Twenty One dobbelspel review: dobbel voor een voltreffer!

Je bekijkt nu Twenty One dobbelspel review: dobbel voor een voltreffer!
Twenty One dobbelspel review
Twenty One dobbelspel
Twenty One dobbelspel

Het dobbelspel Twenty One is een spel dat in het rijtje Qwixx, Qwinto en Qwantum thuishoort. Een spelletje met net weer andere regels, maar de hoofdzaak blijft dobbelen. En in dit spel ook voor een groot deel snelheid en geluk hebben. De naam Twenty One staat voor de bonuspunten die je kan behalen als je een hele rij kan vullen met voltreffers.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Twenty One is verkrijgbaar bij bol.com.

Doel van het spel

Het doel van Twenty One is het behalen van zoveel mogelijk punten. Dit bereik je door zoveel mogelijk voltreffers te dobbelen. Je behaald een voltreffer als je met de juiste kleur dobbelsteen, exact het juiste getal dobbelt dat ook op je scoreblad staat. Des te meer voltreffers je hebt, des te meer bonuspunten je krijgt aan het einde van een rij. Verder kun je ervoor zorgen dat je zo hoog mogelijke waardes invult in de overige vakken.

Inhoud van Twenty One

  • Een blok met scorebladen
  • 6 gekleurde dobbelstenen
  • Spelregels
Twenty One inhoud van de doos
Twenty One inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Bij Twenty One zorg je zelf voor de potloden of pennen. Deze zijn niet meegeleverd in het doosje. Of je trekt het doosje van Qwinto of Qwantum even open en haalt ze daaruit. Iedere speler krijgt een scoreblad en de gekleurde dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd. Het spel kan beginnen.

Twenty One spelregels en spelverloop

Op het scoreblad van Twenty One staan 5 rijen van 6 dobbelstenen afgebeeld. Elke rij heeft dobbelstenen in de kleuren wit, zwart, groen, blauw, rood en geel. In elke rij zijn het aantal ogen dat op de dobbelstenen staan anders. Er zijn verschillende versies van het scoreblad, dus bij iedereen is de opstelling anders.

Spelregels Twenty One
Spelregels Twenty One

Om de beurt dobbel je met alle dobbelstenen. Ben je niet tevreden met je worp, dan mag je alle dobbelstenen, behalve de dobbelstenen met 1 oog, nogmaals dobbelen. Je mag niet een aantal dobbelstenen uitzoeken om opnieuw te dobbelen. Het is allemaal of geen één.

Vervolgens gaat iedereen de worp invullen. In de groene dobbelsteen op je scoreblad vul je de waarde van de groene dobbelsteen in, op de rode dobbelsteen op je scoreblad vul je de waarde van de rode dobbelsteen in en zo verder. Je mag echter een waarde alleen invullen als deze hetzelfde of minder dan de waarde op je scoreblad is. Gooi je bijvoorbeeld een gele 4 en de waarde van de gele dobbelsteen op je scoreblad is 3, dan kun je deze niet invullen.

Twenty One
Twenty One

De ideale situatie is als je precies het getal gooit dat in de gekleurde dobbelsteen op je scoreblad staat. Je hebt dan namelijk een voltreffer. Bij voltreffers mag je het kleine vierkantje aan de rechterkant van de dobbelsteen aankruisen. Dit kruisje staat voor bonuspunten als je de rij gevuld hebt.

Iedere speler mag zelf weten hoeveel dobbelstenen hij of zij invult. Het moet er echter wel altijd één zijn. Kun je helemaal niet, dan kruis je de meest linkse dobbelsteen in de rij door. Deze levert geen punten meer op. Pas als de rij helemaal vol is, mag je door met de volgende rij.

Einde van het spel Twenty One

Heeft een speler alle rijen vol, dan begint de puntentelling. De overige spelers mogen nog wel de waarde uitrekenen van de dobbelstenen die ze al wel hadden ingevuld in hun laatste rij. Het uitrekenen van de punten gaat heel gemakkelijk. Je telt alle waardes die in de dobbelstenen staan bij elkaar op. Vervolgens tel je het aantal kruisjes voor voltreffers die je hebt. Voor elke hoeveelheid kruisjes is een bepaald aantal bonuspunten. Deze bonuspunten tel je op bij de som van de dobbelstenen. Dit is je uiteindelijke score van de rij. Tel nu alle rijen bij elkaar op en je hebt je eindtotaal. De speler met de meeste punten wint Twenty One.

Twenty One volleTwenty One vol scoreblad speelkaart
Twenty One vol scoreblad

Twenty One review, onze mening

Het spel Twenty One is wel een geluksspelletje. Het is namelijk maar afwachten of de dobbelsteen op de juiste cijfers rolt. Ook is het een afweging of je snel alle rijen vult of wacht tot de juiste getallen worden gedobbeld en het risico loopt dat je niet alle rijen vol krijgt.

Toch is Twenty One een fijne opvulling voor je spelletjeskast. Het is een goede game om even snel tussendoor te spelen en is elke keer weer anders door de verschillende scorebladen, die aangegeven zijn met een letter in de hoek.

Het doosje van het spel is compact en makkelijk mee te nemen. Het heeft vrolijke kleuren en zo ook het spel. De basiskleuren maken het spel overzichtelijk. In het begin is het even wennen om het getal dwars door het aantal ogen te schrijven en is het soms ook niet goed zichtbaar. Een goede tip is dan om een zwarte dikke stift te gebruiken. Je kunt de getallen op deze manier beter lezen en dit is handiger met het optellen van de rijen.

Al met al is Twenty One een fijn en makkelijk spelletje en een leuke aanvulling op de eerdere dobbelspellen van White Goblin Games. Het spel speelt weer helemaal anders en wordt bij ons geregeld tevoorschijn gehaald.

Twenty One is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie