Qwirkle bordspel review met onze mening

Je bekijkt nu Qwirkle bordspel review met onze mening
Qwirkle bordspel beoordeling

Qwirkle is een interessant klein abstract bordspelletje wat je met alle leeftijden kunt spelen. We nemen je in deze review mee door de spelregels van Qwirkle en onze mening van dit spelletje. In Qwirkle probeer je zoveel mogelijk punten te scoren door tegels met daarop patronen in verschillende kleuren slim aan te leggen.

Het leuke van Qwirkle is dat het gewoon super simpel speelt, complexe regels zijn er niet. En eigenlijk tijdens het spelen leer je het spel gewoon. Een korte initiële uitleg aan het begin van twee of drie minuutjes is meer dan genoeg. Dus laten we snel beginnen!

Qwirkle spel
Qwirkle spel

Mijn beoordeling van Qwirkle

Bij een review hoort een eindoordeel. Dus wat vinden wij van Qwirkle?

Het mag duidelijk zijn dat Qwirkle een eenvoudig spel is wat je in korte tijd kan leren. Daar zit de kracht ook wel van dit soort kleinere spelletjes. Even leuk tussendoor een gemakkelijk spelletje spelen, zonder je te verdiepen in pagina’s vol met spelregels.

En dat lukt dus super goed. Je kunt dit spelletje in 2 à 3 minuten leren, daarbij maakt het verder niet uit hoe ervaren je met spellen bent of welke leeftijd je hebt. Een leuk gezinsspelletje dus wat je met alle leeftijden kan spelen!

Qwirkle is geen mega ingewikkeld spel waarbij slimme strategieën de doorslag geven. Je hebt een klein beetje geluk nodig met het trekken van goede tegels en op het juiste moment natuurlijk.

Een spelletje Qwirkle speelt lekker snel weg, je kunt het prima in een half uurtje spelen. Wij zelf vinden het een leuk spel, als ik punten moet toekennen ga ik voor een nette 7,5 uit 10!

Belangrijkste spelinformatie

Qwirkle bordspel
2-4 spelers
Speelduur 30-45 minuten
Uitgever: 999Games

Hoe speel je Qwirkle

Tijdens de start van een spel Qwirkle krijgt iedere speler 6 willekeurige tegels, blind getrokken uit de buidel. Elke speler plaatst zijn tegels met de voorzijde onzichtbaar voor de andere spelers voor zich.

Als eerste stap bepalen de spelers de startspeler, dat is diegene die de meeste tegels heeft in dezelfde kleur of in dezelfde vorm. Die speler mag ook direct beginnen met het aanleggen van zijn tegels en krijgt daarmee ook direct zoveel punten als tegels dat hij kan aanleggen.

Als voorbeeld, stel jij bent degene met drie dezelfde soorten vormen. Bijvoorbeeld drie ronde tegels, die mag je dan direct aanleggen. Je krijgt hier direct 3punten voor die je opschrijft. Het aantal tegels wat je aanlegt mag je weer bijtrekken uit de voorraad. Je zrogt zo steeds dat je an je beurt weer 6 tegels in je hand hebt.

De tegels van Qwirkle zijn er in 6 verschillende kleuren en vormen, met van iedere combinatie kleur en vorm drie exemplaren. Dat maakt een totaal van 108 tegels.

Qwirkle tegels
Qwirkle tegels

Acties uitvoeren tijdens je beurt

Met de klok mee is daarna de volgende speler aan de beurt. De spelers mogen steeds kiezen uit twee verschillende acties. Dat zijn het aanleggen van één of meer tegels of één of meer tegels ruilen met de pot.

Je kunt in Qwirkle series aanleggen. Een complete serie bestaat uit zes dezelfde tegels van dezelfde kleur of vorm. In één zo’n serie mogen nooit twee exact dezelfde tegels liggen.

Actie 1: Eén of meer tegels aanleggen en de hand aanvullen

Je legt hierbij één of meer tegels aan bestaande tegels die al op tafel liggen. Degels die je aanlegt moeten minimaal aan één andere tegel passen die al op tafel liggen.

Daarbij mogen er nooit twee dezelfde tegels voorkomen in één rij. Stel er ligt bijvoorbeeld al een rondje, dan mag je niet nog een rondje in diezelfde rij aanleggen. Kies je ervoor om meerdere tegels in één keer aan te leggen, dan moeten de tegels altijd in dezelfde serie liggen.

Na je beurt vul je de hand aan tot en met 6 tegels, daarna is de volgende speler aan de beurt.

Actie 2: Eén of meer tegels ruilen met de pot

Je kunt ook ervoor kiezen om één of meer van je eigen tegels te ruilen met de pot. Je de tegels opzij die je wilt afleggen, en vult aan met net zoveel tegels uit de voorraadzak. Vervolgens voeg je jou opzij gelegde tegels weer bij aan de algemene voorraad.

Je beurt is hierna ook direct voorbij, je mag dus niet ook nog eens tegels aanleggen om punten te scoren. Het liefst doe je dit dan natuurlijk zo min mogelijk, maar soms heb je geen keus.

Extra punten scoren in Qwirkle

Standaard ontvang je voor iedere tegel die je aanlegt één punt, plus punten voor het aantal tegels dat al in de serie liggen waar je aanlegt. Stel jij legt de vierde tegel in een serie aan, dan krijg je dus 4 punten.

Qwirkle
Qwirkle

Door tegels op een goede plek neer te leggen, kun je heel wat extra punten verdienen. Stel er liggen al twee rijen op het bord, en jij kunt precies één tegel zo aanleggen dat deze aansluit op beide rijen, verdien je bonuspunten.

Bijvoorbeeld jouw rode vierkantje tegel kun je aanleggen tegen een rood kruis aan en gelijktijdig leg je jouw rode vierkant daarbij aan tegen een blauw vierkant uit een andere rij. Je mag dan de punten tellen van beide rijen. Stel deze zijn beide twee tegels groot, dan krijg je dus vier punten.

Een serie compleet maken met een ‘Qwirkle’

Lukt het om een serie compleet te maken met de 6e tegel? Dan leg je een ‘Qwirkle’ aan! Daarmee krijg je niet alleen de 6 punten voor de gehele serie, maar ook nog eens 6 bonuspunten. Je krijgt dan dus 12 punten in één beurt!

Einde van het spel

De spelers spelen doordat totdat alle spelers aangelegd zijn. De speler die de laatste tegel van het spel aanlegt krijgt 6 extra punten.

Vervolgens kunnen alle punten opgeteld worden, en daarmee is degene met de meeste punten de winnaar van Qwirkle!

Qwirkle is te koop bij bol.com en 999 Games.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie