Top 10 kleine en snelle spellen en spelletjes

Je bekijkt nu Top 10 kleine en snelle spellen en spelletjes
Top 10 kleine en snelle spelletjes

Soms heb je zin in een spelletje, maar niet de tijd of zin om er een uur voor te gaan zitten. Je wil dan een klein bordspel of kaartspel doen dat binnen een half uur klaar is, maar toch leuk en verrassend is. Je bent op zoek naar een snel spel met makkelijke regels, waar je meteen aan kunt beginnen. Dan moet je zeker naar één van de spellen hieronder kijken. Deze top 10 kleine en snelle spellen en spelletjes laat de meest snelle eenvoudige spellen zien, die je elk moment tevoorschijn kunt halen. Lees snel verder.

Top 10 leuke kleine en snelle spelletjes:

Dit vinden wij de leukste kleine spelletjes. Al deze 10 spelletjes zijn korte en snelle spelletjes die je tussendoor kunt spelen, of waarmee je gewoon een avond lang plezier kunt hebben! De een is nog verslavender dan de ander.

  1. Qwixx
  2. Lost Cities
  3. Regenwormen
  4. Qwinto
  5. iKnow Hitlist
  6. Ticket to Ride Amsterdam
  7. Second Chance
  8. Codenames
  9. Clever
  10. Dixit

1. Snel spelletje: Qwixx

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

Dit dobbelspel is het ultieme voorbeeld van een klein en snel spelletje. Waarschijnlijk heeft de maker van het spel het niet voor niets Qwixx genoemd. In de titel hoor je het woord ‘quick’ dat in het Engels snel betekent. Wij zijn ervan overtuigd dat deze titel met een reden is gekozen.

Aantal spelers: 2 t/m 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games


In Qwixx ga je dobbelen met twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De twee witte dobbelstenen mogen door iedereen die meedoet worden ingevuld op hun scoreblad. De actieve speler mag naast de twee witte dobbelstenen ook nog een gekleurde dobbelsteen matchen met een witte dobbelsteen voor een waarde om in te vullen op zijn of haar scoreblad.

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

De nummers moeten altijd van links naar rechts worden afgestreept. Voor de gele en rode rij is dit oplopend van 2 t/m 12. Bij de groene en blauwe rij zijn de getallen aflopend van 12 t/m 2. Je mag getallen overslaan, maar nooit meer terug naar links om een getal later nog in te vullen. Als je vijf getallen hebt afgestreept in een rij, mag je het laatste getal ook afstrepen. Op deze manier sluit je een rij af. Wanneer iemand twee rijen afgesloten heeft is het spel klaar. Er wordt dan geteld wie de meeste punten heeft gehaald met het afstrepen van de getallen.

Qwixx is een heel populair klein spelletje en heeft al meerdere uitbreidingen. Deze uitbreidingen bestaan uit nieuwe scorebladen met andere varianten (lees hier onze mening over de leukste Qwixx uitbreidingen). Zo is er bijvoorbeeld Qwixx Mixx, waarbij de getallen op hele andere volgordes staan. Maar ook Qwixx Big Points, waarbij je extra punten scoort met een tussenrij.

Qwixx is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.

2. Klein spelletje voor 2 personen: Lost Cities

Lost Cities het Kaartspel
Lost Cities het Kaartspel

In Lost Cities ga je expedities doen met de kaarten die je in je hand hebt en de kaarten die je later nog krijgt van de stapel. Er zijn vijf verschillende kleuren expedities en het spel bevat ook nog weddenschapskaarten. Het spel speelt supersnel en wordt daarom ook drie keer gespeeld voordat er een einduitslag is.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

Tijdens Lost Cities mag je telkens een kaart spelen en voor je neerleggen. Deze kaarten mogen alleen maar oplopend zijn. Je tegenspeler doet precies hetzelfde en maakt ook expedities die hij of zij voor zich neerlegt. Van elke cijferkaart zit er maar één in het spel. Heeft je tegenspeler de rode drie al neergelegd, dan weet je dat jij die niet meer kan krijgen. Ook zijn er wedkaarten, die je altijd als eerste moet neerleggen, voordat je de expeditie met cijferkaarten begint. Deze verdubbelen de punten van de expeditie. Maar let op, want deze verdubbelen ook als je expeditie in de min gaat. Na elke kaart die je neerlegt, trek je er weer één van de stapel.

Lost Cities het Kaartspel
Lost Cities het Kaartspel

Het maken van expedities gaat net zo lang door tot de hele stapel op is. Vervolgens worden de punten van de expedities geteld. Elke expeditie kost 20 punten, maar de cijferkaarten die je hebt liggen krijg je er weer bij. Alles wat er meer ligt aan punten dan 20 verdien je in de plus. Soms haal je de 20 punten niet met de cijferkaarten. Dan levert de expeditie minpunten op. Na drie rondes is het spel klaar en tel je de einduitslag. Lost Cities is een erg leuk klein spelletje voor twee personen.

Lost Cities is verkrijgbaar bij Amazon.nl, 999Games en bol.com.

3. Klein spelletje met geluksfactor: Regenwormen

Regenwormen
Regenwormen

Het dobbelspel Regenwormen is binnen 30 minuten te spelen en behoort daarom ook zeker tot de snelle en kleine spelletjes. Met de dobbelstenen probeer je zoveel mogelijk punten te gooien om zo snel mogelijk regenwormen te verzamelen. Van het spel Regenwormen is ook een Junior variant.

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

Om te beginnen met een potje Regenwormen leg je alle stenen op tafel in oplopende volgorde. De eerste steen geeft aan dat je 21 ogen moet gooien om één regenworm te winnen. De laatste steen levert 4 regenwormen op, maar daarvoor moet je wel 36 ogen gooien.

Regenwormen overzicht
Regenwormen overzicht

Het dobbelen gaat snel en makkelijk. Als je aan de beurt bent rol je met de dobbelstenen en selecteer je een bepaald soort dobbelstenen. Dit kunnen bijvoorbeeld alle vijven die je hebt gegooid zijn of alle drieën. Ook kun je regenwormen hebben gegooid. De regenwormen zijn vijf punten per stuk waard. Je moet deze verplicht een keer selecteren. Je mag net zo lang blijven dobbelen als je een unieke soort kan blijven selecteren. Dobbel je en gooi je alleen maar cijfers die je al eerder hebt geselecteerd, dan ben je af! De steen met de hoogste waarde wordt dan omgedraaid en kun je niet meer voor dobbelen.

Als je je gooi in wil wisselen voor een steen met regenwormen erop, moet je op tijd stoppen met dobbelen, zodat je niet af raakt. Ook moet er verplicht een dobbelsteen met regenwormen erop bij je worp zitten. Het spel gaat door totdat alle stenen in het bezit van iemand zijn of omgedraaid zijn. Het aantal regenwormen op je stenen is je eindscore.

Regenwormen is verkrijgbaar bij Amazon.nl, 999Games en bol.com.

4. Snel klein spel met dobbelstenen: Qwinto

Qwinto dobbelspel
Qwinto dobbelspel

Net als Qwixx is Qwinto een supersnel cijfer dobbelspel. Misschien speelt Qwinto nog wel sneller dan zijn voorganger Qwixx. Het kleine pakketje bevat een scoreblok met maar liefst 160 vellen voor eindeloos speelplezier. Maar kijk uit want dit spel is ontzettend verslavend. Dat hebben wij al wel gemerkt.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Bij Qwinto heb je drie dobbelstenen in de kleuren geel, oranje en paars. Je gooit om de beurt met deze dobbelstenen en telt de ogen van alle drie de dobbelstenen bij elkaar op. Dit is het getal dat je in gaat vullen op je scoreblad. In het begin zul je gooien met alle dobbelstenen, maar na verloop van tijd is het soms beter om één of twee dobbelstenen niet mee te dobbelen. Vanzelfsprekend mag je het totaal dat dan lager uitkomt, alleen nog maar invullen bij de kleuren waarmee je dobbelt.

Qwinto scoreblok
Qwinto scoreblok

Op je scoreblad is het de bedoeling dat je een oplopende rij maakt in alle drie de kleuren. Er zijn in elke kleur 8 vakjes waar je een getal in kan vullen en je mag zelf weten welk vakje je eerst vult, als het maar oplopend is. Je oplopende rij in de drie kleuren levert punten op per ingevuld vakje, maar ook als je verticaal alle hokjes boven elkaar hebt gevuld kun je punten krijgen. Zodra iemand twee gekleurde rijen vol heeft of iemand vier keer een foutworp heeft is het spel afgelopen en worden de punten geteld.

Doordat dit spel erg verslavend is, speel je het vaak meerdere keren achter elkaar. Maar omdat dit spel supersnel gaat en vaak niet meer dan 15 minuten van je tijd vraagt is het ook leuk om het meerdere keren te spelen. Qwinto is een erg leuk klein spelletje voor even snel tussendoor.

Qwinto is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.

5. Klein spelletje: iKnow Hitlist

IKNOW hit list
IKNOW hit list

In iKnow Hitlist ga je raden hoeveel je medespelers van een onderwerp weten. Ook ga je zelf vragen beantwoorden die je extra punten op kunnen leveren. Ken jij je medespelers door en door of ben je zelf heel goed in het benoemen van alle acht antwoorden van een vraag? Dan word jij vast de winnaar van iKnow Hitlist.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Tactic

iKnow Hitlist heeft een speelbord met vakjes dat je helemaal rond moet lopen. Elke pion in een bepaalde kleur heeft een bepaald startvak en moet daar weer op terugkomen om het spel te winnen. Doordat iedereen op een andere plaats begint is het heel lastig om te zien wie er voorop loopt en maakt dit het extra spannend wie er gaat winnen.

IKNOW hit list spelopzet
IKNOW hit list spelopzet

Alle vragen in het spel hebben 8 antwoorden. Je moet ze proberen allemaal te raden. Je krijgt bijvoorbeeld vragen als; welke soorten brood ken je of hoe heten de verschillende delen van Harry Potter. De andere spelers mogen de vraag als eerste zien en schatten in hoeveel jij er goed gaat hebben. Daarna mag jij onder tijdsdruk van een zandloper de 8 antwoorden proberen te raden. Per goed antwoord mag je een bepaald aantal vakjes vooruit op het scorespoor.

Als je niet alle 8 antwoorden weet mogen de andere deelnemers ook nog een antwoord proberen te raden voor vakjes vooruit op het scorespoor. Daarnaast krijgen ze ook nog punten als ze goed hebben geraden hoeveel antwoorden jij kon geven. De speler die als eerste een rondje heeft gemaakt over het speelbord wint het spel.

iKnow Hitlist is verkrijgbaar bij en bol.com.

6. Klein spelletje met meer strategie: Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Dit bordspel is een supersnelle versie van het originele bordspel, Ticket to Ride Europe. In Ticket to Ride Amsterdam zijn namelijk de wegen korter en de routekaarten beperkter. Ook start je al met minder routekaarten, waardoor je al eerder klaar bent. Ticket to Ride Amsterdam is net wat groter dan de meeste spellen in onze top 10 kleine spelletjes, maar speelt binnen 15 minuten met eenvoudige regels.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee

Wil je Ticket to Ride in sneltreinvaart spelen, dan is de Amsterdam-versie een echte aanrader. Je begint het spel met 1 of 2 routekaarten die je probeert te halen. Dit is veel minder dan in de Europe-versie. Elke beurt voer je één van de acties uit. Je mag treinkaarten trekken in verschillende kleuren, waarmee je routes kan claimen. Je mag een weg claimen door hier jouw treinwagons op te zetten en de benodigde treinkaarten in te leveren. Ook kun je kiezen voor nieuwe routekaarten, zodat je nog meer bestemmingen kan behalen en punten voor kan krijgen.

Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam
Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam

De routes op het bord zijn niet erg lang. Ze bestaan vaak maar uit 2, 3 of 4 stukjes, waardoor je de treinkaarten snel bij elkaar hebt. Als extra effect bij het claimen van wegen zijn er de handelsbonuskaarten. Staat er een treinsymbool op je weg, dan krijg je zo’n kaart. Wie op het einde van het spel de meeste handelsbonuskaarten heeft verdient extra punten. Het spel eindigt als iemand nog maar 2 wagonnetjes over heeft om te plaatsen. Alle spelers mogen dan nog één keer, waarna de einduitslag wordt berekend. Voor de geclaimde wegen krijg je punten, als ook voor de routekaarten die je hebt afgemaakt. Maar pas op met het trekken van veel routekaarten, want de routekaarten die je niet af hebt worden er weer afgetrokken aan punten.

Ticket to Ride Amsterdam is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.

7. Klein puzzel spelletje: Second Chance

Second Chance spel
Second Chance spel

In dit kleine puzzel en tekenspel probeer je je raster zo snel mogelijk te vullen met patronen. Wie aan het einde van het spel de minste vakjes open heeft wint. Second Chance heeft veel weg van het populaire Patchwork, maar bij dit spel teken je de patronen zelf.

Aantal spelers: 1 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Je kan er een waar kunstwerk van maken in dit spel, maar als je Second Chance al vaker hebt gespeeld weet je dat een paar krasjes in de hokjes ook al voldoende is. Iedere speler krijgt een scoreblad waar een raster op staat dat ze gaan vullen met puzzelstukjes. In het begin van het spel krijgt elke speler zijn eigen beginstuk om in te vullen in het raster. Dit beginstuk vult al een groot gedeelte op. Daarna begint het spel echt.

De tweede vorm tekenen
De tweede vorm tekenen

Er worden elke beurt twee kaartjes met puzzelstukjes omgedraaid. De spelers kiezen één van de twee puzzelstukken om in te vullen in het raster. Doe dit zo slim mogelijk dat er geen lege plekken overblijven. Want de speler met de minste lege vakjes wint het spel. Soms komt het voor dat geen van de twee kaartjes een puzzelstuk geeft dat past in je raster. Je mag dan gebruik maken van je Second Chance. Je draait het eerstvolgende kaartje van de stapel ook om en moet nu dit puzzelstuk invullen in je raster. Past dit stuk ook echt niet, dan ben je af en kun je de lege vakjes gaan tellen. Alle spelers die nog niet af zijn spelen door tot ook hun af zijn. Second Chance is een erg leuk klein spelletje wat snel kunt spelen.

Second Chance is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Leuk klein party spelletjes: Codenames

Codenames
Codenames

Een verrassend spel dat je in een kwartier gespeeld hebt. Codenames heeft al heel wat uitbreidingen en nieuwe versies. Zo is er een Codenames Duet dat je met zijn tweeën kan spelen, maar ook een Codenames Pictures, waarbij je geen woorden moet raden maar plaatjes. Dit blijkt echter nog veel moeilijker te zijn dan woorden.

Aantal spelers: 2 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Bij het bordspel Codenames liggen 25 kaartjes met woorden op tafel. Elk team krijgt 8 woorden ervan die hij of zij aan de teamleden moet omschrijven met een aanwijzing bestaande uit één woord. Ook is er één verboden woord dat niemand mag raden, omdat je dan meteen verloren hebt. De teamleiders bedenken om de beurt een woord om hun team op het juiste spoor te zetten. Je mag hierbij ook een aantal woorden dat met dit unieke woord samenhangt zeggen. Het team kan dan dat aantal woorden gaan raden.

Codenames spelopzet
Codenames spelopzet

Als je team alle acht de woorden heeft geraden win je het spel. Het is dus zeker slim om na te denken over een woord dat meerdere woorden op tafel omschrijft. Welke associatie heb jij met het gegeven woord? Hoe snel vind jij de juiste kaarten.

Codenames is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.

9. Klein spel met dobbelstenen en geluk: Clever

Clever
Clever

Clever voelt misschien als een spel dat lang duurt, maar wellicht komt dit door de tijd dat je moet wachten op je tegenstander. Clever is een klein spelletje, razend snel en al binnen een half uur gespeeld. Rol met de dobbelstenen en maak de juiste keuze op je scoreblad.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

Clever lijkt een ingewikkeld dobbelspel, maar is vrij simpel en snel te leren. De vele categorieën waarin je je score kan invullen maken het soms lastig, maar ook een uniek spel. De spelers dobbelen om de beurt met de dobbelstenen. In je beurt mag je drie keer werpen en kies je de voor jou juiste dobbelstenen uit. Elke worp moet je wel alle lagere dobbelstenen afleggen en deze doen niet meer mee.

Clever dobbelspel
Clever dobbelspel

Als je drie dobbelstenen hebt ingevuld op je scoreblad, mag de tegenspeler kiezen uit de dobbelstenen die je hebt afgelegd. Ook hij of zij kan hiermee iets invullen op zijn scoreblad. Na een bepaald aantal rondes is het spel klaar en kun je de punten gaan tellen.

In de gele, groene en blauwe categorie kun je punten scoren door vakjes af te strepen. In de oranje en paarse categorie vul je getallen in die je aan het einde van het spel bij elkaar mag optellen. Met het invullen van waardes of afkruisen van vakjes kun je bonussen verdienen. Deze bonussen kunnen zelfs een kettingreactie opleveren, waardoor je heel wat meer in kan vullen dan die enkele worp die je deed.

Clever is verkrijgbaar bij Amazon.nl, 999Games en bol.com.

10. Klein spelletje: Dixit

Dixit
Dixit

Heb je een goed inlevingsvermogen en ben je fantasierijk? Dan is Dixit echt een spel voor jou. Dixit heeft de meest dromerige en vindingrijke kaarten die je je maar kan bedenken. Met deze droombeelden maak jij je eigen verhaal in dit spel. Hoe snel ben jij ervan overtuigd welke kaart bij welk verhaal hoort?

Aantal spelers: 3 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee

Elke speler krijgt vijf kaarten met fantastische plaatjes erop. De startspeler kiest een kaart uit zijn hand en verzint er een woord bij, wat hij of zij op de kaart vindt slaan. Hij legt de kaart op zijn kop op tafel en laat de overige deelnemers ook een kaart uit hun eigen hand kiezen die bij dit woord past. Ook deze spelers leggen hun kaart op zijn kop op tafel. De kaarten worden geschud en weer omgedraaid. Het is nu jouw taak om te bepalen welke kaart van de startspeler was. Als je dit goed raadt krijg je punten. Maar als andere spelers jouw kaart als kaart van de startspeler benoemen, dan verdien je ook punten.

Dixit kaarten
Dixit kaarten

Ben jij degene die als eerste alle punten verdient? De puntenladder is niet zo groot en doordat je punten kan verdienen met verschillende onderdelen van het spel, kan dit bordspel vrij snel gespeeld worden. Dixit is niet het meest kleine spelletje in deze lijst, maar wel een heerlijk snel spelletje zonder complexe regels. Binnen 30 minuten speel je al een potje Dixit. Een absolute aanrader wat ons betreft!

Dixit is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie