoe meer korting je krijgt bij het aankopen van nieuwe ontwikkelingskaarten. Ik gaf eerder al aan dat rechts bovenin een edelsteen afgebeeld staat op iedere ontwikkelingskaart. Dat geeft de productie van die kaart weer. Staat er een rode edelsteen op, dan krijg je één rode edelsteen aan korting bij het aankopen van een volgende kaart.

Je kunt op die manier flinke kortingen opbouwen. Sterker nog, wat verder in het spel gebeurt het zelfs dat je een nieuwe kaart gratis mag pakken zonder daarvoor ook maar enige edelstenen voor te betalen! Slimme combinaties maken kan zeer waardevol zijn en voor een heus sneeuwbaleffect zorgen.

Einde van een spel Splendor

Een spel Splendor eindigt wanneer één van de spelers erin slaagt om 15 ontwikkelingspunten te verzamelen. Maar dan is het spel nog niet direct afgelopen. Want de lopende ronde wordt afgemaakt, en sommige spelers mogen daardoor nog één keer een actie uitvoeren.

De speler die dan het grootste aantal prestigepunten heeft is de winnaar. Bij gelijkstand wint de speler die de minste ontwikkelingskaarten gekocht heeft.

Onze mening over Splendor

Splendor is best een compleet spel, maar toch slaagt het erin om eenvoudig en simpel te zijn. Ik denk dat dat een van de redenen is waarom dit spel zo lekker weg speelt en je ook meermaals een poging achter elkaar wilt blijven doen.

De spelregels zijn echt heel gemakkelijk om te volgen. Snap je het mechanisme van de vier verschillende acties die je iedere beurt kan uitvoeren, dan speelt het ontzettend snel weg en hoef je amper op je tegenstanders te wachten. Wat ik vooral erg leuk vind is dat je Splendor prima binnen de 30 minuten kan spelen. Met twee personen zelfs in 20 minuten!

Splendor is lekker interactief, waarbij je steeds probeert de beste kaarten te kiezen of te reserveren waar je tegenstander ook op aast. Gelijktijdig probeer je goede keuzes te maken om zo meer korting op te bouwen bij het aankopen van toekomstige ontwikkelingskaarten.

Wat mij wel opvalt is dat ik zeker in de eerste vijf spellen niet zo goed door had waar ik eigenlijk naartoe aan het bouwen was. Welke combinaties zijn slim om aan te leggen om zo duurdere kaarten met goede kortingen te kunnen kopen. Voor nieuwe spelers voelt het dus wel alsof je niet goed weet wat je precies maakt. Daardoor lijkt het wat minder tactisch of strategisch. Ik merkte dit vooral bij één op één spellen.

Ondertussen heb ik gespeeld met zowel twee, drie als vier spelers en merk je dat het in alle vormen goed te spelen is. Je merkt wel dat het net weer wat anders speelt, en je dus anders om moet gaan met je tactiek. Vanaf 3 spelers merk je dat er af en toe wat crisis is met de edelsteenfiches, een klein tekort treed dan op. Dat maakt het een stuk leuker, want wat zijn dan slimme acties om uit te voeren. Hoe meer spelers, hoe kleiner de voorspelbaarheid wordt welke kaart je kan kopen.

Wat maakt Splendor een leuk spel?

  • Eenvoudig en simpel om uit te leggen aan nieuwe spelers
  • Speelt lekker snel weg, binnen een half uur speelbaar
  • Interactief doordat je op dezelfde ontwikkelingskaarten aast
  • Engine-building principe door steeds meer ontwikkelingskaarten te verzamelen waardoor je een sneeuwbal effect maakt en zo steeds betere kaarten kunt bemachtigen

Waar is Splendor te koop?

Je kunt Splendor online bestellen via bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie