My City Roll & Write: 12 spellen bouwplezier!

Je bekijkt nu My City Roll & Write: 12 spellen bouwplezier!
My City Roll and Write onze review
My City Roll & Write
My City Roll & Write

Het bordspel My City was hier een groot succes. In een paar avonden speelden we het hele spel van 24 spellen uit. Nu er een dobbelversie van het spel is uitgekomen, waren wij natuurlijk de eerste die dit spel wilden proberen. In de roll & write van My City heb je 12 campagnes en bouw je aan een steeds betere stad. Dit doe je door met dobbelstenen te rollen en de gebouwen in te tekenen op je scorebladen.

Aantal spelers: 1 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: roll & write

Doel van het spel

Het doel van My City Roll & Write is om aan het einde van het spel, na 12 hoofdstukken, zoveel mogelijk punten te hebben. De speler met de meeste punten wint het spel. Echter kun je er ook voor kiezen om maar één hoofdstuk van het spel te spelen of zelfs maar één spel. Dan wint natuurlijk degene met de meeste punten na één hoofdstuk of één spel. Punten haal je door de gebouwen die worden gedobbeld op een zo goed mogelijk manier in je stad te plaatsen. Hierbij moet je elk spel weer letten op andere eisen die je stad heeft.

Inhoud van de doos van My City Roll & Write

  • Een scoreblok met 192 speelvellen
  • 3 speciale dobbelstenen
  • Spelregels
My City Roll and Write inhoud van de doos
My City Roll and Write inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Allereerst beslis je of je het volledige spel My City Roll & Write gaat spelen, een hoofdstuk of een los spel. Je scheurt voor elke speler de benodigde scorevellen van het scoreblok. Elke speler krijgt een potlood en de dobbelstenen worden in het midden op tafel gelegd.

My City Roll & Write spelregels en spelverloop

In My City Roll & Write mogen de spelers om de beurt dobbelen met de dobbelstenen. Het resultaat geldt voor elke speler. De witte dobbelsteen geeft het soort gebouw aan en de blauwe dobbelstenen bepalen de vorm van het gebouw. Dit gebouw mag je op elke manier keren, draaien of spiegelen om op je scoreblad in te vullen. Je begint steeds met je eerste gebouw van een spel aan de rivier, tenzij anders aangegeven. Een volgend gebouw dat je op je scoreblad gaat invullen moet aan een eerder geplaatst gebouw vast worden gemaakt.

My City Roll and Write spelregels
My City Roll and Write spelregels

In het eerste spel van het eerste hoofdstuk begint het heel makkelijk. Het doel is daar om je scoreblad zoveel mogelijk te vullen. Hierbij mag je bomen laten staan en moet je er juist voor zorgen dat je wel over stenen heen bouwt. Ieder leeg veld en iedere steen leveren minpunten op, terwijl bomen juist voor punten kunnen zorgen. In het tweede spel krijg je al een mooie extra uitdaging waarbij je gebouwen van dezelfde soort zoveel mogelijk aan elkaar moet bouwen om meer punten te scoren. Zo krijg je ieder spel een nieuwe uitdaging en blijven de basisregels intact.

My City Roll and Write Hoofdstuk 1
My City Roll and Write Hoofdstuk 1

Verderop in het spel krijg je te maken met kerken die je moet bouwen. Ook komen er bandieten langs die je moet insluiten en zijn er spellen waarbij je als eerste op het goud gebouwd moet hebben om extra geldbuidels binnen te harken. Het spel geeft steeds meer uitdaging en blijft variëren.

My City Roll and Write Hoofdstuk 4
My City Roll and Write Hoofdstuk 4

My City Roll & Write, onze mening

Wij zijn fan van My City Roll & Write. Ook de dobbelversie van My City is een uitdaging en werkt verslavend. Als je eenmaal bent begonnen, wil je het liefst zo snel mogelijk alle 12 spellen uitspelen. De variatie in de spellen maakt het afwisselend en zorgt ervoor dat het nooit saai is. Je kunt een enkel spel spelen, of één van de hoofdstukken, maar wij raden aan om alle spellen achter elkaar te spelen om een echt compleet eindbeeld te hebben.

De artwork van My City Roll & Write lijkt heel erg op die van het basisspel My City. Dezelfde vormgeving is gebruikt. Deze keer moet je echter zelf de puzzelstukjes tekenen en zijn deze niet voorgedrukt. Maar daardoor kan je er ook een waar kunstwerk van maken. Wij vinden het heerlijk om te tekenen op de scorebladen.

Doordat er elke keer een andere vorm verschijnt met het dobbelen, is My City Roll & Write ook een beetje geluk hebben. Maar dat is niet erg, want je bepaald zelf waar je de puzzelstukjes intekent. Soms is het bijvoorbeeld slimmer om door te spelen tot je hele scoreblad vol is en soms kun je beter al eerder passen om niet te veel minpunten binnen te slepen.

Wij vinden alle variaties van het spel wel leuk, maar hebben een lichte voorkeur voor het hoofdstuk waar het goud erbij komt. Je moet dan zo snel mogelijk over het goud bouwen om geldbuidels te verdienen. Dit geeft extra spanning aan het spel en je hebt telkens een blik op het scoreblad van je concurrenten om te kijken of je nog voor loopt.

My City Roll & Write is ook solo te spelen, maar het is gezelliger om het samen te doen. De solo-variant is vooral een goede manier om even te oefenen. Voor ons is dit spel zeker een blijvertje in de spellenkast.

My City Roll & Write is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie