Lost Cities Het Dobbelspel: ga op expeditie en kies de juiste kaarten

Je bekijkt nu Lost Cities Het Dobbelspel: ga op expeditie en kies de juiste kaarten
Lost Cities Het Dobbelspel review
Lost Cities dobbelspel
Lost Cities dobbelspel

De Lost Cities familie wordt steeds verder uitgebreid. Na het kaartspel en het bordspel is er nu ook een dobbelspel in de bekende spellijn. Daarnaast wordt er over een tijdje ook nog een roll&write verwacht. Het thema doet het goed en de spellen zijn een ware hit. Het dobbelspel speelt lekker vlot en is zeker een spelletje dat je even snel tussendoor speelt.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Dobbelspel

Lost Cities Het Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van Lost Cities Het Dobbelspel is expedities te maken met zo groot mogelijke waarde. Dit doe je door de dobbelstenen te rollen en de juiste expeditietegels te kiezen. Voor combinaties van bepaalde expeditietegels kun je ook nog bonuskaarten krijgen. En bonustegels geven al snel 10 bonuspunten. Ook kun je extra punten behalen door wedsymbolen te activeren. Met één wedsymbool in je expeditie mag je je score verdubbelen, maar met nog meer wedsymbolen lopen je punten aardig op. De speler met het hoogste aantal punten wint het spel.

Inhoud van de doos van Lost Cities Het Dobbelspel

  • 50 expeditietegels in 5 verschillende kleuren
  • 11 bonustegels
  • 3 gele dobbelstenen
  • Spelregels
Lost Cities Het Dobbelspel inhoud van de doos
Lost Cities Het Dobbelspel inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen spreid je alle expeditietegels op tafel uit. Je legt kleur bij kleur en alles oplopend van 1 tot 10. Je krijgt dus 5 kolommen van 10 tegels in een kleur. Alle cijfers 1, 6 en 10 hebben een wedsymbool op de expeditietegel. Dit wedsymbool moet naar boven liggen voor elk van deze expeditietegels. Vervolgens leg je de bonustegels naast de expeditietegels. Ook deze liggen uitgespreid, zodat iedereen ze goed kan zien. Tot slot heb je de gele dobbelstenen nodig. Deze komen op het midden van de tafel. Het spel kan beginnen.

Lost Cities Het Dobbelspel startopstelling
Lost Cities Het Dobbelspel startopstelling

Lost Cities spelregels en spelverloop

De spelers dobbelen om de beurt met de dobbelstenen. Je hebt maximaal twee beurten om aan je worp te komen. Of je de tweede beurt gebruikt is helemaal aan jou. Je mag tijdens je tweede keer dobbelen er ook voor kiezen om niet alle dobbelstenen nogmaals te rollen. Na de tweede worp staat wat je gedobbeld hebt vast.

Lost Cities Het Dobbelspel spelregels
Lost Cities Het Dobbelspel spelregels

Met je worp kun je vervolgens een expeditietegel kopen. Je koopt een expeditietegel met de waarde van één dobbelsteen of telt de waarde van twee of alle drie de dobbelstenen bij elkaar op. Het aantal ogen bepaalt welke expeditietegel je mag kopen. Van welke kleur je een expeditietegel pakt is je eigen keuze. In latere beurten mag je alleen maar expeditietegels pakken die hoger zijn dan de eerdere expeditietegels die je hebt gepakt. Stel je voor dat je al een rode 3 hebt, dan mag je later geen rode 1 meer pakken. Je mag een expeditietegel pakken na je worp. Het is niet verplicht. Je kunt dus ook een beurt overslaan.

Op de dobbelstenen staat ook een wedsymbool, dat je ook terugvindt op de expeditietegels met 1, 6 en 10 in alle kleuren. Dit symbool zorgt voor extra punten. Aan het einde van het spel mag je de punten van je expeditie namelijk verdubbelen, verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen met deze symbolen. Je krijgt een wedsymbool in je expeditie als je zowel het wedsymbool dobbelt als de waarde 1, 6 of 10. Dobbel je 1, 6 of 10 zonder het wedsymbool, dan mag je de expeditietegel wel pakken, maar leg je deze met het wedsymbool naar beneden in je verzameling en krijg je na afloop niet de bonus.

Lost Cities Het Dobbelspel verzamelde punten
Lost Cities Het Dobbelspel verzamelde punten

Met het nemen van expeditietegels kun je ook bonussen verdienen. Zo zijn er bonustegels als je vier expeditietegels in een bepaalde kleur hebt, krijg je een bonus als je een rij van vier oplopende cijfers hebt en heb je bonus bij het verzamelen van alle kleuren expeditietegels. Alle bonussen zijn 10 punten waard en kunnen dus veel betekenen voor je eindscore.

Het spel eindigt als alle expeditietegels op zijn of als bij twee spelers alle gekleurde bonustegels op zijn of bij 3 of meer spelers alle 11 bonustegels op zijn. Vervolgens ga je punten tellen. De voetstappen op de expeditietegels staan voor het aantal punten van de expeditie. Als je één wedsymbool in je expeditie hebt mag je de voetstappen van deze expeditie verdubbelen. Bij twee wedsymbolen mag je de expeditie verdrievoudigen. Bij alle drie de wedsymbolen mag je je expeditie verviervoudigen. Vervolgens tel je bij deze punten de bonustegels op. De speler met de hoogste score wint Lost Cities Het Dobbelspel.

Lost Cities Het Dobbelspel eindscore
Lost Cities Het Dobbelspel eindscore

Lost Cities Het Dobbelspel review, onze mening

Lost Cities Het Kaartspel staat al geruime tijd bij ons in de kast en is een spelletje dat best vaak eruit komt. Het speelt vlot, het is tactisch en je beleeft er veel plezier aan. Toen Lost Cities dan ook een dobbelspel uitbracht, wilden wij dit wel eens proberen. We zijn sowieso ook een fan van dobbelspelletjes, dus hadden hoge verwachtingen.

Het spel ziet er op het eerste oog heel erg hetzelfde uit als het kaartspel. Het doosje is iets groter, maar de afdruk erop heeft hetzelfde idee als bij het kaartspel. Dezelfde kleuren en vormen zijn gebruikt. Wel staat er duidelijk een dobbelsteen op, zodat je je niet kan vergissen. De inhoud van de doosjes is echter totaal verschillend. Bij het kaartspel bestaat het spel volledig uit speelkaarten. Bij het dobbelspel zijn deze speelkaarten verruilt voor tegels. Een stuk minder kwetsbaar. Ook zijn er drie gele dobbelstenen toegevoegd.

De spelregels zijn simpel. Je hebt het zo gelezen, maar ook snel aan een ander uitgelegd. Lost Cities wordt als dobbelspel een soort verzamelspel. Ook al moest je bij het kaartspel natuurlijk ook verzamelen, toch speelt het verzamelen bij het dobbelspel nog meer een rol. Je kunt namelijk bij dit spel zo veel verzamelen als je wil. Je hoeft er niet op te letten of je een expeditie wel af krijgt. Alle kleine beetjes leveren punten op. Dat was bij het kaartspel wel anders, waarbij een expeditie die niet af was, minpunten op kon leveren.

Ook heeft het dobbelspel iets weg van Qwixx. Bij Qwixx mag je ook als je eenmaal een hogere waarde hebt gedobbeld, niet lager meer afstrepen. Wij zijn verzot op Qwixx, dus dit klonk ons als muziek in de oren. Het verschil met Qwixx is wel dat als iemand hier eenmaal een expeditietegel pakt, de andere deze niet meer kan nemen. Je bent dus telkens op de loer naar de beste expeditietegels en baalt soms als een ander hem net voor je neus wegpakt.

Het viel ons tegen om de wedsymbolen met een goede combinatie van cijfers te rollen. Dit lukte toch iets minder vaak dan we van tevoren hadden gedacht. Halverwege het spel kun je al een beetje zien wie er gaat winnen. De speler met veel bonustegels maakt een goede kans. Het is dus belangrijk om je strategie van tevoren te bepalen, want de bonustegels heb je nodig.

Wij vonden Lost Cities Het Dobbelspel zeker een aanrader voor een plezierig momentje dobbelen. Het is een snel en makkelijk spel. Je moet een klein beetje nadenken, maar het is ook luchtig en toegankelijk.

Lost Cities Het Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie