1000 Bommen en Granaten dobbelspel review

Je bekijkt nu 1000 Bommen en Granaten dobbelspel review
Bommen en Granaten review

In 1000 Bommen en Granaten ga je als piraat aan de slag met een set dobbelstenen om als eerste 6000 punten te verzamelen. Hoe meer gelijke dobbelstenen je weet te werpen, hoe sneller je punten oplopen. De samenstelling van symbolen die je bij elkaar weet te werpen geven ieder een eigen puntencombinatie. Daarbij heb je ook piratenkaarten voor extra mogelijkheden of juist beperkingen. Ik begin eerst met mijn beoordeling over dit spel, daarna leg ik je de belangrijkste spelinformatie uit.

1000 bommen en granaten
1000 bommen en granaten

Mijn beoordeling 1000 Bommen en Granaten

Het eerste wat opvalt bij het spelen bij 1000 Bommen en Granaten is de eenvoudig van het spel. Je speelt met 8 dobbelstenen waarmee je combinaties kunt werpen om punten te scoren. Die spelregels zijn dus heerlijk simpel, al moet je wel opletten om te begrijpen wat het effect is van de piratenkaarten en welke dobbelcombinaties voor speciale situaties kunnen zorgen.

Het leuke van dit dobbelspel is dat het vooral in het teken staat van de keuze maken of je stopt, of toch je geluk nog eens op de proef stelt om wat extra punten te verzamelen. Soms komt die extra dobbel je dan zuur te staan, waardoor je jouw beurt zonder punten moet beëindigen. Dit element zorgt voor spanning en houdt het spannend tot haast het laatste moment.

Een minpunt is dat er steeds maar een persoon met zijn beurt bezig is. Hij mag net zolang doorgaan tot de beurt gestaakt wordt, of dat hij drie doodshoofden heeft gedobbeld. Dat kan soms even duren, waarbij de rest geduldig moet afwachten. Dat kan wat eentonig en saai worden.

Er zijn uitzonderlijk hoge puntcombinaties in één beurt te behalen, daardoor is het echt tot het laatste moment spannend wie er gaat winnen. Soms lijkt het alsof iemand een enorme voorsprong heeft, die plotsklaps voorbij kan zijn.

Mijn beoordeling over 1000 Bommen en Granaten is dat het een eenvoudig spelletje is wat leuk is om tussendoor te spelen. Ik vind het jammer dat het soms wel even kan duren voor je weer aan de beurt bent. Maar de moeite waard is het zeker.

Belangrijkste spelinformatie

Dit dobbelspel is geschikt voor 2 tot 5 spelers, je bent er ongeveer 30 minuten mee zoet. Je wilt als piraat meer en meer schatten verkrijgen. Hoe lang durf jij door te gaan met dobbelen voordat het te laat is en je beurt vergeven is? De keuze tussen stoppen of doorgaan staat centraal in dit dobbelspel. De spelers gaan net zolang door totdat één van de spelers 6000 punten heeft behaald.

Bommen en Granaten speelkaarten
Bommen en Granaten speelkaarten

2 tot 5 personen
8 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd
Auteur: Haim Shafir

Uitgever: 999Games
Vergelijkbaar bij: bol.com en 999 Games.

Start van een spel

Iedere speler krijgt een overzichtskaart waarop de mogelijke dobbelcombinaties en de punten worden weergegeven. Alle piratenkaarten worden in het midden van de tafel gelegd als trekstapel.

De eerste speler die aan de beurt is pakt een piratenkaart van de trekstapel en leegt deze voor zichzelf neer. Die piratenkaarten kunnen extra voordelen of beperkingen geven tijdens je gebeurt, daar vertel ik je later nog meer over.

Dobbelstenen

Hoe speel je 1000 Bommen en Granaten?

De startspeler dobbelen met alle 8 de dobbelstenen. Je kiest daarna welke dobbelstenen je wilt houden en welke je opnieuw wil gaan dobbelen. Dat mag je blijven doen, maar steeds moet je wel met minimaal twee dobbelstenen opnieuw rollen. Doodshoofden of schedels moet je direct apart leggen, je mag die niet opnieuw dobbelen. Wanneer je er drie van hebt gedobbeld, dan is je beurt voorbij. Je krijgt dan geen punten en de volgende speler is aan de beurt.

Wanneer je tevreden met je worp bent, kiest je ervoor om deze te stoppen en de punten te tellen. Er is ook nog een regel dat wanneer je 4 doodshoofden dobbelt direct bij de eerste keer dobbelen, dat al je tegenstanders strafpunten krijgen.

Punten scoren met combinaties van worpen

Score overzichtskaart
Score overzichtskaart

Het hele doel is om uiteindelijk 6000 punten te scoren, dan win je vanzelfsprekend. Het doel van je worp moet zijn om zoveel mogelijk dezelfde symbolen op je dobbelsteen te werpen. Voor drie dezelfde bobbelstenen krijg je 100 punten, voor 4 dezelfde 200 punten, 5 dezelfde 500 punten, etc. 8 dezelfde levert je zelfs 4000 punten op!

Daarnaast krijg je bonuspunten voor bepaalde symbolen. Iedere diamant levert je 100 punten op, en ieder gouden munt symbool levert ook een extra 100 punten op. Lukt het om al je dobbelstenen zo te dobbelen zodat ze allemaal afzonderlijk punten scoren? Dan krijg je als bonus een schatkist van 500 punten bovenop.

Het effect van piratenkaarten

De piratenkaart die je aan het begin van je beurt hebt getrokken, zal je mogelijkheden of beperkingen bieden tijdens je beurt. Die kaarten kunnen een groot effect hebben op wat er in jouw beurt gaat gebeuren en hoeveel punten je zal scoren. Er zijn kaarten die extra diamanten geven, extra goud, of bijvoorbeeld de mogelijkheid om een doodshoofd opnieuw te mogen dobbelen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Hidde Feenstra

    Inderdaad een heel leuk spelletje, maar ik heb het gevoel dat de munten en diamanten een te grote rol spelen in het spel, terwijl de papegaai en de aap helemaal geen rol spelen. De extra punten voor de diamant en de munt zijn vaak doorslaggevend voor de keuze van de dobbelsteen. Ik begrijp daarom ook niet dat er piratenkaarten zijn die een extra munt of diamant geven. Ik zou het veel logischer vinden om die kaarten te vervangen door kaarten die een extra aap of papegaai geven of allebei.

Geef een reactie