Keer op Keer spel review: tactisch dobbelspel voor iedereen

Je bekijkt nu Keer op Keer spel review: tactisch dobbelspel voor iedereen
Keer op Keer!

Klein of groot, het maakt met een dobbelspel helemaal niet uit. ‘Keer op Keer!’ is een compact dobbelspel waarbij je niets meer nodig hebt dan een scoreblad van het blok en een pennetje. En geloof me keer op keer ga je plezier beleven aan dit roll and write dobbelspel. In het Duits heet het spel niet voor niets ‘Noch Mal!’. In deze Keer op Keer spel review leggen we jou de werking uit en delen we onze mening en ervaring.

Keer op Keer! spel online kopen
Vanaf 8 jaar en ouder
1 tot 6 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Uitgever: 999Games

Spel recensie Keer op Keer!

Dit dobbelspel is geschikt voor 1 tot 6 spelers, je bent er ongeveer 20 minuten mee zoet. Eigenlijk is het een soort dobbel- en puzzelspel in één. Door te dobbelen en steeds de juiste vakjes aan te kruisen op je scoreblaadje kun je punten verdienen. Dat kun je doen door kleuren weg te spelen, kolommen te vullen, of door sterren aan te kruisen.

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Hoe speel je Keer op Keer!?

De startspeler dobbelt met alle zes de dobbelstenen gelijktijdig. Deze worp bepaald welke acties je mag gaan uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld een geel kruis en een 5 gedobbeld? Dan mag je daarmee 5 gele hokjes afstrepen. Vanzelfsprekend ben je vrij om zelf een mooie combinaties te kiezen. Misschien zit er in je worp wel een oranje kruis en een dobbelsteen cijfer 4 wat je op dat moment beter uit komt.

Welke combinaties zijn mogelijk?

  • Er zijn drie zwarte dobbelstenen, met ogen 1 t/m 5 en een vraagteken wat een joker voorstelt.
  • En drie witte dobbelstenen, die kruizen hebben in vijf verschillende kleuren en een zwart kruis, die ook weer een joker voorstelt.

De combinatie die je kiest mag je direct afstrepen op je eigen scorekaart. Daarbij begin je altijd in de middelste kolom (kolom H). De kruisjes moeten vervolgens altijd naast elkaar komen te staan en mogen alleen verticaal of horizontaal.

Ook hoef je niet in één keer een complete kleur vak af te kruisen. Er geldt wel een beperking dat je nooit meer vakjes van één kleur mag aankruisen dan het vlak op je scoreblad groot is. Zoals bijvoorbeeld een geel vlak van 4 gele blokjes, daarin mag je dus gelijktijdig maximaal vier blokjes aankruisen. Minder mag ook.

Maar dan is de beurt nog niet voorbij, want je tegenstanders mogen jouw dobbelstenen ook gebruiken!

De overige spelers kiezen een eigen combinatie om aan te kruisen

De andere spelers mogen uit jouw worp ook een combinatie van dobbelstenen kiezen die ze willen aankruisen op hun eigen scoreblad.

In de eerste 3 beurten mogen ze zelfs uit alle 6 de dobbelstenen kiezen. Pas vanaf beurt 4 hebben de overige spelers alleen nog maar de keuze uit de 4 overgebleven dobbelstenen van de worp.

Jokers gebruiken

In Keer op Keer zitten zoals ik al aangaf ook een aantal jokers, maar wat kun je daar precies mee? Jokers zijn best een uitkomst!

Met een zwarte dobbelsteen kun je een wit vraagteken dobbelen. Dit is een getal naar keuze, je mag dan waarde 1 t/m 5 kiezen voor dit vraagteken.

Met een witte dobbelsteen een zwart kruis, waarbij je de kleur van het kruis zelf mag bepalen. Dit mag blauw, rood, groen, geel of oranje zijn.

Gebruik je een joker, dan moet je op je scoreblad een kruisje door één van de uitroeptekens zetten. Dat kost je aan het einde van het spel één punt per uitroepteken.

Punten scoren in een spel Keer op Keer!

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de punten, want als jij degene bent met het grootste aantal punten, dan win je Keer op Keer! Er zijn verschillende manieren om punten te verdienen.

Keer op Keer spel
Keer op Keer spel

Complete kolom afstrepen

Lukt het om een complete kolom af te strepen, dan krijg je de bonuspunten die daarbij horen. Die staan direct onder de kolom, de bovenste punten mag je omcirkelen. De andere spelers zetten door dit getal een kruis. Lukt het een andere speler later alsnog om dezelfde kolom vol te krijgen? Dan krijg ze alleen nog de bonuspunten die onderaan de kolom staan, dat aantal is lager dan voor de speler die de eerste was om de kolom compleet te krijgen.

Alle kleuren op het scoreblad afgekruist

Lukt het als speler om één kleur volledig af te strepen, bijvoorbeeld alle blauwe vlakken? De eerste speler die dat lukt krijgt voor die kleur 5 punten. De overige spelers die dit ook lukt krijgen vervolgens nog maar 3 punten voor.

De puntentelling

Het spel is afgelopen wanneer het één speler lukt om twee kleuren volledig af te kruisen op zijn eigen scorekaart. Daarna volgt de puntentelling, waarbij de punten als totaal worden opgeteld.

  • Je telt eerst de bonuspunten van de kleuren bij elkaar op en vult deze in op je scoreblad.
  • Daarna tel je de bonuspunten van de kolommen bij elkaar op, en vult het subtotaal in op het blad.
  • Elke joker die je niet gebruikt hebt levert één punt op.
  • Elke ster die je niet hebt afgekruist kost je 2 punten per ster.

Daarna tel je het totaal op, degene met de meeste punten is de winnaar!

Wat is onze mening over het spel Keer op Keer!?

Zo eenvoudig is ‘Keer op Keer!’ wel, meer dan een scoreblad voor iedere speler en wat pennetjes heb je niet nodig. Geen gedoe dus met het uitzoeken en schudden van kaarten, munten en objecten is ook wel eens fijn! Alles wat je nodig hebt zijn de 6 dobbelstenen, en dat is het wel. Natuurlijk heb je bij een dobbelspel ook wel een portie geluk nodig, maar goede keuzes vormen echt de basis om dit dobbelspel te winnen. En zelf zie ik dat heel graag.

Het zoveelste dobbelspelletje denk je misschien? Dat is een klein beetje waar, er worden enorm veel dobbelspellen uitgebracht lijkt het wel. Ze moeten dan ook wel populair zijn, anders zouden spellenmakers er wel mee stoppen, toch? Niet alle dobbelspellen zijn even uniek, maar toch vindt ik dat het wel gelukt is om Keer op Keer! net weer even anders te maken. Het idee om vlakken met kleurtjes af te kruisen zie je eigenlijk niet terug. En dat mechanisme kan af en toe best lastig zijn om de juiste keuzes te maken. En welke dobbelstenen zijn tactisch om van te kiezen, zodat je tegenstanders er geen gebruik van kunnen maken.

Super makkelijk om te spelen maar boordevol afwegingen die je moet maken. Dat maakt Keer op Keer! keer op keer weer een uitdaging. Het blijft zeker interessant om ‘nog een keer’ te spelen, snel die rematch!

Keer op Keer is verkrijgbaar bij bol.com en 999 Games.

Benieuwd naar andere dobbelspellen?

Lees dan ook eens onze blog over de leukste dobbelspellen voor de hele familie!

Wist je dat er ook een deel 2 is van Keer op Keer?

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie