Het complete Clever spellen en uitbreidingen overzicht (2024)

Je bekijkt nu Het complete Clever spellen en uitbreidingen overzicht (2024)
Alle Clever spellen en uitbreidingen

Ben je op zoek naar een overzicht van alle Clever spellen, uitbreidingen, challenges en varianten? Wij hebben voor jou het ultieme Clever overzicht gemaakt waarin alle spellen worden toegelicht. Zo weet jij precies welke spel interessant is om te kopen en spelen. Maar laten we eerst even beginnen met een korte introductie over het spel Clever.

De basisregels van Clever, wat is belangrijk om te weten?

Clever draait natuurlijk om het behalen van de hoogste score, dat doe je door de zes dobbelstenen die je aan het begin van je beurt werpt zo goed mogelijk te benutten. Na de werp mag je kiezen welke dobbelsteen je wilt gebruiken om in te vullen je scoreblad, alle overgebleven dobbelstenen die een lagere waarde hebben dan de waarde van de dobbelsteen die jij kiest worden apart gehouden.

Dit mag je in jouw beurt drie keer herhalen, om zo in totaal drie vakjes op je scoreblad te hebben aangekruist in één speelbeurt. Aan het einde van jouw beurt mogen je tegenstanders één dobbelsteen kiezen uit de overgebleven dobbelstenen, die mogen zij gebruiken om een waarde op het eigen scoreblad aan te vinken.

Soms staat er een bonus afgebeeld wanneer je bepaalde hokjes op je scoreblad hebt aangekruist. Daarmee mag je meestal nog meer vakjes aankruisen, een keer opnieuw werpen of bijvoorbeeld een extra waarden van een dobbelsteen kiezen. Waar het allemaal om draait in om het spel te winnen met de hoogste score.

Alle Clever spellen en uitbreidingen

Eerst een overzicht van alle beschikbare Clever spellen en uitbreidingen. Daarna leg ik je voor ieder spel alle unieke eigenschappen uit.

Clever basisspellen

 1. Clever Dobbelspel (2019)
 2. Dobbel zo Clever Dobbelspel (2019)
 3. Clever tot de 3e Macht Dobbelspel (2020)
 4. Clever 4Ever Dobbelspel (2022)
 5. Clever Junior (2021)

Clever uitbreidingen en challenges

 1. Clever Dobbelspel Challenge 1
 2. Dobbel zo Clever Challenge 1
 3. Clever tot de 3e Macht Challenge 1

Clever losse scoreblokken

 1. Clever Dobbelspel extra scoreblokken
 2. Dobbel zo Clever extra scoreblokken
 3. Clever tot de 3e Macht extra scoreblokken
 4. Clever 4Ever extra scoreblokken

Clever Dobbelspel (2019)

Clever
Clever

De versie waar het allemaal mee begonnen is, is natuurlijk gewoon Clever. En of dat een slimme zet was van 999Games, Clever is een ontzettend goed gelukt roll-and-write dobbelspel wat bij velen in de spelletjeskast voor komt. Eigenlijk kunnen we ook heel gemakkelijk zijn over deze versie, het is gewoon de versie waarmee je moet beginnen wanneer je nog geen Clever spel in bezit hebt. Dit is de meest rechttoe rechtaan Clever variant verkrijgbaar.

Clever: inhoud van het spel
Clever: inhoud van het spel

Lees hier ons complete review over Clever.

Clever Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Dobbel zo Clever Dobbelspel (2019)

Dobbel zo Clever
Dobbel zo Clever

Zeer snel volgde het eerste vervolg op Clever met Dobbel zo Clever. Deze versie staat volledig op zichzelf en heeft nieuwe mogelijkheden om punten te scoren. Wat voornamelijk nieuw is, zijn de variaties van rijen en vakjes waarmee je punten kunt scoren. Verder zijn de spelmechanismen en de vorming gelijk aan het originele spel, zodat je zeer snel van start kunt gaan.

Het zilveren vlak op je scorevel is een totaal nieuwe optie. Hier maak je gebruik van de zilveren dobbelsteen, en kies je vervolgens welke kleur vakje je binnen het vlak aankruist. Hier zit nog iets bijzonders aan, en dat is dat alle dobbelstenen die je in deze beurt moet afleggen óók mag aankruisen binnen het zilveren vlak.

Het gele vlak is ook een vernieuwende, daarbij moet je ieder hokje namelijk twee keer aankruisen. De eerste keer dat je een cijfer uit het vlak hebt omcirkel je het cijfer, en de tweede keer in een latere beurt doorkruis je het cijfer met cirkel. Pas wanneer er een kruis doorheen staat, telt deze mee voor punten.

De blauwe rij is eigenlijk gelijk aan hoe blauw in het basisspel werkt, alleen moet je nu steeds een gelijke of lagere waarde invullen. Start daardoor niet te laag, anders kun je al vroeg in de rij niet meer lager.

In de groene rij mag je invullen wat je wilt, er zijn er opties om een score te vermenigvuldigen of zelfs verdrievoudigen.

De laatste roze rij mag je willekeurige gaten laten staan, je hoeft niet ieder vakje in te vullen. Alleen vervalt wel de bonus van het volgende veldje wanneer je een vakje openlaat.

Dobbel zo Clever scoreblad
Dobbel zo Clever scoreblad

Dobbel zo Clever is een goed vervolg op Clever en heeft leuke en bijzondere manieren om punten te scoren. Het is mogelijk om een enorm aantal punten te halen, aangezien er wat vermenigvuldigingen in zitten en andere extra’s die je een hogere score bezorgen. Wel hebben wij het idee dat het opstarten van het spel wat langzamer verloopt, voordat je de eerste bonussen en kettingreacties krijgt. Dat maak je later in het spel dubbel en dwars goed.

Lees hier ons complete review over Dobbel zo Clever.

Dobbel zo Clever Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever tot de 3e Macht Dobbelspel (2020)

Clever tot de 3e Macht spel
Clever tot de 3e Macht spel

In 2020 was het tijd voor de derde variant met Clever tot de 3e Macht, hoe toepasselijk de naam alleen al verzonnen is. Ook hier krijg je nieuwe verrassende manieren om punten te scoren maar verder blijft de speelmethode met actieve en passieve speler en overige regels gelijk. Ook hier zijn weer 5 categorieën waarmee punten gescored kunnen worden, die net weer even anders werken.

Nieuw is ook de bonus bovenaan je scoreblad om een dobbelsteen te veranderen naar een aantal waarde, op het begin naar alleen de waarde 3, 4, 5 of 6 maar later ook naar een willekeurige waarde.

Het gele vlak is een verzameling van 3 rijen met ieder cijfers 1 tot en met 6. De eerste rij mag alleen aangevinkt worden wanneer je een dobbelsteen gebruikt uit de 1e worp, de 2e rij alleen uit de 2e worp en de 3e rij natuurlijk alleen uit de 3e worp. Voldoende kruisjes in dit vlak geeft je bonussen.

Het groene vlak bevat 30 vakjes met waarden 1 tot en met 6, je mag hier natuurlijk een kruisje zetten op de waarde die je gedobbeld hebt. Het is slim deze kleur niet te vroeg te gebruiken, want wanneer een voorgaande dobbelsteen in jouw beurt dezelfde waarde had, mag je daar een extra kruisje voor zetten, of zelfs 2 wanneer het je 3e dobbelsteen is.

De blauwe rij is een optelsom van de witte en blauwe dobbelsteen. Alleen nu is de eerst bepaalde worp 7 punten en kun je twee kanten op in de rij, de ene kant is steeds 1 waarde hoger en de andere kant steeds 1 waarde lager. Mocht je waarde 7 dobbelen, dan mag je dat ook altijd invullen op ieder moment.

De bruine rij mag je hokjes aankruisen wanneer je de betreffende waarde werpt. Je waarde met bruin moet exact overeenkomen.

De roze rij in een kwestie van keuzes maken. Wil je de bonus? Dan moet je de waarde van de worp halveren. Hoef je de bonus niet, dan mag je de waarde vermenigvuldigen met de waarde die boven de rij aangegeven staat.

Clever tot de 3e macht keuzen
Clever tot de 3e macht keuzen

Ook Clever tot de 3e Macht is voor spelers van dobbelspelletjes weer raak, er zijn nieuwe manieren om punten te scoren en een andere bonus om te gebruiken. Dat vraagt weer om keuzes en een nieuwe ontdekkingsreis waarmee je veel punten kunt scoren. Dobbel tot de 3e Macht is een goede opvolger uit de reeks met eigen unieke keuzes.

Lees hier ons complete review over Clever tot de 3e Macht.

Clever tot de 3e Macht Dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever 4Ever Dobbelspel (2022)

Clever 4Ever
Clever 4Ever

Clever 4Ever is natuurlijk ook weer een variant op het populaire dobbelspel Clever. Vanaf één keer spelen waren wij eigenlijk alweer razend enthousiast, voor nog meer variatie op Clever is dit een goede keuze! De regels zijn op zich niet veel veranderd, maar de scores per vlakje werken gewoon weer net even anders. Al is aan het scoreblad zelf al redelijk te zien hoe de scores werken, dat maakt het spelen een stuk gemakkelijker.

Om te beginnen met de blauwe categorie, waarin je de witte en blauwe dobbelsteen gecombineerd gebruikt. Je streept in dit geval je score af als een soort van coördinaten. De waarde van de blauwe dobbelsteen op de verticale as en de waarde van de witte dobbelsteen op de horizontale as. Precies dat vakje kruis je af.

De gele categorie vonden wij voornamelijk lastig om vol te krijgen. De bovenste rij moet op volgorde van laag naar hoog. En de twee andere rijen willekeurig. Eén rij zijn aftrekpunten en de andere rij bonuspunten. oftewel je wilt de hoogste waardes in je onderste rij hebben.

De grijze rij heeft veel weg van het spel Keer op Keer, je moet in één keer een compleet vlak afstrepen. Randvoorwaarde is dat de waarde van de grijze dobbelsteen minimaal gelijk is aan het aantal hokjes in de betreffende kleur.

De groene rij is een gemakkelijke, je mag ieder willekeurig getal invullen. Ieder vakje heeft twee waardes, gescheiden door de streep. Vul je onder de streep in, krijg je de afgebeelde bonus. Maar, om het als punten te laten optellen, moet je beide waarden in het hokje ingevuld hebben.

De roze rij is niet moeilijk, maar is wel afhankelijk van de waarde die je werpt met de roze dobbelsteen. Iedere waarde van je dobbelsteen zorgt namelijk voor een ander effect. Behalve waarde 1, die doet helemaal niets. 2 zorgt voor 2 bonuspunten. 3 voor een gratis extra vakje invullen. 4 voor 4 bonuspunten. Bij 5 mag je de afgebeelde bonus nemen. En bij 6 mag je zowel de afgebeelde bonus als 2 bonuspunten.

Clever 4Ever eerste scores invullen
Clever 4Ever eerste scores invullen

De scores die je kunt halen met Clever 4Ever zijn niet misselijk, ons eerste spel resulteert al in een ruime 200 punten. Toch valt het tegen om een hele hoge score te halen, of hebben wij deze variant nog niet zo goed onder de knie…? Juist dat is wat het leuk maakt, een beetje extra uitdaging voor fanatieke Clever spelers!

Lees hier ons complete review over Clever 4Ever.

Clever 4Ever is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever Junior (2021)

Clever Junior
Clever Junior

Clever Junior hoort natuurlijk ook helemaal thuis in de volledige reeks die door Clever is uitgebracht. Deze variant is bedoelt voor de allerjongste Clever spelers vanaf 5 jaar oud. Met deze variant kunnen jonge kinderen alvast kennismaken met Clever als opstapje om naar het echte Clever dobbelspel.

Clever Junior is vooral een vrolijke variant waar veel plaatjes gebruikt worden van ballonnen, kaarsjes, taartjes en cadeautjes. Lukt het om er daar genoeg van te verzamelen, dan krijg je regenboogsterren. En wie weer de meeste regenboogsterren weet te verzamelen aan het einde van het spel, die wordt de winnaar van Clever Junior.

Het spelprincipe is zo goed als gelijk aan het normale Clever dobbelspel. Ook hier mag de speler die aan beurt is met de dobbelstenen werpen, dat zijn er in deze variant 5. Alle dobbelstenen met dezelfde kleur en het juiste symbool kun je aankruisen op je eigen scorevel. Vervolgens zijn de dobbelstenen die overblijven voor je tegenspelers. Waar het allemaal om draait is om een categorie op je scorevel zo vol mogelijk te krijgen, want daarmee score je meer regenboogsterren.

Clever junior is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever Dobbelspel Challenge 1

Clever Challenge 1 dobbelspel
Clever Challenge 1 dobbelspel

Challenges zijn eigenlijk kleine uitbreiding door een ander scoreblok uit te geven voor bestaande dobbelspellen. Clever Dobbelspel Challenge 1 was als eerste aan de beurt voor de Clever serie met een eigen uitdaging.

De spelregels van deze challenge lijken erg op dat van het normale dobbelspel, er zijn dan ook geen extra spelregels of speluitleg te vinden. Dat heeft natuurlijk ook een groot voordeel, je hoeft niet te lezen voordat je aan de slag kunt met spelen.

Wat wij zelf het leukste vonden aan deze uitbreiding is dat er voortaan ook minpunten gehaald kunnen worden met de oranje lijn. Je moet daar wel écht rekening mee houden. Daarnaast zijn er hokjes waarmee je het getal met vermenigvuldigen, en vergroten direct je kans om te winnen als het jou goed lukt om die te benutten.

Inhoud van Clever Challenge 1
Inhoud van Clever Challenge 1

Hele gele vlak lijkt wat moeilijker dan in de basisversie om daar punten mee te scoren, terwijl je makkelijker en wat sneller een bonus pakt, ook in het blauwe vlak. En dat betekent meer kettingreacties die weer voor nog meer punten zullen zorgen. Kortom, vind je kettingreacties gaaf? Dan is Clever Dobbelspel Challenge 1 echt een aanrader.

Lees hier ons complete review over Clever Challenge 1.

Clever Dobbelspel Challenge 1 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever Dobbel zo Clever Challenge 1

Dobbel zo Clever Challenge
Dobbel zo Clever Challenge

Met het Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblok kwam er ook een vervolg voor Dobbel zo Clever. Ook hier geen grote wijzigingen, er zijn weer geen spelregels of toelichting aanwezig en je kunt daardoor gewoon direct beginnen. Het scoreblok legt eigenlijk aan je uit wat voor nieuwigheden er zijn.

Ook met deze challenge zijn er vijf manieren om punten mee te scoren. Zilver, gele, blauw, groene en roze categorie, en die zijn natuurlijk ietsje aangepast zodat je andere bonussen kunt verdienen tijdens het spelen van deze challenge.

Wat ons in ieder geval direct is opgevallen is dat je gemakkelijk een hoge score haalt, je kunt echt sneller punten verdienen dan wanneer je het normale scoreblok van Dobbel zo Clever gebruikt. In de groene categorie scoor je snel, doordat je de waardes van je dobbelsteen mag vermenigvuldigen, of zelfs met factor drie.

Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblad
Dobbel zo Clever Challenge 1 scoreblad

De gele categorie blijft nog steeds een lastige om vol te krijgen, net als in de normale variant. Dat komt eigenlijk omdat je per hokje twee keer moet dobbelen. Maar extra leuk is met zekerheid dat je gemakkelijker hoge scores haalt, wat toch een goed gevoel geeft. Kortom een variatie die niet mag ontbreken als je je geen minuut verveelt met Dobbel zo Clever.

Lees hier ons complete review over Dobbel zo Clever Challenge 1.

Clever Dobbel zo Clever Challenge 1 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever tot de 3e Macht Challenge 1

Clever tot de 3e macht Challenge 1 spel
Clever tot de 3e macht Challenge 1 spel

In 2022 werd de Challenge voor Clever tot de 3e Macht uitgebracht, ook hier een variant waarvoor je geen extra spelregels nodig hebt. Het fijne van deze challenge is dat iedereen weer even flink moet nadenken waarmee de meeste scores behaald kunnen worden. Eigenlijk begint de ontdekkingsreis opnieuw voor de meeste punten, en juist dat is wat wij zo interessant vinden.

Hele gele vlak heeft nog meer uitdaging, maar wel met in onze ogen betere bonussen op tactische plekken. Geel is dé categorie als het gaat om het aanzwengelen van kettingreacties, wat snelheid in je spel brengt. De blauwe/paarsige rij is overigens echt een uitdaging waarbij je geluk moet hebben. Al mag je hier gelukkig ook 7 dobbelen om een waarde in te vullen, alleen krijg je daardoor geen extrabonuspunten die je wel zou krijgen bij een 2, 3, 4 of 10, 11 en 12.

De bruine rij is wat lastiger om in te vullen, als je geen cijfers wilt overslaan. Deze voelt als balanceren of je een bonus neemt of niet. Laat je teveel bonussen liggen, dan kost dat je indirect ook weer punten. En die heb je toch wel nodig om te winnen, althans meestal.

Clever tot de 3e macht challenge 1 punten scoren
Clever tot de 3e macht challenge 1 punten scoren

Het is natuurlijk lastig om niet positief te zijn over een spel waarover wij razend enthousiast zijn. Clever tot de 3e Macht Challenge 1 is een fraaie variatie op het normale scoreblok en zal opnieuw niet snel vervelen. Extra leuk wordt het wanneer je de challenge en het normale blok geregeld met elkaar uitwisselt.

Lees hier ons complete review over Clever tot de 3e Macht Challenge 1.

Clever tot de 3e Macht Challenge 1 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Clever losse scoreblokken

Voor alle varianten van Clever zijn losse scoreblokken verkrijgbaar. Deze kunnen op de volgende locaties besteld worden:

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Alie Stoppels vd Ploeg

  Zijn er al scoreblokken voor Clever 4 ?

Geef een reactie