De 8 leukste ‘Filler Games’ voor even tussendoor!

Je bekijkt nu De 8 leukste ‘Filler Games’ voor even tussendoor!
Leukste filler games voor even tussendoor

Soms wil je wel eens een spelletje spelen, maar heb je niet de tijd om er een hele avond aan te besteden. Voor deze momenten zijn er de zogenaamde ‘filler games’. ‘Filler Games’, oftewel opvul spellen, zijn spelletjes die je snel even tussendoor speelt en maximaal 15 tot 30 minuten duren. De meeste ‘filler games’ zijn kaartspellen of roll-and-write spellen, maar ook met spellen in een andere vorm kun je vlot klaar zijn.

Wij spelen graag ‘filler games’, omdat je in het dagelijkse leven nou eenmaal weinig tijd hebt om een uitgebreid bordspel te spelen. Vaak moet je hiervoor echt een avond inplannen. Als wij tijd over hebben gaat de spelletjeskast open en halen we een eenvoudig en snel spel eruit om deze tijd op te vullen.

  1. Welcome To
  2. Keer op Keer
  3. Codenames Duet
  4. Qwixx
  5. Speed Cups
  6. The Mind
  7. Halli Galli
  8. Beverbende

1. Welcome To… Your Perfect Home

Het spel Welcome To is een roll-and-write game, maar dan zonder dobbelstenen. Het doel van het spel is om de beste nieuwe stad te bouwen in Amerika van de jaren ’50. Dit doe je door personeel aan te nemen, zwembaden te bouwen en parken aan te leggen.

Welcome to... Your Perfect Home
Welcome to… Your Perfect Home

Aantal spelers: 1 tot 100 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Jumping Turtle Games
Genre: Roll-and-write

Ik hoor je denken; hoe is een roll-and-write game te spelen zonder dobbelstenen? Nou, met speelkaarten! Allereerst geef je iedereen een papier van het scoreblok met een woonwijk erop. Daarna schud je alle kaarten en maakt er drie stapeltjes van. Het spel is klaar om te beginnen.

Van elke stapel kaarten wordt een speelkaart omgedraaid. De speelkaart heeft aan de ene kant een huisnummer en aan de andere kant van de kaart een symbool. Elke speler mag nu één van de drie kaarten kiezen en invullen op zijn scoreblad. Voor het invullen zijn speciale regels. Zo moeten de huisnummers oplopend zijn en kun je door zwembaden te creëren of veel schuttingen te plaatsen extra punten halen. Kun je geen van de kaarten op je scoreblad kwijt, dan krijg je een strafpunt.

Omdat je tijdens het spel tegelijkertijd een kaart kiest, kun je het met heel veel spelers tegelijk doen. Het spel is afgelopen als iemand drie strafpunten heeft of iemand zijn hele woonwijk gevuld heeft met huisnummers. Daarna ga je tellen en wint de speler met de meeste punten.

Het spel Welcome To is elke keer anders. Kies je er deze keer voor om zoveel mogelijk zwembaden aan te leggen en een luxe stad te creëren? Of ga je voor een omheinde wijk waar veel privacy is? Het scoreblad heeft een leuk ontwerp, waarmee je echt de sfeer van een knusse woonwijk ervaart. Dat je het spel met zoveel spelers tegelijk kunt doen, maakt het ook interessant en gezellig!

Welcome to… Your Perfect Home is te bestellen bij bol.com.

2. Keer op Keer

Rollen en vakjes aankruisen is je taak in het spel Keer op Keer. Een simpel dobbelspel dat door iedereen te leren valt. Kruis jij als eerste alle vakjes van een kleur weg of ga je voor het snel wegkruisen van de sterren op je scoreblad?

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Aantal spelers: 1 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Roll-and-write

Voor Keer op Keer heb je niet meer nodig dan een scoreblok, 6 dobbelstenen en pennen. Aan het begin van het spel krijgt iedereen een scoreblad met daarop allerlei gekleurde vakjes en de manieren waarop je punten kan scoren. De eerste speler gooit met de dobbelstenen en het spel is van start.

Op de dobbelstenen staan kleuren en nummers van 1 tot en met 5. Als je zelf gegooid hebt of één van je medespelers kies je een kleur en een nummer. Deze vul je in, op je scoreblad. Het aantal gekleurde vakjes dat je weg moet strepen, moet wel altijd aangrenzend zijn. Zorg ervoor dat je als eerste een kolom vult, want dan krijg je meer punten dan je tegenstanders. Een complete kleur opvullen levert 5 punten op, of 3 punten als je tegenstander eerder was. Ook bevat het speelveld sterren, die minpunten oplevert als je ze niet afkruist.

Soms is het lastig om een bepaalde combinatie van een nummer en kleur in te vullen. Voor dit soort momenten zijn er jokers. Dit zijn de vraagtekens op de dobbelstenen. De jokers mag je maar 8 keer gebruiken. Heb jij ze minder dan 8 keer gebruikt, dan krijg je bonuspunten. Als iemand twee kleuren volledig heeft gevuld is het spel afgelopen en kunnen de punten worden geteld.

Keer op Keer is een eenvoudig spel en makkelijk te spelen. De spelregels zijn duidelijk beschreven en er is genoeg tactiek om het spel elke keer weer interessant te houden. Jammer is wel dat je altijd een uitbreiding nodig hebt wanneer je met andere scoreblaadjes wilt spelen, gelukkig zijn die niet zo duur. Plus er komt een nieuwe versie: Keer op Keer 2!

Keer op Keer is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

3. Codenames Duet

Net als het spel Codenames is Codenames Duet een spel waarbij je spionnen moet ontmaskeren. Echter is de opzet deze keer anders, zodat je het met twee personen kan spelen. Dit maakt het spel ook coöperatief. Je moet dus samenwerken om je missie te doen slagen.

Codenames Duet
Codenames Duet

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Partyspel/Coöperatief spel

Codenames Duet start hetzelfde als Codenames, met een veld van 5 x 5 kaartjes met woorden. Je zit bij deze echter tegenover elkaar met een kaartje met woorden die je moet raden tussen je in. Dit kaartje is bij deze versie van Codenames aan beide kanten bedrukt. De woorden die bij jou groen zijn op het kaartje moet de speler tegenover je raden.

Aan het begin van het spel krijg je samen 9 tijdfiches, die staan voor het aantal beurten dat je hebt om alle woorden te raden. Het spel is heel leuk om eenmalig te spelen en het voor elkaar te krijgen om het spel uit te spelen met de 9 beurten, maar als je een langer spel wil spelen kun je het missieblok gebruiken.

Op het missieblok staat een wereldkaart met plaatsen die met elkaar zijn verbonden. Heb je het eerste spel afgerond, dan kies je een aaneengesloten stad waar je een nieuwe missie krijgt. Bij elke stad staat namelijk een getal dat het aantal beurten aangeeft en een getal dat het aantal fouten dat je mag maken aangeeft. Lukt het jullie om alle missies op te lossen?

In tegenstelling tot Codenames, ben je in Codenames Duet heel de tijd actief bezig. Daarnaast heb je missies en is samenwerken de enige manier om het spel te winnen. Jammer voor mensen die graag een alleen winnaar zijn, maar leuk voor de mensen die elkaar beter willen leren begrijpen.

Codenames Duet is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Qwixx

Dit dobbelspel is een spel voor de hele familie. De spelregels zijn zo eenvoudig dat iedereen het meteen begrijpt en kan gaan spelen. De opzet is ontzettend leuk met verschillende kleurtjes en dobbelstenen. Een spel om heel vaak uit de kast te halen.

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Roll-and-write

Het spel begint als iedereen een papiertje van het scoreblok heeft gekregen. De eerste persoon dobbelt met de dobbelstenen, die bestaan uit 2 witte, 1 gele, 1 blauwe, 1 groene en 1 rode. De twee witte dobbelstenen bij elkaar opgeteld mag iedereen gebruiken en invullen op zijn papier. De dobbelaar mag na de twee witte te hebben ingevuld ook nog een witte combineren met een gekleurde dobbelsteen.

Een belangrijke regel van het spel Qwixx is dat je alleen maar van links naar rechts mag invullen. Als je een cijfer links hebt afgestreept, mag je alleen nog maar rechts van dit cijfer aankruisen. Het spel eindigt als iemand twee rijen vol heeft of 4 strafpunten heeft omdat hij geen dobbelstenen meer kan gebruiken.

Qwixx is één van de snelste dobbelspellen die wij kennen. Je trekt het dan ook vaak uit de kast als je even tijd tussendoor hebt. Een echte ‘filler game’.

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Speedcups

Stapelen met gekleurde bekertjes in zo kort mogelijke tijd is het doel van dit spel. Het lijkt wat op Halli Galli, maar geeft je zeker weer de nodige tijd plezier. De manier waarop het spel is vormgegeven is erg kleurrijk en vrolijk en zorgt ervoor dat je keer op keer wil spelen.

Speed Cups
Speed Cups

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Behendigheidsspel

Bij Speedcups krijgt iedereen 5 bekertjes in de kleuren rood, geel, blauw, groen en zwart. In het midden van de tafel ligt een stapel kaartjes en een bel. Op de kaartjes op de stapel staan 5 figuren in dezelfde kleuren als de cups, bijvoorbeeld een trein met wagons in de kleuren op een bepaalde volgorde. Het is de bedoeling dat jij je cups zo snel mogelijk neerzet, zoals de figuren op de kaartjes. Heb je het voor elkaar? Dan druk je zo snel mogelijk op de bel die in het midden van de tafel staat. Als je de eerste bent win je de kaart en degene met de meeste kaarten wint het spel.

Het spel is vrij simpel en daardoor al vanaf 6 jaar te spelen. De spelregels uitleggen kost je nog geen minuut en iedereen kan meedoen.

Speed Cups is verkrijgbaar bij bol.com.

6. The Mind

Kan jij iemands gedachten lezen? Weet jij wat een ander van plan is? In dit spel is het de bedoeling dat je elkaar zo goed mogelijk kan inschatten, zonder een woord met elkaar te wisselen. Dit klinkt makkelijk, maar is nog zeer ingewikkeld als je The Mind gaat spelen.

The Mind
The Mind

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch spel/Coöperatief spel

In The Mind krijgt iedereen kaarten en is het de bedoeling dat die kaarten worden opgelegd op volgorde van laag naar hoog, maar je mag niet overleggen met elkaar. Ook gebaren maken is uit den boze. De enige manier om erachter te komen of jij je kaart op kan leggen is door gedachten te lezen of lichaamstaal te ontleden.

Leg je een kaart op die hoger is dan een kaart van een andere speler, dan krijgen jullie een strafpunt. Om het hele spel uit te spelen mogen de strafpunten die jullie hebben niet opraken. Zorg er dus voor dat je voorzichtig bent met het spelen van kaarten.

The Mind is een super spannend spel. Je hart bonst in je keel als je een kaart oplegt. Zeker als het verschil tussen bepaalde getallen heel groot is, maar het toch lijkt alsof jij de laagste kaart hebt. Het spel is keer op keer te spelen en steeds vernieuwend. Met de ene groep personen zal het makkelijker gaan dan met de andere groep.

The Mind is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Halli Galli

Een simpel spel, dat iedereen meteen begrijpt en direct gespeeld kan worden. De ultieme ‘filler game’ voor tussendoor. Zie jij als eerste de vijf stukken fruit? Sla dan zo snel mogelijk op de bel en win alle kaarten.

Halli Galli
Halli Galli

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Denkspel

Om het spel te beginnen krijgt iedereen een stapel met gedekte kaarten. Om de beurt draai je een kaart om van je eigen stapel en legt deze op de eventuele kaarten die je al had omgedraaid. Je vorige kaarten zijn hierdoor niet meer te zien. Op elke kaart staan fruitsoorten afgebeeld in een bepaald aantal. Soms 2, 3 of 4. Als er van een bepaalde fruitsoort precies vijf stuks op tafel liggen sla je zo snel mogelijk op de bel. Degene die als eerste op de bel slaat krijgt alle kaarten die open op tafel liggen. Als je geen kaarten meer hebt, ben je uitgeschakeld. Welke persoon blijft als laatste over en wint dit spel?

Halli Galli zal zeker voor de nodige hilariteit zorgen. Want iedereen wil op die bel slaan en wie weet doen jullie dit wel tegelijk. Welke hand zit er dan onderop en wint de ronde? Zorg ervoor dat er geen drinken op tafel staat, want dit gaat geheid over tafel.

Halli Galli is te bestellen bij bol.com.

8. Beverbende

Een goed geheugen hebben is bij Beverbende zeker handig om het spel te winnen. Onthouden en tactiek staan garant voor uren speelplezier. Want na één spelletje wil je zeker nog een keer.

Beverbende
Beverbende

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Denkspel

In Beverbende krijgt iedereen vier kaarten. De buitenste twee kaarten mag je eenmalig bekijken. Deze kaarten moet je goed onthouden. De bedoeling is dat je aan het einde van de ronde zo min mogelijk punten onder je kaarten hebt liggen.

Als jij aan de beurt bent pak je een kaart van de aflegstapel of een kaart van de trekstapel. Deze kaart mag je wisselen met één van jouw kaarten. Er zijn kaarten met 8 punten, maar ook kaarten met maar 1 of 2 punten. Je moet er dus voor zorgen dat de kaarten met maar 1 of 2 punten onder jouw gedekte kaarten komen.

Daarnaast heb je ook nog actiekaarten. Met deze kaarten kun je acties uitvoeren, zoals een kaart wisselen met een tegenspeler, spieken onder je eigen kaarten of twee kaarten trekken. Denk je dat je de minste punten hebt dan klop je op tafel. De rest van de spelers krijgt nu nog één laatste kans om zijn kaarten te wisselen en is dan ook klaar met de ronde.

De uitslag van de ronde is het aantal punten van de kaarten. Actiekaarten worden vervangen door de eerstvolgende kaart van de trekstapel, waarbij degene die geklopt heeft begint. Degene met de minste punten na 6 rondes wint het spel Beverbende.

Beverbende is te bestellen bij 999Games en bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie