Chili Dice dobbelspel review: een pittig dobbelspel!

Je bekijkt nu Chili Dice dobbelspel review: een pittig dobbelspel!
Chili Dice review
Chili Dice dobbelspel
Chili Dice dobbelspel

Dobbelspellen zijn ontzettend populair, ze zijn spelen vlug, zijn spannend en leuk zonder je aandacht compleet nodig te hebben in het spel. Ondertussen wat praten en lol hebben is met dobbelspellen heel goed mogelijk, en dat lukt ook goed voor Chili Dice!

Chili Dice heeft dan net wel weer een ander mechanisme, wat we overigens ook wel herkennen vanuit Yahtzee. In Chili Dice heeft iedere speler slechts 30 kansen om te dobbelen, en je kiest zelf wanneer je die mogelijkheden om te dobbelen inzet. In de ene beurt mag je zo bijvoorbeeld 9 keer dobbelen, en in de volgende maar 1 of 2 keer. Net wat jou het beste uitkomt. Het draait er uiteindelijk om dat je 10 vakjes vult met een zo hoog mogelijk getal.

Laten we snel verder kijken hoe je Chili Dice speelt en wat onze menging is in deze review over Chili Dice.

Chili Dice dobbelspel
Geschikt voor 1 tot 4 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 15-30 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games

Chili Dice is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Het doel van Chili Dice

In zo min mogelijk worpen probeer je zoveel mogelijk van de 10 invulvelden te vullen met een zo hoog mogelijke score. Het totaal van de 10 invulvelden en het aantal worpen wat je aan het einde van het spel over hebt bepaald de score. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar.

Wat zit er in de doos van Chili Dice

De doosjes van dobbelspellen zijn natuurlijk niet zo groot. Eigenlijk is het enige wat je krijgt een scoreblok met vellen waarop je de worpen kan bijhouden en de behaalde punten per speler. Verder krijg je 6 zeszijdige dobbelstenen die ieder aan één zijde een rood getal hebben van 1 t/m 6. De overige getallen op de dobbelstenen zijn in het wit.

Chili Dice inhoud van de doos
Chili Dice inhoud van de doos

Hoe speel je het dobbelspel Chili Dice?

Ik zal kort schetsen hoe het spel verloopt en zal later ook wat vertellen over wat voor manieren er zijn om punten te scoren.

De speler die als laatste pittig heeft gegeten is de startspeler, die neemt alle 6 de dobbelstenen en doet zijn eerste worp. Na iedere worp bepaalt de speler voor zichzelf of hij stopt en de punten opschrijft in één van de hokjes, of dat hij ervoor kiest om alle of een deel van de dobbelstenen opnieuw te werpen om zo mogelijk een nog hogere score te bepalen.

En daar zit het hem juist in, want je hebt in totaal 10 vakjes waar je een score kunt invullen. Idealiter heb je dus 10 beurten met een hoge score. Maar, in totaal mag je maar 30 keer dobbelen. Dobbel je in je eerste beurt al 5 keer, dan heb je voor de volgende beurten nog maar 25 worpen over. Het is dus steeds een afweging of je voor nog meer punten gaat en een keer extra werpt of toch maar genoegen neemt met net wat minder punten.

Chili Dice spelregels
Chili Dice spelregels

Dobbelstenen met een rode zijde

Er is één uitzondering, en dat zijn de dobbelstenen met een rode zijde. Steeds na een worp mag een speler voor iedere dobbelsteen die met de rode zijde naar boven ligt bepalen of hij die naar een andere zijde wil draaien. Dat mag hij zomaar doen, maar wel alleen met de dobbelstenen die hij in die worp heeft geworpen.

Chili Dice dobbelstenen
Chili Dice dobbelstenen

Hoe score je punten in Chili Dice?

In Chili Dice zijn verschillende score velden. Voor ieder van de 10 velden kunnen op een andere manier punten gescored worden. Ik zal per veld even kort toelichten hoe je punten kan scoren.

Cijfervelden 1 tot en met 6

Bij cijfervelden is het heel eenvoudig, stel je wilt een score invullen in cijferveld 3 dan tel je het totaal van de dobbelstenen in je worp waarbij 3 gedobbeld is op. Maar stel je hebt ook nog een rode 3 gedobbeld, dan mag je die score verdubbelen.

Rood

Voor iedere dobbelsteen met een rode zijde krijg je in dit veld 10 punten. 4 rode dobbelstenen betekent 40 punten.

Straat

Je hebt een straat wanneer je alle dobbelstenen in volgorde weet te dobbelen. Dus een 1 tot en met 6, de kleur maakt hierbij niet uit. Mocht er een rode dobbelsteen tussen liggen mag je er ook voor kiezen om de behaalde punten in te vullen in het cijferveld overeenkomend met de rode dobbelsteen. Een straat geeft 21 punten.

Gelijke waarden

Alle gedobbelde dobbelstenen zitten in een paartje van twee, drie of vier dobbelstenen. Je telt het totaal van de dobbelstenen op en dat is het aantal behaalde punten. Bijvoorbeeld 2 dobbelstenen met 4 en 4 dobbelstenen met waarde 3.

Kans

Bij kans tel je de som op van alle ogen van de worp. Eigenlijk een opvuller wanneer je niets anders kunt invullen.

Kleine chili

Dobbel je 6 dezelfde dobbelstenen van waarde 1, 2 of 3 dan mag je 50 punten in het betreffende cijferveld opschrijven. Je mag ook kiezen voor 25 punten die je in een ander veld naar keuze opschrijft.

Grote chili

Dobbel je 6 dezelfde dobbelstenen met waarde 4, 5 of 6 dan mag je 75 punten opschrijven in het betreffende cijferveld. Of je kiest ervoor om 50 punten op te schrijven in een veld naar keuze.

Pittige chili

Met een pittige chili kun je de meeste punten halen, maar liefst 100 punten in het veld rood of straat. Je mag er ook voor kiezen om 50 punten op te schrijven in een willekeurig ander veld.

Einde van het spel Chili Dice

Chili Dice kan tussentijds al eindigen voor een speler wanneer hij geen van zijn 30 worpen meer over heeft. Anders eindigt het spel nadat de speler de 10 vakjes met scores hebben ingevuld. De totaalscore van de velden wordt uitgerekend. Daarnaast krijgt iedere speler nog 5 punten per ongebruikte worp. Stel een speler heeft maar 26 keer gedobbeld, dan krijgt hij dus 20 extra bonuspunten.

Chili Dice scoreblad
Chili Dice scoreblad

Onze mening en review over het dobbelspel Chili Dice

Chili Dice is een grappig en eenvoudig dobbelspelletje wat je in ongeveer 15 tot 30 minuten kunt spelen. In onze ogen is dit een laagdrempelig spelletje wat je al snel zult begrijpen. De eerste keer door de regels heen lezen kost even wat tijd, hoewel het eigenlijk maar ongeveer een A4 aan tekst is. Het is toch wat lastig om de mogelijkheden in één keer op je te nemen. Maar na twee spelletjes zit je er helemaal in, zo eenvoudig zijn de regels.

Wij vinden dat Chili Dice best wel veel weg heeft van Yahtzee, maar er zijn wat kleine toevoegingen aan gemaakt. Zo mag je zelf bepalen hoeveel worpen je wil gebruiken per beurt en kun je dus af en toe net wat vaker werpen om een hoge score te halen door in een volgende beurt weer genoegen te nemen met minder. Ook is er extra laag toegevoegd door te werken met één rode zijde per dobbelsteen die weer nieuwe bonussen introduceert zoals een verdubbeling van de cijfervelden of 10 punten per rode dobbelsteen in de worp. Of natuurlijk alle 6 de rode zijden van de dobbelstenen die je 100 punten kunnen opleveren.

Vind je dobbelspelletjes leuk, dan is Chili Dice wel interessant om aan te kopen. Het is toch net weer wat anders dan bekende dobbelspellen zoals Qwixx, Clever en Qwinto. Wij vinden zelf dat het toch wel veel weg heeft van het bekende oude dobbelspelletje Yahtzee, maar dan net wat uitgebreider met meer opties. Chili Dice is dan zeker wel leuker dan Yahtzee in onze ogen. Vindt je dat al leuk en houdt je wel van een dobbelspelletje, dan is Chili Dice een leuk spel voor jou.

Chili Dice is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Benieuwd naar andere dobbelspellen?

Bekijk eens de volgende artikelen:

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie