Ka Pai spel review: dobbelspel met lage geluksfactor

Je bekijkt nu Ka Pai spel review: dobbelspel met lage geluksfactor
Ka Pai dobbelspel

Ka Pai is een dobbelspel geschikt voor 2 tot 4 spelers waarin je combinaties probeert te maken van symbolen om punten te verkrijgen. Gelijktijdig probeer je met diezelfde symbolen ook totempalen te verbinden waardoor je extra bonuspunten kunt verkrijgen. En dat kan best een uitdaging vormen. Het Ka Pai spel is een typisch roll and write dobbelspel, dobbelen en goede combinaties noteren op je eigen scoreblad.

Ka Pai
Ka Pai

Ben je helemaal gek van dobbelspellen? Kijk dan ook eens naar onze lijst met leukste dobbelspellen van dit moment (2019)!

Ka Pai Spel online kopen
Vanaf 8 jaar en ouder
2 tot 4 spelers
Ongeveer 15 minuten speeltijd
Uitgever: White Goblin Games

Spel recensie Ka Pai dobbelspel

In deze Ka Pai spel review nemen leggen we je de basis van het spel uit, spelregels, puntentelling en natuurlijk geven we je onze mening.

In Ka Pai speel je met niet meer dan twee dobbelsteen, ieder voorzien van verschillende symbolen. Met deze symbolen in de vorm van driehoeken, streepjes, rondjes en vierkantjes probeer je setjes van drie te maken, om zoveel mogelijk punten te scoren. Het spel gaat door totdat het volledige scoreblaadje is gevuld. Met 2 tot 4 spelers ben je zo ongeveer een kwartiertje zoet. En dan kun je snel verder met poging twee, drie, vier, … Je bent wel even zoet als je dit spelletje uitpakt!

Hoe speel je het spel Ka Pai?

De startspeler werpt beide dobbelstenen. Iedere speler mag vervolgens één of twee symbolen gebruiken op het scoreblad, dat is afhankelijk van het resultaat van de worp. Je mag zelf kiezen waar je begint met je eerste symbool die je intekent op je scoreblad.

Heb je twee verschillende symbolen gedobbeld? Dan mag je maar één van de twee symbolen kiezen om te gebruiken op je scoreblad. Je mag voor het eerste symbool zelf kiezen waar op het scoreblad je deze wegschrijft. Ieder volgende symbool moet altijd grenzen aan bestaande symbolen.

Maar gooi je twee symbolen die hetzelfde zijn, dan mag je ze beide gelijktijdig op je blad invullen! Symbolen moeten altijd aan elkaar grenzen, ook wanneer je er twee gelijktijdig dobbelt.

Je eerste combinatie in Ka Pai maken

Zodra je drie dezelfde symbolen getekend hebt die aan elkaar grenzen mag je daaromheen een kader tekenen. En die mag je ook direct scoren. Je mag een symbool wat in een kader staat niet nogmaals gebruiken om weer een nieuw kader omheen te zetten. Eens gebruikt, is gebruikt!

Hoe score je punten in Ka Pai?

Ka Pai vierkant combinatie
Ka Pai scores

Er zijn verschillende manieren om punten te scoren. De belangrijkste en meest voorkomende manier is door drie dezelfde symbolen op rij aan elkaar te laten grenzen.

 • Drie driehoeken op rij geven 2 punten
 • Drie vierkanten op rij geven 3 punten
 • Drie cirkels op rij geven 4 punten

Ook kun je punten behalen door het aantal totenpalen wat je weet te verbinden. Hoe meer dit er zijn, hoe royaler je beloont zal worden in Ka Pai.

 • 2 totempalen verbonden geeft 2 punten
 • 3 totempalen verbonden geeft 4 punten
 • 4 totempalen verbonden geeft 7 punten
 • 5 totenpalen (alles) verbonden geeft 12 punten
Totempalen scores
Totempalen scores

De puntentelling van Ka Pai

Zodra iedere speler zijn blaadje compleet heeft ingevuld, is het spel afgelopen. De eindscores worden dan opgemaakt, wat niets meer is dan het aanvullen van je scoreblaadje. Je telt het aantal setjes driehoeken, vierkantjes en cirkels, en vult de aantallen bovenaan je scoreblad in en vermenigvuldigd met de aangegeven punten per combinatie.

Maar er zijn ook streepjes, is het gelukt om drie streepjes op je scoreblad ingetekend te hebben, die natuurlijk ook nog horizontaal of verticaal op rij staan, dan brengt dat je een extra bonus. Een combinatie van streepjes mag je gebruiken om een bestaande score van een ander symbool mee te vermenigvuldigen.

Klein rekenvoorbeeld: lukt het om drie setjes van 3 rondjes te maken (3 x 4 = 12 punten) plus drie setjes van 3 streepjes. Dan mag je ervoor kiezen om die 12 punten te vermenigvuldigen met 3, betekent 36 punten.

Als laatste tel je de hoeveelheid verbonden totempalen die je verbonden hebt. Totempalen zijn verbonden wanneer je een ononderbroken sliert van symbolen hebt tussen twee totempalen. Hoe meer totempalen verbonden, hoe meer punten.

Al die punten tel je bij elkaar op en vormt de eindscore. Degene met de meeste punten wint Ka Pai.

Conclusie Ka Pai spel review

Roll and write dobbelspellen zijn erg populair, en vooral leuk om even tussendoor te spelen. Al kan ik je verzekeren dat je een avondvullend programma van dit soort verslavende dobbelspelletjes kunt maken. En dan bedoel ik natuurlijk niet met één spel, maar steeds rematches met je medespelers!

Voor mij zelf zijn het geen bordspel-vervangende spellen, maar het is wel leuk om gewoon even tussendoor te spelen. Wanneer je wat minder tijd hebt, snel even iets wilt spelen. Gewoon fun zonder je volle aandacht er écht goed bij te hebben.

En toch moet je wel een beetje je hoofd erbij houden bij Ka Pai. Dat maakt het voor mij wel net een stapje leuker dan bijvoorbeeld een dobbelspel als Yahtzee. Kosten wat het kost wil je zo goed mogelijke combinaties maken. Het liefst de meeste waardevolle symbolen in horizontale of verticale rijen van drie symbolen stoppen. Maar gelijktijdig moet je er rekening mee houden dat je de totempalen met dezelfde type symbolen probeert te verbinden, en dat is best een puzzel om goed te doen.

Voor een dobbelspel moet je natuurlijk wel wat geluk hebben. Maar doordat je steeds uit dezelfde dobbelstenen moet kiezen, is de geluksfactor wel een stuk kleiner. Eigenlijk moet je gewoon steeds betere keuzes maken dan je tegenstanders. Klinkt simpel, maar is het niet helemaal.

Grappig is het vooral om te zien hoe iedereen toch steeds andere keuzes maakt met de beschikbare symbolen op de dobbelstenen. In theorie zou je denken dat je toch soortgelijke keuzes gaat maken, maar in praktijk gaat dat zeker niet altijd op. Want wat is de beste weg? Wat zorgt voor de beste combinaties?

Wel voelt het alsof de prijs voor dit dobbelspel wat aan de hoge kant is. Want je krijgt eigenlijk niet veel meer dan een set dobbelstenen en wat scoreblokken. Maar goed, dat neemt niet weg dat je voor dat geld zeker wel wat uurtjes zoet kunt blijven.

Wat maak Ka Pai leuk?

 • Makkelijke spelregens, eenvoudig om te leren.
 • Alle spelers zijn gelijktijdig bezig, je hoeft dus nooit te wachten!
 • Geluksfactor is veel kleiner dan in andere dobbelspellen, iedere speler heeft steeds dezelfde dobbelstenen om uit te kiezen.
 • Snel te spelen spelletje, ongeveer 15 minuten speeltijd.
 • Uitdaging om combinaties zo goed mogelijk weg te schrijven. Een ware puzzel om ook nog de totempalen goed te verbinden.
 • Iedereen is gelijktijdig bezig, met dezelfde set aan dobbelstenen, waardoor de geluksfactor flink gereduceerd is.

Waar is Ka Pai te koop?

Het Ka Pai dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com.

Extra moeilijkheid met de Ka Pai: Ranu uitbreiding

Denk je de beste combinaties en mogelijkheden al uit je duimpje te kennen? Dan is het misschien interessant om te kijken naar een uitbreiding van Ka Pai. Zoals Ka Pai Ranu, of extra blocks level 1.

Ka Pai Ranu uitbreiding
Ka Pai Ranu uitbreiding

Je krijgt dan twee varianten aan score blokken met een flinke dosis extra uitdaging, vooral om de totempalen met elkaar te verbinden.

Benieuwd naar andere dobbelspellen?

Lees dan ook eens onze blog over de leukste dobbelspellen voor de hele familie!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie