1000 Bommen en Granaten dobbelspel review

Je bekijkt nu 1000 Bommen en Granaten dobbelspel review
1000 Bommen en Granaten

In 1000 Bommen en Granaten ga je als piraat aan de slag met een set dobbelstenen om als eerste 6000 punten te verzamelen. Hoe meer gelijke dobbelstenen je weet te werpen, hoe sneller je punten gaan oplopen. De samenstelling van symbolen die je bij elkaar weet te werpen geven ieder een eigen puntencombinatie. Daarbij heb je ook nog piratenkaarten, die je extra mogelijkheden of juist beperkingen geeft. Laten we snel kijken in deze recensie van 1000 Bommen en Granaten te bieden heeft!

1000 Bommen en Granaten
2 tot 5 personen
8 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd
Auteur: Haim Shafir

Uitgever: 999Games
Vergelijk direct online bij: bol.com en 999 Games.

Spel recensie 1000 Bommen en Granaten

Dit dobbelspel is geschikt voor 2 tot 5 spelers, je bent er ongeveer 30 minuten mee zoet. Je wilt als piraat meer en meer schatten verkrijgen. Hoe lang durf jij door te gaan met dobbelen voordat het te laat is en je beurt vergeven is? De keuze tussen stoppen of doorgaan staat centraal in dit dobbelspel. De spelers gaan net zolang door totdat één van de spelers 6000 punten heeft behaald.

Laten we snel een spel starten!

1000 Bommen en Granaten
1000 Bommen en Granaten

Start van een spel

Iedere speler krijgt een overzichtskaart waarop de mogelijke dobbelcombinaties en de punten die je ervoor krijgt zijn weergegeven. Verder worden alle piratenkaarten in het midden van de tafel gelegd als trekstapel en worden de 8 dobbelstenen waarmee gedobbeld gaat worden klaargelegd.

De eerste speler die aan de beurt is pakt een piratenkaart van de trekstapel en leegt deze voor zichzelf neer. Die piratenkaarten kunnen extra voordelen of beperkingen geven tijdens je gebeurt, daar vertel ik je later nog meer over. Dan is het tijd om te dobbelen!

Hoe speel je 1000 Bommen en Granaten?

Vervolgens mag de speler dobbelen met alle 8 de dobbelstenen. Je kiest daarna welke dobbelstenen je wilt houden en welke je opnieuw wil gaan dobbelen. Dat mag je blijven doen, maar steeds moet je wel met minimaal twee dobbelstenen opnieuw rollen.

Doodshoofden of schedels moet je direct apart leggen, je mag die niet opnieuw dobbelen. Maar, wanneer je er drie van hebt gedobbeld, dan is je beurt voorbij. Je krijgt dan geen punten en de volgende speler is aan de beurt.

Speelgoed van het Jaar 2022

Wanneer je tevreden met je worp bent, kiest je ervoor om deze te stoppen de punten te tellen. De combinaties die je hebt gemaakt geven ieder een eigen puntenaantal.

Er is ook nog een regel dat wanneer je 4 doodshoofden dobbelt direct bij de eerste keer dobbelen, dat al je tegenstanders strafpunten krijgen. Maar goed, die kans is natuurlijk niet heel groot.

Punten scoren met combinaties van worpen

Score overzichtskaart
Score overzichtskaart

Het hele doel is om uiteindelijk 6000 punten te scoren, want dan win je vanzelfsprekend. Iedere speler heeft op het begin een kleine scorekaart gekregen waarop alle dobbelcombinaties zijn weergegeven.

Het doel van je worp moet zijn om zoveel mogelijk dezelfde symbolen op je dobbelsteen te werpen. Voor drie dezelfde bobbelstenen krijg je 100 punten, voor 4 dezelfde 200 punten, 5 dezelfde 500 punten, etc. 8 dezelfde levert je zelfs 4000 punten op!

Daarnaast krijg je bonuspunten voor bepaalde symbolen. Iedere diamant levert je 100 punten op, en ieder gouden munt symbool levert ook een extra 100 punten op.

Lukt het om al je dobbelstenen zo te dobbelen zodat ze allemaal afzonderlijk punten scoren? Dan krijg je als bonus een schatkist van 500 punten, bovenop de punten die je al kreeg van de combinaties.

1000 Bommen en Granaten
1000 Bommen en Granaten

Het effect van piratenkaarten

De piratenkaart die je aan het begin van je beurt hebt getrokken, zal je mogelijkheden of beperkingen bieden tijdens je beurt. Die kaarten kunnen een groot effect hebben op wat er in jouw beurt gaat gebeuren, en hoeveel punten je zal scoren.

Er zijn kaarten die extra diamanten geven, extra goud, of bijvoorbeeld de mogelijkheid om een doodshoofd opnieuw te mogen dobbelen, enzovoorts.

Wat is onze mening over 1000 Bommen en Granaten

Als je deze review over 1000 Bommen en Granaten, is je vast wel opgevallen dat dit spel heel eenvoudig te spelen is. Het gehele spel is opgebouwd op basis van 8 dobbelstenen en de combinaties die je daarmee kunt werpen om punten te scoren. De spelregels zijn dus lekker simpel, buiten dat je moet opletten om wel te begrijpen wat het effect is van piratenkaarten en welke dobbelcombinaties voor speciale situaties zorgen.

1000 Bommen en Granaten staat vooral in het teken van keuzes maken om te stoppen of toch nog net één keertje proberen te dobbelen om extra punten te verzamelen. En die ene extra dobbel kan je zuur komen te staan, want voor je het weet moet je zonder punten je beurt beëindigen. Het zoeken naar dat beste punt is zeker spannend en leuk voor degene die van een gokje nemen houden. Hoe lang durf jij door te gaan?

Minpuntje van 1000 Bommen en Granaten vind ik zelf voornamelijk dat er steeds maar één persoon met zijn beurt bezig is. Hij mag net zolang blijven dobbelen totdat de beurt gestaakt wordt, of hij drie doodshoofden gedobbeld heeft. Soms kan dat best wat worpen zijn, en in die tijd moeten de andere spelers geduldig afwachten. Natuurlijk ook wel een beetje spannend, maar ook wel wat saai.

Wat wel erg leuk is, is dat het tot het laatste moment spannend is wie 1000 Bommen en Granaten gaat winnen. Puur door de uitzonderlijk hoge puntcombinaties die je in één beurt kan werpen. Zelfs wanneer de ander al gewonnen lijkt te hebben zijn er nog kansen. Het dobbelen moet je wel een beetje meezitten, maar keuzes en strategie spelen zeker een rol voor de overwinning.

Conclusie: 1000 Bommen en Granaten is een relatief klein en interessant geprijsd spelletje voor dobbelliefhebbers. Zeker wanneer je wel van een dobbelspelletje houdt waar je verzekerd bent van spanning tot de laatste beurt, is dit zeker iets om te proberen!

1000 Bommen en Granaten is te koop bij bol.com en 999 Games.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Hidde Feenstra

    Inderdaad een heel leuk spelletje, maar ik heb het gevoel dat de munten en diamanten een te grote rol spelen in het spel, terwijl de papegaai en de aap helemaal geen rol spelen. De extra punten voor de diamant en de munt zijn vaak doorslaggevend voor de keuze van de dobbelsteen. Ik begrijp daarom ook niet dat er piratenkaarten zijn die een extra munt of diamant geven. Ik zou het veel logischer vinden om die kaarten te vervangen door kaarten die een extra aap of papegaai geven of allebei.

Geef een reactie