Ticket to Ride Europe review

Je bekijkt nu Ticket to Ride Europe review
Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride mag niet meer ontbreken in een kast met bordspellen, zo lijkt het haast wel. Ticket to Ride is misschien nog net niet zo bekend zoals spellen als Catan of Carcassonne, maar komt wel steeds verder in de buurt. De hoeveelheid uitbreidingen voor Ticket to Ride zijn gigantisch, en ieder jaar blijven nieuwe varianten uitkomen.

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

We reviewen Ticket to Ride Europe, wat een op zichzelf staand basisspel is voor de Ticket to Ride collectie. Eigenlijk is het een basis versie die je ook weer kunt uitbreiden met nieuwe uitbreidingen, zoals Ticket to Ride Nederland of Ticket to Ride Europe 1912.

Ticket to Ride Europe
2 tot 5 personen
30 tot 60 minuten speeltijd
8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder

Doel van het spel, het beste spoorwegennetwerk creëren

In Ticket to Ride draait het allemaal om het creëren van de beste routes met jouw treintjes die de meeste punten opbrengen. Samen met maximaal 2 tot 5 spelers bouw je aan een spoorwegennetwerk door heel Europe. Je krijgt verschillende opdrachten waarbij je steden in Europe met elkaar probeert te verbinden via jouw treinnetwerk. Ben jij de eerste die een verbinding maakt en claimt, dan ontvang je daarvoor de punten. Door meer waardevolle opdrachten te voltooien dat je tegenstanders, kun je Ticket to Ride Europe winnen

Ticket to Ride Europe speelbord
Ticket to Ride Europe speelbord

Wat krijg je allemaal met Ticket to Ride Europe?

Ik gaf al aan dat Ticket to Ride Europe een compleet op zichzelf staand basisspel is. Je krijgt een compleet bordspel wat je op zichzelf staand kunt spelen. Daarnaast vormt het een basisspel wat je later kunt uitbreiden.

Met Ticket to Ride Europe krijg je:

 • Het speelbord, de kaart van Europa
 • 240 treintjes in spelerskleuren (45 per speler, plus reserve miniaturen)
 • 15 treinstations in spelerskleuren
 • 110 treinkaarten
 • 46 bestemmingskaarten
 • 5 scorepionnen in spelerskleuren
 • De spelhandleiding die als vanzelf zijn en lezen

Het spelopzet van Ticket to Ride Europe

Het speelbord wordt neergelegd, alle spelers zetten de scorepion op het scorespoor wat rondom het speelbord loopt. Iedere speler neemt 45 treinwagons in zijn eigen spelerskleur en drie treinstations.

De spelers krijgen ieder 3 bestemmingskaarten, waarvan ze er tenminste twee moeten houden. Ze mogen ze echter ook allen houden. Deze geven de steden aan welke de speler gedurende het spel met een treinroute dient te verbinden om extra punten te verkrijgen. Alle overige bestemmingskaarten worden op een afgedekte stapel naast het speelbord geplaatst.

Speelgoed van het Jaar 2022

Iedere speler krijgt verder 4 treinkaarten, waarmee ze routes kunnen invullen en treinwagons kunnen plaatsen. De overige treinkaarten liggen als een afgedekte stapel naast het speelbord, vijf van deze treinkaarten worden open neergelegd.

Naast het speelbord wordt ook de European express kaart neergelegd. Aan het begin van het spel doe je hier nog weinig mee, maar kan later in het spel tien extra bonuspunten opbrengen. De speler die als eerste 19 aaneengesloten treinstellen op het speelbord heeft staan verkrijgt deze.

Speelbord Ticket to Ride Europe
Speelbord Ticket to Ride Europe

De eerste ronde starten

Pas hier begint het spel echt. Je probeert je te focussen op de opdrachten die je hebt gekregen, het verbinden van twee steden in Europe. Die opdrachten staat op de verkregen bestemmingskaarten. Het is overigens niet verplicht om de opdrachten te vervullen, maar het kan je wel mooi extra punten opleveren. Overigens wanneer je aan het einde van het spel bestemmingskaarten hebt die je niet hebt vervult, krijg je de aangegeven punten op de kaart als aftrek!

Je mag ook gewoon eigen routes aanleggen die je graag wilt aanleggen om daarmee punten te behalen. De lengte van de route bepaalt het aantal punten wat je ontvangt.

Een route kun je claimen door alle benodigde treinkaartjes voor die route te spelen. Op het speelbord worden alle routes in verschillende kleuren weergegeven. Om bijvoorbeeld de groene route te claimen, moet je ook groene treinkaarten kunnen spelen. Naast die treinkaarten zijn er locomotief kaarten. Dit zijn een soort jokers, en vullen iedere willekeurige kleur in.

Keuzes en spelverloop in Ticket to Ride Europe

Tijdens iedere beurt mag een speller kiezen uit vier opties om te spelen.

 1. Treinkaarten pakken van de open of gedekte stapel
 2. Een route opeisen of claimen
 3. Extra bestemmingskaarten trekken
 4. Treinstations bouwen op een stad

Optie 1: treinkaarten pakken van de open of gedekte stapel

Je mag bij deze optie twee treinkaarten trekken. Dit mag of van de gesloten stapel, of uit de open kaarten. Pak je als eerste kaart één van de open kaarten, dan mag je deze eerst weer aanvullen van de stapel voordat je de tweede kaart trekt. Er is geen limiet aan het hebben van treinkaarten in je hand.

Er is één uitzondering. Stel je pakt een opengelegde locomotief, dan is dit ook direct het einde van je beurt. Maar een locomotief is natuurlijk wel net wat beter, dit is een soort jokerkaart die je later mag inzetten bij het innemen van routes op een willekeurige kleur.

Optie 2: Een route opeisen of claimen

Op het speelbord zijn alle routes tussen steden in verschillende kleuren en types weergegeven. Om normale gekleurde routes op te eisen, moet je betalen met treinkaarten in dezelfde kleur. Neem als voorbeeld een oranje route van 3 delen, je moet dan betalen met drie oranje treinkaarten. Een locomotief mag hier als joker gebruikt worden voor een willekeurige kleur. Voor grijze routes mag iedere willekeurige kleur treinkaart gebruikt worden.

Tunnels werken net even anders, dat zijn routes met een zwarte rand. Stel je wilt een tunnel bouwen van twee groenen stukjes, dan moet je daarvoor twee groene treinkaarten afleggen. Maar, op het moment dat je dat doet komt er nog een extra kostenplaatje bij. Je moet namelijk drie treinkaarten blind trekken van de trekstapel. Wanneer je bijvoorbeeld één kaart trekt in de kleur van de tunnel die je wilt aanleggen, moet je nog eens één extra groene treinkaart afleggen om de tunnel te mogen bouwen.

Als laatste zijn er veerponten, deze worden weergeven met grijze sporen en eventueel één of meerdere locomotieven. Je moet zoveel treinkaarten afleggen als aangegeven, plus je moet daarnaast net zoveel locomotieven afleggen als aangegeven.

Optie 3: extra bestemmingskaarten trekken

Wanneer een speler kiest om extra bestemmingskaarten te trekken, mag hij de bovenste 3 kaarten van de stapel nemen. Je bekijkt deze en hoopt er dan natuurlijk op dat er steden op staan die je al verbonden hebt, of al in verbinding staan met je bestaande routes.

Je moet minimaal één van deze 3 tickets houden, maar je mag ook alle routes houden als je dat wilt. Let wel op, want alle bestemmingskaarten die je aan het einde van het spel nog niet hebt voltooid, levert de aangegeven punten als minpunten op!

Optie 4: Treinstation bouwen op een stad

Als laatste optie is er de mogelijkheid om een treinstation te bouwen op een stad. Door een treinstation te bouwen mag je gebruik maken van een stuk route van een andere speler, dat kan handig zijn wanneer een route al door een tegenstander is geclaimd. Iedere speler heeft 3 treinstations die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Om een treinstation te plaatsen betaal je voor het eerste station 1 treinkaart van dezelfde kleur, voor het tweede station 2 treinkaarten in dezelfde kleur, en voor het derde treinstation 3 kaarten in dezelfde kleur. Er mag maximaal één treinstation per stad staan.

Speelgoed van het Jaar 2022

De einderonde

Zodra één van de spelers 2 of minder treintjes in zijn voorraad heeft start de laatste ronde. Iedere speler krijgt dan nog één beurt om de laatste acties uit te voeren. Daarna is het spel afgelopen en zal de uiteindelijk puntentelling plaatsvinden en winnaar bepaald worden.

Ticket to Ride puntentelling

Miniatuur treintjes
Miniatuur treintjes

Scores in Ticket to Ride Europe worden berekend terwijl je routes bouwt. Wegen van drie wagons zijn bijvoorbeeld vier punten waard. Je krijgt die punten direct, en hoe langer de route is, hoe meer punten je ook krijgt. Als voorbeeld levert een route lengte van 6 maar liefst 15 punten op. Eventueel kun je op het einde van het spel alle routes nog eens natellen, zo weet je zeker dat alle scores kloppen.

Vervolgens ga je door met de bestemmingskaarten, deze hebben ieder een puntenaantal op de kaart staan. Welke bestemmingen heb je met elkaar verbonden? Die punten mag je nog eens extra optellen bij de punten die je al hebt. Maar alle bestemmingskaarten die je niet hebt volbracht krijg je juist als minpunten toekent.

Voor alle treinstations die je niet hebt gebruikt krijg je vier punten extra. Heb je geen van allen gebruikt geeft dat je nog eens een extra 12 punten.

Als laatste zal er iemand zijn met de langste route van minimaal 19 wagonnetjes. Die speler krijgt 10 extra punten. Mocht er iemand zijn die een route heeft langer dan 19 punten, dan gaat de kaart vanzelfsprekend naar die speler.

Degene die met de som van bovenstaande puntentellingen de meeste punten heeft bepaald is de winnaar van Ticket to Ride Europe.

Wat vinden wij van Ticket to Ride Europe?

Ongetwijfeld is de reden waarom Ticket to Ride zo populair is haar eenvoud. En dan bedoel ik niet dat het spel weinig mogelijkheden heeft. Nee, het is gewoonweg een simpel spel om te begrijpen, het speelt gemakkelijk en levert veel plezier op.

Ticket to Ride Europe is z’n spel wat je binnen een uurtje hebt uitgespeeld, waarna je elkaar aankijkt “nog eens?”. En dat kan zo best een avondvullend programma worden zonder dat je er genoeg van krijgt.

In tegenstelling tot Ticket to Ride USA heeft Ticket to Ride Europe drie leuke extra’s. Dit zijn de tunnels, veerboten en treinstations. In mijn ogen moet je daarom altijd voor het basisspel Ticket to Ride Europe kiezen. En daarnaast is het toch ook veel leuker om op een Europese kaart te spelen?

Juist die treinstations maken de Europe versie als basisspel interessant. Mocht een tegenstander van jou een route hebben geclaimd, waar jij graag gebruik van wil maken, dan is dat mogelijk door een treinstation op die stad te zetten. Je leent dan als het ware die geclaimde route van jouw tegenstander.

De vormgeving is erg leuk gedaan, die treintjes en treinstations maken het een ‘echt bordspel’. Een speelbord vol met kleine miniatuurtjes die je steeds verder aanvult maakt het spel gewoon compleet.

Als laatste wil ik nog wel toevoegen dat Ticket to Ride Europe met twee spelers niet erg competitief aanvoelt, doordat het speelbord redelijk leeg is. Ik vind zelf het spel fijner spelen met minimaal 3 spelers, iets om wellicht rekening te houden wanneer je altijd met twee speelt. Mocht dat zo zijn, kijk dan eens naar Ticket to Ride Nordic Countries, die speelt erg goed met twee!

Pluspunten

 • Ongelooflijke eenvoud, de regels heb je bijna niet nodig.
 • Ticket to Ride Europe is een basisspel, je kunt het later combineren met uitbreidingen.
 • Te spelen met iedereen van jong tot oud, mensen die nooit bordspellen spelen tot de meest serieuze bordspelers.
 • Leuk thema met leuke opdrachten en miniaturen.

Minpunten

 • Zijn deze er wel…? Nou vooruit:
 • Er is een geluksfactor aanwezig bij het trekken van kaarten, maar dit alleen geeft gelukkig (meestal) niet de winnende doorslag.
 • Voor serieuze bordspelers is Ticket to Ride Europe wellicht wat eenvoudig.
 • Voor twee spelers vind ik Ticket to Ride Europe niet geweldig spelen, het speelbord blijft dan wat leeg. Wanneer je altijd met twee spelers speelt raadt ik je Ticket to Ride Nordic Countries aan.

Ticket to Ride Europe kopen

Je kunt Ticket to Ride Europe kopen via bol.com.

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe
Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie