Caverna Het Duel review, topper voor 2 spelers?

Je bekijkt nu Caverna Het Duel review, topper voor 2 spelers?
Caverna: Het Duel

Als dwergenleider van je eigen dwergenstam ga je één tegen één de strijd aan met je tegenstander. Je gebruikt actievelden, graaft je grot, probeert zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen en bouwt nieuwe kamers. Het is jouw doel om je grot zo goed mogelijk in te richten zodat je een waardevol onderkomen voor je dwergenstam creëert.

Caverna: Het Duel
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 Games
1 tot 2 spelers
Speeltijd 20 tot 30 minuten.

Wat is het doel in Caverna Het Duel?

Je hebt 8 rondes te tijd om zoveel mogelijk punten te halen. Hoe meer stukken je uit je grot weet te hakken, hoe meer ruimte er ontstaat om kamers op een tactische wijze te plaatsen. Iedere kamer geeft je een eigen aantal punten. Maar kunnen slechts op een bepaalde wijze gebouwd worden. Daarnaast verzamel je goud op je goederenspoor, waarmee je extra punten kan behalen.

Start van een spel Caverna Het Duel

Caverna is een worker palcement spel met een engine building principe. Je probeert een soort van motor te bouwen waarmee je steeds meer goederen zal verkrijgen. Dat doe je ieder op je eigen spelersplateau.

Die spelers bedek je met rotstegels, dat doe je blind zonder te kijken welke kamers er op de onderkant van de tegel staan. Gedurende het spel ga je deze uithakken wanneer je daarvoor de juiste acties uitvoert.

In Caverna Het Duel begin je met een aantal standaard tegels die in het midden open worden neergelegd. Dit zijn de kamers met lichtgekleurde achterkant. Verder leg je de muren en de bonuskamer klaar.

Een dynamisch actiebord met steeds nieuwe acties

Als algemeen speelbord heb je een overview met daarop alle actievelden. Het spel start met 4 opengedraaide actietegels, de overige zijn nog gesloten. Gedurende de rondes mag je om beurten één actie uitvoeren.

Wat het wel interessant maakt is dat je bij iedere ronde de eerstvolgende actietegel mag omdraaien. Er komt dus steeds in een willekeurige volgorde een nieuwe actie bij. Dat doe je steeds als eerste stap in een ronde.

Zolang je tegels omdraait waarop een 2 staat, mogen beide spelers twee acties uitvoeren. Na 4 rondes draai je de eerste 3 om. Vanaf dan mag je 3 acties uitvoeren, enzovoorts.

Tijd voor een eerste actie

De startspeler begint en kiest een actie naar keuze. Voert deze uit en neemt de gekozen actietegel van het bord. Na het uitvoeren mag direct de volgende, dit gaat door totdat de spelers beide twee acties hebben uitgevoerd.

Actietegel hebben ieder unieke acties om uit te voeren. Een aantal bevatten er zelfs twee, gescheiden door een fijne lijn. Die acties mag je dan beide uitvoeren, en ook nog op de volgorde zoals jij dat wilt. Een paar voorbeelden van actietegels zijn de volgende:

Uithollen: Je mag één kamer gratis uithollen of twee kamers uithollen door twee voedsel te bepalen. Daarnaast krijg je één steen.

Huishoudelijk werk: Je mag een kamer bouwen voor 5 voedsel of één goud. En je mag één voedsel betalen per dwerg, dat is afhankelijk van de ronde waar je in zit, om een tweede kamer te bouwen.

Ontwikkelen: Je krijgt 2 graan en 1 vlas, plus je mag een kamer activeren. Dat mag één kamer zijn die je al op je eigen speelbord hebt gebouwd.

Renovatie: Deze actie speel je vrij in de laatste ronde. Er is iets speciaals mee, en dat is dat hij alleen gekozen mag worden door de speler die over het meeste goud bezit.

Steeds aan het einde van de ronde leg je alle actietegels terug op het bord en start je overnieuw met de volgende actietegel. Vergeet niet om dan weer een extra actietegel open te leggen.

Uithollen die grot!

Als je mag uithollen tijdens je actie, moet je altijd beginnen met een grot waar je bij kan. Je begint bij de ingang en kan steeds verder door naar het hart van je grot. Later ga je muren bouwen, je moet er dan wel rekening mee houden dat je een grot achter die muur niet meer kan uithollen. Nou ja, met slechts één actietegel dan.

Steeds wanneer je een stuk grot uithakt, speel je een nieuwe tegel vrij die je bij de beschikbare voorraad legt op de markt. Die tegel kan vanaf nu aangekocht worden door één van beide spelers. Wie het eerst maalt… En dat kan zowel een oranje als een blauwe tegel zijn.

Kamers kopen van de markt en bouwen in je eigen grot

In principe mag je kamers overal bouwen, je hoeft er alleen op te letten of die kamer ook gebouwd kan worden op de plek waar jij wilt. Er zijn kamers die moeten grenzen aan één, twee, drie of zelfs vier muren. Sommige van die muren zijn verplicht, anderen optioneel. Je kan dat aflezen aan de lichtgrijze afgebeelde muren.

Iedere kamer heeft een eigen puntenhoeveelheid. Sommige kamers lijken dan misschien niet zo nuttig te zijn, maar geven wel een flinke puntenboost. Ook dat is weer een stukje balans wat je moet zien te vinden.

Kamers activeren

Heb je eenmaal je eerste kamers, dan kunnen deze geactiveerd worden. Oranje kamers kun je activeren en gebruiken door tijdens je beurt een actietegel te kiezen met een oranje tegel. Afhankelijk van het nummer op de actietegel mag je een bepaald aantal kamers activeren. Dat zorgt weer voor grondstoffen, die je dan direct mag verplaatsen op je goederenspoor.

Blauwe kamers activeren onder bepaalde condities. Iedere keer als je daaraan voldoet, krijg je de op de kamer vermelde goederen.

Wie het snelst hakt, int het meest?

Sneller hakken dan je buurman wordt beloond. Een beetje competitie dus om je grot eerder uitgehakt te hebben dan je buurman. Je kunt een bonuskamer verdienen waarop je één kamer extra kan bouwen. Leuk element voor wat extra competitie dus, en af en toe ook nog eens doorslaggevend om te winnen. Hoewel het zeker geen randvoorwaarde is, er zijn meer dan genoeg andere methoden die de doorslag kunnen geven.

Einde van het spel

Na acht rondes spelen is het tijd om te tellen. De waarde van de kamers die je hebt gebouwd in je grot bepalen de hoeveelheid punten. Daar tel je dan nog eens de waarde van je goud bij op. Vanzelfsprekend win je met de meeste punten.

Caverna Het Duel, wat is onze mening?

Caverna Het Duel heeft meer dan genoeg diepgang om met zijn tweeën een leuk spel te spelen. Het speelt lekker snel weg, is niet te complex en brengt best wat ruimte met zich mee voor een tactische aanpak.

Waar het eigenlijk echt om draait in Caverna Het Duel is het creëren van een goede engine. Het uitdenken van een slimme combinatie van kamers die als een goede combinatie samenwerkt. Als een soort kettingreactie kun je daardoor met één actie een mooi aantal grondstoffen binnen harken. Die zet je dan weer in om nieuwe kamers te bouwen, en je engine nog verder te optimaliseren.

Natuurlijk zal het dan niet lukken om alleen maar perfecte kamers te combineren in je grot. Dat kan ook haast niet door het verrassingseffect en er steeds een andere tegel uitgehakt zal worden in je grot. Dat maakt ook verder niet uit, iedere tegel is er eentje voor extra punten.

In onze ogen is uwe Rosenberg er prima in geslaagd om een goede twee speler variant neer te zetten van Caverna. Als je een echte strateeg bent is het misschien net niet diepgaand genoeg voor je, maar het is erg vermakelijk voor ons en komt geregeld een keertje langs. Niet voor niets overigens dat we Caverna hebben opgenomen in onze Top 10 spellen voor 2 personen.

Caverna: Het Duel kopen

Bestel Caverna: Het Duel direct online via bol.com of 999 Games.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie